Přemýšlím


Dnes ráno angličtina. Učitelka vytopená. Ve sklepě voda, nejde topení, čerpadla různý, pračka, sušička, kus elektřiny. Bejt mi sedmdesát a žít v domku sama, zešílím. Asi. Ona mávne rukou, to nějak dopadne, nemám už čas se zabývat hloupostma. Podívej, jak jsou na tom jiný. Dívala ses včera na Sex ve městě? Parádní díl.
Já z ní umřu.
 
Poslední týden přemýšlím intenzivně o své práci. Námět, který jsme s Magdalénou podaly, je prý pro komerční televizi málo komerční. Ideální  pro ČT. Takže nic. Nabídnuta nám je ale jiná látka. Komerční. Taková, aby ji pochopila i paní z Horní Dolní (měřítko soukromých tv). Když opáčíme, že paní z Horní Dolní mají svých pořadů dost a že by se rády na něco dívaly i naše kamarádky, které v programu ne a ne najít svůj seriál, tak to je slabý argument. Máme málo kamarádek. Potřebujeme jich totiž milion.
Takže teď dlouhé přemýšlení, jestli bychom zvládly látku nějak povýšit. Nevím. Jít do projektu, o kterém už od začátku člověk ví, že je to průměr ... nic moc pocit. Mnohem lepší je natahovat se výš a spálit se.
 
Největší svoboda je napsat knihu.
Jenže to je radost, ne obživa.
 
Ještě: napsal mi pan Tomáš Fojtík ke knize Zázemí od Jany Šrámkové:
"Zázemí jsou jedna z nejlépe napsaných českých knih od roku 1989. Nemusíte s tím souhlasit, ale tak to prostě je. A jestli prodavačka řekla, že to není tak dobré jako Hruška, rád bych si poslechl její argumenty. "
 
Bohužel mi tento komentář přišel jen do mailu, pod článek se nezobrazil. Opravdu žádné komentáře nemažu, nevím, proč se to někdy neotiskne.
 

14 komentářů:

  1. Ke komentářům: Zkuste se podívat v bloggeru u komentářů do složky spam. Občas tam něco spadne. Stačí označit, ono se to odspamuje a objeví pod článkem :-)

    S tv je to hrůza děs. Přiznám se, že ač jsem měla období televizní maniakálnosti a ujížděla na ldasčem. Teď si nějak nemůžu vybrat. Škoda. Na další váš seriál bych s chutí koukla :-)

    Každopádně přeju hodně, nejen pracovního, štěstí a doufám, že tu knihu, i kdyby jen pro radost, brzy napíšete.

    OdpovědětVymazat
  2. Lucie, baví mne ta věta:"Nemusíte s tím souhlasit, ale tak to prostě je." A s tou prací, to je snad skoro neprůstřelný, co? Už aby se ty počty změnily a divačky z Horní Dolní byly v menší a tvoje kamarádky ve většině!

    OdpovědětVymazat
  3. Kam se můžou hlásit nové kamarádky? :-)

    Karin

    OdpovědětVymazat
  4. Dneska jsem si šla do knihkupectví zkrátit čas na čekání na Rudišovu Národní třídu a k pokladně jsem šla asi na čtyřikrát - jednou se Zázemím, pak s Hruškou, pak zase se Zázemím...a nakonec jsem se rozhodla pro Hrušku :) Tak jsem zvědavá...

    OdpovědětVymazat
  5. Ona je taky škoda, že nikoho z ČT nezajímají názory těch, kteří nejsou z Horní Dolní a projeví svůj názor, ba dokonce snad požadavek na zkvalitnění vysilaných, potažmo produkovaných děl. Je totiž hrozně jednoduché paní z Horní Dolní napsat, že ČT děkuje za dotaz a ANO budeme po stopadesátédeváté vysílat milion let staré Silvetry, můžete se těši. Bych fakt zvracela:-) Ale když jim tam napišeš dotaz, proč se nenatáčí třeba Babička na inzerát, pro kterou jsme hlasovali a posílali sms, tak ti pro jistotu nenapíší nic. Možná má ale někdo z vedení ČT ambice natočit nějaký nekonečný a nesmrtelný seriál typu Mladí a neklidní a nemají k tomu ty výrobní blbce. Nebo jo? Spíš asi jo, takže je otázkou času, kdy se těchto "vyjebávek" zase dočkáme:-)) Takže Luci, nepřemýšlej nebo si neškrtneš! Mám ten pocit teda. A jak tak přemýšlím, tak jsem za blbce beztak všichni. Aspoň pro ČT. A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenže my právě nebyly (ženy) v ČT, ale v komerční, kde nám řekli, že námět je pro ČT. Jenže tam je obsazeno. Takže zbývá jen přijatelný kompromis se dvěma zbylými.

      Vymazat
  6. Bóže, tohle škatulkování. Jaké jsou vlastně parametry "komerční" škatule? Pořad nekoukatelný, ani na usínání nevhodný? Bych řekla, že v tomhle se zrovna komerční a veřejnoprávní prolínají. No, nestěžuju si, jednoduše nekoukám neb není na co.

    OdpovědětVymazat
  7. Existuje vůbec nějaká "paní z Horní Dolní"? Já jsem žádnou naživo nikdy nepotkala.
    A ohledně té komerčnosti a veřejnoprávnosti, taky na to moc nevěřím.
    Co třeba ten Sex ve městě? Zrovna moc veřejnoprávní mi nepřipadá, ale imaginární "paní z Horní DOlní" by ho myslím nepobrala.
    Anebo: Californication, Jak jsem potkal vaši matku, Teorie velkého třesku, Podfukáři... Skutečně dobrá zábava je myslím zároveň chytrá a komerční, v tom není rozpor.
    Problém je myslím hlavně v tom, že televize se na našem malém českém trhu snaží oslovit VŠECHNY najednou. Tudíž musí hrát na nejnižšího společného jmenovatele. Musí to pochopit úplně každý, nesmí to nikoho štvát, nesmí to provokovat. Tak se rodí imaginární paní z Horní Dolní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně jsi to vystihla. Chtějí oslovit všechny najednou. Jako kdyby všem mělo chutnat stejný jídlo, líbit se stejný boty ... takhle nějak to všechno zprůměrovat. Nesmysl.

      Vymazat
  8. ad Babička na inzerát:

    nevzdávejte to; minulý měsíc jsem v samoobsluze viděla Alenu Vránovou, byla u pokladny těsně přede mnou (bydlí ve stejné čtvrti jako mí rodiče), a vypadala báječně!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě! Vypadá výborně a za normálních okolností už by byl seriál skoro natočen. Takhle není ještě ani čárka ze scénáře. A dlouho nebude. Snažím se jí teď vymyslet roli aspoň do jiného projektu, uvidíme, jak to vyjde. Miluji ji.

      Vymazat