Hoř, svíčko, hoř




Nevím, jestli máte stejnou zkušenost, ale každá zakoupená svíčka mi shoří během chvíle. Jedná se zejména o ty čajové - a je jedno, jestli je zakoupíte u Vietnamců, v Tesco nebo Ikea, prostě nemají výdrž. Pamatuju si, že kdysi teda měly. Balík čajovek z Ikea mi vydržel celou zimu.
Vrcholem jsou svíčky na zvonící stromeček z DM, kdy jedna svíčka stojí deset korun a hoří 2 hodiny. Takže za každé zacinkání dáme 40 Kč.
Zrovna nedávno jsem četla, z jak nekvalitního čínského vosku jsou tyto svíčky (co tak rychle hoří) vyráběny a že produkují mnohem více CO2, takže se jimi de facto přiotravujeme.
To nepotěší zejména nás, milovníky mihotajících se plamínků (trocha poezie před těmi Vánoci).


Kamarádka dostala nedávno k narozeninám od kolegů krásné svíčky MEADOWS, které vyrábí jedna česká dáma, jsou v originálním kalíšku (foukané české sklo), no krása a vůně to na pohled. Vlaďka Fremuthová zaručuje 150 hodin hoření každé z nich.

VF má i zajímavý životní příběh, o kterém jsem nevěděla, ale píše o něm jiná blogerka, s dovolením si tu vypůjčuji její článek http://www.martimaty.cz/must-have/item/367-svickova-laborator-vladky-fremuthove.html 
Je to příběh skoro vánoční.


10 komentářů:

  1. Ja doporucuju svicky od ceske firmy Unipar (www.unipar.cz), mala rodinna svickarna z Roznova pod Radhostem. Maji moc peknou podnikovou prodejnou, zaroven vas i provedou vyrobou a reknou historky ze vzniku firmy a jak vymysleli, jak udelat svicky co nejvic nezavadne a dlouhohorici. Svicky jsou o neco drazsi, ale uz mi tu jedna vetsi hori hodne dlouho (s Ikea nesrovnatelne).
    Mam rada takovehle poctive vyrobny :)
    Dekuji za tip a mrknu i na svicky Meadow.
    RJ

    OdpovědětVymazat
  2. CO2 nás nemůže přiotrávit, ten si vyrábíme dýcháním... Takže pokud ty svíčky neplodí při hoření CO, buďte v klidu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem se nad tím pozastavila, ale opravdu je v článku CO2 a psal to pan docent. Chyby můžou být všude, ale že by nás svíčky ohrožovaly CO se mi zase zdálo příliš ... tak nevím :)

      Vymazat
    2. Ani svíčky, ani akademické tituly už nejsou, co bývávaly... Manžel na školení svářečů taky nevěřil svým uším, celý život dělají s CO2 a netuší, že nejde o plyn jedovatý. No ale což, hlavní jsou praktické výsledky a ty jsou dobré. A tak bych to nebezpečí hrozící od svíček zas nehrotila, to bychom my, majitelé otevřených krbů, kapali jako mouchy. Vaše domácnost i mnohé Vaše náhledy na život jsou za svitu plamínků neobyčejně sympatické, ráda nahlédnu. Mějte se hezky, slunovrat se blíží nezadržitelně! LD

      Vymazat
  3. Zatím ty čajové IKEA u nás hoří poctivě 6 i více hodin. Proto je kupuji, protože jsem měla podobné zkušenosti z jiných obchodů, jako vy buď nehořeli, nebo jen krátce.
    A díky za tip na vůni pro wc. Vyzkoušeno s úspěchem!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Shodou okolností jsem na tyto svíčky narazila včera...
    Ale klobouk dolů před paní, plní si své sny.
    Jinak nízké čajovky od vietnamců mám normálně 4hodinovky a vyšší z drogerie 6hod...v pohodě.
    Ale zmínka o CO2 - nemám to od docenta, ale ochranky z Normy, kdy mě uprostřed životního svíčkového rozjímání - zda vanilka nebo kafe - přepadl chlápek s výkladem, jak jsou životu nebezpečné:-)
    Magda

    OdpovědětVymazat
  5. Ještě jsem u trafiky nebyla, ale o svíčkách prý dnes píše Test MF dnes.
    Magda

    OdpovědětVymazat
  6. svíčky, to je moje celoživotní trauma, miluji je, ale děsně mě štve, že nehoří tak, jak mají. Tlusté udělají důlek a plamínek pak hoří někde v údoli, a čajové mají tak slaboučký knot, že zhasnou a v misce je půlka vosku. myslela jsem, že problém se svíčkami mám jen já, jsem ráda, že i jiní bůázni "přemýšlejí nad svíčkami"

    OdpovědětVymazat
  7. Kdežto já jsem si zase všimla toho, že na zvonícím stromečku máte ty zvonečky jinak, než se dávají obvykle - nedopatřením, nebo schválně..? Ony patří čelem k sobě a věší se na tyčku těsně pod ten kolotoč...:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jednou jsem to udělala nedopatřením a už to zůstalo ... takhle to u nás chodí :)

      Vymazat