Křehké šílenství

 
 
 
Každý rok si před Vánoci koupím do své sbírky aspoň pár starých ozdob. První letošní jsou tyhle skleněné s ručním malováním.
Nutno říct, že neznám nikoho, kdo by měl stejnou vášeň jako já. Když jsem v létě sbírku ukazovala svojí kamarádce výtvarnici, tak té se udělalo dokonce nevolno. Ozdoby ze sedmdesátých let jí připomněly trýznivou dobu socialistického dětství, na kterou se snaží zapomenout a u mě prý zas dostala ránu mezi oči.
 
Ale pravda je, že letos nastane u nás doma velký obrat, protože jsem Stele slíbila, že po letech utrpení se starými ozdobami, si letos strom může nazdobit jak chce. Já už mám na svoji sbírku vitrínu, která je ovšem od ledna ještě stále prázdná, neb jsme nebyla schopná tam ty skvosty vystavit. Ale o adventu se na to vrhnu!
 

13 komentářů:

  1. Takovou jednu šišku pruhovanou máme! Vždycky jsem na ni byla hodně opatrná - zdobit rodinný stromek je každý rok můj úkol, už od dětství. Tak ona je až ze 70. let ... já myslela starší. Máme i starší ozdoby - z korálků. Asi válečné.
    A i já jsem nedávno sehnala tři nové přírůstky (tedy po někom) do sbírky: máme několik andílků z tenkého plíšku nebo tlustého alobalu, stříbrných, každý trochu jiný, někteří drží alobalové noty a pějí. A jeden čertík k nim patří. A já sehnala dva stříbrné panáčky z něčí pozůstalosti a v jedné galerii na Malé Straně jsem koupila zlatého andělíčka k tomu. Za padesát korun.
    A to vánoce nemám ráda.
    Naše vánoční ozdoby ráda mám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Raduju se, že se to líbí i někomu jinému než mně!

      Vymazat
  2. Jsou nádherné!!! Já dokonce loni sebrala od popelnic vyhozený celý nazdobený strom (umělý i se světýlky) s podobnými poklady.
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zlatý popelnice! Člověk má z toho větší radost, než kdyby si to koupil!

      Vymazat
  3. Mám ráda vysloužilé ozdoby, ale ty hodně staré. Věci, které mi připomínají dětství v socialismu taky nesnáším. Lucie, nezačínáš s těma vánocema nějako brzo, skoro jako Tesco .-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To musíš! Aukro pak už je úplně vybraný. A já těch korálkovejch, úplně starejch, mám hodně. Teď mě fascinuje sklo :)

      Vymazat
  4. My máme dva úplně odlišné stromy... u rodičů jsem jako malá vždycky strojívala stromeček také já a vždycky těmi klasickými starými ozdobami, které se mi náhodou taky moc líbí. Asi mám na socialismus samé pozitivní vzpomínky :-) Také tam máme ty stařičké korálkové. A doma manžel nejdřív prosazoval úplnou klasiku (slaměné a svíčky!!), teď už máme i pár skleněných a elektrická světýlka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to vždycky taky boj, do loňska jsem vítězila. Letos jsem se vzdala. Asi stárnu ...

      Vymazat
  5. Luci ,
    já v létě dostala od sestry čtyři krabice podobných pokladů .Ta jejich nedokonalost je dokonalá jako všechno kolem nás :-)
    A před třemi týdny jsem ulovila i ty klasika hříbky světýlka v původní krabici !
    A snad největší zázrak všeho je ,že to tak nějak přišlo samo .Když jsem po nich tvrdě šla a hledala všude jak blázen NIC . Nechala jsem to osudu ,jenom to přání zůstalo viset ve vzduchu a dostala jsem víc než jsem si původně představovala .Tak jsem byla ve finále obdarována několikrát .Krabicemi s ozdubkami .nečekaně ulovená světýlka a uvědomněním ,které mé původní přání přineslo :-)
    Za mně bych je pověsila na tu tyč co máte nad stolem v ruzné výšce .Bude to mít origoš atmošku a při světle budou házet prasátka kdyby jsem nevydrželi na to štědrovečerní :-))Mějte se krásně .Lenka

    OdpovědětVymazat
  6. Osoba se stejným zájmem: http://www.mimibazar.cz/rodinne_fotografie.php?strana=1&typ=1&album=125312 Třeba se pokocháte pohledem. Zdraví, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju mockrát! To jsem se pokochala. Sice jsem musela přejít ty zdrobnělinky všude kolem, ale poklad má paní úžasnej!

      Vymazat
  7. Milá Lucie, také sbírám, také jimi zdobím stromek. Bylo i období perníčky + slaměné ozdoby, nebo dvoubarevný, ale vrátila jsem se ke klasice. Větší sbírku mám ovšem starých formiček na cukroví.
    Hodně zdaru.

    OdpovědětVymazat