Zase ozdoby

Letos se mnou mějte trpělivost.
Rozhodla jsem se, že rozšířím svoji sbírku, a tak pasu po aukcích s ozdobami, ve kterých majitel netuší, co prodává. Nasadí nízkou cenu, hlavně aby se toho zbavil, ona se stejně vyšplhá, ale ne tolik, jako když někdo ví, co prodává. Jak už jsem psala minule, mnozí překupníci chytili slinu, a prodávají neskutečně vysoko. Pravda ale je, že většinou to nikdo nekoupí.

V těchto dnech (= před Vánoci) jsou ceny ještě výš, takže už nekupuju.
I tak k nám pošťák jezdil několikrát týdně a celá rodina při spatření pošťáckého vozu vzdychla: ZASE VOZDOBY!
Ale já jsem šťastná.
Akorát už máme doma téměř na všech vodorovných plochách krabice s křehkým obsahem a já jimi postupně plním různé nádoby, včetně akvária (teda prázdnýho).
V aukci jsem zakoupila též vitrínu, pro kterou si musím jet až někam k Plzni, ale byla za pár peněz, tak nekup to!
 
Už poznám i skvosty, zatím jsem jich moc nevyhrála, protože se opravdu vyšplhají do tisícových částek. Jednou možná budu litovat, ale teď je to pro mě zkrátka moc peněz.
Včera jsem měla zálusk na jednu ozdobu, moje maximum byly dvě stovky. Jenže ona se vydražila za pět set plus stovka poštovné.
Nutně bych potřebovala knížku, která by byla něco jako Atlas hub/ ozdob.
Abych poznala, kde se co vyrábělo, strašně by mě to zajímalo.
 
Vyšly jenom dvě publikace, obě mám, ale tam jsou jen kusé informace.
Chybí hlubší studie.
 







Tohle jsou malé skvosty, navíc ve velmi dobrém stavu
 


15 komentářů:

  1. Lucie, mně se ty Vaše ozdoby popravdě vůbec nelíbí, ale opravdu moc ráda si o nich u Vás čtu a moc se mi líbí to Vaše nadšení, zaujetí, zápal!!! Tak moc, že bych si i tu zevrubnou knížku o ozdobách přečetla, kdyby existovala;))) Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Mne se to zase líbí moc! Některé vaše ozdoby mi jsou známe z dětství... bohužel se jich většina, co jsme měli doma, v průběhu let porozbijela a me je to tak líto :(. Možná někdy taky mrknu na nějaké aukce, alespoň některé ozdobicky získat zpět :). Mějte se moc hezky, Lucie!

    OdpovědětVymazat
  3. Tomuhle zaujetí rozumím.... Fakt o těch ozdobách není žádná pořádná publikace? Studovala jsem sklandu, tak se zkusím poptat u mých přátel sklářů.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Níže Katce jsem napsala, jaké dvě knihy mám. Kdyby přátelé měli tip, byla bych moc ráda.

      Vymazat
  4. Lucie, které publikace máte? Můžu se podívat v Jbc v muzeu, zda tam nemají něco dalšího. Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Katko, mám právě z Jbc muzea knihu Skleněné vánoční ozdoby a pak malou knížku Skleněné Vánoce. Pídila jsem se po dalších - a nic.

      Vymazat
    2. Lucie, v muzeu aktuálně nic dalšího nemají :-(. Pokud by se něco objevilo, dám vědět. V plánu je stálá expozice vánočních ozdob, tak třeba pak k tomu něco vydají, ale asi to nebude v brzké době, muzeum nemá prostory a přístavba ještě nezačala, pokud vím. Zatím asi zbývá jen bádání v archivu :-). Katka

      Vymazat
  5. Priznavam, ne vsechn ozdoby jsou dle meho gusta, i kdyz bych si vybrala - treba rampouch:-). Nicmene ve mne vyvolavaji vzpominky na detstvi - doma i u babicek tyhle ozdoby byvaly. Tak mnoho uspechu v dalsich aukcich:-).M.

    OdpovědětVymazat
  6. Tiše závidím. Moji rodiče měli doma takovou obr krabici, ještě po mojí babičce. No ... jak dopadla, nebudu raději psát, protože bych se musela rozčílit. Každej rok si říkám, že taky budu průběžně shánět, ale zatím nemám nic :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Báro,jestli chcete,mam nevyužitých pár kousků,neco takového jako tady Lucie v krabici po šesti kusech... Ivča

      Vymazat
    2. Určitě! Můžete se mi ozvat, prosím na email grunwaldova.barbora@seznam.cz? Omlouvám se Lucii, že tu uvádím kontakty, ale tahle nabídka se nedá odmítnout :-) Děkuji!

      Vymazat
  7. mě nezůstalo z dětství nic, ale pamatuju si trumpetku a čajníček:) my s mužem necháváme stromeček neozdobený, tak nějak nám to přijde pro něj ponižující, jak je sám o sobě krásný a my bychom na něj navěsili cosi, už jen to že je v obýváku nám přijde pro něj potupný:) ale mužovi se zastesklo po dětství a že by chtěl pár kouliček, tak jsem vyhledali nádherný porcelánový ručně dělaný ze Slezské tvorby a loni jich na stromečku bylo 4 kusy:) tak letos jsem objednali další krabici, bude jich 10, to už se dá považovat za ozdobený stromek:) loni říkal, že sou hezký, že mu to neva, tak snad i ten letošní bude smiřlivej :) letos tyhle http://www.slezska-tvorba.cz/detail/koule-hladka-stribrena-porcelan-dekor-g703

    OdpovědětVymazat
  8. Jéé, ten průhledný rampouch máte jeden? KOlik tak dneska stojí? Já mám doma 4 ks (jeden s ulomenou špičkou :-( ) a jsou to jedny z mých nejoblíbenějších ozdob. Hrozně nadčasové, kombinovatelné s těmi moderními, nově vyráběnými. Jednu mi děti rozbily a byla jsem vzteklá jak pes :-(
    A celkově jak vidím tu horní krabici, tak u nás doma byste si fakt vybrala;-) Jen my je ještě používáme:-)
    Vendula

    OdpovědětVymazat