Boty



Dnes konečně pořádnej program.
Do 23 hod pobyt v hospodě.
Domů taxíkem, výbornej řidič se spoustou historek!

Zjistila jsem, že se strašně málo zouvám.
Návštěvy nezouváme vůbec.
Není to nehygienické.
Moje sestřenice v Zurichu má bílé podlahy a doma čisto jako na operačním sále a taky choděj v botách. Tam se nezouvá skoro vůbec, je to bráno jako faux pas. Když se někdo zuje, tak jen pro vlastní pohodlí, návštěva nikdy.
Když jsem ji po revoluci poprvé navštívila, vím, že jsem z toho měla šok.

... bože, to je zase téma.
Tak radši dobrou.
Nekamenujte mě.


P.S. Doplňuju až ráno: zapomněla jsem napsat, že doma nemáme žádný koberec. Zejména proto, že pro mě jako pro alergika, je smrtící. I v sebečistší domácnosti je v něm tolik prachu a alergenů, že s tím mám občas problém i na návštěvě.
A ještě! Nedovedu si představit, že bych po celodenním chození zula kolegy svého muže. Kdysi jsem absolvovala poměrně velký trapas a to na mně zanechalo (zřejmě celoživotní) následky.
Takže: ať se zouvá jen ten, kdo opravdu chce!




33 komentářů:

  1. :-D Tady v Recku se nezouva nikdo- my jo- ani deti ve skolce. To mne hodne vadilo a deti jsem si prezouvala a botky jim pak dala do pytlicku na vesak. Ted uz to tak nehrotim- pri ctvrtem diteti ve skolce. Ale stejne mne to vadi. A kdyz jdeme na navstevu a nemame se zouvat, prijde mne blbe slapat na koberce s uprsenyma botama. Ale tak at si kazdy dela, jak chce nee:-) Pa Lucko Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Pracuju ve školce:D Některým dětem strašně smrdí nohy i z bačkor:D Nedovedu si představit, že by byly v botách(zimních celý den.....)Myslím, že to nehygienické je, pokud jsou koberce a pokud je bláto atd. Doma se nezouvám v létě, na návštěvě když mi někdo řekne nezouvej se tak se nezuju. Když by k nám někdo přišel a nezul se tak se mě to dotkne, nehrotila bych to ale...V tomhle nemám jasno ale je mi to taknějak jedno.
    Hezké téma k zamyšlení na páteční ráno:D
    Mějte se Pavla
    PS: hezký kozačky!

    OdpovědětVymazat
  3. Nevěřila bych, že když už budu psát koment, tak na takové téma:-D! Nicméně nedá mi to..myslím, že pro nohy je nanejvíš důležité, aby se člověk zouval. Kor pro děti! Kvalita bot je v dnešní době "Dajchmanů" tristní a myslím, že nohy, potažmo záda, celý den v botách trpí. Takže doma stopro zouvat, najraději na boso! Na návštěvách bych nejradši zůstala v botách, ale motá se mi hlava z představy, že šlapu po koberci..ten musí vypadat a nebo musí mít uklízečku, která denně tepuje:-)! Možná ale ještě horší je představa "přezůvek pro hosty"! To by se jeden zbláznil, to raději na boso! Už se mi i stalo, že k nám přišla návštěva a přinesli si v igelitovém pytlíčku svoje přezůvky!!! Prý nechtěli obtěžovat! :-D Masakr!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já od návštěv zouvání nevyžaduju, ale když přijde rodina s dětmi, je celkem běžné, že mají s sebou i přezůvky.
      Aby běhaly bosé po studené dlažbě pokaždé, když vyjdou z pokojíku, to by nebylo dobrý.

      Vymazat
  4. Zouvat!
    A dodnes mě to drtí v českých filmech a seriálech, jak je za okny maras a oni si to i s nákupem v lodičkách či botách štrádují do kuchyně:-)
    Mám to zažité odmala, stýkám se se zouvacími lidmi....takže ano zouvání:-)
    I když nedávno se u mě zul technik na televizi.....ty ponožky snad nesundal od Nového roku:-)))))
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jdu v botách rovnou dovnitř. A to nežiju v seriálu:) V životě jsem se ještě s nákupem nejdřív nezula. Možná, když je opravdu bahno a jdu se psy ven, tak jo. Jo a ty seriály! V jednom jsme nechali postavy pokaždý při vstupu domů zouvat - a střihač pak vystřihával 20x zouvání, protože už ve střižně to budilo salvy smíchu. Nikdo už se nesoustředil na děj, ale jen na zouvání. A drahý kostýmek hlavní hrdinky k prima pantoflím - to se vracíme do normalizace. To fakt je estetickej problém, když v tom mají odehrát skoro celej díl, protože většina děje je samozřejmě uvnitř.

      Vymazat
    2. Magdo, když jste u těch techniků na televizi, tak k nám také došli dva starší pánové, venku sucho, takže jsem to neřešila, jestli se budou vyzouvat nebo ne. Koberce nemáme. Ale pánové se vyzuli, a vpluli do svých přinesených kobercáků, které zřejmě fasují. Dost mě pobavili :-D
      PS: Doma se zouváme (s nákupem nikdy), všichni u nás chodí bosí a já zuřím, protože písek mívám až v posteli!
      Jarka

      Vymazat
    3. Na srozuměnou - s nákupem fláknu v předsíni a se synem se zouváme doma (i kvůli sousedce, jak neprchneme domů hned, zaručeně strávím půl hodiny o tlaku kloubech atd...zatímco se jí z bytu dere odér týden nevětrané knajpy IV.cen.skup.)
      Také koberce nemáme.
      Ale jak to tedy máte, Lucie na mysli - ZDA SE NEZOUVÁME PŘI PŘÍCHODU DOMŮ NEBO JESTLI V BOTÁCH CHODÍME CELÝ DEN????

      Jaruško, kobercáky dobré:-))) Já od známé dostala pantofle, které jsou z koberce ubrusu...neumím to popsat, ale neprodám je za zlaté tele. Z plovoucí podlahy, po které projdu v ponožce, mám okamžitě rýmu , tady v těch je blaze a teplo.

      A ohledně zouvání se mi vybavuje Bota jménem Melichar a jedna povídka z Bakalářů:-)
      Magda

      Vymazat
  5. My se taky s nákupem nezouváme a návštěvám možnost zůstat v botách nabízím - koberce jsem vyhodila a dlažbu a parkety setřu... V práci se kolegyně přezouvá do pantoflí, ale já se v pantoflích necítím - přesně jak píšeš víš - k sukni a nebo slušným kalhotám to vypadá blbě. Myslím, že chodit bosky po tvrdé dřevěné podlaze nebo kachlích nohám taky moc neprospívá, takže pokud přezout, tak do kvalitních "bačkůrek".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně. Radši denně luxuju nebo vytřu. Teda když je potřeba, nevyžívám se v tom.

      Vymazat
    2. Nohám nejlépe prospěje tvrdý povrch, nás už jako malé učila babička chodit po strništi.
      Na ploché nohy byla nejlepší metoda kamínková cesta.

      Ale k Vašemu komentáři - poprvé v něčem uhnu.
      Uroven zaměstnání - A NEMYSLÍM TO TAK, ŽE PRODAVAČKA JE MÉNĚ NEŽ ING - TO NE.
      Ale je kancelář a je kancelář.
      Já dělávala na sociálce, kde nás v kanclu bylo 6, a byla to taková ta obyč se stohy papíru a byly jsme tam jen MY.
      Ale uznám, že něco jiného je kancelář, kde se přijímají klienti - tam bych si ty boty kvůli dekoru nechala taky.
      Ale jinak je mi někde, jestli mi pantofle neladí.

      Vymazat
  6. Přijdu domu,praštím s nákupem na linku,sundám boty,ponožky a pak už jen bosky....jo a pes se nezouvá nildy
    Martina

    OdpovědětVymazat
  7. A není vám pak v zimě v botách jako v sauně?:) A co podprsenka?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já chodím, jak se mi chce. Bosa, v botách, samozřejmě, že ve sněhulích ne ... ale kozačky mám všechny jen takový šlupičky. Zbožňuju svoji neuroložku, která celou zimu ordinuje v kozačkách na vysokým podpatku a šatech. Mě uzdravuje už jen ten pohled!
      Jo - a podprsenka doma dolů!

      Vymazat
  8. milá lucie,
    moc mě těší, že žhavíš taková zajímavá témata - je vidět, že bolest zad a zubů je na ústupu :o) takže abych se taky vyjádřila k zásadním problémům lidstva : ve společenském přízemí našeho domu nikoho nezouváme, ale v soukromém prvním patře radostně běháme po koberci bosky, v ponožkách či v papučích - jak to má kdo rád, a pes si stejně dělá co chce...a k minulému problému nápisů: chápu, že někdo má rád nápisy jako kaligrafickou záležitost a kašle na sdělení, jjiný zase zásadně souzní se sdělením a další si to dají nazeď prostě proto, že to frčí. mě osobně nejvíc pobavil nápis : 15 YEARS AGO WE HAD STEVE JOBS, BOB HOPE AND JOHNNY CASH. NOW WE HAVE NO JOBS, NO HOPE, AND NO CASH.
    zdravím! eva

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj, to je zase super téma, fakt se bavím, Lůco. :-) Když jsme byla před 150 lety na návštěvě ve Švýcarsku, tak mi tam paní domácí vysvětlovala jaká je to potupa, když u nás všechny zouváme a že oni teda ne. Celou tu návštěvu jsem si připadala tak nějak jak v čekárně u doktora a rozhodně jsem se necítila jako doma, což bylo přání paní domácí. My se doma zouváme. V létě to neřeším, když zrovna neleje, ale v tomhle počasí bych každýmu nezouvacímu typu pustila do baráku ty svoje 3 puberťáky ,kteří chodí ze školy domů asi kanálama a jen výjimečně si nepřinesou na botě psí hovno:-) A s nákupem se zouvám VŽDYCKY už v přízemí. Nákup to tak má rád. :-D A podprsenku z hygienických a estetických důvodů nosím taky celodenně, neboť bych si prsíčka mohla pošlapat. A co kalhotky? :-) Krásný pátek a víkend přeji z Liberce!!! Adéla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Směju se. Ale znáš to u nás. proháněj se tu psi, králík, každý dítě, který přijde, jezdí v chodbě na koloběžce, skejtu ... protože ta chodba k tomu svádí. My jsme to ale přesně takhle chtěli. U nás spíš hrozí, že s tím exkrementem odejdeš na ponožce :)

      Vymazat
    2. : ))))))) Luci mě to tady baví čím dál víííc Hana

      Vymazat
  10. Jasne, že bosí ( vyzúvame sa na chodbe resp. zašlapú celú chodbu a topánky neriešia, ani ich množstvo čo povyťahujú...), bez papúč, bez kobercov, iba s prateľnými v pračke,v podprsenke (nechápem prečo po päťdesiatke stále prsia rastú.. ),ale pes príde z prechádzky z lesa celý zasr.od blata, aj keď nie je...z dvora mu utierame laby, chodí nám na pohovky,ale ako riešite zasr. psa, keď nemáte nainštalovanú mini sprchu pri v stupe do domu, trebárs v technickom zázemí ?
    A neznášam udržovať dlážku, treba ju najskôr povysávať s nasadenou hlavicou na dlážku,dať dole hlavicu- lišty, zvlášť hlavicu na pohovky.., kvôli chlpom a až potom zotrieť !!!
    A permanentne a stále dokola....tento rok pes pĺzne nepretržite, dôsledok klimatického otepľovania ....
    O nakupovaní pre ,,celý štadión,, ani nehovorím , úbohá linka.., mám predstavu, že už na chodbe urobím skladište potravín, alebo pred domom, alebo zásobovaciu vyzúvaciu verandu so sprchou pre psie laby....alebo pre seba a muža... alebo sa nenápadko vytratíme na ,,vejmínek,, !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PS : Z tvárí návštevy ,,prečítam,, či sa chcú vyzuť, alebo nie a nechám ako oni chcú,len ak sa pokúšajú vyzúvať už pred dverami na rohožke, tak ich stopnem !

      Vymazat
  11. Ja si to dosť dobre nedokážem predstaviť. Je samozrejmé, že von chodím v inom oblečení, než v akom som doma. Takže po príchode domov sa najprv vyzúvam. Je to blažený pocit, keď oslobodím nohy od topánok. Keď idem s nákupom, tašky s nákupom si predsa položím a potom sa idem prezliecť do domáceho (podprsenka ide samozrejme okamžite dole - ďalší blažený pocit). Aby som nezabudla ešte na to, že idem do kúpeľne, aby som si tam umyla ruky. No a teraz prichádza na rad moja otázka - to sa mám po prezlečení do domáceho oblečenia znovu obuť do topánok, tenisiek, kozačiek, v ktorých som bola vonku? Na doma mám ortopedické šlapky, ale veľakrát zostanú niekde pod sedačkou alebo pod stolom a chodím bosá. Ale určite nie v topánkach. Mám otázku špeciálne aj na tie dámy, ktoré sa neprezúvajú. Ak nejdete v ten deň vôbec z domu, tak sa ráno obujete do topánok?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pardon, ale to už jsme u blbejch na dvorečku. Když vím, že jsem celý den doma, tak jsem klidně celý den v pyžamu a bosa (sněhule si k tomu opravdu neobuju), ale když jdu ráno pryč, vrátím se a za 5 hodin mě čeká další odchod z domu, tak většinou už zůstanu v džínách a - ano, v botách. Jsem líná si je na těch pár hodin sundat. To je nejčastější model mých dnů.
      Tímto děkuju všem za přínosnou diskuzi. Pobavila jsem se!

      Vymazat
    2. Ja sa v pyžame zdržiavam len ráno (niekedy sa to ráno pretiahne aj do desiatej-jedenástej) a po osprchovaní sa prezliekam do domáceho. Tým mojím príspevkom som chcela naznačiť, že či všetci po príchode domov zostávajú v oblečení, v ktorom boli vonku. Mne sa zdá 5 hodín dosť dlhý čas na to, aby som si urobila doma pohodlie, do čoho zahŕňam aj pohodlné domáce oblečenie :-) Zaujímavá debata, ale na túto tému som už na internete videla množstvo diskusií. Asi nikoho neprekvapím, keď väčšina Sloveniek a Češiek písala o tom, že sa prezúvajú. No dnes som náhodou našla aj článok o tom, ako si v domácnosti čo najdlhšie udržať poriadok. Jedným z bodov, čo treba dodržiavať, bolo aj prezúvanie. No keď niečo doma zabudnem (telefón, peňaženka) a vraciam sa naspäť do bytu, čo býva dosť často, ešte mi nikdy nenapadlo, aby som liezla po tú vec štvornožky, ako som to kedysi čítala v podobnej diskusii. Tak na tom som sa vtedy dobre bavila tiež. Návštevám vždy poviem, nevyzúvajte sa, ale ani si nepamätám, či ma niekedy niektorá aj poslúchla. Vyzujú sa a ja sa vyzúvam tiež, lebo mi je to pohodlnejšie. Žiadne oficiálne návštevy ku mne nechodia a takisto ja nechodím k nikomu cudziemu, len k svojim. Pekný zbytok dňa prajem! (aj dnes v pyžame?)

      Vymazat
    3. Ešte som si na niečo spomenula. Niektorí tu spomínajú zvyk nevyzúvať sa v cudzine. Bola som na niekoľko dní na návšteve v jednej rakúskej rodine. Tam sa chodilo domov cez garáž, lebo väčšinou prišli autom alebo bicyklami. Z garáže sa vošlo do takej chodby - bol to vlastne ešte suterén domu, kde sa vyzliekali z búnd a prezúvali sa do domáceho obutia a až potom išli hore do bytu. Takže ani v cudzine to nie je pravidlom, že sa nevyzúvajú.

      Vymazat
  12. My jsme zouvací. Nejspíš je to zvyk už z domovů od maminek a tak nějak je nám pohodlně bez bot. Muž a syn chodí hlavně bosky, dcery taky, ale na zimu mají pletené teplé ponožky od babičky. Návštěvy se zouvají automaticky a málokdo chce přezůvky, všichni raději bosky. Já tedy miluju pantofle, mám skoro pořád ledové nohy. Jo a kluk nosí domů v botech pískoviště, takže jsem ráda, že boty odkládá v předsíni. A řemeslníky už nezouvám, kvůli vzduchu v místnosti, to je pak trapas :). Spodní prádlo mi nevadí celodenně.
    Mějte se hezky! Andrea

    OdpovědětVymazat
  13. My sa vyzuvame. Chodime bosi, alebo v kroksoch, ale ked zotieram podlahu na chodbe, a vidim, aka je voda hnusna, je mi jasne, ze biele ponozky zbytocne kupovat nebudem:). Sem tam sa nevyzujem, ked chcem prebehnut z chodby pre nieco, co som zabudla a viem, ze podlaha je potom spinava. Zili sme v blizkom priatelstve s talianskou a greckou rodinou, a ani oni sa nevyzuvali, no po nejakom case, asi po roku, sami povedali, ze ked sa zacali doma vyzuvat, maju cistejsie. :). Ked sme usporaduvali party, alebo sme bolo u niekoho na party, tak sme sa nevyzuvali, outfit predsa len vyzera lepsie v origos topankach a nie naboso. Ale potom prisla pani na uoratovanie a vyluxovala byt.

    OdpovědětVymazat
  14. Heh, to je téma! Mně to teda taky přijde nehygienický, když vezmu, kolik je na chodnících bordelu - vajgly, flusance, psí i lidský exkrementy, tak by mě šlak trefil roznášet si to po bytě, i když bych často vytírala, tak stejně... Ale proti gustu... Chápu, že každej není takovej řešič, mně vadí i sedět ve stejných džínách co v metru pak doma na gauči. Veronika

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím Vás Lucie, procházím inzeráty na Bazos.cz a narazila jsem na nabídku starých vánočních ozdob a hned jsem si vzpomněla na Vaši sběratelskou vášeň:-), tak zasílám odkaz, třeba Vás nabídka zaujme.
    http://nabytek.bazos.cz/inzerat/54395721/Prodam-nadherne-neposkozene-stare-vanocni-ozdoby.php
    Jana z Prahyy

    OdpovědětVymazat
  16. Super téma.

    Já se doma převlékám i zouvám hlavně kvůli svému pohodlí. Rifle mě doma po chvíli tlačí, silonky koušou, boty zavazí, když si kleknu na zem. Boty si zouvám i v autě jako spolujezdec.

    OdpovědětVymazat
  17. Rodina mè známé se zouvá i do auta. Mají v autě přezůvky a přezouvají se ještě před autem.....všichni - řidič i děti.....ufffff !

    OdpovědětVymazat
  18. Nejoblíbenější televizní pořad naší Lucie:
    PŘEZŮVKY S SEBOU:-))))
    Magda

    OdpovědětVymazat
  19. Jistě, u nás to tak taky vždycky bylo, i za socialismu. Návštěvy se zouvat vůbec nemusej. Někdy, abychom je v tom nezouvání podpořili, si máma, když všechno dovařila, vzala na nohy lodičky a chodila jakožto domácí taky v botech.

    Jinak jsme se běžně zouvali. Nějaké boty na chodbě za dveřmi, nikdy. A když jsme už byli obutí a něco si v pokoji zapomněli, tak jsme pro to šli v botách, samozřejmě.
    Takové ty domácnosti, kde se chodí v bačkorech a do obýváku se zouvají i bačkory a chodí se tam v ponožkách, to nejsme.
    Ale když to tak někdo má zavedeno a jsem u něj host, respektuju to. Proč ne.
    Sama bych ale nikdy nikoho nenutila být v ponožkách, připadá mi, že to pak úplně mění situaci, postoj, pro někoho to může být hodně nepříjemné.

    OdpovědětVymazat