Na čem ujíždím

V posledních dnech (nebo spíš nocích, protože ve dne na to nemám čas), jsem naprosto propadla prohlížení nabídek ubytování na airbnb. Začalo to Berlínem, pokračovalo přes Vídeň, Amsterdam, Sydney ... když jsme byli v AU, tak jsme všechno naše ubytování měli právě přes tenhle portál.
Pokud nevíte, o co jde, jedná se o ubytování v soukromí. Lidi takhle pronajímají své volné byty nebo i byty, ve kterých bydlí, pronajmout si u nich můžete třeba jen soukromý pokoj, nebo dokonce pokoj společný - to znamená, že s majitelem spíte v jedné místnosti (občas to z fotek vypadá, že i v jedné posteli). Záleží na vaší chuti, vkusu a peněžence.
Nabídka je velmi rozmanitá - od strohých pokojíků po neuvěřitelné bizáry. Nejvíc mě bavily fotky nestylizovaných interiérů - někdy to je příjemně domácí nebo umělecké, ale jsou tu i fotky rozválených postelí, které rozhodně nelákají k tomu, abych si do nich za 50 Euro/noc lehla. Ale pobavilo mě to moc. Je to rozhodně příjemný protiklad k neosobnímu (často drahému) hotelovému ubytování.
Princip tohoto druhu ubytování je podle mě založen na voyerství, které v sobě všichni máme. 
Každý ovšem v jiné míře.

Zatímco můj muž by nejradši bydlel v bytě, který nese co nejméně stop svého majitele, my se Stelou chceme pravý opak. Plné knihovny, prochozené podlahy, ponk místo jídelního stolu, kuchyň sestavenou z různých kusů nábytku, obrazy, fotky ... nicméně postel bych ráda hodně čistou.
Uvidíme, co vybereme, náš termín odjezdu do Berlína budeme muset zřejmě posunout až na září, neb se nám nedaří dát dohromady hlídání pro dva psy, králíka a pracovní volno nás obou.

Pokud máte nějaký zajímavý zážitek s airbnb, sem s ním!


12 komentářů:

  1. To úplně chápu, je to totiž úplně jinej rozměr cestování, potkáte se s místníma lidma a dozvíte se věci, který jinak člověk nemá šanci z hotelovýho pokoje poznat...
    Největší zážitky mám asi z Izraele, bydleli jsme u kluků, co se právě vrátil z tříleté vojny, taky u učitele historie na střední škole v Jeruzalémě, měl krásnýho kocoura, který s námi spal v posteli a u Galilejskýho jezera jsme zase spali v zahradním domku homosexuálního páru, který měl tři děti (adoptované z Afriky a Indie).
    V Kasablance jsme zase přespali u kluka, který bydlel s maminkou v takovém luxusním komlexu bytů, který se ale nacházel uprostřed gheta, kde nebylo vůbec nic. Měli okno přes celý obývák který byl zařízený starým tradičním marockým způsobem a naservírovali nám marocký čaj a sladkosti na uvítanou a vyprávěli o svém životě v Kasablance a trvali na tom, že nám jí druhý den musí ukázat... mimochodem, měli na krbu korán a byli to úplně normální lidi.
    Bez těchto zážitků by byly naše výlety jen poloviční... jsem strašně ráda, že takováhle možnost je a do hotelu už mě nikdo nikdy nedostane ;-)
    Přeju šťastnou ruku při berlínském výběru!

    OdpovědětVymazat
  2. Použili jsme sice jiný portál ale známe z cest po Francii. "Nejhorší" je potom když ten byl je tak dokonalý do posledního hrníčku, že ho člověk ani nechce opustit :o) Užijte si , to já se vždy těším na vaše cestovatelské zážitky

    OdpovědětVymazat
  3. Za sebe můžu Airbnb jenom doporučit. Už jsme takhle bydleli v Amsterdamu, Barceloně, Berlíně, Brémách a Bruselu. Vypadá to, že to bereme podle abecedy :-) Jednoznačně nejlepší bylo ubytování v Amsterdamu na hausbótu u velice příjemné šperkařky Marike.

    OdpovědětVymazat
  4. Je to zajímavý poznat prostředí tímto způsobem, ale asi bych se trochu bála. Přijít na přespání do úplně cizí a neprověřené rodiny... Ne? To se nebojíte? Gábina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Airbnb je velmi promakaný systém, kde si obě strany dávají navzájem hodnocení, které si každý může přečíst, takže i neumytá vana se může pronajímateli vymstít ;-) pro registraci je potřeba naskenovat občanský průkaz a strach ten je ze začátku určitě na obou stranách, nebo strach, spíš nejistota, ale za ty zážitky to stojí, protože ty se většinou nachází mimo komfortní zónu (moje zkušenost ;-)

      Vymazat
    2. Airbnb nás zachránilo i v Thajsku, kde jsme si pronajali celý dům. Měli jsme ho sice pro sebe, ale denně u nás byla sousedka a další lidi, moc fajn. My spíš teda volíme celý byt jen pro nás - já bych problém neměla ani se sdíleným, ale jsme 3 dospělí a těch nabídek na fajn byt je pak už daleko míň. Ze života mě zajímají hlavně zážitky, jistota je nuda :)

      Vymazat
    3. Paní Hrubá, díky za odpověď, to jsem netušila. No, může to být zajímavý, už jsem koukala i na ty stránky... třeba někdy vyzkouším. Díky! Gábina

      Vymazat
  5. Mám mnoho zážitků z Airbnb hostitelství, ale to by vydalo na knihu :-) V.

    OdpovědětVymazat
  6. Jednoznacne airbnb, uz jsem takhle byla na holcicich prodlouzenych vikendech v Kodani, Amsterdamu i Berline, ted naposledy jsem vyrazila se synem do francouzskeho Antibes...zadna spatna zkusenost nas nepotkala, jen bezva zazitky...doporucuji, kudy chodim

    OdpovědětVymazat
  7. Airbnb se mi už nějakou dobu líbí. Jsem šmírák a nemám ráda hru na dokonalost. Takže až jednou budu moct cestovat, vyzkouším...Snad to přijde.
    Uli

    OdpovědětVymazat
  8. Mám s airbnb dvě zkušenosti a obě byly fajn. V Berlíně jsme měly se sestrou a kamarádkou pronajatý pokoj u kluka, který byl nejspíš nějaký hudebník, bydlel s pejskem a přítelkyní, kterou jsme prv. ní dny nepotkaly. Předposlední ráno jsem šla do koupelny velmi brzy a přes zrcadlem stál mladík, který si pečlivě nanášel makeup, byla to "přítelkyně". Ale neskutečně milá osoba! Bylo nám tam hezky. V Londýně jsme si pronajaly s kamarádkami pokoj v domě a hoch, který pronajímal pokoje, to měl skutečně jako byznys, takže žádná autenticita. Strohý jednoduchý pokoj, koupelna ovšem neskutečně špinavá, pro jistotu jsem se zouvala až těsně před vstupem do vany, protože to bylo vážně špatné. Hoch a jeho přítelkyně bydleli v garáži, aby toho pronajali co nejvíce. Na druhou stranu nebýt té koupelny, připadá mi to fajn. Levné, kousíček na metro a bez přestupu za deset minut na Oxford Street, v pokoji jsme skutečně jen přespávaly. Terka

    OdpovědětVymazat