Vánoční návštěvy

Včera jsme začali s vánočními návštěvami.
To miluju.
Loni jsme tu nebyli, tak letos si to chceme vynahradit. Bohužel na některé už se časově nedostane, máme hotový jízdní řád. Tímto se omlouvám, ale můžeme se vidět i v lednu!
Včera bylo jehněčí a hovězí stejky. Ráno vajíčka se slaninou. Ještě, že teď máme tolik postelí (děti se fotit nechtěly). 

Čím to je, že všichni teď zdobí stromek už během prosince?
Za mých mladých let to bylo až večer před - nebo přímo o Štědrém dni.
Kdy zdobíte vy?









21 komentářů:

  1. U nás se zdobí stromeček 23.v noci ,ale letos bude malá výjimka a bude už 22 :)
    Tak ať vám ten jízdní řád parádně navazuje , užijte si to .
    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Zdobíme na Štědrý den, v průběhu zdobení vytahujeme ze stromu psychicky rozhozeného kocoura. Pes by do něj vlezl nejraději taky, ale nevejde se.

    OdpovědětVymazat
  3. Zdobim uz od polovice decembra. Pretoze ten ozdobeny, svietuaci stromcek milujem, pripomina mi to moje detstvo. A chcem si ho uzit co najdlhsie, pocas sviatkov dokonca spim v obyvacke:). Navodzuje to u mna pokludnu atmosferu a hovori mi - zastav sa! A to teraz potrebujem... v praci ziadne volno, iba pocas troch sviatocnych dni, i teraz pijem kafe pred odchodom do prace a pozeram nan-svieti a tesim sa na vecer, ked pridem, vylozim nozky...

    OdpovědětVymazat
  4. Nam stromecek nosi Jezisek, a uzivame si ho pak klidne do konce ledna. Doma to ozdobene A svetelkujici mame cely advent, ale stromecek- to je u nas zalezitost kouzelna a tajuplna... Zrovna vcera jsem se chlapecku ptala na co se tesi nejvic a oba rekli, ze prece na stromecek;-)
    Krasny spolecny cas s prateli preju!!
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  5. My až 24. Ale dnes bude také výjimka a bude už 23. Bude ho zdobit muž s dětma, já budu v práci. Ach jo.
    Na spaní pod stromečkem se taky těším :-)
    I.

    OdpovědětVymazat
  6. Taky jsem si toho vsimla, ze kazdy zdobi driv. Jak kdyby se lidi predhaneli:) My zdobili (cela rodina) vzdy 24teho rano. Sama nevim, kdy s tema prckama ted budu zdobit. Asi 23teho v noci, aby se rano probudili a meli prekvapeni.

    OdpovědětVymazat
  7. Lucie my se scházívali,myslím jako rodina o štědrém dni dopoledne u mé babičky.Byla čočková polévka a bylo to fajn.potom se přidávala vinná klobása,chlapi byli v mírné náladě a vzpomínalo se.V klidu se šlo domů a vše se stihlo.Dnes už nikdo nežije a krásný zvyk zanikl.Kdybych dnes řekla svým dětem a vnoučatům přijeďte na štědrý den dopol. a obnovíme ten krásný zvyk,tak řeknou,že jsem se zbláznila.Mají štěstí,že jsme se odstěhovali z městečka Moravské Budějovice na vesnici.Kdybychom tam byli tak na krásném zvyku trvám.Co jim uteče.......Alibabka

    OdpovědětVymazat
  8. Stromeček přeci nosí Ježíšek, to kouzlo patří 24.12. Zdobení stromečků o několik dní dřív je činnost, kterou rozhodně napodobovat nebudu, necítím to tak. Lucie, přeji Vám krásný a pohodový čas, HanaL.

    OdpovědětVymazat
  9. Naši zdobili stromek vždy 23. v noci. Do obýváku se pak celý Štědrý den nesmělo. Bylo to téměř k nevydržení čekat na večeři. Ale pak...2metrová rozsvícená nádhera a těch dárků...
    Na to se vzpomíná pak celý život....Takže za mě zdobit 23.12. Martina

    OdpovědětVymazat
  10. Lucia, máte to doma moc pekné.
    My zdobíme v deň, kedy je Štedrý večer, ale ozdobíme stromček, ktorý je živý na záhrade a symbolicky.

    OdpovědětVymazat
  11. My jsem dřív zdobili na Štědrý den, ale letos jsme se s mužem rozhodli, že to zkusíme o den dřív. Aby toho na Štědrý den nebylo tolik, ale ono je toho dost je den předtím, tak uvidíme.

    Vánoce v Austrálii jsem taky kdysi zažila. Chybělo mi tam hlavně to počasí, ale to chybí i letos. jenom mlha, mlha a mlha. Aspoň ta jinovka, kdyby ráno bylo.

    OdpovědětVymazat
  12. Stromek má přinést Ježíšek, takže 23.12. v noci nazdobit a ráno je pekvápko pro děti. Myslím, že ho lidi zdobí dřív, protože stromek za 500 a víc na pár dní je dost luxus a jelikož to nikdo po třech králích už neužije, tak zdoběj dřív, aby se mohli vynadívat.
    Pavla

    OdpovědětVymazat
  13. nám vždycky nosil stromeček Ježíšek...ale celý den byl k nevydržení:). Dopoledne jsme vždycky chodili dávat do krmelce...Teď ale žijeme v zahraničí a abysme si stromeček trošku užili, protože pak jezdíme do Čech po všech babičkách a vracíme se až v polovině ledna, tak budeme zdobit už dneska večer. Hlavně si dáváme dárky celý rok, takže Ježíšek je u nás spíše symbolický. Každý dostane dva dárečky, i děti. Nemají s tím žádný problém a hlavně se vyhneme tomu hektickému shánění dárků. Pěkné svátky všem. Mirka

    OdpovědětVymazat
  14. Na Štědrý den odpoledne jsme chodili popřát příbuzným v našem městečku pěkné vánoce.Bylo a je to moc milé a tradici udržujeme už 35 let. Popovídáme ,něco pojíme a dáme šampaňské a tak jsem řízky ještě nikdy nesmažila úplně střízlivá. Naše dcery tvrdí, že tyhle návštěvy jsou na vánocích to nejlepší.Letos opět vyrážíme ve 14.00...

    OdpovědětVymazat
  15. Už mám nazdobeno.-)Krásný adventní čas přeje Věra

    OdpovědětVymazat
  16. zdobím na začátku prosince, miluji atmosféru adventu a nastrojený stromeček ji ve mně ještě víc podporuje :)

    OdpovědětVymazat
  17. Díky všem za krásné rodinné příběhy!!!!

    OdpovědětVymazat
  18. to jste měli, Luci, jako třídní minisraz gymplu, ne? ...mimochodem, my už máme taky stromek ozdobený, chceme si ho také užít....krásné Vánoce Tobě i Tvé rodince, Renča S.

    OdpovědětVymazat