Stojí za to








Ze všech knih, které jsem četla nebo dočítala v karavanu, myslím pořád jenom na jednu. Kupovala jsem si ji přes Knižní klub, jehož jsem členem a často už vůbec nevím, co si tam vybrat, protože mě většina titulů vůbec neosloví.
Tohle byla taková nenápadná knížka.
Divné jméno autorky ... zvláštní obsah děje
 ...  něco mě na tom fascinovalo.

Hlavní hrdinkou je mladá žena Anna, která až fanaticky sbírá léčivé byliny, přitom je úspěšnou překladatelkou. Kdyby o překladatelství nebyla řeč, klidně by se kniha mohla odehrávat před sto lety. Jen z toho je jasné, že jde o současnost. A ještě tam jsou mobily - který hrdinka samozřejmě nemá, stejně jako bankovní účet. Příběh se odehrává ve stojatých vodách jihočeského maloměsta. Anna náruživě sbírá byliny, vozí je do výkupny a dostává za ně pár korun.  Byliny jsou smyslem jejího života a při jejich sběru zažívá často neuvěřitelné drama. Popisuje jak jejich sběr, tak i to, co se v ní odehrává, na co myslí, čím žije - a o to právě jde.

Je to neobyčejný příběh, přitom všechno tam je velmi obyčejné.
Pro mě zásah - jako třeba kdysi kniha Jany Šrámkové Hruškadóttir.

xxx
Pokud někteří sledujete i tv, připomínám dnes už druhý díl docu seriálu Čtyři v tom 3 na ČT1.
Pro mě velmi zajímavý výběr maminek, i když mnoho lidí ho kritizuje.

Hrdinky seriálu
zdroj: Česká televize

8 komentářů:

  1. Paní Lucie,
    na dovolenou do Chorvatska jsme vyráželi ve stejný den jako Vaše rodina. Při balení jsem si šlápla na mé jediné brýle na čtení a vypadlo z nich sklíčko. Na čtení potřebuji dvě dioptrie, přesto jsem si s sebou přibalila knihu Do tmy, kterou jsem si krátce předtím objednala z Knižního klubu, s nímž mám tu samou zkušenost co Vy. Na benzínce u Brumova-Bylnice jsem si koupila za 145,- Kč nové brýle a už jsem se od této knihy neodtrhla. Jakoby mě ty léčivé byliny i osud Anny očarovaly zvláštní magií, kterou neumím přesně popsat. Snad je to mou stejnou zkušeností z dětství se školním sběrem bylin nebo kontrastem smutku a tíhy života s konejšivou vůní bylin. Anna Bolavá je pseudonym, který přesně zapadá do autorčina stylu psaní. Pod vlivem (úplňku) knihy jsem byla několik dnů. Když jste včera oznamovala knihu, která na Vás zapůsobila, byla jsem si skoro jistá, že to bude Do tmy. Věra Skurková

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Věro, vy jste mi udělala takovou radost! Akorát jsem si říkala, že tak strašný pseudonym by si nikdo nemohl zvolit. A vida! Děkuju za doplnění a moc vás zdravím!

      Vymazat
  2. A Lucka, krásne zátišie s knihou, katedrou,vetrákom a prázdnou izbou....
    Zaujímavá kniha....asi si pôjdem kúpiť na neďalekú pumpu okuliare a začnem zase čítať, v zime som ich stratila a teraz som prepásla termín....u očnej je to ako na audiencii u ....už viac titulov tu, by stáli za ....

    OdpovědětVymazat
  3. Diky za tip na knihu. Jizni Cechy, me rodiste a autorka muj rocnik ( o rok):.) Vyber matek v dokumentu je pro me taky super!!! Jsem rada, ze tam jsou maminy, ktere uz maji neco za sebou. Dava to pribehum uplne jiny rozmer, nez kdyz tam byly ty dvacítky:)

    OdpovědětVymazat
  4. Ctyri v tom videla jsem i predesle 2 serie a je pravda, ze tuto hlavne na fb hodne kritizuji. Me se naopak libi hlavne proto, ze vsechny maminky uz si neco zazily a tim padem maji co rict. P.S..: Vcera v Sama Doma byla reziserka i s maminkou dvojcat a dnes na Radiozurnalu v Host Radiozurnalu reziserka s kameramanem.Oboji se da videt/slyset z archivu:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě poslechnu, díky! Režisérka je moje spolužačka z FAMU. Skvělá!

      Vymazat
  5. Té knížky jsem si všimla v katalogu Knižního klubu, řekla jsem si ano, tu. V knihkupectví jsem ji skoro minula, pak jsem si ji prolistovala. Zdála se mi na první dotek taková moc... nevím. Moc taková. Bylinky. Už jen ta jejich jména. Peprná a dvoudomá :)
    Teď jsem dočetla Bílý oleandr, tak bych mohla rostlinstvem pokračovat. Díky za připomenutí :)
    Alena F.

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes som si pri plnení pračky....pozrela 2.diel Štyri v tom....a úplne to vo mne prevalcovalo seriál...:o(
    .....to ,,kontempluju,,....mi tam zatiaľ chýba....

    OdpovědětVymazat