Pruhy a jahody/ štěstí versus konzum

Objevila jsem v Říčanech obchod, kde jeho majitelka pracuje jen sama na sebe a snaží se nakupovat spodní a noční prádlo hlavně od českých výrobců. Budiž jí za to chvála a sláva. Věděli jste například, že stále ještě existuje firma Pleas? Já teda ne. Měla jsem ji za dávno zaniklou.
Protože se snažím podporovat české výrobce a prodejce, koupila jsem si dlouhé triko hned třikrát. A k tomu noční košili, kterou určitě budu nosit ven, protože na spaní mi jí přijde škoda.

Vyfotila jsem všechno ovšem dost nelichotivě, vypadá to jak oblečení na slona. V reálu to není tak hrozný. Maximálně malej slon.
Jestli chcete taky český pruhy a bydlíte blízko mě, opovažte se ale koupit to samé, nerada bych se v tom s někým potkávala. To jsem rovnou mohla jít do háemka!






Dnes jsem četla ukrutně zajímavý článek o štěstí vs. konzum tady: 
http://www.jedenactkocek.cz/2015/06/the-true-cost-aneb-saty-s-pribehem.html, tyhle kočky čtu ráda, mají takový zdravý názory. Dovolím si jeden odstavec od nich zacitovat, protože tak dobře bych to sama napsat neuměla.

Jestli si o tom něco myslíte, budu ráda, když mi to napíšete do komentářů.


Módní průmysl se současnou měrou spotřeby prostě není udržitelný. 

tl;dr:
problém je globální. nejde jenom o naše oblečení. stejný problém představuje produkce jídla či elektroniky. těžba drahých kovů je vysoce neetická, produkce fosilních paliv a zemědělství zas neekologické. protože chceme víc, abychom se cítili líp, protože značky (btw, nejen háemko & co. jsou ti bad guys, v zemích třetího světa šijí i 'luxusní' značky z pařížský) nám chtějí prodat štěstí výměnou za konzum - materialismus v područí kapitalismu založený na nekonečném růstu. naše planeta ale nekonečná není. 
co se týká našeho spotřebního chování v rámci fešn odvětví, jasně nám z toho vychází - nakupovat co nejmíň. když už, tak buď ekologicky a eticky nebo z druhý (třetí, čtvrtý..) ruky. nenakupovat kožený zboží. předělávat věci, aby nás neomrzely. revampovat a upcyklovat. 
ke štěstí nepotřebujem nový boty, mnohem větší radost nám udělaj třeba rajčata, který jsme si samy vypěstovaly ze semínka, dobrá knížka z knihovny nebo piknik v parku.

26 komentářů:

  1. Lucie, já chci taky takovou krásnou noční košilku na běžné nošení:)
    Malý slon mě pobavil:))
    Petra

    OdpovědětVymazat
  2. Milá Lucie,
    trikošatokošile jsou hezký, jenže... no, docela drahý. Pro mně. Máme kolkolem 7 kousků potomstva a tímto oslím mostem přecházím k druhé část tvého postu. Pyžamo za 400 K pro jeden kousek x 7 (+mamka a taťka) je ve výsledku dosti. Takže zamíříme do našeho oblíbeného Boutique - Second Hand vše za 20. Oblékáme se tam téměř všichni. Myslím (i dle okolí) nevypadáme jako od popelnic. Dětský vohoz triko, kaťata, mikina za šede. Pozitiva na všech stranách. Neřeším zničený hadry, jsme celkem originální, peníze ušetřené nákupem oblečení investujeme do kroužků, kultury a cest.
    Aby nedošlo k mýlce, vůbec neodsuzuji ty, pro které je oblečení středobodem jejich života, součástí stylu. Já to mám jednoduché v tom, že pro mně oblečení vždycky bylo něco, co mně chránilo pře vnějšími povětrnostními vlivy, při zachování určité míry estetiky. A co je na štítku u krku mi bylo a je srdečně jedno. Ale na boty Keen mi nesahejte, jo??!!:-))
    A radost z vlastních rajčat? Si myslím, záležitost věku, ne? Je mi pětačtyřicet a už se z nich taky raduju. Jsem vyvinutá, k radosti jiného druhu...
    Lucie, děkuji za tipy na knihy Lenky Procházkové, už je mám doma... A myslím, že jo:-)
    Přeji krásný víkend
    Pavlína

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím oblékám sebe i děti v sekáči na váhu kilo 60-100kč, zrovna jsem si přivezla krásné propracované sako za 18.- taky z tohoto důvodu nenakupuju u českých značek :-)))

      Vymazat
    2. Holky, díky za krásný příspěvky, vězte, že i já mám 80% věcí z druhé ruky. Ale někdy ... někdy opravdu musím jít za lepším. Kvůli pracovním povinnostem a náležitému oblečení, které nelze po sekáčích vyhledat (ani na to nemám čas, příp. to neumím zkombinovat), uvažuju o tom, že si základ nechám ušít na míru od návrhářky. Ale jinak jsem sekáčová!

      Vymazat
  3. Tak Batňovice jsou zase kousek od nás a vůbec nevím, že něco tak krásného tam šijí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také bydlím nedaleko a nevěděla jsem. Znám jen prodejnu Jitexu ve Dvoře Králové, tam obdobné zboží. Nezjistila jste, kam nejblíže dodávají, nebo zda mají ve firmě prodejnu?
      Díky. Dana z Podkr.

      Vymazat
    2. Na firmě prodejnu nemají, ale prý ochotně prodají....to je od kamarádky :-))

      Vymazat
    3. Dobrý večer Zdenko, děkuji za odpověď. Určitě zkusíme.
      Mějte se hezky.

      Vymazat
  4. Za mne taky souhlas. Nic neudělá větší radost,než výhodný nákup za pár kaček.( naposled ovčí kůže z blešáku za 150,v Ikea ten samý rozměr za 4 tisíce).
    Martina

    OdpovědětVymazat
  5. Hm, já si tak 3 pyžama od Pleas koupila a pokaždé se někde hned začal párat šev :-(. Byla jsem nemile překvapená a už od nich nekupuju. Tak snad budete mít lepší zkušenost. Hana

    OdpovědětVymazat
  6. Pleas má velký výběr, ale ty ceny jsou dost vysoké a vidím, že kvalita asi chybí

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, Pleas hodně funguje pro německý trh. V Polné u Jihlavy mají prodejnu a mají tam i zboží, které má nějakou "vadu", takže je za lepší cenu a vadu jsem nikdy nezaznamenala. Moje zkušenost je 100% pozitivní. Barvy drží, tvar drží (druhé dítě tedy nemusí být širší, než delší, aby mu to sedělo), švy se nekroutí. Máme i poděděné, lety a nošením prověřené a spodní prádlo a oblečení na spaní už jiné nebereme. Jinak dětské oblečení se snažím maximálně točit, ideálně podělit a poslat zase dál.
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co jsem uveřejnila příspěvek, tak mi volají kamarádky, které taky na Pleas nedají dopustit.

      Vymazat

  8. ....tak to čo mi prináša radosť, že si doma robíme teraz veľa sami aj v dome, aj v záhrade to áno.tie pestovateľské práce- ale máme len kúpené sadenice paradajok a bylín, spracovateľské- lekváre- susedovie marhuľa, kompót- naše jabĺčka, zvarené len s cukrom, na koláč,,,ale do obchodu musíme zájsť :-) , dokonca to nie sú ani tie biodvory........ som hrdá, že som vymyslela, náter, po ktorom môže stekať voda a nemáme kachličky, ani by sme nemali na kachličkára .-) a ani na cementové stierky, marocký štuk....vymýšľam a tvorím interiér..natierame, manžel chce stierkovať dom sám - len začistiť slúžiacu starú omietku.., aby nám ostalo na drevené žalúziové okenice,terasu.. nebojíme sa nekonvenčne dom len vybieliť,exteriérovou farbou ako sa to robilo voľakedy vápnom....no, chcem, aby manžel v prvom rade robil svoju profesiu......atď, ale je to vec voľby, finančnej slobody, kreativity alebo oslobodenia sa od komercie, verejnej mienky...oslobodila som sa pri mojich autistoch...a naučila som nájsť ,, životodarný ,, bod aj v nedostatku...v inakosti...ale tie kožené topánky, si radšej kúpim, aj kabelku, ak môžem..no teraz aj nemôžem :-).., len synovi, za štátnice...túžil po nej od strednej..takže darček, pre radosť..nedávno som nafotila všetky tašky , ktoré mám-od radosti-ľan,plátno a koža od kamarátky, všetky za posledných 10 r....ja som nekupovač, nepotrebujem mať kvantum topánok a kabeliek, ako u nás ukazujú v relácii Nákupné maniačky, kde sa tie ženy chvália svojou márnivosťou, ako nejakou cnosťou, že ako vedia nakupovať a veľa.....možno o nich je ten vyššie spomínaný článok......a ešte, čo sa týka kože.., si myslím, že je to úcta k zvieraťu, ktoré zabijeme, jeme, že sa spracuje z neho všetko...teda aj koža....a recyklovať je fajn..ale niekedy potrebujeme vec hneď a pre nejakú funkciu a kúpiť si ju je väčšia služba ako si to prispôsobovať z niečoho iného....ale raz treba začať :-)..
    ....a o tých reťazcoch viem, hlavne zo severských detektívok..aký je to biznis a politika v treťom svete...ale keď sa s deťmi a ženami zachádza takto a ešte aj oveľa neľudskejšie,povedzme to priamo - prináša im to nesmierne utrpenie a smrť .. aj toto je opísané v tých detektívkach : Nesto, a ďaľší ....ako toto nazvať ?...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé myšlenky, díky, Aleno!

      Vymazat
    2. ...to vieš, zaujímavý život !

      Vymazat
    3. ...k tomu nášmu domu.... ak nebudeme mať na ten hore spomínaný postup, bude stačiť vytvoriť niečo len z paliet...:-)

      Vymazat
  9. Pridavam tip a nezlaknite sa toho linku - sice ide o tehotenske tricka/tuniky, ale su super nositelne pre netehotne, vyrobene v CR a nevytiahnu sa po druhom vyprani ako vacsina handier z retazcov.. Nadchli ma strihovo, farebne, kvalitou: http://www.jozanek.cz/cz-kategorie_431004-0-tehotenska-tricka-se-3-4-rukavemn.html.
    Co sa tyka tej druhej casti prispevku: mne lezie na nervy to neurvale plytvanie jedlom. Vieme este vobec nakupovat iba to, co fakt spotrebujeme (sama mam s tym obcas problem, priznavam.-)? Trpime rozhodovaciou paralyzou, ked stojime pred preplnenymi pultami a neskor chladnickami. Nakupujeme pre nakupovanie v akcii. Kontajnery su plne jedla. Tolko energie do potravinarskeho priemyslu... Vyrobci prichadzaju kazdu sezonu s novymi prichutami, menia velkosti, nazvy, lakaju decka na plastove smetie v baleniach. V nicom inom tak velmi nevnimam tu nasu "zapadnu" rozozranost, ako na potravinach.
    A to sa nepovazujem za extra ekologa, ani aktivistku.-)
    kata

    OdpovědětVymazat
  10. Dobrý den, Lucie, Pleas znám a kupuji dětem - zejména natělníky a košilky. Pleas se u nás dědí. Když z něj mé děti vyrostou, předávám v rodině dál :-) Pořízovací náklady sice draží, ale při přepočtu na životnost jsem nenašla konkurenci. A chodím pro něj na Pavlák - je tam obchod se spodním prádlem přímo u zastávky tramvají směrem na Karlák. Zdravím, Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Omlouvám se za překlepy. J.

    OdpovědětVymazat
  12. Ad konzum oblečení - to je stará vesta :)
    Pro mě normálka mít oblečení z druhé ruky plus nějaké zajímavé extra kousky nové, hlavně všechno takové kvality a atraktivního střihu, že to vydrží desítky let. Hadříčky z nekvalitních materiálů, uměliny nebo aušusové trhavé bavlny nekupuju nikdy. Koženku nesnáším. Prošoupe se hned, pro mě je to aušus, vyhozený peníze a ještě hnusnej nepříjemnej materiál.

    Spíš jiné výrobky než hadry jsou s ohledem na spotřebu zajímavější, nové způsoby úspor (různé) energie...
    Ale hlavní zásada: proč vyhazovat něco, co slouží a je kvalitní? Tím se řídím.

    OdpovědětVymazat
  13. Moje trička a pyžama z Pleas nosí ještě moje dcera, a myslím i vnučka v tom ještě parádu nadělá taky...Vše drží tvar i barvy oproti dnes vyráběným textilním výrobkům. Sekáč je skvělý vynález-naposledy jsem pořídila úžasné riflové sako za 49,- a já si skoro stejné chtěla koupit pár dní předtím přes internet za 1200,- ! A k Vašemu článku o současné nadspotřebě lidstva - mně taky příšerně vadí plýtvání potravinami. A dále nadprodukce všeho-spotřební elektroniky,nábytku,textilu...- výrobky jsou z materiálů, které ani delší životnost úmyslně nemají, aby je bylo možno brzy nahradit novými...opravny už neexistují,odpadu přibývá... Mít nějakou věc dlouho, co dobře funguje se už dnes nenosí, je třeba se stále hnát za něčím "modernějším" a "in". Bráním se tomu urputně a jakékoli nakupování mně nebaví .Vlastním tělem budu bránit svůj letos třicetiletý kuchyňský robot Eta a ještě starší šicí stroj Singer - věřím, že tyto výrobky jsou nesmrtelné ,ale nebojte mobilní "dotykáč" mám.... Tamara

    OdpovědětVymazat