Piccolo neexistuje!

 
Miluju kávu menší než malou. Výjimkou je pro mě jen dlouhá káva k snídani s mlékem. V kavárnách si skoro vždy dávám piccolo. Už jsem se několikrát setkala s pohrdavým úšklebem obsluhy, která tvrdila cosi o tom, že piccolo neexistuje. Že je to espresso. Jenže to můžete říct v Itálii, v Čechách vám pod tímto názvem většinou přinesou ředěnou kávu, dvakrát až třikrát větší než si představuju. Takže se na to snažím vyzrát a koukám nejdřív do nápojového lístku a podle toho, co tam mají napsáno, si objednám. Zrovna si jdu jedno dát.
Doma tomu říkám kafe.
Stejným tématem se zabývá i poslední Respekt.
 
P.S. Kdo jste ještě neměl kávovou Fidorku, zkuste. Je nečekaně delikátní!
 


 

9 komentářů:

  1. Úžasný! Respekt mám, ale ještě jsem ho nestihla otevřít - práce - nestíhám pomalu ani dětem vařit, hanba.
    "Piccolo neexistuje!" jsem objevila v naší oblíbené restauraci v Kutné Hoře, pobavilo mne to a vzdělala jsem se.
    Já si v kteroukoli denní či noční dobu objednávám "latte", vědoma, že cappuccino se podává jen do 11 nebo tak nějak, ne? A rozdíl mezi macchiatem a spol. mi uniká. To bych potřebovala dovysvětlit. Hlásím se dobrovolně k celodennímu umývání lžiček v kavárně, pro mne by to bylo za odměnu. A za to skloňování cizích názvů vypiju i vlažný mlíko se škraloupem :o)
    Jo, je ve mě kus dítěte, mlíko v kafi potřebuju. A cukr. Hnědý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky nejsem žádnej odborník, mám ráda to svoje a v ostatním se moc nevyznám. Ale poznám, když kafe šiděj a není dobrý. To jsem pak schopná ho i nevypít, což jsem se dřív styděla.

      Vymazat
  2. Též si ráda o kávě čtu:-), ráda ji piju a moc mi voní. Hlavně horká, aby byla. A zvažuji, jestli si přát kávovar na kapsle k zářijovým narozkám. Páč ten pákový retro, co po něm toužím, ten je pro mě prostě nekřesťansky drahý. Ale zase - je to z těch kapslí fakt káva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme závislí na nespressu, ti nemají drahé kávovary, ale kapsle se pak prodraží, když toho pijete hodně. Objevili jsme ho kdysi ve Švýcarsku a nedáme na něj dopustit. A fakt to kafe je. To by snad ani Švýcaři nedopustili! :-)

      Vymazat
  3. Já mám nejraději to, čemu ve Francii říkají café au lait: káva ve větším šálku s větším množstvím mléka BEZ pěny.
    Bohužel, to u nás skoro nikde neexistuje. Buď mají café latté s pěnou nebo "preso" s takovou tou hnusnou mini smetanou v celuloidovém obalu.

    OdpovědětVymazat
  4. Tenhle poslední Respekt je výživný! Gender, paneláky, kafe, paráda :) Doma nám jede kávovar, páková manuální klasika, skoro nonstop, tak 12 káv přítel, jednu-dvě denně já... skoro uvažujeme o koupi profesionálního stroje :))

    U kávy v kavárně i já mám ráda, když se věci nazývají pravými jmény, ale někdy mám úplně stejný pocity jako Miloš Čermák, jak to nedávno popsal na FB:

    – Prosil bych jedno preso, ale ne to úplně malý, nějaký větší.

    – Moment, takže budete si přát ristretto, espresso nebo lungo?

    – NE, TY GASTROFAŠOUNE S DVOUHODINOVÝM KURZEM, CHCI NORMÁLNÍ PRESO, A PŘESTAŇ NA MĚ HRÁT TYHLE POŠAHANÝ HRY, NEBO TI TY KAPSLE KOUPENÝ V MAKRU NARVU I S KÁVOVAREM DO ZADKU! (potichu)
    – nahlas: Víte co, dejte mi mattonku. Jemně perlivou.

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. od tý doby, co mi skončilo předplatný respektu, mi nejvíc chybí právě tyhle sloupky od karolíny vránkový...:)

    OdpovědětVymazat
  7. a kdo si příště objedná smažák, bude mu na stůl naservírován jeden narkoman, protože správně se to říká celým názvem, smažený sýr...trošku trapné

    OdpovědětVymazat