Nemůžu se rozhodnout



... která z nich jsem já.

Na tom, že jsem byla u holiče, není celkem nic zvláštního, ale potkalo mě nečekané zdvojení motivů.
Zavolala mi producentka, pro kterou do léta mám napsat scénář, v němž půjde o domácí násilí. A bylo to zrovna ve chvíli, kdy mi moje báječná kadeřnice líčila, jak doma bydlí s dětmi v zimě, bez proudu a bez vody, neb její manžel jim odmontoval bojler a do pojistek vrazil šroubovák a zkratoval tak veškerou elektřinu. To všechno proto, aby se odstěhovali z domu, který patří napůl jí a napůl jemu.
Když pominu, že je to čuryfuk, který nechá své děti bez vody, tepla a úkoly píší při svíčce, je smutné, že toto se děje i za přítomnosti přivolané policie, která s tím ale lautr nemůže nic dělat. Prý.

Situace je o to těžší, že kadeřnice je milá tichá holka a její muž suverén, který okouzlí i sociální pracovnice. Takže nejen, že jí říčanská sociálka už po mnoho měsíců nepomohla vůbec s ničím, ale nyní se dokonce začíná přiklánět k výmyslům jejího manžela, který ji obviňuje ze špatného zacházení s dětmi, kouření marihuany apod. Naštěstí maminka jednoho ze spolužáků jejích dětí zorganizovala ve třídě podpisovou akci rodičů, kteří tuhle prima paní znají a snaží se jí pomoct, aby jí neodebrali děti a nevzal si je ten hodný tatínek, co jim strká šroubovák do pojistek. (Pardon, až teď jsem si vzpomněla, že šroubovák jim tam zarazil dědeček, tatínek hodného tatínka. Tatínek má tedy na svědomí jenom nepravdivá udání na svou ženu a tu vodu. Abych byla úplně přesná.)

Takhle nějak je to v Čechách se skutečnými právy matek a jejich dětí.



16 komentářů:

  1. Tohle téma je mi až bolestně známé :-(
    Jak z vlastního dětství, tak z blízkého okolí v současnosti.
    Abych se s tím sama v sobě nějak popasovala, tak jsem loni na téma Domácí násilí na ženách a jeho vliv na sebepojetí, psala bakalářku.
    Kadeřnici přeju hodně štěstí a vám mnoho inspirace!
    Mimochodem, sluší vám to! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Pán je klasickej sociopat! To by ale sociální pracovnice musely někdy něco číst, aby věděly jaké asociální lidi sociální prostředí skrývá a podle toho by pak mohly zakročit. Je mi z toho fakt smutno! Ty jsi na každé fotce a na každé krásná! Máš pěknou barvu. Moje tzv."pochcaná sláma" už zase převládá nad chemií a já jsem už tak zdebilnělá, že se mi nechce ani ke kadeřnici. Nemohla by ta tvoje přijet za mnou? .-) Ať se holka drží! Já bych se snad radši z toho baráku odstěhovala než tohle. Praxe totiž hovoří jasně: S debilem se bez klacku nedomluvíš! A bohužel ten klacek ženská do ruky nikdy nevezme:-( A.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den Lucie,

    jste moc hodná a statečná, že paní kadeřnici věříte podporujete ji. Paní ze sociálky je tím otcem asi okouzlená a chová se naprosto neprofesionálně, doufám, že si to přečte. Proč se tihle pracovníci, policie a ostatní, kdo pracujeme s lidmi, prostě nechováme vždycky tak, jak chceme, aby se ostatní chovali k nám, No, já taky. Co pro ně můžu udělat , z JČ? Není možný, aby se někdo takhle trápil a nebylo východisko, co nějaká neziskovka, neporadili by jí tam? Ať si to nenechá líbit, takhle se nikdo k nikomu chovat přece nesmí, ať ten druhý dělá cokoliv. Pozdravujte ji a ať si prosím uvědomí, že je úžasná, krásná a vzácná princezna a ať mu to už nedovolí. Čekají ji v životě ještě nádherné věci a je škoda ztrácet čas s člověkem, který ji ničí.
    Díky- Jiřina

    OdpovědětVymazat
  4. Nejen tatínkové a manželé, ale i staré paní dokáží tak přesvědčit své okolí, že jsou obětmi. Jak pak chcete dokazovat, že to co o vás povídají, dělají naopak oni vám?! Žijeme už 5 let takovým hororem. Bohužel je to stejné jako, když vás někdo napadne a vy se tak bráníte, že útočníka pochroumáte, nebo dokonce v sebeobraně pošlete na onen svět, častěji končíte v kriminále, pro neuměřenou obranu. Nadarmo nemá spravedlnost šátek přes oči:-( Nebude to veselé psaní, po všech "stránkách"- (nechtěná slovní hříčka)
    Přeji, ať vás Múza-psavá líbá:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Chválím hlavu Lucie! Navenek i to uvnitř, že sem píšeš takovýhle příběhy, páč, ač je to smutný, tak se to dá číst, výborně. Žádný srdíčkový jitra na blogísku. Držím paní palce a jsem ráda, že má Tebe, že má ty rodiče ve škole. A palec dólů sociálce i policii. Napiš prosím ten scénář tak jak to umíš, ať se to vysílá a aspoň trochu se zase přispěje k šíření pravdy, ju? pa, j.

    OdpovědětVymazat
  6. Moc Vas zdravim i pri tomhle neutesenem tematu. Mam take kamaradku, na ktere bylo pachano domaci nasili, 3 roky se rozvadi a socialka ji neustale posila za mediatory, ona je nervy, dite na nervy a pomoci se nedovola. A pak ta "vyborna" amnestie, ktera vymaze rejstrik...O tomhle tematu se MUSI psat a ja verim, ze Vy to zvladnete s gracii a bez zbytecnych prikras. Konecne snad bude pribeh, kde bude ZIVA PRAVDA! A potom - hlavne, at to klapne a neni to jen do supliku! Lucka

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den,
    píšu spíš už jen pro ty příští, ještě než to dojde takhle daleko, ale snad trošku taky i pro tuhle maminku:
    Sjednat si schůzku v rodinné poradně, pokusit se přesvědčit partnera, svého spolurodiče, aby šel také.
    Buď se lze dohodnout a zapracovat na dalším společném soužití, nebo nelze, ale dát si šanci, podívat se na svou rodinu jinýma, odbornýma očima, vyslechnout si, že chyby a jaké chyby nedělá jen jeden, to je přínosné pro oba.
    A hlavně lze nechat si poradit, co dál. Pokud vím (když tak mě někdo opraví), tak soud může rozhodnout, že děti budou svěřeny do péče jednoho z rodičů v době PO rozvodu a k tomu rozhodnutí může dojít už v době ještě dlouho PŘED rozvodem (k rozvodu pak ani nemusí nakonec vůbec dojít a děti jsou s oběma rodiči, protože k rozvodu nedošlo).
    A pak si myslím, že je lepší odejít a požádat o pomoc všude tam, odkud pomoc může přijít (myslím třeba už tu zmíněnou rodinnou poradnu, tam mají informace, kam se obrátit dál).
    Jde hlavně o děti a myslím, že je lepší zvládnout tu dobu jinde než tam, kde jsou děti sice zvyklé, ale kde je teď místo domova hodně nepříjemné místo.
    Hodně štěstí a síly hlavně milým a tichým holkám, protože o ty jde taky, ony jsou ty, které se musí postarat.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  8. Pro inspiraci k psaní scénáře, měla byste chuť (nebo odvahu), podívat se trošku dál, trochu za to, co je vidět napovrchu, pomocí rodinných konstelací?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za nabídku, ale mám s tím špatnou zkušenost, která se týká zejména lidí, kteří tuhle metodu používají, ale neovládají. Jen se tím živí. Tím vůbec nechci nikoho napadnout, určitě jsou i odborníci, ale pro mě tohle není. Ale díky!!!

      Vymazat
    2. Jasně, to já respektuji:-) Mé zkušenosti s metodou jsou dobré, s lidmi, kteří jí používají jsou dobré - i špatné. Ti ji spíš zneužívají, řekla bych. Každému to jeho. Hezký víkend.

      Vymazat
  9. Moc všem děkuju za příspěvky, vážím si vašich rad i postřehů!

    OdpovědětVymazat
  10. Ty vlasy se mi na Vás Lucie nelíbí, trochu punk 80.let- bohužel stejně provedený..doporučují Nicolu Melitu na Národní..je kreativní a moc fajn!

    OdpovědětVymazat
  11. Dobrý den, mohla bych na vaši kadeřnici navázat...nebojím se tvrdit, že obzvláště pokud má dotyčný před jménem MUDr.,sociálka a policie si vás vychutná na kvadrát....po téměř sedmi letech se nám(mě a dětem) dostalo soudního rozhodnutí, a tak z tohoto místa, a dovolte anonymně,mohu napsat jediné...zažila jsem všechno a mnohdy ještě víc...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jen věřím, že už jste z toho venku, tohle čtu hrozně nerada. Napsala jsem příběh, kdy právě tyranem byl lékař, ale zdálo se to producentovi jako moc luxusní prostředí (mimo jiné) ... dodnes mě mrzí, že se to nenatočilo.

      Vymazat
  12. Ne úplně, ale to nejdůležitější je snad vyřešeno a já jen doufám, že děti vyváznou bez dramatických následků a uklidňuji se tím, že třeba až "dozrají" budou vědět, jak to být nemá...
    Mám toho na knihu a pokračování by pak mohla sepsat ta "Další". Utekla s miminkem a doufala, že by všechny dotčené instituce které mají na stole obsáhlé spisy a záznamy ze kterých je patrné, jek se vše opakuje mohly pomoci. Soudě podle sebe, zbývá jim tak pět let...a na světě je další drobek, jehož matka ještě netuší s kým má tu čest

    OdpovědětVymazat