Naruby aneb pohled z pod psacího stolu


Taky jste dnes naruby?
Dnes se koná první ročník Fashion Revolution.
Právě před rokem se stala tragédie, ke které došlo v bangladéšské Dháce, kde se zřítila textilní továrna. Zemřelo při ní 1133 lidí a dalších 2500 jich bylo zraněno.
Tato akce má upozornit na přetrvávající špatné podmínky šiček nejen v Asii, které pracují 12-16 denně za velmi nízkou mzdu. Parazitují na nich velké oděvní koncerny, které se těší obrovské oblibě i v Čechách. 
Tato akce má napomoci tomu, abychom vnímali, co na sobě nosíme, recyklovali a nebylo nám jedno, v jakých podmínkách naše garderóba vzniká.

Více o tom ve včerejším skvělém článku Iri Novak
 http://mujdummujsquat.blogspot.cz/2014/04/fashion-revolution.html
Tímto jí ještě jednou vzdávám hold, neb to nikdo neuměl sepsat lépe než ona.
Ahoj, Iri!


foto: Česká televize

6 komentářů:

  1. Já jsem byla naruby a taky mi to nedalo, abych se k tomu dnes na blogu nevyjádřila. Ale mám pocit, že to nikoho nijak zvlášť bohužel nezajímá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale každá vlaštovka dobrá! Já když občas vidím na blozích ty wishlisty, co ženy všechno chtějí a kupují si ... tak jen zírám. Kolikrát to jde až do extrému. Někdy o tom napíšu :) Díky za komentář.

      Vymazat
    2. Nebudu lhát, první dojem z nadpisu a fotky byl, jak jste podlehla každodennímu chaosu a v půli dne si všimla tohoto oděvního detailu:-)) Článek mě pak totálně srazil nohama na zem.
      Je to síla...normálně chodím s cedulkou nad poňadřím, ranní realita je potvora:-))
      To co chci napsat, by bylo na doooost dlouho...tak se omlouvám, když to shrnu povrchně...
      Já módní a kosmetický barbar si něco jako provokaci zkoukávám módní blogy, kde si uživatelky hrajou na Potěmkina (i sem se ten prevít dostal) - jak si vesele pózují v parádě z čínských e-schopů, jako by to byl Armani (to bylo první, co naskočilo), ale kolik je za tím bezmoci atd...málokdo ví...
      A ty wishlisty...nebudu jmenovat, ale na rovinu - asi jsem mrcha, NEZÁVIDÍM, podotýkám capslockem, ale tak nějak svým pohledem, kdy jedu ze složenek a vražedných datumů splatnosti, si říkám:"Jejich starosti bych chtěla mít"...no tak nebudu mít tenhle košík, tuhle židli...ale nepo.... se, že....
      Mimochodem, Lucie, za dvě noci jsem zkoukla Ententýky a chodila spát vpůl2 a v půl3, a mám ABSŤÁK!!!!!!!!!!!!!! Jak to dopadlo, mmch. v Arnoštce jsem poznala tolik lidí....
      zdravím, Magda

      Vymazat
    3. Magdo, díky za úžasný komentář, to jsem si početla, zamyslela se, paráda! Zdravím!

      Vymazat
    4. Musím si ale dát dávku popela na hlavu...ach jo...musím, jinak bych byla 100%ní pokrytec.
      Neříkám že vždy, ale tak jak bych ráda podporovala český textil a české výrobce, tak bych i brala ráda tu průměrnou - oprava - "průměrnou":-))) mzdu, co vidám ve statistikách...ale protože je to tak a tak...taky jdu k Vietnamcům.
      Snažím se odbýt sebe, aby synátor měl kvalitní věci, ale vzhledem k tomu, že mám "jiné" dítě, které stále ztrácí věci nebo je sám ničí...tak vůči peněžence je ten nákup "u větví" menší zlo. A teď dilema - jsme malé městečko, máme tu ty stejné prodavačce x let, rostou jim tu děti a já jsem v extázi, když na mě Lien křičí:Pani pani mame velký rifle guma pro velky kluky!
      Syn si v 11 letech neporadí s klasickým příklopcem a jak někde sháním rifle na gumu pro jeho věk, koukají na mě jak na blázna v našich obchodech.
      Dalo by se říct, že radši nakoupím u někoho, koho mám ráda (viz Váš článek o trhu a zelenině a prodavači na h***o), ale to tím pádem podporuji ty vydřiduchy, co drží ty ženské v těch pekelných podmínkách... Když totiž přijdu do NAŠEHO obchodu s textilem a chce se mi brečet nad cenou za triko, úplně je mi až trapně?, když na mě ta prodavačka kouká jak na odpad...
      Ale jak bylo v diskuzi u Iri napsáno, česká práce by měla odpovídat ceně a TO BEZPOCHYBY SOUHLASÍM, ale nemám na to...
      Ale pokud to jde, ráda se vyblbnu na Fleru a tam ty peňauze dám!!!! Tam vidím tu šikulu, tu snahu...sice mám jen šperky nebo keramiku, ale je to super pocit!
      A teď ani sama nevím, jestli dám větu tak, aby měla hlavu a patu, ale pokud by byl místo toho čínského pekla čínský "Fler", no kupuju jak divá, ze stejných důvodů jako výše - a šlo by to na konkrétní hlavu, ne těm parchantům na konta...
      Fuj, papiňák si ulevil, jdu dokoukat hokej.
      Magda

      Vymazat
    5. To jsem se zasmála. Já chodím k Vietnamcům pro zimní prstové rukavice. Furt ztrácíme!

      Vymazat