Nadílka

Docela se to k tomu sněhu hodí.
Tentokrát jsem si vybrala z nakladatelství Torst knihy, na které jsem se těšila už několik týdnů.
Dcera spisovatele Jana Zábrany Eva vydala další útlou knihu. Její první Flashky jsem přečetla na posezení (poležení), tahle kniha se jmenuje Cesty. Moc se líbí její styl psaní této autorky, jednoduchý, otevřeným neukecaný, řízný. Těším se!

Od Sylvy Fischerové znám akorát básně, na prózu jsem zvědavá. Po letmém nahlédnutí do textu letmé nadšení. Kniha se jmenuje Zázrak.

A pak moje oblíbená forma psaní - deník. Je Jiřího Cieslara, výborného filmového teoretika. Vyšel až posmrtně a někteří moji kolegové, kteří se s panem Cieslarem znali, tvrdí, že by nebyl rád, že ho rodina (možná v této formě) zveřejnila. Nevím. Myslím, že už dřív vydal jinou část svých deníků, tahle je z let 2003-2006 (v tom roce zemřel). Je to hodně nervní psaní. Pro sebe jsem si to označila jako psychočtení .... Deník.

Poslední knihou (1000 stran) jsou dopisy Juliany Jirousové jejímu muži Ivanu Magorovi Jirousovi do vězení. A ty jeho, které z Ruzyně zase posílal on jí.Na tuhle knihu jsem se těšila už strašně dlouho. Juliana v něm popisuje obyčejné věci - jak prožívá dny, jak rostou dcery, co četla, kdo k nim přišel na návštěvu ... četla jsem ukázky v novinách a nadchlo mě to. Tisíc stran by mi pár dní mohlo vydržet!
Ahoj můj miláčku ... dopisy z let 1977-1989. Nedlouho po propuštění Magora z vězení, se ale tihle dva rozešli. Nicméně celý život se ctili.






P.S. Pro pořádek uvádím, že nejsem sponzorována žádným nakladatelstvím, knihy si poctivě vybírám a platím sama!

12 komentářů:

  1. Na Jirouse jsem hodně zvědavá...

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuju za tipy. Básně Sylvy Fischerové mám ráda, tak se po té próze asi taky podívám. A zrovna jsem si tuhle taky říkala, když jsem na blog dávala několikátý post o knížkách, jestli nemám napsat, že mi ty knížky nikdo neposílá, že si je vybírám a kupuju sama - v té záplavě reklamy na blozích poslední dobou už mám lehkou nedůvěru skoro ke všemu, co kdo doporučuje... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě. Vzhledem k tomu, kolik lidí i v mém okolí si myslí, že všechny knihy dostávám a píšu na ně recenze (což ani pořádně neumím a nechci to dělat), tak to uvádím.

      Vymazat
  3. Děkuji za knižní tipy! Zajímalo by mě jestli čtete i na čtečce nebo vždycky koupíte papírovou knihu? Já jsem byla papírová, ale čtečka mě dostala. Objednám a hned mám a taky to nezabírá místo v knihovně. Neumím se knih vzdávat. Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem totální závislák té papírové. Voní mi, potřebuju se jí dotýkat, listovat si, prohlížet ... čtečku jsem měla jen půjčenou a zatím si ji nekoupím.

      Vymazat
  4. Jak to vlastně dopadlo s anketou Blogerka roku - už byla vyhlášená nebo ještě běží? Romana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oj, to vůbec netuším. Ale podle mě to už bylo minulý rok ...?

      Vymazat
  5. Děkuji, děkuji za tipy na knihy českých autorů. Na všechny mám chuť. Na knihy, tedy.
    Pav

    OdpovědětVymazat
  6. O Cieslarovi jsem četla včera v Respektu, zní to dobře, byť teda děsivě...A na tu Jirousovou mám taky dobré reference.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už s těmi recenzemi opatrná. Čím dál častěji se mi stává, že se inspiruju recenzí a pak mám pocit, že čtu úplně jinou knihu!

      Vymazat