Učitelům s láskou

Za zády mi zuří parta truhlářů ... mohla bych expresivně napsat.
Pravda je taková, že tu jsou dva, jsou tiší, nechtějí ani kafe ... nechápu, jak je možné celý Stelin pokoj za jeden den demontovat a namontovat jiný. Ale o tom až příště, neb jsem z Nových proměn bydlení dostala instrukci, ať celou akci fotím.


Letos jsem paní třídní učitelce zakoupila poukázku na knihy dle vlastního výběru. Protože chci podporovat místní drobné podnikatele, půjde si vybrat do Říčan k panu knihkupci, který se tu zuby nehty drží už mnoho let, což vedle DM drogerie, bank a Vietnamců není vůbec jednoduché.

Hodně mých kamarádek jsou učitelky, pár jich máme i v rodině. Když vyprávějí o své práci, smekám před nimi. Já bych nezvládla děti, ani jejich rodiče. Natož je ještě něco naučit. Tlak ze všech stran. 

Sestavila jsem hitparádu dárků, které učitelé dostávají tuze rádi:
1. Kytka, která opadá už cestou do školy
2. Načatá piksla kafe
3. Prošlá bonboniéra z Lidlu
4. Věc, kterou jsme sami dostali, ale nelíbí se a je nám líto ji vyhodit
5. Svíčky všech tvarů a barev (z předchozích let už jich učitelky mají tolik, že by je mohly prodávat v krematoriu)
6. Kytka - pro učitele chlapa
7. Veškeré výrobky (zejména keramické) našich dětí

U posledních bodů bych se ráda zastavila. 
6 - učiteli věnujte místo kytky radši něco k jídlu nebo pití. Kryštof nosil zásadně láhev dobrého alkoholu (jestli je to pro vás nevýchovné, dobrá alternativa je štangle trvanlivého salámu a zavařené okurky od babičky)
7  - to, co potěší rodiče a vyloudí slzu v oku babičky, NIKDY nenadchne paní učitelku. Jednak má dost podobných výrobků od vlastních dětí a pak taky plnou skříň od žáků z let minulých. A těžko si na konci prázdnin vzpomene, jestli tohle dělal Franta nebo Pepa

Ať už dáváte cokoli, mějte na paměti, že učitel by měl být obdarován, nikoli přiveden do rozpaků či dokonce ponížen. Je to přece člověk, který kolikrát tráví s našimi dětmi víc času než my. A taky zlaté paní družinářky! 

Dopředu se ohrazuju proti tomu, že dárky jsou věcí peněz.
Nejsou.
Moje kamarádka třeba píše na konci roku učitelům krásné kartičky s osobním poděkováním. Někdy se to i rýmuje. 

Chceme-li, aby byly naše děti hýčkány, hýčkejme jejich učitele!


45 komentářů:

  1. Lucie, moc se těším na fotky pokoje. I díky Vám a Vašemu loňskému článků (a diskuzi za ním) jsem letos víc přemýšlela, co p. učitelce koupit. Pravidelně ráno s dětmi ve třídě snídá - vždy vločky, koupila jsem tedy několik druhů kvalitního müsli od firmy Janova pec a přibalím k tomu naši domácí jahodovo-višňovou marmeládu, kterou jsem navařila minulý týden. Dcera (2. třída) dopíše přání. Pan učitel v ZUŠ dostane víno. Díky, že děláte osvětu :-), je to třeba. Zdravím Vás, Martina Vítová

    OdpovědětVymazat
  2. hezky jste to sepsala. My už vymysleli (viz můj včerejší příspěvek). Doufám, že to pančelky nečtou: vyrábíme/kupujeme KPZ učitelky MŠ (dětské náplasti, špunty do uší, brufeny, barová lahvička alkoholu, kapesníčky aneb "mě snad omejou" apod.), předplatili jsme dva inteligentní časopisy pro školkáčky - budou chodit do školky, radost celý rok, a dítě vyrobí papírové "medajle" s vlastnoručním věnováním

    OdpovědětVymazat
  3. Je to 33 let, co jsem opustila ZŠ. Byla to doba, kdy nebylo vůbec nic k sehnání... a celá třída obdarovala našeho pana učetele snídaňovými "pucláky" s puntíky, které se podařilo "nějak sehnat" mé mamince. Pan učitel po letech přiznal, že byl poprvé a naposled, ve své kariéře, doma od manželky pochválen :) Pohodové dny Vám přeje Magda K..

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Lucie, jsou učitelé a "učitelé". Mám syna s ADHD a 5 dys- a věřte, užili jsme si svoje. Jedna učitelka ho ztrapňovala před celou třídou, jiná nás na každých třídních schůzkách nabádala, ať mu necháme napsat Ritalin, prej ho to zklidní (přitom v PPP nás uklidňovali, že je úplně zlatý a v pohodě a prej bysme měli vidět co za děti k nim dochází)....těm dvěma bych s radostí koupila Rumové pralinky od Orionu, protože přesně takový hnus vystihuje, co si o nich myslím. Ale naštěstí je syn už na střední škole a konečně jsme se dočkali chápavého přístupu, My kupujeme většinou pralinky nebo ovoce v čokoládě, sama mám taky ráda takové dárky, které se spotřebují :-).
    Docela ale mrzí (už vloni to tam bylo) "prošlá bonboniéra z Lidlu" já nevím jakou zkušenost máte vy, ale já jsem tam nikdy na prošlou bonboniéru nenarazila a kromě pár nejlevnějších čokolád a bonboniér jsou čokoládové výrobky z Lidlu vysoce kvalitní. Nemám ráda takové to "fuj, to je z Lidlu" k jejich čokoládám se takový Orion ani nepřiblíží!
    Mějte se hezky a užijte si prázdniny.
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Hanko, ani naše zkušenosti s učiteli nejsou jen perfektní. Na syna si zasedla češtinářka a deptala ho, že když se matka češtinou živí, tak on nemůže být takový střevo ... oddychla jsem si, když ZŠ dokončil. Atd.
      Bonboniéru z Lidlu mi ukazovala kamarádka, dostala stejné od několika dětí - a všechny měly na bonbonech šedý povlak. Prý byla v Lidlu nějaká akce ...
      Já tam jinak nakupuju ráda!

      Vymazat
    2. Ja jsem tu proslou bonbonieru z Lidlu pochopila tak, ze ji mel asi nekdo dlouho doma nepodival se na spotrebu a daroval ucitelce. Jinak s Vami souhlasim Lidl ma dost kvalitnich vyrobku coz dokazuje i to, ze casti vyhravaji v testech casopisu Dtest. Me kupovani darku pro ucitelku ceka pristi rok tak alespon zatim sbiram dobre tipy:-) Lenka

      Vymazat
  5. Ano, taky patřím mezi ty, kteří si myslí, že dobří učitelé by se měli pozlatit, postavit na piedestal a oprašovat :) My jsme zatím skvělé učitelky (díky Bohu) měli a tak letos opět jako každý rok organizujeme vybrání peněz od rodičů na nákup poukazu na wellnes pobyt pro 2 osoby. Připadá nám to smysluplnější než 25 bonboniér ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se rodiče dohodnou a není to na ně nátlak... supeeeer!

      Vymazat
  6. Hi, hi, já mám nachystané kafe...nenačaté, z Tchiba, i pro paní družinářky. Voní to tu jako v pražírně, snad neurazím. S naším Adeháďákem si pančelka užila...klobouk dolů, měli jsme štěstí na zkušenou a chápavou praktičku. Což jsem o pedagožkách ve školce nemohla říct. Dokonce prohlásily, že je nevzdělatelný. Má samé jedničky. :-) Takže kávová plantáž pro paní učitelku za ty dva roky by byla adekvátní pozornost :-))). Přeji Stele dlóóóuhé prázdniny a rodičům ne až tak dlouhé :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Ja mám viac detí s ADHD, a skrytým autizmom, teda sú v spektre, ako asperger a atypický autista.., ale nikto im to ,,nedaroval,, na škole a diagnózy boli určené v dospievaní...ničili nás úspešne..., nehádala som sa, neštvala deti proti...vrchol pri tých darčekoch bolo, keď učiteľka voči nášmu,, nevychovanému,, dieťaťu použila argument o zlej výchove, okrem toho, že nás obvinila, že sa s manželom rozvádzame, keď máme také problémové dieťa, že si máme dať blbca do osobitnej školy, že sú všetci rodičia za a pod.....tak ešte aj podotkla, že naše dieťa nemalo pri nástupe do školy pre ňu kyticu...!
    Práve preto, že som mala tak náročné deti...opakujem, darčeky dávam čo najkrajšie a veľakrát sa mi stalo, že ja som si musela takú vec odoprieť, ale hanbila by som sa, ak by som ju nedopriala dotyčnej osobe, pre ktorú som ju vytipovala.
    Učiteľa, ktorí si robia svoju prácu dobre,.. ako povolanie, a stojí ich to kus života...takým je darček len symbolickým poďakovaním a prejavením rešpektu ! Ale toto gesto je prepotrebné !

    OdpovědětVymazat
  8. No vidíte a já jsem alespoň dostala od manžela na konci školního roku kytku(je učitel) a vždy se těším kolik jich donese :o). P. S.: a flašky....ty taky nejsou špatný :o). Zdraví Lada

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem vám nechtěla zkazit!!! Snad teda nějaká doputuje i s flaškou ... zdravím moc!

      Vymazat
  9. Dobrý den, pan učitel našeho staršího syna na konci šesté třídy rozhlásil, že ať mu děcka hlavně nic nenosí, alkohol nepije, sladké a slané nejí a kytky zvadnou. Bohužel nebyla to legrace, tu pan učitel moc neumí, ani děcka ho moc nemusí, nějak si k nim nenašel cestu. Syn s tím přišel domů, strašně mě to naštvalo, měli jsme nachystané dobré víno, ale tohle mi přišlo nefér, i když dárky nejsou vždy nej, většina rodičů a dětí je dává s dobrým úmyslem a měly by se přijmout. .... no víno jsme s manželem vypili a neposlali mu nic a bylo mi to jedno. Další rok to samé, ale poslali jsme kvalitní čaje ,dokonce s nějakým vtipným názvem, děti si opět vyslechly co pan učitel nejí a nepije, takže letos s klidným svědomím už nic nedáváme, nemá to cenu. Syn s tím problém nemá a učí se dobře, takže nemusí podlízat s dárkama.... Ale je mi to líto, myslím že je to od učitele zbytečně divné gesto...
    Jinak se mi vybavila historka, ve které nějaký pan učitel říkal dětem že kytky a bonboniery nepije....tak to má aspoň šmrnc :-)
    Zdravím z Brna, Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi bych taky nic nedala. Hlavně musí být šílený s tím pánem bydlet. To je trest pro manželku - možná poslat něco jí ... :)

      Vymazat
    2. Manželku nemá, je mladý a to je nejhorší, měla jsem radost že kluka bude učit chlap, ale nezadařilo se, no.
      Je to ten typ kterýmu se u nás říká starej - mladej :-) mladý tělem ale duševně páprda bez humoru......
      Linda.

      Vymazat
    3. Tomu tedy nerozumím - byla byste radši, kdyby lhal a věci pak skončily v koši? Když řekne, že nic nechce a vysvětlí proč, co je jednoduššího, než nenosit nic? Nechápu, co vás na to rozčiluje.

      Vymazat
  10. Tak nevím, kdyby jakýkoliv výše uvedený dárek přijal jakýkoliv úředník, na jakémkoliv úřadě, hrozí mu obvinění z braní úplatku. Jen u učitelů je to stále normální. Znám osobně paní učitelku, která od maturujících studentů dostala jako dárek poukaz na wellness. A bere se to jako normální. Kdyby to vzal jakýkoliv úředník, po vykonané práci, byl by to společností vnímáno jako korupce a něco neospravedlnitelného. Prosím neberte můj příspěvek jako kritiku čehokoliv. Je to jen konstatování.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý rok tady tohle zazní. Neberu to jako kritiku. Ale s úředníkem naše děti netráví deset měsíců v roce. Sama za sebe musím říct, že na mě někteří učitelé mého života měli úplně zásadní vliv - i na to, co dělám. Úředníci ne.
      Jo! A profesorka mého syna dostala na maturitním večírku od třídy náhrdelník s diamantem. Milovali ji. (A jedni rodiče měli zlatnictví, takže to koupili za nákupní cenu.)

      Vymazat
    2. Dobrý den, osobně velmi rozlišuji pojem úplatek a dárek/poděkování .Pod pojmem úplatek si představuji něco, co dám PŘEDEM (případně tedy minimálně předem dohodnu) A S JASNÝM ÚMYSLEM,ŽE ZA TO NĚCO "BĚŽNĚ pro ostatní NEMOŽNÉHO" OBDRŽÍM a dárek/poděkování dávám komukoli pouze z mého vlastního pocitu, že to tak chci já,nikdo si ho nemůže nárokovat. V mém případě velice ráda dávám alespoň malé poděkování v naší školce všem, kdo měl zásluhu na tom,že můj velmi nestandardní syn tam chodil rád a já jsem věděla, že se mu dostává úžasné péče po všech stránkách. Proto dávám pravidelně (snad to nevyzní špatně-ale nejen na konci šk.roku,ale i na vánoce, velikonoce apod.) malý dárek (kávu, čokoládu, čaj, poukaz na knihu, ňaminku pro milované pejsky :-) všem - paním učitelkám, paní asistentce, paním kuchařkám,že vařily, aby dětem chutnalo, paní uklízečce, protože nikdy neměla problém uklidit jakoukoli nehodu apod. a vždycky děti i rodiče utěšovala,že se nic nestalo....všem jsem strašně moc vděčná, znám svého syna a vím,že kdybych finančně jen trochu mohla,tak bych jim strašně ráda dopřála celoprázdninový wellness, to by možná bylo adekvátní k tomu školnímu roku....
      S radostí dám malý dárek i jakémukoli milému úředníkovi, knihovnici, ....každého přece potěší,když se někdo snaží zlepšit lidské vztahy a svět...-to je oboustranná radost....a tedy jen ultraosobní dodatek : zkusila jsem si obojí :učit i úředničit - a tedy nechci se hádat-i když je obojí práce s lidmi a tedy náročná, to učení bylo MNOHEM těžší...Marta
      Krásné prázdniny všem! :-)

      Vymazat
    3. Děkuju za nádherný příspěvek. Jsem stejná. Já dávám o Vánocích dárky i pošťačkám, co mi nosí pořád nějakou poštu :)

      Vymazat
  11. 8. keramicke sosky, figurky, zviratka... I kdyz nakonec i to vedomi, jak dite darek samo vybira, potesi.

    Lucie, nemohla bych ucit Vase deti?
    A chtela bych jeste dodat, ze s detmi v pracovni dny travim casu nepomerne vice, nez jejich rodice. 11 mesicu v roce... Tim ovsem zase nechci naznacit, ze si darky delam nejaky narok.
    Pavla


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ježíš, na ty sošky jsem letos zapomněla!
      Neučíte na nějaký umělecký škole? Hned bych tam Stelu odlifrovala!

      Vymazat
  12. Moje dcera (15 let) se spolužáky domluvila, každý dal stovku a koupili učitelce stříbrný základ na pandora náramek, protože prý jejich třídní takový ztratila a bylo jí to moc líto... dokonce nás rodiče do toho ani nezatahovali, dozvěděla jsem se to teď, když jsem se ptala, co dáme třídní a ona mi řekla, že to je vyřešený... a každý další rok (budou jí mít ještě čtyři roky) jí dokoupí další pandorku... to se mi líbí.... a hlavně já nemusím nic řešit... a protože Martinu (třídní) znám, tak vím, že bude mít radost... a já jí k tomu pošlu ještě nějaký dobrý čaj... protože letos si fakt zaslouží minimálně svatozář :-)

    OdpovědětVymazat
  13. Loni jsem dostala asi pět balíčků sušených rajčat. To byl asi jeden z nejdojemnějších okamžiků mé učitelské kariéry. Že mě někdo i občas poslouchá... Ale abych nekřivdila, díky tomu, že učím dvojčata od kolegyně, dostávám moc pěkné dárky. Snad jediná výhoda učení dětí od kolegů:-). Dík za osvětu;-). P.

    OdpovědětVymazat
  14. Milá Lucie, píšu z druhého břehu a děkuji za tvůj příspěvek..My učitelé ani učitelky si nenárokujeme dárečky a myslím,že většina z nás, pokud od někoho nic nedostane, tak to nemá horší..Ty pozornosti spíš vypovídají o vztahu..a tak je jasné, že pokud je těch dárečků hodně, je to takovým malým měřítkem oblíbenosti..Já mám celý život neskutečné štěstí na úžasné žáky a úžasné rodiče..Mnozí rodiče mi za 5 let prvního stupně natolik přirostou k srdci, že se z nás stávají přátelé..teprve pak si s nimi začínám tykat:o))..Jak děti,tak i rodiče jsou jedna velká parta..a vloni? Tak to jsem od nich dostala 2 lístky na představení JSI ÚCHVATNÁ ( které bylo úchvatné), pak poukázku na masáže a poukázku na večeři u Pohlreicha. Největší radostí byla úchvatná báseň, kterou mi přišli zarecitovat jak děti, tak i jejich rodiče..řvala jsem jako želva...a jestli je to přijímání úplatků, korupce? No tak ať:o), děti by napsaly žádost o amnestii:o))..Krásné dny..Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, naprosto chápu. Já bych vás taky žrala!

      Vymazat
    2. :o))Máme ohromné štěstí..jsme jediné povolání, které si může užívat rozzářených oči dětí( to není z mé hlavy), ale je to tak..zároveň máme i sílu je utlumit a zhasnout.. A to já bych nikdy nechtěla! Jinak moc díky a krásné dny plné inspirace k tvoření..Inka

      Vymazat
  15. Synova učitelka letos dostala suchozemskou želvičku.
    Říkala kdysi v přírodovědě, že by si ji přála a děti si to pamatovaly.
    Společně pak vybrali jméno. Na paní učitelku budu ráda vzpomínat.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  16. vraj ten sedy povlak na cokolade neznamena, ze bonbonierka je pokazena..niekedy to pisu aj na obale..:))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, píšu.
      Ale je fakt, že taká "zošednutá" čokoláda nechutí tak dobre a hladko ako čerstvá.
      Vzniká to nesprávnym skladovaním - teda moc teplo, príp. mráz.

      BTW: Akcia v Lidli nemusí znamenať (podľa mňa neznamená) zníženú kvalitu, ale skôr snahu predať viac - pri určitej príležitosti - napr. ku koncu roka sa kupujú bonboniéry, tak zlacníme bonboniéry, aby ich všetci rodičia kupovali u nás.
      To, že v tomto konkrétnom prípade asi nechali stáť kamión na slniečku je, verím, skôr náhoda. Len teda chudina učiteľka... a rodičia, o ktorých si pomyslela svoje. :D

      Vymazat
  17. Lucie, já už se u Vás stihla inspirovat dřív, děkuju. :-) Už druhý rok od nás paní učitelky dostaly poukázku na nákup knížek. A podle ohlasů dobrý. Ale tu kytku (neopadanou) si moje holky pro paní učitelky stejně vydyndaly taky - prý bez kytky to není konec školního roku...

    OdpovědětVymazat
  18. Na střední škole jsme měly učitelku, která milovala maso. Vždy tak neuvěřitelně nadšeně mluvila o tom, jak celý víkend porcovala ovci, až jsme jí na maturitním plese darovali kus kance. Po týdnu přišla celá šťastná, že tak dobrý guláš už dlouho neudělala! :)

    OdpovědětVymazat
  19. Lucie, velice děkuji za váš příspěvek i diskutujícím za názory. Já jsem též z "druhé strany" a učím děti více jak třicet let, posledních osm jako zástupce ředitele školy. Žáky naší školy jsou děti ze sociokulturně znevýhodněného prostředí a speciálními vzdělávacími potřebami. Trávíme s dětmi více času, než jejich rodiče, máme k nim citový vztah a chceme, aby se v životě, co nejlépe uplatnili. Na konci školního roku nic neočekáváme, ale většina dětí si sama opatří alespoň nějakou kytičku (park ve městě je v ohrožení), případně vysmýčí domácí vitriny a donesou, co tam najdou. Pro mě je největší odměnou a zadostiučiněním, když bývalý žák přijde a pochlubí se získaným výučním listem. Naposled se tak stalo v úterý 23. 6., to jsem se dmula pýchou, že je moje práce k něčemu. Iva

    OdpovědětVymazat
  20. Děkuji za osvětu, žel rodiče mých žáků asi nečtou :-) Ne, nechci vypadat nevděčně, cením si každého žáka, který mi byť bez dárku nebo kytky poděkuje. Nicméně do rozmazlování knížkami, masážemi nebo čaji mám daleko... Po včerejšku kýbl a veškeré vázy s kytkami - krásné, ale zítra odjíždím... Svíčky, přesně jak jste napsala. No a něco čoko, to se hodí, to můžu. Z deváťáků, se kterými jsem strávila asi 700 vyučovacích hodin, jich přišlo poděkovat asi 5 - zamrzí... Jinak se kytka dá třídní a hurá domů, na vesnici to tak chodívá.
    Dvě děti mě moc potěšily - dostala jsem figurky pand. Všimly si, že je to mé oblíbené zvíře a daly si práci pro mě pandy sehnat.
    No a jinak učitele koncem června povětšinou potěší už samotný fakt, že je čekají prázdniny, takže si rozhodně nestěžuju. Olga

    OdpovědětVymazat
  21. Zaujímavý zoznam... :)
    Pridám skúsenosť z pohľadu učiteľského dieťaťa: Mama zväčša na konci roka priniesla plnú náruč kvetov. Potom sme to doma triedili, zhľadúvali vázy, spájali kytičky do veľkých kytíc... Rozkladali po byte. Niečo darovali... Ale hlavne, videla som, ako mama po celý týždeň (alebo ako dlho tie kvety vydržali) pohľad na tie kvety robil radosť - pretože vedela, že za tým je vzťah s ľuďmi, rodičmi, deťmi, ktorým dávala po celý rok svoje srdce.
    Našla sa aj nejaká káva (niekedy sa nestihla vypiť do nového konca roka - mama pila málo kávy), čokolády a bonboniéry (často sa nám netrafili do chuťových preferencií, tak sme ich doma dlho obchádzali, jedli len preto, že už ich máme doma, alebo nakoniec "prošlé" vyhodili), ale našli sa aj dobroty. No a samozrejme rôzne drobnosti - mama si to vždy vážila (aj keď vystaviť všetky tie figúrky - to by sme museli mať obrovský byt plný rôznych poličiek. :D ) lebo to znamenalo že deti sa snažili vybrať niečo pekné. :)
    Ked odchádzala (so mnou) na materskú, dostala od triedy (spoločne) velikánsku plyšovú mačku s veľkou zelenou mašľou (s podpismi). Veľmi dlho som ju (tú mačku) pokladala za "člena rodiny". :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čo sa týka doporučenia darovať čokolády a /alebo alkohol... Neviem, nie som si istá - rôzne ochutené čokolády a bonbóny nemusia konkrétnej osobe sadnúť. Plus - Veľa sladkostí vedie k priberaniu ;) čo zrovna žene nemusí práve vyhovovať. A alkohol... keby dostal od každého fľašu, neviem... Je mi proti srsti podporovať konzumáciu alkoholu. Skrátka ten pocit - mám to doma, tak to vypijem... neviem, nemohlo by to viesť (nenápadne) k problému? (čo si tak všímam na nete, v Čechách sa asi pije dosť... mne by to bolo priveľa)

      Ale niečo výnimočné - na zjedenie. Môže byť veľmi príjemným darčekom. Vôbec sa snažím preferovať darčeky, ktoré "nie sú naveky", ale sa dajú spotrebovať. Myslela som si, že sviečky do tejto kategórie patria, ale vidím, že ani moja mama nie je schopná vypáliť všetky čo dostane. :)

      Vymazat
    2. V poslednom čase sa mi zapáčili darčeky/kvety z levandule. Vonia to celý rok, a potom, keď doslúžilo, môžete to pokojne vyhodiť bez pocitu, že "darčeky sa predsa nevyhadzujú". Tak len dúfam, že "naša" učiteľka má levanduľovú vôňu rada. :)

      Vymazat
  22. Lucko, moc pěkné :o)
    Myslím si, že ze všeho nejvíc se při čtení pobavily paní učitelky.
    Užívej léta, a jak jsem četla výše i volných dnů!
    Duhová Katka

    OdpovědětVymazat