Pozor na hormonální antikoncepci!


V tištěné víkendové MF Dnes (ještě ji seženete) vyšel konečně alarmující článek o používání antikoncepce a jejích dopadech. Jde zejména o to, že se vás lékaři neptají, jestli máte v rodině potíže se srážlivostí krve, protože se jim následně nechce dát vám dělat drahý test na rizika trombóz. Naší Monice ho dokonce odmítli udělat, přestože její otec měl opakovaně trombózu a ona na to upozorňovala. Nechci samozřejmě paušalizovat a všechny lékaře házet do jednoho pytle, ale děje se to.  
 
A moje blízká kolegyně prodělala před pár lety embolii. Důvod? Antikoncepce. Nikdy se jí nikdo nezeptal, jestli má problém se srážlivostí, nikdy neudělali jediný test.
 
Že bysme se v době iphone 6 zase vraceli/y ke starým ne příliš spolehlivým antikoncepčním metodám?
Není ten svět nějak naruby? Nejde už proti nám? Poznáme to vůbec?
 

17 komentářů:

  1. Svět nejde proti nám! My chodíme proti přírodě a pak se nám to takhle vrací. O hormonální antikoncepci je spousta článků na odborných diskuzích. Kdyby každý respektoval své tělo a uměl mu naslouchat a nebyl línej, tak antikoncepci nepotřebuje. Jo, jasně, s pilulkou je to jednoduchý, jenž ty následky. A to nejsou jen trombozy a mrtvice. A dr. přeci rádi předepisují pilulky, když z toho mají zájezdy do hor a k moři. Pro ně je to procento postižených lidí pořád malé a konečné riziko stejně leží na výrobcích a ne na nich. A.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty pilulky za to nemůžou.....po umělém oplodnění se mi narodila zdravá dcera ve 32 letech, spoléhala jsem se na neplodnost a v 42 letech jsem nečekaně otěhotněla přirozeně, šok jak blázen...ale šla jsem na interupci, protože představa že půjdu v 50 letech do první třídy s dítětem jako matka mě přišlo hrozný.....vůči tomu dítěti.... jsou to už čtyři roky a od té doby používám antikoncepci....interupce byla moji noční můrou......kamarádky mě masírují výčitkami že beru antikoncepci....jak to škodí životnímu prostředí, organismu atd. jedí to miliony žen na celém světě 50 let a kolik je úmrtí prokázaných antikoncepcí.....a co cesta do práce za volantem? Dneska 3 mrtví mladý lidi u Jesenice....je to osud....Martina

    OdpovědětVymazat
  3. A není to volba každé z nás, zda HA bude brát? Myslím, že vina není jen na straně lékařů. Odpovědnost sami za sebe neseme my.. Jinak jsem ráda, že se o tom mluví..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, ale jako pacientka bych měla být poučena o rizicích. Což se neděje. A jde o velmi vážnou věc. V životě se mě nikdo na trombozy v rodině neptal a o škodlivosti taky ani slovo. Taky si myslím, že je to dobrý byznys. Když jsem totiž HA chtěla přestat brát, doktor mi to dost nepříjemně vymlouval. Že mi bude zle, budu nervózní, rozhází se mi cyklus ... nic z toho se nestalo. Jen naše vztahy jsou na bodu mrazu - nic od něj kromě prohlídky nepotřebuju. žádnej byznys. L.

      Vymazat
    2. Mám stejnou zkušenost. Po 2. porodu automaticky doktorka předpokládala, že se opět začnu ládovat HA. Byla šokovaná když jsem jí řekla, že jí nechci. Mladšímu dítku již byly v červenci 3 roky a doktorka mi HA při každé prohlídce vnucuje neúnavně dál za současného vyzdvyhování jejích přínosů. Zdravím, J.

      Vymazat
  4. Měla jsem gynekologa, který mi při každé návštěvě rval HA horemspodem, kterou už x let odmítám brát, protože mám z máminy strany geneticky předurčenou rakovinu prsu a z tátovy samé kardiovaskulární choroby. Dělal, že to snad nebude tak horké...Teď budu hledat někoho, kdo mě nebude považovat za nezodpovědného blázna, když ji odmítám ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná bych měla tip. Napište mi když tak na lucie.smich@seznam.cz a já vám ho pošeptám. zasetalucie - nejde mi z chalupy se přihlásit oficiálně

      Vymazat
  5. Zdravý rozum mě v mládí vedl k negativnímu přístupu k HA. Obě děti plánované. Gynekolog po pár letech agitku vzdal.Až v posledních letech vyplouvá na povrch , jak silné lobby potlačilo svědomí lékařů.

    OdpovědětVymazat
  6. Náš skorovenkovský gynekolog je asi mimořádně osvícený, protože dceru poslal na "trombo" test (slangový výraz nás dvou). HA užívá od cca 17, je jí 26, několik let kouřila,naštěstí už nekouří. Mne je 45 a nikdy jsem HA neužívala.
    Lenka od vody

    OdpovědětVymazat
  7. Dobrý den, nikdy na články nereaguji, ale teď mi to nedá. Můj lékař mi řekl, že je horm. antikoncepce pro mě to nejlepší řešení, ale já ji odmítla. Řekl mi, že v tom případě se budeme muset rozloučit, když nesouhlasím s jeho léčbou (?) Bydlím na malém městě a jiného gynekologa neznám. Proto si chodím pro rexcepty, ale léky nevyzvedávám. Nevím, jestli na to může přijít. Jestli ano, bojím se, co bude. Pokaždé jdu k němu ze strachem. Janka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Janko - nebojte se, ještě si přidělávat starosti a nervy kvůli doktorovi, to vám za to nestojí. Jestli nemáte možnost dojet si do jiného města, gyn.najdete na internetu dost, tak doktora požádejte o HA bez doplatku, že jste teď ve složité finanční situaci, ale že by vám nevadilo používat kondom (to už kontrolovat fakt nemůže;)..a uvidíte, že vám ji nepředepíše, protože taková neexistuje :)
      Lenka od vody

      Vymazat
  8. Tak to líbám všem mým andělům (jestli tedy kolem mě nějací lítají) ruce, že mě drželi od gynekologů dál. Bylo mi hloupé tam i po dvacítce jako stále panna chodit :-))))))) A když už jsem pak šla, tak jen kvůli HA :-) Ale nakonec jsem ji nebrala a ani po dvaceti letech a jednomu dítěti ji stále neberu. Můj nový gynekolog (přestěhovala jsem se) se celkem nebránil a nasadil nehormonální tělísko). Farmaceutická lobby je hodně silná, kolik doktorů odolá výletům do exotiky a výraznému přilepšení k platu? Kolik by Vás odolalo? Jak řekl anonymní výše, HA berou miliony žen a úmrtí je nejspíš nízké procento. Bohužel to není jen o úmrtí, ale prý i o neplodnosti (kamarádka měla velký problém otěhotnět po dlouhodobém braní HA) a spoustě dalších vedlejších účincích. Můj otec měl před 10 lety mrtvici způsobenou trombózou... kdo ví, třeba jsem (díky těm andělům?) byla ušetřena problémů. A přitom mi přijde opravdu hodně zvláštní, že kvůli pár dnům, kdy žena v měsíci může otěhotnět (víc jak týden to rozhodně není!) bere prášky každý den roky a roky. Já chápu, že oproti všem těm nechtěným dětem a interrupcím je to pokrok, ale ony existují i jiné možnosti. Třeba symptotermální metoda. Jen to vyžaduje věnovat pozornost sama sobě, příznakům ovulace (jediný den!) a sexuální abstinenci těch pár dní v měsíci. Což snad není tak těžké???? Případně mix kondomu a přerušované soulože (ale risk je risk). Ostatně HA také není 100pro?? Proč každý žije v dojmu, že otěhotnět se může kdykoliv???? :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Mám trombofilii, na hematologii mi antikoncepci zakázali, ale že si to prý mám řešit s gynekologem, musím podotknout, že můj ékař je výborný, pacientky do ničeho nenutí, nechal to naprosto na mě, jen mi vysvětlil, že riziko trombozy je u mě srovnatelné jako u ženy, která ji sice nemá, ale třeba kouří nebo má nadváhu. Zatím jsem se rozhodla u antikoncepce zůstat, samozřejmě s tím, že pokud bych měla sebemenší problémy, antikoncepci vysadím. Tím chci říct, že pokud je žena rozumně uvažující, tak ji nikdo nedonutí antikoncepci brát, pokud nebude sama chtít.

    OdpovědětVymazat
  10. A co řící k lékařce, která začátkem roku 2000 nabízela osmnáctileté dceři mé kamarádky tělísko s antikoncepcí - Mirelle nebo tak nějak se to jmenovalo - děvče bydlelo na venkově a tehdy ještě neměl každý internet... Mělo to stát pakatel, asi 6 tisíc :-), působit tři roky, pak by se to vyndalo a OK...Neberte to, že!
    Námitky, že když bude rvát do děložního čípku děvčete,které nerodilo, tělísko, že může dojít k pozdějším problémům, nijak lékařku nedojímaly.
    Tak jsem kamarádce našla diskuse, kde "majitelky" tohoto zázraku pak nemohly otěhotnět ještě v době, kdy vážně chtěly- za šest, osm let (i po vyjmutí tělíska někde zůstal antikoncepční máček, co pořád vylučoval ochranu...) a děložní čípek dostatečně nesvíral, takže musely po otěhotnění jít na šití a doufat...
    Naštěstí děvče samo nemělo peníze a matka mu po mé intervenci nic nedala, ale co ty ostatní, kterým neměl kdo poradit...
    Alena

    OdpovědětVymazat
  11. Dobře, že se o tom mluví. Já HA neberu a brát nehodlám, dr. se sice občas zeptá, ale rozhodně nic nenutí, je fajn. Manžel naštěstí plně respektuje rozhodnutí necpat se hormony. Už teď se trochu obávám, co udělá za patnáct šestnáct sedmnáct let dcera - přece nebude poslouchat rady trhlé matky, když do ní její kluk hustí, ať si kouká nechat napsat prášky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi je to pak i otázka výchovy, aby dcera dala jednou přednost svému zdraví před sobeckými požadavky partnera. Když bude informovaná, snáze se rozhodne správně. Bos.

      Vymazat
  12. Téma HA začíná být velmi slyšet a je to dobře! Brala jsem ji deset let, před pár měsící jsem vysadila, a cca zároveň jsem přestala kouřit. Na trombozu ani nic jiného se mě nikdy nikdo neptal a to mám doktorku opravdu jedničkovou. Současně věděla, že kouřím a rizika mi nijak nehlásila. Kamarádce z ničeho nic její doktorka oznámila,že musí změnit HA (také skoro po 10 letech zobání těch jedněch pilulek), protože se ukázalo, že působí zdravotní problémy. Děs a hrůza v jejích očích nepopsatelná. Sama nevím, zda se k HA někdy vrátím, ale vím, že to nebude jednoznačné rozhodnutí.

    OdpovědětVymazat