Flashky

Dnes už jsem musela trochu pracovat.
To je ta výhoda osvč, že můžete pracovat, i když teoreticky nemůžete. Neschopenka se dá ukázat leda tak psovi, ale i ten nechápe, proč s ním sakra nejdete ven?!

Po celém horním rtu se mi udělaly vedle sebe opary, tolik pohromadě jsem jich v životě ještě neviděla. A aby jim nebylo smutno, tak to samé se opakuje ještě nad rtem - taky celá řada. Vypadám, jako bych si nechala napíchat botulotoxin. 
Ovšem sebevědomí mi to nezvedlo. 





Dnes jsem na jeden zátah přečetla Flashky, do kterých jsem předtím jen nakukovala a nikdy neměla čas je spolknout najednou. Tak dnes jo. 
Nejsilnější zážitek posledních několika měsíců, těžko si vzpomenu, který byl předtím.

Naprosto sugestivní sloh, postřehy, myšlenky. Krásná slova, která jsem dlouho neslyšela nebo je neznám vůbec. Sarkasmus. Humor. Ironie. Obdiv k tátovi.
Chce to jen trochu znát významného překladatele a spisovatele Jana Zábranu, aby vám bylo jasné, o jakém velikánovi píše jeho dcera. Dostalo mě to.
(Mimochodem - ozve se mi někdo, komu jsem půjčila Celý život od Jana Zábrany? Deník mapující skoro 40 let spisovatelova života, ze kterého jsem byla před pár lety u vytržení? Nechce se mi ho kupovat znovu a strašně ráda bych do něj zase nahlídla. Jenže nevím, komu jsem ho půjčila).

V předmluvě píše Eva (dcera) o sobě.
Škoda, že i ona nevydává knihy. Třeba se to teď změní. Tipuju ji na Magnesii Literu. Minimálně na nominaci.

"Sedím v kuchyni s nohama na stoličce kvůli prokrvování a čekám na lobotomii poledních zpráv.
Nasazuju si dioptrické brýle a v zrcátku s osminásobným zvětšením si ohledávám obličej.
Na nečekaných místech mi rostou různé divné věci.
Svítím si baterkou do krku.
Bude mi padesát let."

... proč tihle lidi nepíšou blog? 
Třásla bych se na každý příspěvek.
Hned si taky odpovím: Protože používají mozek.



8 komentářů:

  1. Díky za tip, Lucie. Myslím, že řada blogerů mozek používá, například jako autorka tadytoho, tádydádydá. Začetla jsem se. A chtěla jsem Ti napsat, že jsem taky měla samý jedničky a že když jsem na konci třeťáku na medicíně řekla chirurgovi, ať mi dá trojku a že za žádnou cenu už příště nepřijdu a on že na mě křičel, že mám index jenom s jedničkama že ať vemu rozum do hrsti, a já mu řekla, že no právě proto, je léto a já už se nechci nic učit, tak že mi tu torjku sice dal, ale pak mi to natřel u státnic (dal mi demostrativně dvojku :)))) a že to celý mám v paži. Že jsem stejně byla outsider i když premiant a dělala jsem si co chtěla a že mi naši dycinky dávali najevo, že mě mají rádi ať se děje co se děje a tím pádem jsem znáámky neřešila, až mě někdy štvalo, jak mi skáčou samy do chřtánu. A že s tou taškou na pláž to má další konsekvence. A že mi chybí čeština (s malým č, aby mě nesepsula moje anonymní čtenářka, možná chodí i sem ;).A že se těším až se uvidíme live. A teď že jsem zpět v blogosféře. A že jsi vtipná, aby to těm oparům nebylo líto. A že chci tu knížku a ještě spoustu dalších (ehm a že teď nejsem opilá, ani melancholická, ale jenom přepracovaná). Zdravím!

    OdpovědětVymazat
  2. Také jsem četla a je opravdu skvělá. Půjčila jsem si jí v knihovně hned poté, co jste o ní psala poprvé. Po přečtení jsem si jí koupila domů, určitě se k ní vrátím. Lucie, děkuji za tipy, úvahy i zážitky. Díky, že se dělíte. Zdravím Vás, Martina Vítová

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to muselo být čtení. Jsou knihy ,které zhltneme a stejně se k nim stále vracíme. A pak ty , které se sice přečtou,někdy i těžce a s přemlouváním, nebo se i odloží: na pak....Tak tihle si píši na seznam. I ta jedna nafocená stránka mi byla blízká...a vyvolala vzpomínky... Díky M.

    OdpovědětVymazat
  4. Tuhle si píši na seznam. Jsem někdy rychlejší, než bych měla být!

    OdpovědětVymazat
  5. Díky za tip na knihu, tuhle jsem ještě nečetla.

    OdpovědětVymazat
  6. Zakoupeno na váš popud. Snad se dostaví alespoň polovic vašeho nadšení.

    OdpovědětVymazat
  7. Tak TOHLE je knížka, co si chci přečíst (i kvůli svýmu literárnímu tátovi a ten ještě žije, hurá).
    Díky.

    Nevím, jestli se pletu, ale vynořuje se mi - nebydlel ten Zábrana v Břevnově? Mám dojem, že mi o něm něco vyprávěl MIrek Fišmeister - Brňák / básník. Ale už nevím, co. Určitě to bylo obdivný.

    OdpovědětVymazat
  8. Vaše kulturní tipy mě jednou přivezou na mizinu:) Ale zatím jsem nikdy nelitovala, tak snad ani tentokrát :) Přeju, ať je vám brzy lépe.

    OdpovědětVymazat