Tenhle nápis mě vítá pokaždý, když jdu na angličtinu.
Vždycky mi vykouzlí úsměv na rtu.
Je to jeden z mála nápisů, které snesu a mají pro mě tu správnou přidanou hodnotu, zkrátka něco navíc, protože mojí učitelce života, která v tomhle domku žije, je přes sedmdesát let a bydlí sama se psem a kocourem.
Boženě Němcové by se to asi nelíbilo, ale Jana je prostě hodně jiná babička.

Co se týče plakátových výkřiků, které uniformně zaplavily české domácnosti, jako např. LOVE, LOVE, LOVE!, SWEET HOME, ALWAYS YOU ... ty naopak nechápu vůbec. Je to umění? Je to kýč? Neumím najít jediný důvod, proč bych si radši nezarámovala něco osobního - fotku babičky, milostnej dopis nebo počůranej pozitivní těhotenskej test (mimochodem ten si schovávám a Stela ho dostane místo věna - snad do tý doby dvě čárky nevyblednou, je to první záznam o její existenci!). Zkrátka tohle všechno je originál, můj jedinečnej život, a nemusím si k tomu ani dávat nápis MY LIFE IS BEAUTIFUL!

Vůbec nechci pomlouvat vás, kteří máte podobné unifikované nápisy doma a milujete je, chci to jen pochopit!!!! 
Moc se těším na vaše laskavá vysvětlení!



28 komentářů:

  1. Napríklad na blogu U Ilonky je práve nápis so zrozumiteľným posolstvom pre našinca :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, pre mňa je slovo ( Slovo ) - teda aj nápis, tak intímna a životná záležitosť , že to nemôže byť vec masy ani diskusie.....

      Vymazat
  2. Já si taky na všeobjímající univerzální nápisy nepotrpím, ale myslím, že to jsou obvykle hesla, se kterými se lidi rádi ztotožňují a vystihuje to jejich cítění a pocity. Obvykle je to skloubené s nějakým hezkým a třeba i vkusným doplňkem - sklenička, dřevěné srdce atd. Spíš si myslím, že je důležité, jestli si lidi kupují jakékoliv popsané věci s nějakým pocitem - asi tedy příjemným, vzpomínkou na někoho nebo na něco. Protože jestli si to kupují jen proto, že to je IN, tak to nefunguje a vypadá to blbě:-))) Si myslím teda. Teď přemýšlím, že u nás nad vchodem by měl být nápis: POZOR, BARÁK PLNEJ PUBERŤÁKŮ! WTF??? Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně, ty pocity jsem chtěla vědět. Protože já mám právě opačnej problém - třeba se mi líbí nějaká věc, ale jak už mi na to dají nápis - a tím mi podstrčí, co si o tom mám myslet ... tak si to většinou nekoupím. Ale většina lidí to má možná opačně - vidí nápis happy - a jsou happy. Toho jsem se chtěla dobrat.
      Puberťáci supeeer!

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
  3. Já tu sympatii ani pochopit nechci, když máme ČESKOU domácnost.
    Ted myšleno v dobrém, pokud se ozve matka dítěte nad 13 let, budu ráda, ale za sebe mohu napsat - ty čárky drží!
    Kdysi na vandru jsem šla s testem na hrad Ralsko s testem v kapse, zpět jsme šli tři...
    V městě Doksy jsem v lékárně kupovala test a dudlík, lékárník, kterému ani nerašily fousy, nechápal tu kombinaci.
    K učitelkám nad 70...na srazu minulý týden jsem nebyla, syn koketoval s lavorem, já s krabicí kapesníků, a tak jsem přišla o setkání s třídní...
    Včera jdu k bankomatu a tam nějaká paní, a najednou koukám, má třídní:-)
    JEDEN Z NEJHEZČÍCH ROZHOVORŮ a můj syn nechápal, že jeho matka má TAKY učitelku ze základky:-)
    Cas letí jako bláznivý..........
    Magda

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie, vysvětlení nepodám, jelikož mi zdi "SWEET HOME" nesladí. Ale nemůžu se zbavit pocitu, že ve tvém dotazu cítím kapku jedu. Velmi pravděpodobná laskavá odpověď asi bude, že pokud si to někdo strčí domů, tak se mu to úplně jednoduše líbí. Asi. Je to finančně dostupné, lehce vyrobitelné (tedy DIY) a mají to všichni. Jsme stádní, přirozeně.
    Lucie, proč máš doma odrbaný nábytek, který se tváří, že je starý a není. Proč máš doma kartotéku z kolbenky vystavenou v obýváku, proč máš doma podlahu z podřadného materiálu. Líbí se to to, případně to bylo dostupné. Asi. Nad některými věcmi netřeba hluboce přemýšlet.
    Ale zlaskavím to - mně se to stejně u tebe líbí, mám na bydlení podobný názor.
    Pav

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já právě nad tím přemejšlím. Ale možná je to tím, že se živím psaním a každý slovo si "prohlížím". A když mu nerozumím, tak se zeptám :)

      Vymazat
  5. Ta pančelka musí být! Vypadá to jako filmová kulisa. :-)
    Já nápisy nesnesu nikde, nekoupila bych si ani tričko s nápisem, nevyvěsila bych si nápisový plakát. Natož v angličtině. Natož něco svítivého ve stylu "Xmas". Akorát vzkazy od dětí si na ledničce nechám. Aktuálně visí "Seš moje nemilovanější maminečka na celím svjetě".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Krása. Tomuhle rozumím a ráda si to na návštěvách prohlížím a dojímám se taky.

      Vymazat
  6. Test jsem si taky schovala - 18 let - čárky jsou tam ! U nas visí cedulka : Firma MÁMA s.r.o.
    Chladná a teplá jídla,veškeré uklízecí práce,poradenství ve věcech vztahů,školy,výchovy a služeb všeho druhu. Provozní doba 24 hodin denně.
    Jo, a taky jsem po xxxx letech potkala svou dětskou lékařku. Vypadá pořád stejné a já si hned vzpomněla:....uzliny hmatné,štítná žláza nezvětšená,chrup sanovaný....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase mi zmizel komentář, to už se mi stalo na více blozích...a jsem líná to psát znovu:-(
      Já jsem četla "chrup schovaný":-))
      A máte pravdu, maminka si nemůže vzít volno:-))
      Magda

      Vymazat
    2. Maminka si nemůže vzít volno - to je přesně ono, originál! Ale až to dají na plakáty a bude to všude doma, už to žádnou emoci přece nepřinese. Anebo jo? Toho jsem se hlavně chtěla dobrat. Jestli v těch unifikovaných nápisech jsou pro ty, co je doma mají, emoce ...
      Hurá, čárky zůstávaj!

      Vymazat
    3. Magdi, já si taky všimla, že blogger nějak žere komenty a nevím, co s tím...

      Maminka si nemůže vzít volno - nejděsivější hláška z reklamy ever! Tu bych si na zeď určitě nedala...

      Sice mám taky raději originály, obrazy, fotky, ale líbí se mi i nápisy jako kaligrafie. Ačkoliv obsah bych asi raději měla osobnější než nějaký unifikovaný. P.

      Vymazat
    4. Maminka si nemůže vzít volno je v záplavě sloganů ten absolutně upasupa nejbestovnější:-))
      (A ted se Palacký a Dobrovský otáčí v hrobě).
      Právě jsem se vrátila z Kiku - nikdo netušil, proč se tak přiblbe směju - SWEET HOME a XMAS tam řvaly úplně ze všeho:-)
      Kaligrafie jsou nádherné a ano, ta skrytá intimita jim moc sluší.
      (V Kawasakiho růži jsem totálně posedlá tím jeho obrazem, ten chci! Jasně, to není kaligrafie ale jen jsem si na to vzpomněla - íáhop čili oslí můstek)

      Vymazat
  7. Vtipné :-) Aj ten nápis, aj text tohto článku. Vôbec netuším, či už boli tehotenské testy v dobe, kedy to bolo aktuálne pre mňa. Ale asi nie. Našťastie nemám dcéru, takže veno chystať nemusím :-) Doma nemám ani HOME ani SWEET HOME, ale jednu fotku mojej maminy v rámčeku mám :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Nemám doma nápisy, ale ani fotky typu "Jak jsme maturovali, Jak jsme promovali, Naše exotická dovolená...", ale na obhajobu nápisů - když jsem vyrůstala, všímala jsem si zdí na návštěvách - byly plné DIY - samorostů, ohýbaného a tepaného plechu, čertíků z víček od piva, plastový obrysů disneyovských trpaslíků, chemlonových artefaktů - když tak srovnávám, vkus se přeci jenom trochu posunul a já když se dívám na zarámované nápisy, tak je víc vnímám jako obraz než jako poselství - tvar písma, uspořádání...nepobuřuje mě to, ale je pravda, že bych si to domů taky nedala, to bych si musela vytvořit něco sama za sebe:)

    OdpovědětVymazat
  9. Už několik let mám doma pověšenou "pohlednici" k mezinárodnímu bienále grafického designu. Je na ní nápis: "Základní podmínkou polibku je, aby se rty dotkly, a žádná zvláštní technika není zapotřebí." A ten text miluju! (A to už mi není náct.) Je to korejský pangram (věta/text obsahující všechna písmena abecedy) přeložený do češtiny. Navíc je vážně pěkně graficky zpracovaný.
    Za mě tedy nápisy ano. Ale musí mít nějaký "příběh" a estetickou hodnotu (jak už psaly dámy výše, i text se dá vnímat jako obraz).

    Smilla

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den Lucie,

    beru tu nápisovou tendenci jako snahu o proklamaci nějakého postoje nebo pocitu, při jehož zahlédnutí a přečtení si ten pocit automaticky naladím, prostě kromě estetické funkce v prvním plánu, to má funkci i obsahem. Potom bych osobně radši četla o milém domově než o domě hrůzy. Krásný den Vám přeje- Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já sem právě chodím ráda proto, že Lucie se nebojí své čtenáře naštvat. Jiné blogy jsou plné milých domovů, ale málokdo si dovolí to, že nejde svým čtenářům na ruku a neukazuje jen to, co chtějí vidět. Takže za mě jen houšť takových článků, jo a já mám doma jeden trapný růžový nápis, ale má pro mě osobní význam. Alena

      Vymazat
  11. Někdy je tak osvobozující nechtít "pochopit" to, co prostě frčí na jiné vlně než je logika.
    Nechat to plavat, běžet, nehodnotit.

    OdpovědětVymazat
  12. No já mám na lednici jediný nápis a to : "Nebojte se duševně zdravých....i když je to....menšina !!! . Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lado, podám oblíbenou smeč:
      BÝT IDIOTEM V OČÍCH BLBCE, TOT ROZKOŠ LABUŽNÍKA:-))
      (zdravím ex)
      KDE BLB - TAM NEBEZPEČNO
      (zdravím šéfa - a děkuji, pane Werich:-)) )
      Magda

      Ps. Na lednici mám hrnek na tužky s Werichovo citátem: Bůh stvořil člověka, ale nedal si to patentovat,
      a tak to ted po něm může dělat kdejakej blbec.
      Ps2. Můj tatínek panu Werichovi při návštěvě v Brdech utopil foták.
      Ps3. On za to nemůže, je oficiálně střelenej ( a tak slaví dvoje narozeniny, brok má někde nad nosem mezi očima dodnes, prý to bylo lepší řešení než to vyjmout )
      Magda

      Vymazat
  13. Plakáty doma nemám protože mi nic neříkají. Jsem ženská v letech která už musí žít realitou a ne představami.
    Na lednici mám taky jeden veršík pro podzimní dny bez slunce: Radujme se. Veselme se. Vy...me se na deprese. Koukám na to každý den a i v duchu se tomu zasměju :-). Irma R.

    OdpovědětVymazat