Ten dnešní den


Právě jsem dokoukala Magnesii Literu, abych byla v obraze, co za dobré knihy si koupit. Je to milý  a bezprostřední večer chytrých lidí. Za dětskou literaturu byla nominovaná i moje milá kolegyně Eva Papoušková, která napsala Kosprd a Telecí. Sice nevyhrála, ale i ta nominace je úžasná. Knihou roku se stala Skutečná událost od Emila Hakla. Ten byl tak rozrušený, že přišel na pódium s taškou a nevěděl, co říct a kudy odejít. Přesně takto si představuju skutečného spisovatele. Knihu jsem loni četla a zaujala mě.

Dále jen telegraficky:
  • Cherry trpí žaludeční neurózou, neb ji na noc nechceme brát s sebou do ložnice. Dnes prozvracela celý den a lítostivě po nás kouká a klepe se. Asi už ji přestaneme vychovávat. Je to stejné jako s našimi dětmi. Pokud se nevychovají sami, nemají šanci. (Nemělo by tam být spíš "samy"? Ale vypadá to divně.)
  • Kuličky jsem ještě nepoužila, ale už se chystám. Už už!
  • Přestala fungovat jedna plotýnka u sporáku. Samozřejmě ta nejoblíbenější. Nevíme, co s tím. Začínáme čím dál víc postrádat alespoň jednoho praktického člena rodiny, který by za nás podobné věci řešil. 
  • Dvě podvečerní hodiny jsem zase strávila se svým zubařem. Oční kontakt už nám jde znamenitě. Je hezké vidět taky jiného muže než vlastního.
  • Zítra, mami, konečně připravím to účetnictví.

5 komentářů:

  1. V dobách žití na "psí knížku" , jsme se také snažili čubinky nechat za dveřmi ložnice. Seděly svorně vedle sebe, hypnotizovaly dveře a vyly. Taky svorně. Vydržela jsem to asi dva dny po deseti minutách. Pak už nikdy z ložnice neodešly. Když jsem začala v obýváku zhasínat , běžely napřed...Krásná vzpomínka. A děti sami je asi správně, jsou životné a nejsou ženy. No, třeba už si to nepamatuji...to víš, ten rakušák, ten mi občas dělá v mozku divy!

    OdpovědětVymazat
  2. Jé, za nominaci paní Papouškové jsem moc ráda. Kosprd a Telecí je jedna z nejlepších knih, které jsem za poslední dobu četla. Dlouho se nám nestalo, abychom se celá rodina scházeli na večerní čtení. Připravila nám moc hezké chvíle s dětmi, škoda, že je knížka tak krátká. Vtipné, milé a chytré čtení!!

    OdpovědětVymazat
  3. Lucie, zvracení a klepání moc dobře známe.....citlivky no!!!!Plotýnky mi nefungují dvě!!!!!!!!!
    Moje teorie pravopisu po roce a půl na MD(chápejte - kvalita a kapacita vědomostí značně poklesla)
    POkud jde o děti, tak Ty se vychovají samy, protože to jsou TY děti, ale pokud jde o ty psy, tak TI psi by se měli vychovat sami:D a pokud všichni dohromady, tak jednoznačně měkké:DTen ČJ je vážně divná řeč. ani by mi nevadilo kdyby někdo zrušil Y I a místo toho by se děti mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu....
    Hezký den
    Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. By se děti mohly věnovat něčemu smysluplnějšímu.......
      Tak to jsem se zase předvedla:D

      Vymazat
  4. Myslím, že správně je "děti se vychovají/nevychovají samy". Pokud bych ale z kontextu uvažovala, že "Cherry a děti...", tak bych váhala. Podle Ústavu pro jazyk český si v mnoha případech můžeme vybrat http://prirucka.ujc.cas.cz/?ref=601&id=602. Záleží asi na tom, zda personifikuji Cherry nebo je Cherry jazykově "neživotné" zvíře nebo... Je to zajímavé duševní cvičení :) Dcera se zrovna připravuje na přijímačky na gympl, ale tuhle hádanku jí radši nepředhodím.

    OdpovědětVymazat