Už brzo se budeme sprchovat

Tak ne, že bysme se nemyli. To my se zase myjeme. Máme vanu, nicméně sprchový kout nám chybí hodně. Stěny i podlaha už mají finální nátěr - stěny jsou ještě přetřeny matným lakem, viz foto. Protože se mě hodně na ty nátěry ptáte, fotím to. Ale můj muž není moc rád, zejména když se na fotce ocitne přímo on. Říká, že jsou tam chyby, ale ten nátěr je tak geniálně skrývací, že já vidím dokonalost.
Teď už koupelna čeká jen na osazení skleněné zástěny, baterií a dalších zařizovacích předmětů. Umývadlo se skříňkou jsme nakonec koupili v IKEA, protože jde o tak minimální prostor, že nám bylo líto času a energie na hledání jiného (lepšího) řešení.







Můj vztah k IKEA je ambivalentní, od počátečního nadšení před lety, po nynější zkušenost s kvalitou (rozjetá oloupaná kuchyňská linka, už bůhvíkolikáté rámy postelí, které nikdy nevydrží víc než pár let ...). Já vím, je to vyvážené cenou, ale stejně mi to vadí. Navíc, když beru do ruky jakýkoli výrobek, okamžitě cítím, že tu samou věc budou mít statisíce lidí po celém světě (z těch šťastnějších zemí, nutno dodat). Už se mi několikrát stalo, že jsem si vzala nádobí, které mělo před pokladnami v košících několik dalších žen, prohlížely ho a štěbetaly ... takže jsem ho zase vrátila, resp. nechala v tom posledním regále před pokladnou (kaju se). Ta masovost pro mě není. Zjistila jsem, že z takového kupu nemám tak velikou radost, jakou bych si představovala, a beru ho jako běžný nákup u nás v sámošce. IKEA je takový rohlík se salámem.
Neukamenujte mě. 
Nicméně uznávám, že esteticky nás všechny tenhle švédský moloch vychovává.
Nejradši mám čtvrtletníky IKEA LIVE, baví mě příběhy skutečných lidí. Inspirují mě.


23 komentářů:

  1. S Ikeou to mám stejně. Prvotní nadšeni nad pěkným polstarem je hned vystridano myšlenkou,kolik gaucu na Zemi asi zdobí. A pak už to pro mne nefunguje.

    OdpovědětVymazat
  2. Nákupy v Ikea a následovné montování nábytku se staly v zahraničí, už námětem vynikajících komických scénářů (bohužel jen málokdy, nábytek přežije stěhování). Je pravdou, že jejich marketingový koncept je geniální..., taková diktatura "interierové" módy.Pomocí konceptu zábavného parku a předem určené trasy prohlídky obchodu..., nejsou to geniální prostředky, jak ovládat masy?! Každý odejde, alespoň s malou kytičkou, či svíčkou:-D Mimo jiné se staly vzorem i jiným velkoobchodům (tak nevím, zda za tento komentář nebudu spíše rozcupovaná já). Bez mučení přiznávám, že tam občas zajdu, pro nějaké praktické drobnosti:-D!
    Malá technická otázka, tu stěrku děláte na jakém podkladu, myslím zdivo, sádrokarton etc...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nátěr je na sádrokartonu, ale pod novým nátěrem je ještě ten starý - vyspravený a přebroušený.

      Vymazat
  3. Taky mě neukamenujte, ale za stejné peníze, co jeden můj kolega v práci má "jenom" kuchyňskou linku, mám z Ikea vybavený celý byt... On má celoživotní hypotéku na své bydlení, já naštěstí ne... V tomhle je pro mě kouzlo Ikea...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych se nezadlužila kvůli zařízení bytu/domu, mnoho let jsme bydleli jen v darovaném nábytku nebo koupeném v bazarech apod. A míním v tom pokračovat i dál :)

      Vymazat
  4. zlatá Samková zvěčněná na Tvém blogu....

    OdpovědětVymazat
  5. Já to mám s Ikea taky na půl. Teď máme víc Ikea než bych chtěla, ale to bylo čistě racionální rozhodnutí, daleko od domova a v podnájmu - na začátku jsme nevěděli, jestli nakonec za pár měsíců nepofrčíme domů, tak se hodil nábytek, kterého bysme se v nejhorším případě snadno zbavili. Doplňky, které se případně dají strčit do auta, tak ty už si vybírám pečlivěji - něco z blešáku, pár designových kousků pro radost - no a vzhledem k velikosti bytu je plno. Ale těším se, že se časem přestěhujeme do většího a víc podle mých představ, a pak se i ta Ikea naředí:)

    Koupelna nemá chybu, minimálně takhle na fotkách:)

    OdpovědětVymazat
  6. Koupelna je krásná, šedá, minimalistická.....ááách, kochám se a těším se na finále. Umyvadlo mám vybrané stejné do vrchní koupelny:DMusíte mi pak napsat Lucie, jestli se v té díře nedrží nějaký humus. No a jistěže ho má dalších sto tisíc na celém světě, ale to mi naopak vůbec nevadí, protože zcela jistě se ke těm lidem v životě nepodívám. Spíš mám v té Ikee pocit, že se se jednou jako lidstvo utopíme v odloženém nábytku z Ikey. Nevydrží, tak ho vyhodíme a koupíme nový(který taky nevydrží...)Já Ikeu můžu v kombinaci s nábytkem ke kterému máme pouto, celý barák bych asi mít z Ikey nemohla, ale něco málo sem, něco málo tam. Je pravdou ale že mají geniální strategii, jak lidem vecpat, že se nám to má líbit.
    A jako tečku: ta Samková na kterou kape ten finální nátěr je dobrá:D
    Mějte se!
    Pavla S.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě je kombinování taky nejlíbivější, pak to aspoň každej může jinak, i když znám byty, kde si člověk připadá jak v showroomu ikea. Ale je to každýho věc, hlavně abysme v těch kulisách byli šťastný!

      Vymazat
  7. IKEA jako HM. Má právem své ctitele, má i pochopitelné odpůrce. Všechno je dobře!
    Pro mě je místem k vybírání. Sekáče (ani bazary) nejsou pro mě - mám vždycky pocit, že nikdy nevím, "jakou duši" si s tím nábytkem s duší :-) přitáhnu domů. A je to príma, že každý kupuje tam, kde chce, a nikdo nemusí kupovat/shánět tam, kde nechce.

    Stěrka je líbivá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ať si každej vybere! Je super, že dnes už to jde. Dřív nám nezbylo než slintat.

      Vymazat
  8. Nátěr vypadá dost dobře, taky jsme chtěli tuhle stěrku, ale nakonec máme ve sprcháči mozaiku a jsem s ní spokojená. Ale beton je beton:) No a Ikea? Mám to podobně a je spousta pro i proti. Pohovky, co jsme tam před 8lety kupovali sice drží, ale zipy se rozjely...Ještě mám od nich keramický bílý dvoudřez v kuchyni a po půl roce se poškrábal....Ale jinak jsem ráda, že ji tu máme:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My máme mozaiku na chalupě, je nádherná, ovšem na ledové severní stěně se přes zimu ve spárách dělá plíseň, takže je to dost náročná údržba. Keramický dřez mám taky a s tím jsem naopak hodně spokojená - a to mi do něj pořád něco padá a rozbíjí se :)

      Vymazat
  9. Koupelna bude pěkná! Zajímavé řešení, které jsem osobně ještě nikde neviděla. Co se týče Ikea, tak já jako chudý student ji miluji a naopak jen slintám nad výrobky od bellarose, nordic day a jim podobnýma, ale už se těším, až si budu plnohodnotně vydělávat a nebudu muset spoléhat jen na Ikea. Nicméně jako startovní vybavení do bytu dobrý. A kvalita? Taťka je truhlář, takže vybavení z ní moc nemám. Do postele z Ikea mi taťka udělal kvalitní rošt a ty konferenční stolky jsou bezkonkurenční! :-D bára.kára

    OdpovědětVymazat
  10. Nedá mi to a posílám komentář k umyvadlu: V té díře se humus drží - v našem bytě i plíseň - je to blbo řešené a když se tam nacáká, voda tam stojí... Máme malé děti, takže se tam nacáká pokaždé, když se pustí voda. Jiank mám váš blog moc ráda, je takový reálný.. :-) Zdravím, Ivana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jsem na to zvědavá, nikdo ze známých s tím zkušenost nemá, třeba budu zklamaná. Rozhodně dám vědět!

      Vymazat
    2. Tak to mě nepotěšílo a zároveň nepřekvapilo, že se tam drží kdejaké hnusy, já totiž mám nějakou úchylku, že musí bejt umyvadlo pořád v cajku......jinak nejsem moc pořádkumilovná doma se nám lecos válí, ale to umyvadlo mi prostě příjde taková moje vizitka a zajímalo by mě proč tam ty díry ta Ikea vyšvihla........Jinak Lucie finální podoba je perfektní!!!!!!
      .Pavla

      Vymazat
    3. Zatím jsem nadšená i z umývadla. Má lehký sklon, takže voda odtéká a čistí se jedna radost!

      Vymazat
  11. Koupelna je úžasná, žádné nedokonalosti, které by nebyly účelem vidět nejsou. Ta světlá stěrka je stejnou (stejně složitou) technikou? Pořád mi nedá spát :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud si pamatuju, ta byla jednodušší, jen dvě vrstvy a dost. Ale přeptám se. Když tak mi napiš na lucie.smich@seznam.cz a doprobereme to.

      Vymazat
  12. Lucie mě taky pobavila Samková. To je takový heyký historický, ta fotka. Mno a do koupelny by se ti teda hodily ty letadlove kontejnery, urcite! Jinak s Ikeou to mám jako směs komentářů nademnou - některé věci jsem tam koupila, protože bydlím v podnájmu a nevím kdy a kam se přestěhuju. Naštěstí mám kolem dost jiných věcí, které Ikeu "naředí". Mno a vadí mi na ní právě ten konzum - nakup, užij (=spotřebuj), nakup znova. Ale zase jak jsi psala ty, Ikea aspoň trochu učí lidi bydlet vkusně.

    OdpovědětVymazat
  13. Jo a vlastně ... ještě se mi líbí, jak nás tu všechny uklidňuješ, že se vlastně doma normálně myjete :)))) to mě uplně rozsekalo a zapoměla jsem sem dát kompliment ...

    OdpovědětVymazat