Marguerite

Kdyby se mě někdo zeptal, s kým se toužím potkat, je to Marguerite Duras/ová.
Moje nejoblíbenější spisovatelka. Bohužel už nežije.
Určitě budete znát aspoň její nejvýznamnější prózu Milenec (kterou mám hned v několika vydáních) a skvěle ji zfilmoval režisér J.J.Annaud.



Myslím, že mám všechny její knihy, které vyšly v češtině a když je mi těžko, smutno nebo rozpoloženo, tak si čtu dokola její zápisky Tím končím a Psát.
Občas ale projedu internet, jestli bych přece jen něco dalšího nenašla. Před pár dny jsem měla velkou kliku, kdy na mě na aukru vykoukla kniha MD, kterou napsal její dlouholetý přítel, o 40 let mladší Yann Andréa. Je vydaná ve slovenštině a v předmluvě se píše, že vydal ještě další knihy o MD. Takže teď zkusím lovit ve slovenských vodách. Kdybyste o něčem věděli, sem s tím.

Tak strašně se na čtení těším, že se jen těžko nutím do práce.
A vy se taky těšte, protože v noci můj blog napočítal miliontou návštěvu a mám pro vás k této příležitosti připraveno mnoho knih! 
Pokud se mi je nepodaří dát na blog zítra, tak v pátek určitě!





6 komentářů:

  1. Lucie, kdybyste jela pro Stelu, koukněte do Oblastní galerie v Liberci (Lázně) na Mary Duras , sochařku.......
    Ester (mám pro Vás další časopisy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ester, díky, vím o ní, dostala jsem se k ní právě díky tomu příjmení. Časopisy, hurá! Byla jste na Kokoříně? :)

      Vymazat
  2. To já jsem si po přečtení (nepozorném) Vašeho článku myslela, že jde o jednu Ženu a přišlo mi to rozdělování talentu nespravedlivé:) Přijela jsem z hausbotu, na Kokořín se chystám příští týden.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No technika mi taky nejde, zapomněla jsem se podepsat Ester

      Vymazat
  3. Milenec, první kniha, kterou jsem si ve Fr. přečetla v originále Margeurite Duras byla dobrou "vypravěčkou"-velká osobnost. O to více jsem uvítala, že stejnojmenný film se opravdu povedl, což není vždy zaručeno.

    OdpovědětVymazat