V bytě u Nóry

Budapešť nás přivítala slunečným počasím (vypadá to jako věta ze slohový práce).
Jenže fakt je tu krásně.
Nóry byt je úplně v centru, blízko Opery, v pavlačovém domě ve 4. patře bez výtahu. Vyšlapat všechny schody je na infarkt, ale odměnou je pak jediný byt v tomto podlaží a vlastní pavlač s houpačkou. Cena pronájmu víc než příznivá. Bohužel jsem nestihla vyfotit byt samotný, okamžitě jsme ho zavalili věcmi. Není tak zajímavý jako Benův byt v Berlíně, ale zase je čistší a útulnější.
Akorát dveře na záchod jsou mírné faux pas, protože jsou pojízdné a odstávají od stěny. Takže když se válíte na gauči, můžete si škvírou povídat s tím, kdo zrovna trůní.
Nebýt jedna rodina, tak nevím.
 
Město se nám líbí, po dvou dnech jsme dost uchození. V každé druhé ulici je vánoční trh a světelná výzdoba. Všude bary, krásné kavárny a restaurace, nebo svařák do ruky, ceny jako u nás.
Chybou ovšem bylo nekoupit si knihu - průvodce, protože by se nám podrobný plán města a pár rad docela hodilo. Spousta nápisů a informací je k mání jen v maďarštině.
 
Zakoupili jsme si celodenní jízdenku na vyhlídkový autobus, ze kterého se dá kdykoli vystoupit a zase nastoupit. Jenže autobusy byly tak přeplněné, že hned v prvním se nám po deseti minutách udělalo zle a museli jsme vystoupit. Pak jsme nenašli další zastávku. A večer jsme zjistili, že autobus má zrovna dvě hodiny pauzu. Naštěstí to byl jediný přešlap (i když drahý).
Jo a taky jsem si s sebou vzala zbrusu novou platební kartu, že ji jako vyzkouším. Ovšem po strčení do bankomatu jsem zjistila, že neznám PIN. Praktická žena.
 
Jediný, co mě tu zklamalo, jsou ředkvičky.
První den jsme je nesehnali vůbec a druhý den až na tržišti. Vypadají krásně, ale jsou neskutečně dřevnatý. To se mi doma ještě nestalo!
 


















 

6 komentářů:

  1. V případě problémů s maďarštinou můžete zkusit na místní němčinu. Nezapomeňte zkusit jejich tokajské, koupit si s sebou domů papriku a dát si někde perkelt :).
    Krásný zbytek pobytu a šťastnou cestu domů přeju...

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie , my jsme se vrátili včera a naše tipy : projížďka lodí ( přístaviště č.7 - odjezd ve 14 hod. - trvá asi hodinku a čtvrt) Hrad - krásná procházka a ten výhled ! A aspoň nahlédnout do staré stanice metra č.1 (vstup u hlavního vánočního trhu)Šťastný návrat přeji

    OdpovědětVymazat
  4. Ty střechy, ta houpačka, ty schody! Doufám, že v tom bytě taky občas Nora bydlí, aby si to užila :)

    Jinak já si nepamatuju PIN ani u dva roky staré karty. Vždycky se u pokladny rosím potem a trnu strachy, aby nešel nákup přes pětikilo a šlo to bezkontaktně :)

    OdpovědětVymazat
  5. budapest je moja laska. ma krasnu mestsku atmosferu. mne sa tam pacia tie hostoricke veci, ako synagoga, namestie hrdinov, narodna galeria, bazilika sv.stefana... na nabrezi nedaleko parlamentu je znamy pamatnik holokaustu - topanky -, ale to ste mozno videli. akurat v zime som tam nebola, takze aj moje tipy su skor letne - to je navnada na letny vylet: margitsziget (margitin ostrov) s naj kupaliskom, krasny park, tusim sa vola varosliget, stari pani tam hravaju sachy pri stolikoch...
    a inak v madarsku treba skusit termalne pramene, maju ich aj v budapesti (gellert kupele)!
    este prijemny pobyt prajem!

    OdpovědětVymazat
  6. aha, a este maju slavny vidampark, nieco ako prater vo viedni, ale tam som bola pred 30 rokmi, vtedy som ako dieta z toho bola paf, teraz za to nerucim.
    a z jedal treba skusit halaszle.

    OdpovědětVymazat