Berlín: nedělní blešák a muzeum socialismu

V neděli se v různých částech Berlína konají klasické blešáky. Největší a nejznámější je ve čtvrti Prenzlauer v Mauerpark. Dostanete se tam pohodlně metrem. Pokud si ale chcete něco koupit, je ideální přijet autem. To my jsme naštěstí neměli, jinak bych byla schopná ho nabouchat krámy až po střechu. Koupila jsem si tedy jen pár lžiček, které I. usmlouval z 15 Euro na 10.
Berlíňané sem jezdí i jenom na výlet, kromě veteše a uměleckých věcí se tu totiž dá u stánků výtečně najíst. Kuchyně je mezinárodní a za pár eur k tomu. Byli jsme nadšení, vydrželi bychom tu celý den.
Myslím, že náš hostitel Ben tu nakoupil spoustu zařízení do svého bytu :)
 
Odpoledne jsme vydali do Muzea DDR, které mapuje celkem věrně období socialismu. Nechybí tu typický trabant (moji rodiče ho měli taky a příšerně jsem se za něj styděla, přála jsem si mít aspoň škodovku) a jiné atributy socialismu, které jsou společné celému východnímu bloku, nejenom (původně východním) Němcům. Je tu i celý socialisticky vybavený panelákový byt, brr. Já teda v paneláku nikdy nebydlela, ale na mého muže to nepříjemně dolehlo.
 






 
 

























 
 

7 komentářů:

  1. Chystám se na podobnou výstavu v Praze http://www.retro70-80.cz/#uvod_up

    OdpovědětVymazat
  2. Jojo, v Praze jsou zrovna dvě Retro výstavy - v Národním muzeu a Tančícím domě. Obojí jsou fajn.

    OdpovědětVymazat
  3. Bože, ten byt :) takový jsem vidala u nekolika spolužáků z gymplu (u ostatních ještě doživalo vybavení z 60.let) a dokonce i v mladých domácnostech v 80.letech. uf. .
    adresa L.

    OdpovědětVymazat
  4. Jinak Ben má ohromný cit pro interiér a vkus :)
    adresa L.

    OdpovědětVymazat
  5. Blsaky su super a stve ma, ze u nas nie su :(

    OdpovědětVymazat
  6. dobrý den Lucko,

    vím že to sem nepatří, ale https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10210431840702932&set=g.1638319426392155&type=1&theater koukněte nebo mi napište. Jsou tam ozdoby.
    Věrka

    OdpovědětVymazat
  7. Myslím,že tak jak se vše opakuje v módě, je to podobné i s nábytkem.Kuchyňské kredence, které se měnily třeba za plechové kuchyně se nyní vyrábí jako repliky starého nábytku. Možná,že jednou tak dopadnou i ty v současnosti vysmívané obývací stěny a jiné. Lena

    OdpovědětVymazat