Když vaří muž

Večer přijel muž v půl desátý z tenisu, sundal propocený triko a začal vařit. Dívala jsem se na něj z gauče. Koncert. Tyhle první housle já hrát nedokážu.
 
 
Včera jsem měla rozhovor s náhodným mužem (reklama teď využívá ještě bizarnější spojení "oslovili jsme běžné lidi") o rozdělení mužských a ženských rolí. Jeho žena prý odmítá tradiční rozdělení v domácnosti. Já:
A co to konkrétně znamená? Odmítá dělat všechno?
Moje matka se o otce starala. Vařila, uklízela, pečovala o něj.
A vám by to nebylo blbý?
Proč?
Že dělá všechno a vy nic.
Vydělávám víc peněz.
Aha. Takže ona to za trest musí dohonit neplacenými domácími pracemi.
Moje matka to dělala ráda.
Ale vaše žena to asi ráda nedělá. Co kdyby najednou začala vydělávat víc ona? Začnete vařit, prát a uklízet?
Co je to za logiku?
 
Obvykle se do takových rozhovorů vůbec nepouštím, ale když se mi začne někdo svěřovat tímto způsobem, neumím jen přikyvovat.
 
 

13 komentářů:

  1. Co Ivan uvařil? Ty jo a to vaří takhle do půl těla svlečenej?:-) Bych na jídlo zapomněla! :-) Rozdělení mužských a ženských prací mají zakořeněné hlavně muži žen, které rozdělení odmítají. Jojo, ženská ať maká, když vydělávám, já jí občas koupím nějaké držhubné a budeme si kvit! Boooooože:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivana to baví. Ať už oblečenýho nebo svlečenýho. :-)
      Krůtí maso s něčím. Abysme měly se Stelou dneska oběd. Akorát je problém, že Stela nejí ve škole, protože ve srovnání s kuchyní otce, jí tam všechno jídlo připadá nejedlý.

      Vymazat
  2. Milá Lucie,
    já takovýhle chlapy miluju, jednoho mám doma, když vaří vypadá to podobně !!!
    Ale vždy (teda skoro vždy) je to moc dobrý.
    Když jsem koukla na fotku se Stelou, skákající do vody, naběhla mi husí kůže,ale snad to teplo a sluníčko přivolá.
    Moc Vám fandím a držím Vám palce při všem co děláte.
    Ahoj Irena

    OdpovědětVymazat
  3. U nás chlap vařil jednou.....bylo to překvápko:) Přijela jsem večer z práce a na plotně bylo uvařené rizoto. Na stole prostřeno a dokonce byl i dezert:)Moc mi to chutnalo a chlap byl hrdej, protože to bylo jeho kuchařské maximum (podle internetu:D)
    Mimojiné byl taky v kuchyni šílenej bordel a tak jsme se dohodli, že já se mu nebudu plést do sekání, zdění, no prostě do mužských záležitostí a on mi nebude znásilňovat kuchyň.
    Funguje to a doufám, že kdybych jednou zmizela , tak nepojde hlady...

    OdpovědětVymazat
  4. A mimochodem Ivanovi to v těch bermůdkách za plotnou sluší, ale bezpečnost práce mu asi nic neříká co?:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako, že v tričku je to bezpečnější? :-)
      U nás právě to rozdělení mužské/ženské práce nefunguje. Zahrada se například seká jednou za týden, ale vaří se furt, ne? A uklízí se ještě víc furt, to je teda na mně. Kdo uklízí, nic jinýho už by dělat neměl. Kdyby měla být doma rovnováha. Což stejně není.
      Hluboké úvahy dneska.

      Vymazat
    2. :D No já radši dennně navařím, než hrabat, odvážet listí, sekat, rejt zahrádku, skládat uhlí, odvážet popelnici k cestě, topit....Ale každá rodina má svoje pravidla a to je dobře:)
      Ale záleží na úhlu pohledu, některý ženský to dělaj rády (to chlapské)a někteří chlapi zase rádi vaří. Můj táta taky vaří, ale pak mu musíme všichni pochlebovat jak dobře navařil.Nemůžu ale z chlapů co doma mejou okna - to mi prostě příjde směšný:DA dám to přečíst chlapivi, aby věděl jak se má!
      Ta bezpečnost to byl joke:D
      Pa!

      Vymazat
  5. Vařící muži jsou sexy. Taky jednoho mám.
    Dělení u nás není, kdo má sílu, tak přiloží ruku k dílu. Já si toho vážím, protože vím, že ne všude to tak funguje.
    Ale vytáčí mne naše matky, které jely automaticky na dvě směny a nechtějí pochopit, že dnes je všechno trochu jinak. Rvou nedůstojné předměty (vařečka, žehlička, vysavač, dětská plena...)svým synům a zeťům z ruky a na nás se tváří jako na novodobé otrokářky nebo lkají jaké to máme štěstí a nevážíme si ho...
    Přitom kvůli vaření a uklízení jsme jako děti nevěděly, co je to jet na výlet, na lyže, do bazénu...
    Tolik alespoň moje zkušenost. A jsem ráda, že u nás je to jinak a u Tebe Lucie taky, protože pak můžeš (mimo jiné) psát blog, který má tolik lidí rádo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesě tak. Muž, když vaří, je sexy. Potvrdilo se mi to na několika živých exemplářích.

      Vymazat
  6. Lucie to je super chlap, já mám na "vaření" chlapa vzpomínku-když naposled dělal topinky tzv.švejkovské, nějak u toho usnul a ohořela půl kuchyně.Takže závidím...A zamilovala jsem se.Ale neboj, do Ivana ne!Do té bílé židle-křesílka.Ta je! No i když...vařící muž taky skvělý!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo a k tomu rozhovoru-mamánek jak vyšitej,brrrr divnej druh!

      Vymazat
  7. Můj muž (který je mimochodem skvělý a rozdělení na mužské a ženské práce nezná :-), si jednou z nudy četl na záchodě Marianne (protože všechno ostatní už tam přečet´), a jak tam seděl dlouho, došel až k receptům. Vařit vaří běžně, ale nepeče(běžně). Jeden z receptů ho zaujal natolik, že ho ihned praktikoval - nějaké šátečky z listového těsta s pudingem. Já zrovna měla od našich čtyř dětí a muže propustku z domova na nějaký relaxační víkend. Kromě toho, že jsem odpočívala, tak jsem po návratu domů ještě měla napečeno. Dodnes se bavíme tím, jak můj muž čte na záchodě Marianne, stránky s recepty....:D

    OdpovědětVymazat
  8. Asi mám kliku, nebo je to generační, ale já prakticky s nechápavými chlapy, jaké popisujete, nepřicházím do styku. Opravdu se pohybuji mezi lidmi, kde oba vaří, uklízejí, nakupují a starají o děti. Výjimkou je jeden kamarád, kterému jeho žena posluhuje tak, že je mi vždy stydno. Ale je to ona, kdo tak tu situaci nastavuje, on si přivykl na servis. Kateřina

    OdpovědětVymazat