Tři knihy

Po delší době zase tip na knížky.
Dlouho mě nic nechytilo, ale za tyhle se můžu zaručit.






Život je nádherný od Terezy Boučkové (stejně jako její Rok kohouta) je autobiografickým deníkem. Není to bomba jako RK, ale strašně dobře se čte. Pokud vás zajímá, jak to dopadlo s jejími adoptovanými dětmi, najdete to tam. Tentokrát se všechno točí hlavně kolem Tereziny maminky trpící Alzheimerem. Ačkoli jsem si čtení snažila šetřit, přečetla jsem nadvakrát. Teď hledám, po čem sáhnout. Laťka je vysoko.

Podle skutečného příběhu je dalším románem Delphine de Vigan, který u nás vyšel. Možná znáte její Ani později, ani jinde. Opět je to psychologický román, tentokrát o spisovatelce, kterou začne ovládat jiná žena. Zpočátku nenápadně, a vy jste svědkem toho, jak hlavní hrdinka ztrácí nad sebou moc.
Na mě je tam trochu moc slov, já bych škrtala, nicméně příběh parádní a poučný.
 
99 domů 2 je prohlížecí kniha. Aspoň teda pro mě. Je tu nafocený a popsaný příběh 99 zajímavých rodinných českých domů. Předznamenává je motto jednoho z autorů Jakuba Jana Stempela Nestavět dům, ale tvořit domov.
V tomhle duchu se celá kniha nese.
V mnohých z vybraných domů bych mohla okamžitě bydlet. A pár jich tam je podobných našemu domu. Zajímavý pro mě je, že interiérový vkus se u mě vyvíjí a posouvá, ale domy se mi líbí pořád stejné.
Tahle kniha by mohla být pro někoho ideálním vánočním dárkem. Kdybysme si dárky dávali, určitě bych si o ni napsala. Vzhledem k tomu, že 99 domů, které vyšly před pár lety, byly velmi brzo rozebrány (a dotisk se asi nekonal), neváhejte!
 

6 komentářů:

  1. Děkuji za tipy, na knížku od Terezy Boučkové se chystám. Já jsem teď dočetla knížku Intimita od Barbory Baronové, je to podobná knížka jako Slečny.
    A pak od Zdenky Fantlové - Klid je síla, řek tatínek.
    K této knížce jsem se dostala díky rozhovoru s autorkou https://video.aktualne.cz/dvtv/fantlova-nevedeli-jsme-proc-nas-v-osvetimi-rozdelili-potom-m/r~20ff07b081a511e6a3e5002590604f2e/
    Eva

    OdpovědětVymazat
  2. Milá paní Lucie,
    prosím, napište mi na zakova48@seznam.cz a já vám pošlu foto starších vánočních ozdob...jestli byste je nechtěla - zadarmo!
    případně bych vám je poslala nebo někam dovezla...ale to až v mailu...Jiřina

    OdpovědětVymazat
  3. Na 99 domů byla krásná reportáž na čt a hned bych si ji prohlédla,ale dům už máme a radši už se na jiné nedívám.Od Delphine de Vigan jsem teď přečetla knížku No a já a zaujalo mne ,jak je napsaná.

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie, dekuju za knizni (a jine kulturni) tipy. Konecne vim, co budu chtit na Vanoce. Vas blog ctu uz dlouho, ale nikdy jsem zatim nekomentovala. Kazdopadne je asi jediny, ktery me porad velmi bavi. Jste inspirativni osoba ;-) a pisete vtipne a ctive. Zdravim z Bavorska Eva

    OdpovědětVymazat
  5. 99 domů bych teda brala pro sebe :-) Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
  6. Mila Lucie,
    chtela jsem Vam podekovat za tip na vanocni darek (99 domu 2) pro meho muze. Kniha je krasna, domy uzasne a inspirativni...Manzel byl nadsen, cimz se nase soucasna manzelska krize alespon docasne umensila:-). Takze diky 2x!
    Pekne Vanoce a vsechno dobre v roce 2017!
    Radka

    OdpovědětVymazat