(K)očkování



Je to takhle:
Letos bylo Stele 13 a já považuju za samozřejmost dát ji očkovat proti rakovině děložního čípku.
Všichni kamarádi doktoři nechali své dcery naočkovat - to je pro mě jednoznačné doporučení, protože pokud lékaři experimentují, tak nikdy ne ve své rodině. 

Kamarád gynekolog mi k tomu ještě napsal:
"85% zhoubných nádorů děložního čípku způsobují lidské papilomaviry. Proti nim je to očkování (tedy proti nejčastějším a nejnebezpečnějším z nich). Ano, zbývá ještě 15%, ty se nijak neovlivní. Je to v současné době jediné očkování proti zhoubnému nádoru. Tak i těch "jenom" 85% je skvělých . Nech ji oočkovat."

Ke svému překvapení jsem ale zjistila, že hodně žen v mé blízkosti své dcery očkovat nenechá, protože to považuje za lobby farmaceutického průmyslu, či jsou tzv. alternativní matky, často umělkyně. Naprosto absurdním argumentem proti, pak pro mě byl názor jedné paní učitelky, která to probírala s přítelkyněmi v křesťanském kroužku a dohodly se, že ony své dcery očkovat nenechají.
Ale samozřejmě - je to každého věc a taky zodpovědnost.

Vzhledem k tomu, že v naší rodině několik blízkých na rakovinu zemřelo, já absolutně neváhám. Kdyby se Stele něco v budoucnu stalo, tak bych si nikdy neodpustila, že jsem tomu třeba mohla zabránit.

Ale zajímaly by mě vaše názory - pokud se vás tenhle problém týká taky.


53 komentářů:

  1. Názory dnešních alternativních matek, pro které je zdrojem názorů internet, by měly být trestné. Na jednu stranu dítěti neřeknou jinak než miminko, na straně druhé jim postupně ničí zdraví různými výživovými a výchovnými experimenty. Bez konzultace s odborníky na tu kterou problematiku, jen po souhlasných komentářích kamarádek spolumatek.
    Jejich matky měly v minulosti tolik práce v domácnosti, že na vykecávání se na facebooku, vysedávání s kojenci a batolaty v kavárnách a předávání si nesmyslných, někdy vyloženě škodlivých názorů, neměly čas.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    mám čerstvě 14-ti letou dceru. Když byla ještě malá a možnost tohoto očkování se objevila, řekla jsem si, že jí nechám samozřejmě očkovat. Mezitím se objevila další vakcína Silgard. Klasicky jsem si na internetu hledala pro a proti, která vakcína je "lepší". Byla jsem celkem v šoku, kolik jsem objevila negativních názorů (i od odborníků?). Dokonce jsem o této možnosti diskutovala i se svým gynekologem a jeho názor nebyl negativní. Mezi kamarádkami ale naopak slýchám pozitivní názory. Neustoupila jsem od svého rozhodnutí, dala jsem dceru očkovat právě Silgardem a máme zrovna před sebou druhou vakcínu. Myslím si, že tolik rozporuplných referencí má díky tomu, že je tato vakcína relativně nová a její účinky zatím nebyly jednoznačně prokázány (dokonce se ani neví, po jak dlouhou dobu je účinná)! Toť čistě můj názor.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá Lucie, předpokládám, že jste si dohledatelné informace dohledala. Přece jen připojuji odkaz: http://www.vitalia.cz/clanky/10-ockovani-proti-rakovine-delozniho-cipku-virum-hpv/.
    Mám tři dcery, očkované nejsou. Za alternativní matku se nepovažuji. Neberu jako důvod to, že kamarádi lékaři nechali své dcery naočkovat. Myslím, že jsou to lékaři, kteří absolvovali klasické medicínské vzdělání. Tudíž užívají znalosti, které nabyli převzetím názoru jiné vědecké(?) autority. A problém očkování je mnohem hlubší. Ani imunologové apod. nemají jednotný názor.
    Jen pro zajímavost, kamarádka, sestra na gynekologii, nechala nasadit své dceři antikoncepci, naočkovala ji proti rakovině a řekla: "Teď ti nic nehrozí". A to je myslím to nejnebezpečnější, že na VŠECHNO je NĚCO a my se vlastně vůbec nemusíme snažit, omezovat, přizpůsobovat, přemýšlet...
    Přeji vše dobré
    Pav

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Lucie,
    tento problém se mne sice netýká ( mám 2 syny), ale kdybych měla dceru tak jí očkovat nechám. Rakovina není rýma,ta se za
    týden nevyléčí.
    A těm co jsou proti,bych doporučovala navštívit třeba dětskou onkologii...
    Martina

    OdpovědětVymazat
  5. dobrý den Lucie
    taky jsem nechala dceru očkovat..ještě za drahé peníze
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Lucie, nikdy jsem tu komentář nenechala, tohle je však téma, které se mě velmi dotýká. Mám ted malého chlapečka a za alternativní matku se nepovažuju, byt někteří by mne tak možná označili. Není pochyb o tom, že problematika kolem vakcín je mnohem hlubší a nespohéhala bych na názory lékařů ani jejich činy. vycházím pouze z vlastních, dost bohatých, ne dobrých zkušeností s naší klasickou medicínou... Nechci tu nikoho rozhořčit, ale házet všechny neočkující do jednoho alternativního pytle se mi zdá prostě neuvědomělé a hloupé. jakožto vášnivé čtěnářce Vám neváhám doporučit jednu z tematických knih.. Varovné signály očkování... napsala ji paní dr. Strunecká, což je kouzelná dáma v letech, uznávaná vědkyně z oboru. žádná mladá bláznivka sjetá diskuzemi na internetu. Já považuji spoustu neočkujících za naopak mnohem zodpovědnější rodiče, než řadu očkujících hlava nehlava.... Jakožto reakci na doporučení komentáře nade mnou podotýkám, že na rakovinu zemřel můj první muž ve velmi mladém věku, tudíž oddělení onkologie velmi důvěrně znám... takže to pro mě vážně není argument (naopak bych řekla, že tahle zkušenost mě dovedla k trochu jinému smýšlení o vlastním zdraví, ale je to dlouhá cesta). Nemám potřebu nikoho přesvědčovat, jen chci poukázat, že nic není černobílé... snad se tu nerozpoutá další blogové nenávistné šílenství.s pozdravem Jana.

    OdpovědětVymazat
  7. Dceři bylo 16, když se vakcína objevila a očkovat jsem ji nechala. Přiznám se, že mě čas od času přepadne pocit, zda jsem udělala dobře. Vyhledávání negativ se teď už raději nevěnuji, takže dnes vlastně nevím, co bych udělala. Obecně nejsem zarytý odpůrce očkování, ale vadí mi třeba očkování už v porodnici, očkování bez rozmyslu všech a proti všemu... Zkrátka dnes bych to hodně zvažovala. To jsem moc nepomohla, co :)

    OdpovědětVymazat
  8. Lucie, já nechala naočkovat obě své dcery 17 a 14 let - důvod jste popsala výše - v naší rodině též zemřelo několik lidí na rakovinu a v budoucnu bych si mohla vyčítat , že jsem to promarnila.
    Očkování jsem řešila se svou lékařkou - gynekoložkou, které absolutně věřím - takže nebyl důvod váhat.

    OdpovědětVymazat
  9. Dceru, dnes 22 let, jsem očkovat nechala, když se vakcína objevila, stálo to docela dost. Dnes si nejsem jistá..... Zatím žádné vedlejší účinky ani jiné potíže neobjevily, tak snad jsem udělala dobře.
    Jitka

    OdpovědětVymazat
  10. Zdravim Lucie, nez ucinite dost zasadni rozhodnuti, vrele doporucuji precist cast venovanou ockovani Silgardu a Cervarixu v knize Doba jedova od prof. Strunecke a prof. Patocky na str. 147-158. Urcite vam to rozsiri informace a pohled na vec z objektivnich fakt. Moc rada vas ctu. Preji vse dobre.

    OdpovědětVymazat
  11. Já jsem dceru taky nechala naočkovat a protože mám ještě syny, tak mne mrzí, že u nás není možné očkovat i je, jako v některých státech, vždyť přenašečem jsou vlastně chlapi a asi s tím souvisí i rakovina prostaty. No snad než ten nejmladší doroste, tak to třeba půjde, vždyť dceři jsem to ještě musela platit a teď už to mají dívky aspoň zadarmo. Mějte se
    Jiřina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím,že je to u nís možné,mně to lékařka nabízela pro syna už před asi 5 lety.Magda

      Vymazat
  12. Zdravím, podobně jako výše - dceru 21 let jsem očkovat dala, stálo to hafo, ale neváhali jsme (složily jsme se s babičkama - babičky přispěly místo duchen :-)). Teď mám dceru 12 a dám jí taky, neváhám. Teď to snad i hradí pojišťovna.
    Umřela mi v 41 letech nejlepší kamarádka na rakovinu, kašlala i na prohlídky, a to je memento...
    Ráda Vás čtu. Už jsem málem napsala ke kempování, ke kterému jsem já byla lehce "přinucena" a nakonec se mi zalíbilo. Jste prima.
    Zdravím, Martina, Sušice

    OdpovědětVymazat
  13. Očkovat svou taky skoro 13ti letou dceru nebudu. O očkování a nejen tomhle jsem přečetla hodně a nepřesvědčilo mě nic, proč bych ji měla nechat očkovat.

    OdpovědětVymazat
  14. Luci, před několika lety (je mi 38!) jsem léčila právě napadení určitým typem papilovirů a i když se nejednalo o nic zhoubného, bylo to protivně intimní a vadilo mi to natolik, že pro mě návrh mého gynekologa podstoupit očkování byl i přes vyšší cenovou relaci naprosto okamžitě odsouhlasený. Udivilo mě, že i já, dávno pubertě odrostlá žena mohu jít na tři dávky vakcíny, ale bylo mi řečeno, že je to v podstatě určeno pro ženy do přechodu v kterémkoliv věku. Totiž dívky kolem Stellina věku ještě nemají kontakt s muži, kteří jsou nosiči těchto svinstev, takže jejich imunita je o to víc posílená. My, "použité dámy" to však můžeme využít také - jako prevenci. Takže očkovaná jsem a kdybych měla dceru, jako že mám dva syny, neváhala bych (ač jinak jsem zastáncem aplikování co nejmenšího množství chemie v lécích do těla). Toť můj názor.

    OdpovědětVymazat
  15. Taky jsem o tom četla a vzhledem k tomu jak "mladé" očkování tohle je a nikdo vlastně nemůže prokázat jeho pozitivní vliv a ochranu zejména před rakovinou. Názor mudr. pro mě v tomhle případě je jasným signálem, že očkovat nedat. Je to celé opravdu lobby farmaceutických firem a nakonec i doktorů, kteří ve svém vzdělání nepřipouštějí nic jiného než to, co se na medině naučili - ve vší úctě k lékařům. Očkování není žádnou prevencí a na krásnou myšlenku se dá krásně hřešit. Pokud dcera nebude mít správně sexuální návyky a máte-li to v rodině, nemusí jí ochránit ani svěcená voda, natož očkování, které s sebou nese další vedlejší účinky. A jak již někdo zmínil výše, publikace Doba jedová je, dle mého docela přínosný pohled. Já tedy své dcery očkovat nenechám. Adéla

    OdpovědětVymazat
  16. Lucie já bych to nechala na dceři, ať se za pár let rozhodne sama zda očkovat či ne. Svoji dceru jsem nechala očkovat ve 14 letech, dnes má 22 let a kdyby se mohla rozhodovat teď sama za sebe , tak by se očkovat nenechala. Jasně ... ve 14 letech dala na názor matky. Ale upřímně, po tom, co dnes vím (mimo jiné i od prof. Strunecké) , bych do toho už nešla. Majka

    OdpovědětVymazat
  17. Dobrý den,
    k tématu se vyjádřím, protože se mě týká. Dcery proti ničemu, co mi nenařizuje stát, naočkovat nenechám.
    Každý se chováme podle svých zkušeností. Mé zkušenosti i jen s obyčejným povinným očkováním jsou u jedné dcery kladné (nebo průměrné, prostě nic zvláštního, asi tak jako u většiny ostatních), u druhé velmi záporné. Ono nejde ani jenom o tu samotnou očkovací látku. Dohlížíme na to, co děti jedí, pijí, co si oblékají a obouvají a přitom důvěřujeme tomu, co jim necháme do těla vpravit injekční stříkačkou. A co nám zbývá...
    Řeči o alternativních matkách, podivínkách a pipkách ležících na netu a tak dále a dále... beru. Jen kdyby ten, kdo je z úst vypouští, zažil to co já, pochybuju, že by jakékoli nepovinné očkování svým dětem dopřál.
    Ale můžete mi věřit, že dobře chápu matky z rodin, kde zažívají neštěstí a nemoci, proti kterým snad tyhle vakcíny pomohou. Zrovna tak chápu lékaře, kteří vidí v práci spousty nemocných, prostě, každý máme to své, své zážitky a zkušenosti.

    Přeju pevné zdraví všem a Vám hodně radosti při psaní a díky tomu i sobě při čtení Vašeho blogu.

    A vlastně... i díky farmaceutickým firmám a státu jsem se asi stala tak trošku alternativní matkou :) došla jsem k tomu, že si každý musí projít tím svým, těžkým i krásným, nadějí, nějakými nemocemi, ale po nich klidně i dlouhým a pevným zdravím a štěstím. Ještě pár krůčků a bude ze mě i ta často umělkyně :)) (jen do křesťanských kroužků ne, tam se nezapojím).
    Takže ať žijí ti, kdo mi k tomu dopomáhají :)
    Alena F.

    OdpovědětVymazat
  18. Letos očkujeme také, dcera se na to již pár let připravuje a sama se nás ptá, tak není co řešit! Jen jsme se ještě nerozhodli, kterou verzi vezmeme, ale zřejmě tu doplatkovou, je i proti genit. bradavicím.
    Rakovinu máme také v rodině a pokud by se něco stalo, tak budu vědět, že jsem pro její zdraví udělala max!
    Jarka

    OdpovědětVymazat
  19. Mně se to také netýká,ale nedělala bych to.Alternativní rozhodně nejsem,přečetla jsem také mnoho náhodných a nenáhodných článků a spíš se kloním k tomu,že toto očkování spíš škodí,než prospívá.Uznávám očkování proti obrně,tetanu,záškrtu a neštovicím,to moc pomohlo populaci,viděla jsem v Indii mnoho dětí,s následky obrny,očkování proti žloutence a menigokoku také uznávám,sama jsem ho měla.ALE vidím také druhou stránku,to,jak se od 50.let léčí rakovina a stále je na vzestupu,je na vině nezdravé prostředí,či stres,či stále více používané chemie ?Také jsem seznámena s názory,jak se píše výš,doktorky Strunecké,je to rozhodně na zvážení,ponejvíce na každém,co je pro koho prospěšné a co škodí ?Kdo ví ?Mně také vždy na mysli vytane,jak se na přelomu předminulého,tedy 19. a 20.století léčila rakovina,chirurgicky,operativně,včetně odstranění paže,později mi došlo,že kvůli mízním uzlinám.Četla jsme knížku,přesný název si žel nepamatuji,jak od poválečných let nastoupila doslova chemická lobby a jaký je to byznys se zdravím,díky strachu.
    Tak a přečetla jsem si předchozí názory a těžko říct,já se kloním k spíše ne.A já bych se poradila se svým veterinářem,mnohokrát mně vyvedl z omylu a iluzí.Už dávno vyrůstám z přesvědčení ovšemocnosti člověka,vědy a techniky,racia a moudra a hlavně vývoje,co spěje vpřed a zušlechťuje.Vzhledem k tomu,že před 4 tisíci lety se operovalo,tak že člověk přežil trepanaci lebky,sic jistě ne každý :-),tak jsem co se týče vývoje člověka velmi opatrná.Sama se svýma zdravotníma potížema,po borelioze,člověk nakonec zjistí,že čím dál je od lékařů a spoléhá na sebe,tím je to lepší,tělo má velkou úzdravnou moc,pokud je v harmonii.Otázka je,kde se bere tolik nemocí,rakoviny a postihuje ta nemoc i velmi mladé lidi a kde je příčina ?Tak přeii dobrou volbu,či případně posečkat,dokud nebude mít dcera úmysly zahájit pohlavní život a pak se rozhodnout,protože se v poslední době ukazují právě ta mnohá proti a tak se informace mohou ještě vytříbit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nedalo mi to a ještě přidávám,článek,co mi před pár dny přelétl před zraky :
      http://www.zdravi4u.cz/zeny-divky/7496-vakciny-cervarix-a-gardasil-sterilizace-mladych-zen

      A ještě dodávám,jak se rozčiluji nad pro mně nechutnou "osvětovou " kampaní,která mi také,žel přelétla před zrakem,na IDnesu a jinde,prostě jsem si všimla,nevím,čím to,ale doslova mně to iritovala,hlanví postava kampaně si a zdánlivě ta,co ji nemoc postihla si říká Lucie Prcie Bittalová .Článek o očkování a úvahy nechávám projít a asi tím,jak nejsem ve věku,kdy se nechat očkovat a dcery nemám,tak nemám tenzi k rozhodnutí,ale ...
      reakce na onu slečnu mám bouřlívé,to by mně chytl psotník.

      Přeji krásné dny.

      http://www.bezpolitickekorektnosti.cz/?p=33202



      Vymazat
  20. Nedávno jsem narazila na stránkách výživové poradkyně a také vystudované farmaceutky Margit Slimákové https://www.facebook.com/margit.cz?fref=nf na článek o této vakcíně. Článek je zde a je to aktuální zkušenost z Dánska. http://www.svobodavockovani.cz/news/gardasilovy-pozar-v-dansku/ Zdá se, že vakcína není ještě příliš prozkoumaná... Také jsme měli několik vážných onemocnění rakoviny v rodině (maminka, děda). Myslím si však, že je třeba dělat rozhodnutí individuálně. Prozkoumat vakcíny... A opravdu už mě vadí škatulkování lidí. Diskuze tu je zde (v ČR) tak nepříjemně vyhrocená do osobní roviny, že už se o některých vážných tématech skoro ani mluvit nedá, skoro se ani nedají zjišťovat objektivní informace. Natož se svobodně rozhodovat.
    Vašemu blogu fandím za jeho otevřenost!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  21. A co když dáte Stelu oočkovat a projeví se nějaké vedlejší účinky? Nebudete si potom vyčítat, že jste ji oočkovat dala???

    Nejsem lékař ani chemik, informace o očkování proti papilomavirům sbírám jen po internetu, v knihách Dr.Strunecké, debatami se známými ... nikdy nebudu mít (a ani vy nemáte) jistotu, které informace jsou pravdivé. A dokonce třeba ani žádná Pravda není, ale je jen Riziko... riziko při naočkování, riziko při nenaočkování. A já ho přijmu... musím, stejně jako vy. A není dobré se navzájem osočovat podle toho, kdo si vybral jaké Riziko.

    Mějte se krásně a ať jsme zdravé a naše dcery také ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Velmi mudry a vystizny nazor. Skoda, ze nepisete vlastny blog. Urcite by ste mali citatelom co povedat.

      Vymazat
  22. Mám 16ti letou dceru, kterou jsme nechali očkovat vakcínou Silgard. Při rozhodování jsme přihlédli na názor dcery, náš selský rozum a také na názor mého gynekologa, který nechal naočkovat i své vnuky. Jolana

    OdpovědětVymazat
  23. Lucie,
    mám na očkování proti rakovině děložního čípku podobný názor jako Vy a svoji 12 letou dceru nechám za rok oočkovat také!
    Krásné podzimní dny!

    OdpovědětVymazat
  24. Dceru jsem nechala očkovat ve 13 letech. Kromě tohoto a povinných očkování je očkovaná ještě proti žloutence a klíšťové encefalitidě. Očkování považuji za jeden z neúžasnějších výdobytků moderní civilizace, pomohlo takřka vymýtit některé dost hrozné nemoci, jen u nás významně klesl počet nemocných s TBC, dětskou obrnou, o černých neštovicích ani nemluvě. Principiálně je očkování celkem neškodné - vpravit do těla velmi velmi oslabeného původce nemoci a nechat tělo vytvořit vlastní protilátky je jednoduchá a účinná metoda, jak se proti nemoci později bránit. ALE 1)je obrovský rozdíl, jak a kdy se očkování provádí. Za mých mladých let (je mi 55) byl očkovací kalendář, očkovalo se od kojeneckého věku, ale pomaloučku polehoučku a bylo to rozplánové až snad do 6 let dítěte. A očkovalo se pouze proti těžkým nemocem - žádné očkování proti spalničkám, zarděnkám...to jsou celkem běžné choroby, které mohou ve vzácných případech způsobit zdravotní komplikace, ale běžně je dítě odstoná bez problémů. 2) co se očkuje - naprat do několikaměsíčního dítěte tzv.hexavakcínu - to mi hlava nebere. Proboha to si má to mrně tvořit protilátky hned proti 6 nemocem najednou?
    Takže mám pocit, že jsme s vaničkou vylily i dítě: místo aby se očkovalo s rozumem, mocná farmaceutická loby nás přesvědčuje, že jedině kombinované vakcíny proti všemu nás od všeho ochrání. A výsledek: spousta maminek raději neočkuje vůbec.
    Jinak Lucie čtu Váš blog už dost dlouho a ráda, asi nejsem stejná krevní skupina, ale často mi váš přístup k věci otevře oči nebo mě donutí přemýšlet trochu jinak než obvykle. Zdraví Vás Jitka P.

    OdpovědětVymazat
  25. Dobry den, jsem uplny laik, ale myslim si , nebyla by lepši prevence a osvěta.Mam namysli kondom. Za vznikem rakoviny děložního čipku mužou viry které na nas přenašeji muži. Tak mi z toho vypliva, že při použiti kondomu při každem stiku na nas nemaji co přenest. Každa mlada divka si necha napsat antikoncepci a mysli si, že je chraněna. Přitom do sebe pere hrozne svinstvo. Při použiti kondomu nechytne pohlavni choroby a neotěhotni. Problém je v tom, že z tak jednoduchého řešeni farmaceuticke firmy nic nemaji. Z.

    OdpovědětVymazat
  26. Dobrý den všem.
    Stojí určitě za přečtení: http://www.rizikaockovani.cz/soubory/2012-10/HPV-vakciny-Anna-Strunecka-2910201221114252750.pdf
    Ať se každý rozhodne podle svého, vždyť všichni své děti milujeme a chceme pro ně to nejlepší. Je to těžké a NIKDY nemůžeme s jistotou vědět, jestli právě naše volba byla ta správná.
    Já má děti tři, dvě dcery a jednoho syna. Holky očkované nejsou. Jediné očkování navíc mají proti klíšťové encefalitidě.
    Rozhodně se nepovažuji za sluníčkáře, biomatku, nebo alternativní matku, ale ani nechci být hysterická. Můj názor je, že všeho moc škodí.
    Ať se máme dobře, jsme zdraví a spokojení a svobodní! :)
    Andrea

    OdpovědětVymazat
  27. Dobrý den, no....připojuji se Lucie, jako myslím 27 názor.Trochu směšný mi připadá poslední názor. Ale taky názor. Opravdu si nemysslím, že bych se ve svém sexuálním životě chovala nezodpovědně, jak by si možná paní z přízpěvku přede mnou díky svému trochu scestnému názoru mohla myslet a přesto jsem v době, když jsme se s manželem rozhodli pro druhé dítě, po běžné kontrolae u gynekonoga zjistila, že mám rakovinu děložního čípku.Následovala operace a odstranění velké části čípku (nevím, jestli víte, že čípek doroste stejně jako ještěrce ocásek :-)) a pak dlouhé čekání na výsledky, které byly naštěstí negativní a nám se po dlouhém čekání - skoro 4 letech podařilo počít druhé miminko. Vzhledem k tomu, že mám dvě holčičky, z toho je jedna už skoro 17-ti letá, rozhodně jsem neváhala s očkováním. Nevím, proč přemýšlíte zrovnaa u tohoto očkování, které může dost ovlivnit život Vašich dcer. Přece jste stejně nepřemýšlely u ostatních očkování - TBC,černý kašel a podobně. Já nechci, aby mi dcera jednou vyčítala, že třeba nemůžee mít děti. Poršla jsem si svým a rozhodně s očkováním neváhám ni u druhé dcery. Zdtaví Jana z Brna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrzí mě, že Vám můj názor připadá směšný a zcestný. Nedovolila bych si nic takového napsat k žádnému názoru zde, každý má své důvody jak se k čemu postaví a rozhodne se. Proč přemýšlíme právě o tomto očkování? Proto, že je to nová a dostatečně nevyzkoušená očkovací látka a nežádoucí účinky mohou být pravděpodobnější, než to, že dcerky onemocní. Uf, tohle téma je moc vážné. Navíc rozhodnutí jsme neudělali jen my rodiče, ale dcery samy ve věku 18.ti let . Věřím, že to bylo správné rozhodnutí.
      Andrea

      Vymazat
    2. Andreo,
      myslím si, že reakce nebyla na váš příspěvek, ale na příspěvek před vaším, z 16:07. Dle času zveřejnění vašeho příspěvku je patrné, že jste odeslala váš příspěvek, zatímco Jana z Brna svůj příspěvek psala :)

      Vymazat
  28. http://www.vakciny.net/doporucene_ockovani/HPV.html
    rozhodnutí je stejně jen na vás a vaší dceři.

    OdpovědětVymazat
  29. Jednoznačně - očkovat. Bohužel, když mé dceři bylo 13, tak tahle vakcína nebyla. Na doporučení gynekologa se dcera nechala naočkovat i ve svých 30 letech,protože už měla v minulosti problémy s děložním čípkem. Samozřejmě si to každý musí srovnat v hlavě, ale já jsem jednoznačně PRO!

    OdpovědětVymazat
  30. Nedala jsem očkovat. Díky pátrání o výhodách či nevýhodách očkování proti lidskému papilomaviru (už ani výrobci neuvádí, že je to očkování proti rakovině, to jen reklama) jsem objevila PhDr. Struneckou, Mudr. Elekovou a pár dalších lékařů, kteří se nebojí dát najevo svůj odlišný názor od většiny. Znám hodně rodin, kde problémy po očkování řeší. Zrovna minulý týden uveřejnil Svaz pacientů Brožuru s příběhy rodin, kde se očkovalo a mělo to negativní následky. http://www.pacienti.cz/clanek.php?id=3299 Je tam i příběh slečny, která se očkovala právě na toto. Viděla jsem také zahraniční dokument, bohužel byl z netu odstraněn kvůli autorským právům, kde se třináctiletá slečna nechala očkovat. Dobrovolně, nadšeně a s davem spolužaček..... To, co je tam pak popisováno bylo děsné - z jedničkářky propadající, z roztleskávačky sotva se plazící, zakopávající o vlastní nohy... Rodinu její léčení a udržování v přijatelném stavu stálo dům (USA), nakonec i manželství. A končí to zoufalstvím slečny, která odmítá další léčbu, která jí stejně nepomáhá. Já se snažím nikomu nic nevnucovat, každý se snaží pro své děti dělat co myslí, že je nejlepší. Ale opravdu bych si to nastudovala jinde než u většinové populace a lékařů. Není to lehké rozhodnutí a ať se rozhodnete, jak chcete, doufám, že bude vše v pořádku. LenkaK

    OdpovědětVymazat
  31. Zdravím, dceru jsem nedala očkovat. Kamarádka pracuje ve Výzkumné laboratoři doktora Holého, konzultovala jsem ne s lékařem, ale bioložkou, která se tím zabývá a doporučuje pouze ty nejnutnější očkování. Ostatní ne....... nejsou dost dlouho zkoušená, lobby farmaceutických koncernů. Ale je to opravdu jen na matce a dceři. Nejsem pobožná, nejsem biožena.
    Zdravím Martina Černá

    OdpovědětVymazat
  32. Moje dcery nechávám očkovat normálně, nikdy jsem očkování nezpochybňovala,nikdy jsme neměly ani žádné vedlejší účinky. Starší dceři bude 13 a očkování proti RDČ jsem rozhodně plánovala. Moje rozhodnutí změnila diskuze s neuroložkou, která má v péči mou mladší dceru. Při kontrole mi důrazně doporučila nepouštět se do nepovinných očkování, včetně očkování proti rakovině děl. čípku. Měla jsem možnost se ptát a argumenty, které jsem vyslechla, mě přesvědčily. Jasně, bavily jsme se primárně na úrovni neurologa, takže její zkušenosti se týkají pacientů s neuroonemocněními, takže to nemusí být směrodatné pro "naprosto zdravé" děti. Jana

    OdpovědětVymazat
  33. Rozhodně nejsem alternativní matka, nejsem ani proti očkování, 10 let jsem dělala imunologii. Ale zrovna u tohoto očkování váhám hodně. Dceři je 11, tak ještě chvíli váhat můžu. Mám pocit, že riziko vedlejší příznaků je u této vakcíny hodně vysoké. Navíc mi vadí, že nikdo není schopen říct, jak dlouho vakcína působí apod. Všechny děti jsou vlastně v této chvíli pokusnými králíky. Fakt nevím...

    OdpovědětVymazat
  34. Díky Lucie za Váš blog, cestování karavanem mě dostalo! Taky jsem po takové cestě vždy toužila, ale myslím, že to ještě hodně zvážím :-).
    Ale k tématu...na celém tomhle očkování proti rakovině děložního čípku mne zaráží to, že jsem o rakovině děložního čípku slyšela až v souvislosti s očkováním...do té doby nic....to ve mne budí podezření.
    Mám tři dcery, očkovaní neplánuji.

    OdpovědětVymazat
  35. Dobrý večer Lucie, po načtení všech možných informací z domácích i zahraničních zdrojů a zvážení všech pro a proti jsem rozhodnuta nedat dcery očkovat. Katka

    OdpovědětVymazat
  36. Zdravotnictví je hlavně velký kšeft. Nechci zabýhat do podrobností, pracuji v daňové kanceláři, ale je mi z toho často "ouzko".
    Pak je těžké uvěřit a rozhodnout se, co je dobré a co je obchod. E.

    OdpovědětVymazat
  37. Dceru ockovat nedam. Nema ani TBC, pretoze sa narodila v Britanii a tam sa neockuje. Som z rodiny lekarov, i manzel a nikto v pribuzenstve dceri neockoval. Ani svagrina a svagor, obaja MuDr. sa nezhodnu napr. na ockovani proti chripke, jeden sa ockovat dava, druhy nie. Takze slovo doktora neberiem uplne ako svate, nie je tam rozhodne mozna jedna vedecka pravda. Skor tazke pre nas - moznost volby a vlastneho rozhodovania.

    Dorota

    OdpovědětVymazat
  38. Tato vakcína má bohužel jednu obrovskou nevýhodu a to její zatím velmi krátkou dobu co se s ní začalo očkovat....nikdo neví jak se látka v těle bude chovat za pár let. Myslím, že nejdůležitější je opravdu dodržovat pravidelné preventivní prohlídky a trvat v rámci prevence na cytologických odběrech. Ale je na každém jak se rozhodne. Lada

    OdpovědětVymazat
  39. Všude se uvádí, že ohrožené jsou hlavně tlusté ženy, kuřačky a ty které často střídají partnery.Jsem štíhlá, nikdy jsem nekouřila a mým jediným partnerem v životě byl a je můj manžel. Nechci se více rozepisovat ale starostí a strachu jsem si na gynekologii užila dost a dost. Dcera se nechala očkovat už jako dospělá slečna ale v té době zatím bez zkušeností se sexem. Nejsou všechny holky tak hloupé, aby se vyspaly s prvním klukem ještě na základce...Očkování jsme také hodně zvažovaly a konzultovaly ( maminka je zdravotní sestra s praxí na gynekologii, onkologii a v zahraničí) nakonec jsme se rozhodly PRO. Diskuzi k tématu jsem nečetla. Zdravím Eva

    OdpovědětVymazat
  40. Lucie, dobrý den, na rakovinu mi zemřel tatínek, vím, že to není totéž, jako kdyby mi zemřelo dítě. Ale mám tedy bezprostřední zkušenost s tou nemocí a čím víc toho o rakovině vím a na základě toho, co jsem zažila a viděla na vlastní oči při tom 5 letém boji (umírání) je závěr jednoznačný a sice svou dceru očkovat v žádném případě NEnechám. V rodině máme spoustu zdravotníků - lékařů a sester, všichni doporučují očkovat, přesto to na můj názor nemělo žádný vliv. Když vidím uhnaného, obézního, kouřícího lékaře, který mi doporučuje očkování jako záchranu před rakovinou, tak si říkám, že selským rozumem je tady evidentně něco v nepořádku.
    A konečně s vakcínou Silgard mám osobní zkušenost-švagrová pracuje pro farmareklamku, přímo na Silgard dělali kampaň a to jsem se nestačila divit koho všechno jsou schopni uplatit (lékaře, vědce..to je obecně známý fakt), jak jsou vynalézaví ve vytváření vylhaných fiktivních diskuzí na internetu plných tzv. osobních zkušeností a případů obyčejných žen a dívek, které chytí za srdce. Obecně si myslím, že jakýkoli lék na rakovinu se bude dobře prodávat, protože prostě je to jeden z největších strašáků moderní doby a tím, že je vakcína tak krátce na trhu, tak o to větší musí být reklama. Moje děti mají jinak všechna povinná očkování a taky nejsem žádná biožena a alternativec. Ale je fakt, že čím víc nemocí prodělali moji blízcí, tím méně věřím klasické medicíně nebo spíše přístupu lékařů klasické medicíny k člověku a jeho tělu. Jana Š

    OdpovědětVymazat
  41. Dobrý den, také mi to nedá a vyjádřím se k tématu, ale snad trochu jinak. Nebudu Vám radit, zda dát či nedat očkovat Stellu, nejsem odborník přes imunologii, své děti jsem nechala naočkovat i nadstandardními vakcínami a i přes jednu závažnou negativní zkušenost, jejíž následky mi přinesly spoustu trápení, jsem více méně příznivec očkování. Myslím, že není třeba jen zvážit, které očkování dát, ale i kdy a jak. Oni lékaři vždy upozorňují, že dítě musí být zdravé (někteří tolerují při očkování rýmu, zahlenění, já po oné zkušenosti říkám: absolutně zdravé), že by před očkování nemělo přijít do styku s nějakou infekcí, to se u dětí zařizuje špatně (pokud bych dala dítě očkovat vakcínou, u které mám pochybnosti, dám očkovat aspoň po týdnu vyloučení z dětského - mládežnického kolektivu, chápu, že u těch starších to asi nejde, neprojde). Dále lékaři radí nechat pak dítě v klidu bez větší fyzické zátěže ( já doporučuji ten klid nenechat jen ten den-dva, ale týden, ještě lépe 14 dní). Cca dva měsíce před očkováním dbát na posílení imunity, mezi vícero očkováními dodržovat minimálně 2 měsíce pauzu, ideálně půl roku (naše dětská lékařka očkuje běžně po měsíci od předešlé vakcíny nebo klidně dvě vakcíny naráz). Dítě by po nějaké údobí před očkováním mělo být v pohodě psychicky, neměly by tomu předcházet velké stresy, změny (stěhování, přestup na jinou školu, rozvod rodičů, konec nějaké lásky). A ještě jedna rada, raději po očkování cca půl roku nepoužívat sůl s přidaným fluoridem a zubní pastu s fluoridem, prostě si dávat pozor na fluorid (poslední rada nemusí platit u všech očkování, záleží na složení, ale raději to dodržuji u sebe i svých dětí pokaždé, než zkoumat, kde smím a kde ne). Většina z těch mých rad, jsou věci, které Vám při očkování řekne doktor, ale málokdo to dodržuje, já už bohužel vím, že se nic z toho nesmí brát na lehkou váhu.
    Mějte se hezky a ať vaše rozhodnutí, ať bude jakékoli, přinese Stelle jen to dobré.

    Mirka

    OdpovědětVymazat
  42. Dobrý den, také mi to nedá a vyjádřím se k tématu, ale snad trochu jinak. Nebudu Vám radit, zda dát či nedat očkovat Stellu, nejsem odborník přes imunologii, své děti jsem nechala naočkovat i nadstandardními vakcínami a i přes jednu závažnou negativní zkušenost, jejíž následky mi přinesly spoustu trápení, jsem více méně příznivec očkování. Myslím, že není třeba jen zvážit, které očkování dát, ale i kdy a jak. Oni lékaři vždy upozorňují, že dítě musí být zdravé (někteří tolerují při očkování rýmu, zahlenění, já po oné zkušenosti říkám: absolutně zdravé), že by před očkování nemělo přijít do styku s nějakou infekcí, to se u dětí zařizuje špatně (pokud bych dala dítě očkovat vakcínou, u které mám pochybnosti, dám očkovat aspoň po týdnu vyloučení z dětského - mládežnického kolektivu, chápu, že u těch starších to asi nejde, neprojde). Dále lékaři radí nechat pak dítě v klidu bez větší fyzické zátěže ( já doporučuji ten klid nenechat jen ten den-dva, ale týden, ještě lépe 14 dní). Cca dva měsíce před očkováním dbát na posílení imunity, mezi vícero očkováními dodržovat minimálně 2 měsíce pauzu, ideálně půl roku (naše dětská lékařka očkuje běžně po měsíci od předešlé vakcíny nebo klidně dvě vakcíny naráz). Dítě by po nějaké údobí před očkováním mělo být v pohodě psychicky, neměly by tomu předcházet velké stresy, změny (stěhování, přestup na jinou školu, rozvod rodičů, konec nějaké lásky). A ještě jedna rada, raději po očkování cca půl roku nepoužívat sůl s přidaným fluoridem a zubní pastu s fluoridem, prostě si dávat pozor na fluorid (poslední rada nemusí platit u všech očkování, záleží na složení, ale raději to dodržuji u sebe i svých dětí pokaždé, než zkoumat, kde smím a kde ne). Většina z těch mých rad, jsou věci, které Vám při očkování řekne doktor, ale málokdo to dodržuje, já už bohužel vím, že se nic z toho nesmí brát na lehkou váhu.
    Mějte se hezky a ať vaše rozhodnutí, ať bude jakékoli, přinese Stelle jen to dobré.

    Mirka

    OdpovědětVymazat
  43. Dobrý den, dceru jsem naočkovat nechala, po poradě s dětským lékařem, který mi na to řekl, že svou dceru také naočkoval, gynekoložka nám to odsouhlasila. Ale bylo to moje rozhodnutí, rozhodla jsem se spíš srdcem a selským rozumem.

    OdpovědětVymazat
  44. Svou dceru jsem v 16. letech nechala naočkovat. Dnes je jí pětadvacet. Tehdy jsem rozhodla za ni. Připadalo mi to opravdu správné .Rozhodla jsem se podle toho, že všechna dřívější očkování snášela dobře .Snažím se nepodléhat davové hysterii , která nastane vždy když se objeví nějaký šokující případ ( nemluvím jen o očkování),ale dnes nevím, jestli bych se rozhodla stejně....A souhlasím s tím, že bezpečný sex je třeba naše děti také naučit. A také je lepší, když v rozhovoru o tomto tématu důvěřuje dcera více zkušené matce, než pomýlené kamarádce ( i nevědomost je nebezpečná ). Tamara

    OdpovědětVymazat
  45. Své dcery jsem nechala očkovat v době, kdy jsme si to museli zaplatit - cca 10 000 pro jednu. Když jsem si tenkrát poprvé vyzvedávala vakcínu v lékárně, tak mě paní prodavačka (ani se mi nechce psát lékárnice nebo magistra) upozorňovala, na vysokou cenu a že budu muset kupovat ještě dvě dávky - no celkem jednoznačně mi dala najevo svůj názor - asi něco ve stylu že když si to můžu dovolit.... myslím si, že když je tahle možnost je, tak je nezodpovědné ji nevyužít. A zvláště když už ta cena není tak vysoká - nebo se pletu?) Hana K.

    OdpovědětVymazat
  46. Mila Lucie, kdyby byl Honza Janicka, dala bych ho ockovat. Prave se s rakovinou lecim. I kdyz jsem diky prevenci absolutne bezproblemovy pripad, neni to zazitek, ktery bych si chtela zopakovat... Jindra

    OdpovědětVymazat
  47. Mám dvě dcery, 24 a 22 let. Obě byly naočkované v 18 letech. Očkování se tehdy platilo. Jeden rok šla jedna a za dva roky druhá. Nikdy nevíme, která cesta je správná, ale dala jsem je oočkovat proto, abych si jednou...kdyby náhodou něco..... nevyčítala, že jsem je nedala. Asi se víc bojím nemoci, jejíž jméno se bojím i napsat, než z případných následků, které by mohly nastat a které si nechci připustit. Beru to tak, že je tady prostě nějaká hnusná nemoc, proti které je možná obrana a já jí využila....Alena

    OdpovědětVymazat
  48. uprimne, všichni odpurci ockovani cituji JEDNU konkretni autorku, ale zaroven vykladaji něco o zjistovani informaci. Asi jako delat si názor na sexualni život ve staroveku prectenim pouze Starého zákona... (a pak tvrdit, jak jsem udelala dukladny pruzkum...

    OdpovědětVymazat