Čtu


Dnes jsem si na Media guru přečetla článek o časopisu Marianne, který jsem dřív hodně ráda četla a teď už ne. Až dnes jsem zjistila, čím to je. Čtenářky se aktualizovaly, já zakrněla.

"Mezi tím, jak se dnešní ženy chovaly před deseti lety, jak žily, co si mohly dovolit a jak se chovají a žijí dnes, je opravdu významný rozdíl. Typické čtenářky Marianne pro výběr a nákupy používají masivně smartphony, tablety. Žijí, pracují a komunikují online. Značku Marianne sledují na všech platformách. Co je zaujme v tištěném časopise, můžou pak výhodně a pohodlně najít a koupit v mnoha e-shopech. Ráno přijdou do kanceláře s latté kávou koupenou cestou v kavárenském řetězci, o polední přestávce zaskočí do blízkého shopping mallu, o přestávce pak na internetu vybírají aktivity na víkend, třeba z 10 top wellness hotelů roku ten pravý pro sebe a svoje kamarádky. Na večeři rády zajdou s přítelem do italské restaurace a pak doma sledují na počítači film nebo na YouTube video a ještě k tomu komunikují na Facebooku. Víme to o nich z našich pravidelných výzkumů ..."

... to nejsem já.
Jaké noviny/ časopisy čtete vy? 
Tištěné nebo online?


48 komentářů:

  1. tak to taky nejsem já... asi proto, že na časopisy nemám čas a když mám tak hlavně prohlížím, vlastně jediný lifestyle časopis, který neunikne mojí pozornosti od začátku do konce je Soffa, ještě mám předplacený Respekt, ale ten poslouchám v audioverzi u práce, díky bohu že něco takového existuje, nekoukám na zprávy a nečtu noviny, takže to je moje jediné spojení s děním ve světě... jinak mám pocit, že většina časopisů je taková jedna velká reklama

    OdpovědětVymazat
  2. Ha, je to strašný ! ?
    Ale nečtu žádný, ani dvoustránkový zpravodaj, který u nás jednou za měsíc vyjde. Děs, čtu jen knížky!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  3. Čtu Xantypu.
    Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  4. Tak to rozhodně také do této kategorie nepatřím, jsem stará, plachá a z vesnice:-)=v tomto případě zakrnělá, ale těší mě, že ne sama:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky se pridavam do skupiny, kde se casopisy nectou.
    Ctu jen knizky

    Paja

    OdpovědětVymazat
  6. Nooo, ani ja nepatrim do tejto skupiny, i ked si nemyslim, ze by som bola zakrnena:))). Rada si zajdem do wellnes, i do obchodov chodim, i sa rada dobre obleciem....ale marriane necitam, zda sa mi uz plytka, kedysi som ju obcas kupila. Asi mam vlastny rozum i vkus... Radsej si kupim Lide a zeme alebo precitam dobry blog:) napriklad tvoj a knihy. Tlacene, nie elektronicke, este som im na chut neprisla, citacka nevonia papierom a nesusti :) a nesmie ani spadnut ani omylom si na nu sadnut

    OdpovědětVymazat
  7. Děkuji za vysvětlení. Taky jsem Marianne ráda četla, ale už si to nemůžu koupit ani na dovolenou. Říkala jsem si, že asi stárnu. Dnes jsem dlouho postávala v trafice, že bych si něco koupila, ale nenašla jsem nic.
    Mám ráda časopis Turista, s novinama je to bída, už jen LN v Pátek kvůli příloze. Ta byla kdysi skvělá, pak příšerná, teď něco mezi - jsou to ale mé subjektivní pocity.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
  8. Momentalne nemam na cteni knizek cas coz me fakt mrzi. Casopisy ctu - rodice odebiraji MF Dnes tak mi mamka vozi vsechny jejich prilohy a ja je pak jeste dam tchyni, ktera je taky rada, ze si pocte. Nejvic me ted z ceskych casopisu zaujal Reporter. Uvazovala jsem o predplatnem dokonce by to na Slovensko nebylo az tak drahy, ale jak uz jsem psala neni cas. Kdyz mi bylo asi 18 odebirala jsem Cinemu a pak taky Koktejl.

    OdpovědětVymazat
  9. Dřív jsem Marianne četla moc ráda, když začínala a šéfredaktorkou byla Mirka Vopavová, postupně jak se měnily šéfredaktorky posouvala se Marianne úplně jinam a teď už není ničím pro mně zajímavá, je zaměnitelná s jinými časopisy jako Elle a tak, spousta reklam a čtení celkem o ničem. Vůbec mi přijde, že ženské časopisy jsou všechny stejné a při čtení mám pocit, že jsem ten článek už několikrát s malou obměnou četla. V té převeliké nabídce si nějak nemůžu vybrat. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jste odpověděla za mně,Mirka Vopavová a Marianne byly zárukou počtení :)

      Vymazat
    2. Tak jste odpověděla za mně,Mirka Vopavová a Marianne byly zárukou počtení :)

      Vymazat
  10. Ja jsem casaky cetla strasne rada, ale uz roky si je nekupuju ani na dovolenou , jako kdysi kupu, ale jak to tak ctu co pises uz me to ani nemusi mrzet... Asi neni o co stat, kdyz uz ani Marianne nestoji za nic... jedine co si sem tam koupim je nejaky casak o bydleni, ale posledni dobou taky zbytecna investice, ty opravdu inspirativni si nechavam vozit ze sveta, ve Skandinavii kupuju stare cisla na blesim trhu....

    OdpovědětVymazat
  11. ja taky tak, tak diky za vysvetleni, proc uz me to nelaka kupovat :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. eh, odeslala jsem driv, nez dopsala... misto casopisu ctu totiz blogy :)

      Vymazat
  12. Já vzpomínám na starý Mladý svět :o). Ach, kde jsou ty časy, milá Saly?:o))..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jééje.....Mlaďák.........to byla doba..... :-)
      Michaela

      Vymazat
    2. Na Mladej svět navazuje časopis Interview - na konci jsou dokonce rozhovory ze starých Mlaďáků, tenhle časopis je fajn, plnej hodně zajímavých rozhovorů, i když navrchu je vždycky někdo zbytečně slavnej :)

      Vymazat
  13. Respekt přeci! A denně online verzi Daily Mail, kvůli angličtině, hahaha

    OdpovědětVymazat
  14. Marianne s podtitulem Život začíná ve třiceti začal vycházet přesně v roce, kdy jsem slavila 30. narozeniny.....příští rok to bude 15 let.
    Dlouho jsem měla pocit, že v redakci vidí do mé hlavy.....vždycky jsem v novém čísle našla něco, na co jsem zrovna myslela, čím jsem se zaobírala, čím jsem žila.....
    S každou změnou šéfredaktorky se mi vzdaluje.....bohužel.....já stárnu( ale PST! , nikomu to neříkejte), věci na které myslím a kterými žiji se mění, ale časopis zůstává věrný svému podtitulu, že Život začíná ve třiceti .
    Škoda, že časopis nestárne se svými čtenářkami - to by bylo ideální.....;-)
    Já se od té své "třicítky" změnila z bezstarostné holky v mámu úžasného 14letého muže, zjistila jsem, že dokážu vychovat dítě, věřila jsem sama sobě, že nepotřebuji být zaměstnaná a že se uživím sama, dokázala jsem přežít pár životních kopanců, které by mě před "třicítkou" určitě porazily......dokážu už 27 let žít s jedním chlapem......asi tím nejlepším, kterého jsem mohla " vyfasovat".....našla jsem si ve svém dospělém životě dospělé kamarádky, které miluju......prostě jsem jiná a jsem za to ráda.
    Zato Marianne je teď tucový Cosmopolitan, Harpes Bazar a takové ty ostatní časáky, které bych si nikdy nekoupila.
    Jak dlouho budu ještě kupovat Marianne ?
    Michaela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni od toho podtitulu "život začíná ve 30" ustoupili a otevřeli ho tzv. všem.

      Vymazat
    2. Vida, to bude tím, vůbec jsem to nepostřehla, tak všímavá jsem čtenářka !
      Ještě si kupuji Marianne bydlení, se kterým to jde ovšem také z kopce a mužovi jsem předplatila Chataře a chalupáře.......a už mi hrozí kompostovací toaleta...... :-)
      Mám časopisy ráda, třeba bydlení jsem měla archivované spousty let.....Koktejl to samé....už jsme četli asi kde co....;-)

      Vymazat
    3. Michaelo, napsala jsi přesně to, co si myslím, škoda, že časopis nestárne se čtenářkami...
      Marianne bývala super, těšila jsem se na každé číslo a za odpoledne jsem ho přečetla, ale teď člověk nepozná, jestli čte Elle nebo Harper´s.
      Když použiju přirovnání, tak z dámy, která měla svůj styl a zajímala se o věci do hloubky se stal nestárnoucí povrchní diblík. A diblíky nemusím, takže, milá Marianne, díky za ty roky, ale teď čtu radši blogy. A nejradši ty, které jsou upřímné a nepřehání to s dokonalým stylingem. :-)
      Krásný den všem,
      Bára

      P.S. Mirko, vrať se a založ časopis s podtitulem "i po čtyřicítce to může být super".

      Vymazat
  15. Přestanu ji kupovat nejspíš v okamžiku, až se na stáncích objeví nový časopis s podtitulem Život začíná v padesáti...:-)

    A to bude teprve mejdáááán !!!

    Michaela

    OdpovědětVymazat
  16. Dle popisu jsem zcela out, to by mě zabilo.... Marianne jsem četla od začátku a vydržela roky, jak odešla Mirka Vopavová, šlo to z kopce. Na její úvodníky stále vzpomínám, říkala jsem si tehdy, že by je mohla i vydat. Dnes občas koukám na její Twitter @MirkaZlatnikova, Twitter je jediná "sociální síť, co nějak snesu. Časopis "pro ženy" si už vůbec neumím vybrat, ale ráda bych nějaký našla. Pravidelně čtu páteční Lidovky, měsíčník Reportér (vede p. Čásenský) a týdeník ECHO ( ECHO vždy nedám, hodně politiky a někdy z toho až trochu depka, ale snažím se.... Často se inspiruji právě u Vás (např. Instinkt rozhovory). Martina V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravuji, Interview (rozhovory). Martina V.

      Vymazat
  17. Gurmet, protože je plný blogerek, které sleduji už dlouho. Jak v redakci, tak v rozhovorech a autorstvích textů i receptů. Občas Ženu a život, když je v ní rozhovor se osobou, která mě zajímá. Jinak nic jiného nekupuju.

    OdpovědětVymazat
  18. Čítávala jsem MS, pak Respekt, pak občas Vlastu, Květy, Xantypu, dnes nic - vše mi připadá dost povrchní a nevyhovuje mi styl vyjadřování většiny autorů, vše musí být super a úžasné a dokonalé...Zůstal mi jen Vesmír a Lidé a země. Jitka

    OdpovědětVymazat
  19. Marianne jsem četla každé číslo prvních cca 7 let. Pak to šlo z kopce, teď si sem tam půjčím nějaké číslo v knihovně.
    Už ho ale nekupuju.
    TAky nemám smartphone ani tablet, nejezdím na wellness víkend, facebook používám cca 1x za čtvrt roku, neutrácím za kafe v předražených kavárnách, nechodím do restaurací, ani netrávím volný čas v nákupáku. Je to jasné - já naši ekonomiku moc nevytrhnu, jsem mimo cílovou skupinu :-) Ostatně, už mám taky blíž ke čtyřicítce než ke třicítce.

    OdpovědětVymazat
  20. Marianne jsem četla - dokonce jsem měla předplatné, ale asi před 4 lety jsem si ho už nezaplatila. přestal bavit. a váš popis přesně sedí! čtu všechny přílohy MF a občas koupím i jiné noviny s přílohou, když je tam něco zajímavého. Markéta

    OdpovědětVymazat
  21. Jsem na tom podobně jako ostatní diskutující. Marianne jsem četla od jejího počátku, ale už několik let ji nečtu. Musím se přiznat, že co jsem před dvěma lety objevila svět blogu, tak už mi na čtení ničeho jiného nezbývá čas. Tedy kromě knih.Stejně dnes spíš hledám inspiraci k tvoření i zamyšlení než komerční články nebo moudra slavných. Krásný den. Jitka

    OdpovědětVymazat
  22. Už vím proč! Proč nejsem současná žena. Nečtu Marianne a rozhodně se jim nehodím do průzkumů :-) Marianne jsem měla předplacené ale před pár roky to začala být nuda, začaly se opakovat články i proměny tak jsem předplatné zrušila. A za nějakou dobu jsem zjistila, že v době kdy časopis začal být nudný, odešla tvůrčí skupina i se šéfredaktorkou Pavlínou Blahoutovou. Tak proto. Hezký den, Maru

    OdpovědětVymazat
  23. Už vím proč! Proč nejsem současná žena. Nečtu Marianne a rozhodně se jim nehodím do průzkumů :-) Marianne jsem měla předplacené ale před pár roky to začala být nuda, začaly se opakovat články i proměny tak jsem předplatné zrušila. A za nějakou dobu jsem zjistila, že v době kdy časopis začal být nudný, odešla tvůrčí skupina i se šéfredaktorkou Pavlínou Blahoutovou. Tak proto. Hezký den, Maru

    OdpovědětVymazat
  24. Taky jsem " out " ,mám předplacený Reflex a v Německu Wohnen und Garten. Na ten se vyloženě těším pro tu vůni a fotky....
    Martina

    OdpovědětVymazat
  25. Když začala Marianne vycházet, nebylo mi ještě 30, ale měla jsem ji ráda, do teď si pamatuji na některé články, rozhovory, třeba rozhovor s Terezou Boučkovou o adopcích ještě před tím než vyšel Rok kohouta, do teď vidím její fotky, které k tomu byly. Už dlouho ji nečtu, myslím, že jsem se ani tolik nezměnila vnitřně já jako ona, obsahově se naprosto vyprázdnila a módní tutoriály mě nezajimají. Nečtu nic pravidelně, časopisy si kupuji, když zapomenu doma čtečku, jinak bych cesty MHD nepřežila:). Pak si kupuji občas Reflex nebo Téma. Kdysi jsem měla ráda Týden, ale to už je taky děsně dávno, občas si ho z nostalgie prolistuju, abych si uvědomila, že je to úplně jiný časopis jen se stejným názvem. Jediný časopis, který kupujeme pravidelně, aniž bych si rvala vlasy, kam ta úroveň klesá, je Sluníčko, doporučuji:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Mirko, mám to úplně stejně jako Vy! Marienne už dlouho ne, bez čtečky bych cestování nepřežila, a z časopisů občas Téma a na radu Lucie jsem začala kupovat ( a už mám předplacené) Interview, ten mi přijde fakt dobrý! A chodí mi domů Vlastní cesstou ( ten vydává rod.pivovar Bernard) poradil mi ho brácha a jestli se nepletu Lucie tu o něm také kdysi psala.
      Jana V.

      Vymazat
    2. Ano, Týden býval dobrý, četla jsem ho roky pravidelně, ale taky si myslím, že posledních několik let šla úroveň jen a jen dolů. Nyní ho koupím výjimečně v naději, že se třeba zlepšili, ale bohužel, už je to jiný časopis, klesá k bulváru a nedá se to číst. Martina V.

      Vymazat
    3. Mirka, mňa články o Tereze Boučkové zasiahli tiež v nejakom časopise, neviem, bol český.., cca pred 20 rokmi, vtedy som si ho vystrihla aj fotografie, tiež ich mám pred očami...následne som si vyhľadávala jej knihy, pozrela o nej a deťoch dokumenty a už niekoľko rokov prežívam materstvo s podobnými útrapami ..., čo som si pri vystrihovaní tých článkov neuvedomovala.., že budú raz mojou realitou,vystrihovala som ich kvôli Tereze.....dobré časopisy boli proste dobré časopisy...bol v nich kus života,....

      Vymazat
  26. Respekt, sem tam pár článku z Literárek, čtvrteční přílohu Dnes a páteční Lidovek (pravidelně jezdím čt-pá se Student Agency a dostávám tam noviny:-)

    OdpovědětVymazat
  27. Z časopisů kupuju pravidelně pouze měsíčník Reportér - tak dlouho jsem "hledala", kam odešel Tomáš Poláček, až jsem ho našla :-) a jsem prozatím maximálně spokojená s obsahem, grafikou, fotografiemi... Občas si koupím Interview nebo Instinkt, do vlaku stačí.
    A upřímně doufám, že charakteristice typické čtenářky Marianne se nikdy nebudu podobat, byť jsem ji měla kdysi i já předplacenou.
    Irena

    OdpovědětVymazat
  28. Mne vždy fascinuje, jak jsou v článcích omezeny profese žen výhradně na kancelářský střední a vyšší management, povoleny jsou lékařky, architektky a advokátky, případně nějaká ta tvůrčí činnost. Nějakou logistickou záhadou se devadesát procent všech žen v ČR vyskytuje v Praze, možná v Brně :-D. Kelímek latte cestou do práce. Vrchol svobody.

    Čtu Reflex, Nové proměny bydlení a Veronicu. A taky Gurmet a Praktickou ženu :-). Sakryš, to je profil.

    L.

    OdpovědětVymazat
  29. Tak teď se mi neudělalo velmi dobře.
    No to si snad dělají pérdel, pane hrábě....

    Na Interview jsme se shodly už dříve, jsem z malého města a naše trafikantka mi ho schovává:-)
    Některé rozhovory jsou fakt úžasné.
    (zářijové číslo máte? ....chtěl bych zemřít jako mol - při potlesku)
    Já to půjčuji staré sousedce, ona mě zase na oplátku Epochu.

    Jinak časopisy o hercích atd...než si to někdy přečtu, ten už není s tou a tamten je s tímhle...ten nábytek či wellnes co jsou zrovna in, na ty stejně nemám....život je hned jednodušší, no ni?
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ps. Náprava. Mol nelétal v září ale v říjnu.
      Režisér Jan Borna:
      Po zadku sjíždím z hor
      Odřená prdel brání stesku
      Chtěl bych zemřít jako mol
      Při letu a za potlesku....

      Vymazat
  30. Lucie, s Marriane to mám stejně. Aktuálně mám předplacený jen Venkov a styl :-). Katka

    OdpovědětVymazat
  31. Také jsem měla několik let předplacenou Marianne a bavila mě moc.Ještě ted' si někdy přečtu starší čísla.Ale dnešní časopis mi už nic neříká.Stejně jako Katka mám předplacený Venkov a styl. Krásné fotografie,připomenutí starých zvyků a řemesel,vždy se s ním na chvíli vrátím do dětství.Ještě si kupuji Rozmarýnu.Jinak si hodně půjčuji časopisy v knihovně.Doporučuji.Marie

    OdpovědětVymazat
  32. Jsem asi taky úplně mimo. Noviny nečtu, televizi sleduji jen zřídka, zprávy vůbec. Časopisy nekupuji. Včera jsem si po několika letech koupila Ženu a život. A to jen proto, že jsem se potřebovala dostat z pracovních problémů, tak abych něco četla. Skoro jsem se za to styděla sama před sebou. A byla jsem mile překvapena. Byl tam článek o jedné blogerce, kterou jsem objevila asi před týdnem. A zrovna psala o podnikání. Došel mi ten článek moc vhod.
    Marianne neznám. Nikdy jsem neměla ráda takové ty lesklé, předražené časopisy pro ženy.

    OdpovědětVymazat
  33. Milá Lucko, i když nezapadám do profilu ženy manažerky, k MARIANNE jsem se nedávno vrátila. Více píšu tady:http://penamychdni.blogspot.cz/2015/07/lifestyle.html
    Měj se krásně.Hanka

    OdpovědětVymazat
  34. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  35. Vše co bych napsala, tak už tady je. Začátky s Marianne byly skvělé a pak už to šlo do kytek a nyní......určitě někomu vyhovuje, ale já jsem nyní úplně jinde. Manažerka jsem, ale úplně jiná a mou práci je taxík. Odešla jsem s manželem z luxusu města na venkov a nyní mi nevyhovuje skoro žádný časopis na našem trhu. Jedině tak ,,Pravý domácí časopis". To co žiji a co se mi líbí v bydlení, tak splňují polské časáky -
    https://www.facebook.com/SielskieZycieMagazyn
    https://www.facebook.com/Moje-Mieszkanie-114708695283077/
    http://www.werandacountry.pl/
    To jsou jediné časopisy, které kupuji každý měsíc a zítra si pro ně zase jedu.
    Jo a už mám taky konečně blog :D

    OdpovědětVymazat