Zátiší s tlakoměrem


Rychle napsat příspěvek, než kleknu!

Ze skřípnutého nervu se nakonec vyklubala vyhřezlá plotýnka. Ve čtvrtek dopo mě I. dovezl polomrtvou bolestí na chirurgii, ale paní doktorka mě odmítla ošetřit (mám napsat její jméno?), že tam nepatřím, protože by  jí moje ošetření pojišťovna neproplatila. A poslala mě na obvod. 
Takže mě I. znovu naskládal po kouskách do auta, odvezl k praktické doktorce (kterou jsem viděla asi potřetí v životě). Nejdřív jsem si ale odčekala hodinu v čekárně, pak mi sestra naměřila tlak 200/120. Zlatá paní doktorka se nejdřív zděsila, pak prohlásila, že chiruržka lže a měla by vrátit diplom, když mě v tomhle stavu ještě někam posílá. Musela jsem vypadat šíleně (u mě žádný problém), protože se mi pak  skoro hodinu věnovala, čímž se omlouvám všem čekajícím. A to jsem pro ni jen nějaký jméno. Asi rozhodlo, že je skoro stejný ročník jako já a má úplně ve stejném místě taky vyhřezlou plotýnku, takže se nade mnou jednoduše slitovala. Opíchla mi záda, přidala něco opia, spoustu prášků na tlak, doporučení do nemocnice, ale vyloženě mě tam neposlala. Protože jak můžete ležet v nemocnici, když nemůžete ležet ... to ať mi někdo vysvětlí.
Denně chodím na injekci z milosti, v pět ráno už se na ni tak těším, že bych v čekárně líbala i infekčně nakažené. Tlak lítá jak horská dráha, takže primárně řešíme ten, plotýnka počká minimálně do zítřka, kdy jedu za svou milou neuroložkou, která mě už tolikrát tahala z nějakého srabu, že se k ní modlím, aby mi pomohla i tentokrát.
Jinak totiž ... nevím.
Neoblíknu se bez pomoci ani do kalhot, chodím naboso v pantoflích, což v listopadu není ideální obutí, ale natáhnout si ponožky je pro mě momentálně cosi vzdáleného jako milostný vztah s Georgem Cloonym. Navíc je mi teď všechno nějak jedno (i ten Cloony).

Buďte zdrávi a bože, díky za opiáty!

31 komentářů:

  1. A jejda, já jsem si říkala co se děje díky blogové prodlevě. Tak držím palce a ať plotýnka zase brzo "zahřezne" na původní místo a už tam zůstane.... Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Taky přeji, aby se ploténka vrátila, tam kam má....moje to udělala před čtyřmi roky a zatím dobrý, ale trpěla jsem téměř půl roku....

    OdpovědětVymazat
  3. Uf. S plotýnkou jsem si zažila svoje, takže držím palce, ať je líp...

    OdpovědětVymazat
  4. Znám to můžu poskytnout kontakt na akupunkturu a rehabilitační co umí zázraky oboje v Praze a držím palce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju velice, pokud neuspěju se svými kontakty, ráda se ozvu!

      Vymazat
  5. Lucko, přeji aby bolesti co nejdříve ustoupily a tlak i ploténka se dostali rychle do normálu. Držím palečky. Jitka

    OdpovědětVymazat
  6. Vítejte v klubu zádařů......je to peklo....držím pěsti...a díky Bohu za utišující prostředky! Zuzana

    OdpovědětVymazat
  7. Luciiii, foukam na dalku at boli o neco mene! Ale ten tlak, to je asi vetsi problem a je super , ze se na to prislo skrze tu plotenku... moc se opatruj, modlim se za tebe at je lip a neuroložka at pomuze a urcite poradi i s tim tlakem...jo a ta cuza z te chirurgie to je maras!!!!

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Lu, ty si prostě umíš vždycky a ve všem vybrat to nejvýživnější! Doufám, že tě dr. dají do provozní schopnosti, abys mohla začít opravdu řešit, proč máš rozlítaný tlak a vyhřezlou ploténku...Tělo už asi tu tvou pracovní zátěž nechce trpět:-( Každopádně držím pěsti, ať jsi brzy v cajku a ať nejsi dlouho v opiovém rauši:-))) Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Držím palce.
      Fuj, to musí být hrozný, protivný, náladu by mi to zhouplo dolů, znehybnilo - přinutilo odpočívat. Jako kontrast k tomu pracovnímu honění.

      Vymazat
    2. Jo Luci, to je fakt... Kazda nemoc ma nejaky vyznam... tohle je urcite znameni, ze mas brzdit, nemyslet jen na praci, terminy atd... ale taky na zivot, nejen ten serialovy, ale tvuj vlastni moc objimam pa I.

      Vymazat
    3. Holky milé, jestli to má opravdu nějaký i-racionální důvod, tak je to úplně něco jinýho, než práce. Psát o tom na blogu ovšem nelze :) Děkuju za podporu!

      Vymazat
  9. Držte se, ať jste co nejdřív zase v pořádku!
    Vůbec Vám to Vaše vegetění doma nezávidím :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Lucie, ani netušíš, jak moc ti rozumím..o bolestech s páteří vím své, dopovala jsem se léky víc než půl roku a došla do stadia, kdy jsem skoro žadonila, aby mě operovali neb jsem se cítila na 100 let..omezená hybnost,kdy jsem přemýšlela, zda požádat svou drahou polovičku, zda mě bude na WC nejen oblékat, ale i utírat..Nakonec došlo jen na oblékání:o),ale moc tomu nechybělo! Pak se to zázračně vyléčilo. Nyní mě bolí nad lopatkou a opět to není stav na ejchuchů, což mě štve! A tak Ti moc držím palce, ať to co nejdřív přejde, protože jinak to NEJDE! Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě pomáhá TEPLO,KLID a mně pomohl i svatojánský olej(olej z třezalky - dá se koupit v lékárně)

      Vymazat
    2. Inko, díky, pamatuješ si, proč tě nechtěli operovat? To mi říká každý - i já se tomu snažím vyhnout.

      Vymazat
    3. Dobrý den Lucie, i já jsem si užila své s vyhřezlou plotýnkou mezi 4.a 5. obratlem, ale podle popisu Vaší bolesti to byla jen taková "brnkačka". Na začátku mi hodně pomohl lék na uvolnění svalů, klid, teplo, léky proti bolesti (i když to bolelo neustále a v jakékoliv poloze) a pobyt na vyšší posteli, ze které se dalo lépe vstát. Následovaly masáže a později rehabilitace včetně podvodní gymnastiky. Kamarádka - zdrav. sestra mi rozhodně nedoporučovala operaci, kterou lékař nastínil jako možnou alternativu, pokud se stav nezlepší a bude se spíš zhoršovat. Tvrdila, že by se tím můj problém jen přesunul o kousek dál. A jinak souhlasím s ostatními ohledně "iracionálna" - máte toho hodně naloženo, toto Vás znehybnilo, abyste měla klid na přemýšlení. Přeji rychlou úlevu a zlepšení Gabriela S.

      Vymazat
    4. Luci, tehdy mi řekli že vyhřeznutí bylo 0.6 mm a že prý to není ještě na operaci..Mně tehdy bylo tak zle, že bych podstoupila cokoli, jen aby se to zlepšilo. Neuroložka mi měnila léky jak na běžícím pásu a nic nezabíralo..injekce pomohly na bolest jen na chvíli...ale jak už jsem psala, pak nastal zázrak! Ale čekala jsem na něj zoufale od září do května!! A hlavně mě to pak dalo pokoj..od 47 do 51 nic, vůbec nic! Až zase teď to rameno. Jsem ale přesvědčená, že za to může vážně i psychika! Někdy si na sebe nakládáme příliš! Já to mám asi dozvuky svatby syna. Držím moc palce! Inka

      Vymazat
  11. Milá Lu, dnes jsem si říkala, že jestli nebude příspěvek, že Ti písnu sms. Je mi tě líto, i já na plotýnky trpím, tohle jsem zdědila po tátovi...bohužel. nechce to dávat nohu přes nohu, to totiž nějak posune tu plotýnku a při špatném vstávání pak se vyhodí úplně. S tou chirurgií jsem překvapená, myslela jsem že na irské zdravotnictví nikde nemají... a ejhle i u nás jsou exoti v tomto směru. O zpomalení jsem Ti psala již minule, tak to dnes vynechám, myslím, že jsi nyní zpomalená dost a dost... Držím pěsti a ze srdce přeji zlepšení! A všechny i-racionální důvody at rychle pominou...Marcela Drž se!

    OdpovědětVymazat
  12. Operace je většinou až poslední řešení, předchází mu rehabilitace, obstřiky, teplé zábaly, baňky, akupunktura, když nic z toho nepomůže, tak hloubkový obstřik nervu pod CTčkem zvaný PRT (dává se i opakovaně).
    Plotýnka je běh na dlouhou trať, já bojuji už rok. Taky jsem si nemohla oblíct ponožky, kalhoty, obout se, kulhala jsem, necítila prsty a půl chodidla, byly to muka, hlavně v noci. Ale už je trochu líp, už spím. Nejvíc mi asi pomohla tzv. Dornova metoda u školené rehabilitační pracovnice v kombinaci s akupunkturou. Jo a denně cvičím vybranou sestavu cviků na posílení svalů držících páteř (naučili mě je na rehabilitaci, ale ve fázi akutní bolesti stejně noc cvičit nejde). Držím moc moc palce, ať se Vám co nejdříve uleví... Hana


    OdpovědětVymazat
  13. Zdravím Lucie, ať je brzy lépe...ten Váš uklizený stůl vypadá divně, žádný tvůrčí nepořádek...Hanka

    OdpovědětVymazat
  14. Ježkovy voči, to není pěkný čtení. Luci, tak se držte, co vám plotýnky a síly stačí, a ať všechno hnusný přebolí a vy jste zase ta Lucie plná energie a zdraví! r.

    OdpovědětVymazat
  15. I já se přidávám k těm, kteří ví, že se to dá zvládnout cvičením bez operace. Není to má osobní zkušenost, ale z blízkého okolí. Přeji, aby tato akutní fáze byla brzy za Vámi.

    OdpovědětVymazat
  16. Bolavá záda jsou svinstvo, ....bolavé cokoli je svinstvo..já momentálně od rána trpím migrénou, tak se to v práci snažím přežít a ráda jsem zjsitila, že přibyl nový příspěvek od vás:) Držím palce, ať se brzo uzdravíte, ale i když vím, že to musí kur.....a pekelně bolet, stejně mi při čtení párkrát kmitl úsměv..neztrácíte smysl pro humor ani v takových okamžicích a to je super:) Pavla
    PS: díky za Přístav..a i když jsem už od pár lidí slyšela, že je to "zase další blbost" a protože já žádné seriály teď momentálně nesluduju, kromě Přístavu, tak se na něho vždycky těším a musím prásknout na svého milého, že se těšíme spolu, sedíme u toho a občas se fakt i nahlas zasmějeme...a to se nám to oběma pomalu /rychle/ blíží k 50-tce...

    OdpovědětVymazat
  17. 24 let po operaci... konečně po 4 dnech ochrnutí od pasu dolu a v jiném stavu...(4 noci v bolestech, kdybych se dostala k oknu, tak z něj vyskočím). Do dnes následky. Čím déle je nerv stlačen tím obtížněji regeneruje, poučení nečekat!!!
    V nem. na Homolce to umí docela dobře vyřešit. tak bych doporučila si tam na pár dní lehnout i kdyby to končilo operací.
    Nejen, že jsem si to vychutnala na vlastní kůži, ale jsem i od fochu, tak vím o čem tu píšete.
    Přeji rychlé uzdravení!!!

    OdpovědětVymazat
  18. P.S.
    vyhledat celostního lékaře, je také alternativa.

    OdpovědětVymazat
  19. Zdravím Vás Lucie,
    jsem 7 měsíců po operaci krční páteře, vyhřezlé dvě ploténky více jak 3,5 roku, kdy jsem cvičila jako vzteklá, bylo mi čím dál tím víc hůř,bolesti zad a hlavy (25 dní v měsíci migréna, zvracení ...) hrsti léků, opichy, infuze, akupunktura, zábaly, masáže, chodila jsem od jednoho "lékaře" k druhému, rentgeny uspokojivé, až po letech magnetická rezonance, kde bylo vše vidět - výsledek - v nemocnici na Homolce mě viděl MUDr. Raev, který zhodnotil, že jsem v 5 % pacientů, kterým cvičení nepomůže, operace do 1 týdne od první návštěvy, dekomprese míchy, odstranění dvou plotének - výměna za titanové, porušená mícha na dvou místech z důvodu dlouhodobého tlačení vyhřezlých plotének, zachránil mě od ochrnutí nohy - takže má rada (jesti mohu radit) - Na nic nečekejte, najděte neurochirurga (doporučovali mi nemocnice Homolku, Motol a Střešovice), který Váš stav zhodnotí a řekne, zda stačí cvičit či neprodleně operovat. Budu Vám držet palce, ať brzy najdete řešení a úlevu.
    Katka

    OdpovědětVymazat
  20. Zažila jsem tzv. kořenový syndrom v bederní oblasti - měla jsem jedno dítě v kočáru, druhé v první třídě... byt bez výtahu ve 3. patře... stalo se mi to při cestě autobusem s dětmi, nějak jsem došla domů, chtěla jsem si lehnout na ulici, tak mi bylo, ale věděla jsem, že děti musím dovést domů...pak bolesti byly takové, jaké asi máte vy, nemohla jsem sedět, ležet, stát - kdyby mě tehdy přišel někdo zabít, tak bych mu děkovala... ochrnula mi noha.. moc pomalu se to vracelo do pořádku, ale podařilo se to.
    Nejhorší je ta bolest a omezená hybnost.
    Paní Lucie, jste pod pracovním tlakem, máte velké bolesti, a tak vypadá operace jako rychlé a jednoduché řešení - ale podle mne je to řešení krajní s velice nejistým výsledkem! Jasně, když má někdo v páteři třebas úlomek, co mu tam tlačí nebo tak, pak je operace potřebná, ale při vyhřezlé ploténce... já bych do toho nešla. Viděla jsem několik lidí po operaci páteře, nemohli sedět (třebas rok, neřídili auto, ani v něm neseděli, jen leželi na zadních sedadlech...), měli bolesti... a nakonec na tom byli stejně jako před operací...
    Jediná cesta je zdlouhavá - nyní bolest tlumit, chodit na rehabilitace, které pomohou zase ploténku vrátit do polohy a do klidu, a jak tu psala paní přede mnou - zpevnit svalový korzet kolem páteře pravidelným cvičením na páteř!
    Jsou to jednoduché cviky, které můžete cvičit v posteli nebo pak na zemi, vsedě či vleže, důležitá je pravidelnost a vytrvalost.
    Já mám po tomto příšerném zážitku (horší než porodní bolesti!!) takový strach z toho, aby se to nevrátilo, že cvičím malou sestavu cviků (cca 10 min. ) obden. Záda mi drží už 30 let! Tedy to funguje! Ale šlo to postupně, pomalu.
    Cvičením si zpevníte vepředu břišní svaly a vzadu svaly kolem páteře, ty pak při nečekaném pohybu či jiné akci podrží páteř tak, aby ploténka nemohla vyhřeznout a skřípnout nerv.
    Držím vám palce, je to ne běh, ale šourání se na dlouhou trať. Ale brzy budete zase fungovat, ne naplno, ale pozvolna se dá vše do pořádku, nebojte. Naučíte se určité triky - nic nezvedat ze země trhem, ale pokrčit nohy, zpevnit záda a břicho , a pak se teprve předklonit a něco (lehkého!) zvedat, ze země (z postele) vstávat ne tahem, ale otočit se na bok, podepřít se rukou a opatrně vstát...
    Divím se, že vás nevzali do nemocnice, dnes dávají několik dní kapačky, kterými tlumí bolest a uvolňují svalový spasmus + hojí nemocný nerv - kamarádka to prožila vloni a měla daleko rychlejší návrat mezi zdravé než tehdy já (mě jen pár dní chodila sestra píchat Dolsin, pak mi dali Brufen a rehabilitace...).
    Jak čtu, tak máte problém s tlakem, ale na druhou stranu je pro vás asi důležitější, abyste se mohla začít hýbat, pak si upravíte i ten tlak, ne?
    Tak držím palce!
    Alena

    OdpovědětVymazat
  21. Zajdetě si na speciální masáže přes dornovu metodu - je to to nejlepší na posunutá záda a vyhřezlé plotýnky.
    Ale berte jen certifikovaného maséra - http://www.dornova-metoda.com/
    Hodně zdaru Martina

    OdpovědětVymazat
  22. Koukám, že moje víc jak půl roku bolavá záda jsou procházkou růžovou zahradou....a žasnu, kolik lidí trpí se zády:-( Hodně síly!

    OdpovědětVymazat