Co nekupovat učitelům

 
Musela jsem do města. Hic. Zvládla jsem polovinu z toho, co jsem potřebovala, takže zítra druhá půlka. Snad už nebude těch čtyřicet. Psala mi kamarádka učitelka, ať nezapomenu dát na blog můj každoroční apel, co nekupovat učitelům.
 
Takže prosím vás!
Žádný svíčky, keramický zvonečky a jinou kýčovitou keramiku, kytky ze zahrady, co odkvetou dřív, než je školák donese do školy, prošlé či zlevněné bonboniéry z Lidlu (když je otevřete, čokoláda je šedá). A pak taky nic z toho, co jste vy sami dostali, ale nehodí se vám to.
 
KAŽDÁ paní učitelka si zaslouží odměnu. Představte si, kdybyste měli doma ty sígry učit sami.
Takže: kupte těm milým ženám, co byste rádi dostali i vy. 
Řasenku, kvalitní čokoládu, opravdu dobrou brazilskou kávu, pokud si troufnete na parfém či šperk, jen do toho. Ideální jsou ale poukázky na cokoli. Od masáží přes dárkové šeky do drogerie, potravin, kina, knihkupectví ... Pokud má vaše dítě místo učitelky učitele, nikdy neprohloupíte s lahví dobrého vína. Kryštof celou základku nosil třídnímu učiteli alkoholické výrobky a jak byl oblíben!
Učitelé jsou především lidi.
 
My jsme letos paní učitelce zakoupili poukázku do krásné zahradní restaurace. Škoda, že se neumíme dohodnout rodiče ve třídě na větším daru, ale jsou mezi námi kreténi, kteří tvrdí, že by to byl úplatek, takže holt musíme jednotlivě.
 
Jsem moc zvědavá na vaše zkušenosti a tipy! 
 
 

73 komentářů:

  1. ...sympatický článek!!! :-))
    Zdraví úča Romana

    OdpovědětVymazat
  2. ano souhlasím, moc pěkné počtení - my chystáme pro paní učitelku kabelčičku :-)
    ale věřím že s alkoholickými dárky byl Kryštof oblíbený :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pod tohle se podepíšu. Mám sbírku keramických nesmyslů:)
    Nějak byste tu informaci mohla propašovat do nějakého seriálu:)

    OdpovědětVymazat
  4. Taky jsem úča a na kytky se vždycky moc moc těším. Jindy totiž náruč kytek nedostanu a miluju tu růnorodost:-)))) Ale s dárky, to máte Lucie pravdu, kýče fakt ne. Víte co mě nadchne ze všeho nejvíc? Že ty haranty dva měsíce neuvidím ani neuslyším. Letos ovšem žádné květiny a prázdniny si protáhnu na pár let. Ještě se mi nestýská. Naše paní učitelka dostane pouzdro (sama si vybrala látku:-)) a spoulužáci sovičky. Už zítra. D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Romano, Věrko, Petro, Bello ....potěšily jste mě. Díky!

      Vymazat
    2. Pokud někdo napíše-haranty neuvidím 2měsíc,nemá jako pedagog ůbec fungovat.Hodnotné dárky na konci roky neuznávám,protože květina a někdy i kýč předaný dítětem učiteli za odměnu,že se spolu probojovali až k výsvědčení je opravdu citová záležitost. Dárky typu poukaz na jídlo či relax už asi zavání něčím jiným.Je to můjnázor,za kterým si stojím a věřte,že ve věku 60let už kromě mne prošly školou i moje děti a vnoučata a opravdu odměnu na konci roku pro učitelku vnímaly od spolužáku i v souvislosti s výslednou známkou na vysvědčení.Být pedagogem je stejná práce,vlastně je to poslání,jako být třeba prodavačkou a té taky nikdo dary nenosí. Asi proto se i naše školství jiným směrem než má. Alena

      Vymazat
  5. Někdy je to těžké - jednomu dítěti kytku koupí maminka, jiné musí ještě ráno obejít pár zahrádek před paneláky, aby mohl šťastně paní učitelku obdarovat. Někdy vybírá kvalitní kosmetiku maminka a někdy si děcko prosadí svou a koupí tu nejkýčovitější keramiku, která ještě navíc bliká červeně.
    Já vím, že poděkování, o kterých píšete jsou ta, která dávají rodiče učitelce. Samozřejmě s Vámi souhlasím. Ale mnohdy jsou dárky od samotných dětí... Když Vám ten malý Šmudla přinese kaktus poctivě vyhrabaný z popelnice, protože chtěl něco originálního... těžko soudit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pavlíno, jasně, dárky od samotných dětí jsou něco jiného. Vím o holčičce, která nesmí přinést učitelce nic, ani kytku ze zahrady - její rodiče učitele nesnáší - jako ten sprostý anonym dole v reakcích. Největší stres ale má sama holčička, protože jí je pak trapně a děti se jí posmívají.

      Vymazat
  6. Moc nerozumím tomu diktátu dárků. Myslím, že ne každý rodič má na to, aby podaroval učitelku darem za 500 nebo 1000 Kč. Zvláště má-li dětí více. A jako děti učitelky jsme se těšili hlavně na těch pár bonbonů, co máma přinese domů a bylo nám úplně jedno, zda to je kvalitní čokoláda nebo ta z "Lídlu".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Překrucujete, ale nechce se mi obhajovat. Mluvila jsem o prošlé čokoládě, na té byste si teda fakt nepochutnali. Neopadaná růže je za třicet ká, když už to chcete převádět do těch peněz ... ach jo.

      Vymazat
    2. Lucie myslím, že ten kdo chtěl, tak to pochopil. Mohla bych si část textu zkopírovat na Facebook? Já sama jsem učitelka (v MŠ), takže trochu jiná sorta, ale lapačů prachu jsem dostala nespočítaně.Nikdy jsem nic nevyhodila a mám je v krabici (od mikrovlnky).
      Nejraději dostávám dárky co se buď snědí nebo vypijou:)Například čaj:)
      Nerada dostávám kytky a pak je tajně rozdávám, aby to dětem nebylo líto.
      Razím názor, že je lepší nedat nic, než opelichanou kytku, nebo prošlou čokoládu a taky si myslím, že není povinnost něco dávat, ale určitě to potěší. Pravda je taková, že ne každý rodič umí ocenit práci u dětí.
      Myslím, že to každý cití jinak. Já asi budu Tondu vybavovat tou tekutou verzí - to se totiž nikdy neodmítne a vždycky vypije:)

      Vymazat
    3. Pavlo, jen kopírujte! Já mám sice k českému školství obrovské výhrady, ale učitelskou práci rozhodně ocenit umím. Já bych ji dělat neuměla.
      Tak snad mě na FB neubijou!

      Vymazat
    4. Dobrý den, chcete-li přečtěte si mou odpověď níže.

      Vymazat
  7. Paní učitelky by měly držet hubu a být rády ,že mají práci a 2měsíce prázdnin,plus výlety,exkurze atd.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Miluju tyhle reakce. Na učitele mohl studovat i anonym, a ne teď bejt sprostej a závidět jim.

      Vymazat
    2. Pro Anonyma: tohle může napsat jen opravdový ubožák.

      Vymazat
    3. anonyme, pracovala jsem ve školství a po pěti letech jsem se zcela dobrovolně vzdala dvou měsíců volna (které tak akorát stačí k načerpání psychických sil) a jsem ráda, že už nikdy nebudu mít tu skvělou možnost dohlížet na bandu dětí na exkurzi či ŠVP. Prostě na práci ve školství NEMÁM, před učitelkami smekám............s dětma se člověk vždycky domluví,ale kámen úrazů jsou rodiče jako jste VY!

      Karin

      Vymazat
    4. Miluju představy neučitelské veřejnosti, že výlet se třídou je něco jako výlet s rodinkou, akorát, že to má úča beztak zadarmo!!! A závistiplné dotazy na nevyspané a vynervované učitelky po týdnu na škole v přírodě typu: "Tak jste se zrekreovaly?" (míněno vážně) jsou taky super. Těžko vysvětlovat, není nad vlastní zkušenost. Olga

      Vymazat
    5. Paní učitelky nemají prázdniny, ale čerpají dovolenou :-) a výlety apod. jsou spíš práce navíc než zábava. Ale každá práce má něco, já bych neměnila:-)
      Ter

      Vymazat
  8. Milá Lucie, jsem bývalá učitelka, která svou práci milovala. Opustila jsem své povolání právě kvůli rodičům, kteří v posledních letech začali být tak agresivní, že jsem chodila někdy domů s brekem. Vím, že většina je jich slušných, ale já to prostě nemohla snést. A dárky - aby taky bylo něco pro zasmání: Snad mi to žáci odpustí, ale loni jsem vyhodila velkou igelitku právě takových keramických drobností, o kterých píšete. Předtím jsem je nabízela návštěvám, ale nikdo je nechtěl. Kolikrát mi děti samy prozradily, že jim to leželo někde doma. Takže radši pěknou kytičku. Jednou jsem ale dostala i skládací kolo! Už je to let ... Věra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě jste byla skvělá učitelka! Je to z toho cítit. Jsem ráda, když takoví lidé čtou můj blog. Děkuju!

      Vymazat
  9. Lucie, bohužel jsem ta z těch, co hledí na peníze. Bez výplaty a s x složenkama jde těžko realizovat mé sny, jak učitelkám a asistentkám poděkovat:-( A že máme ÚŽASNÉ HOLKY!!!!!!
    A zvlášť, když mají na krku ten můj výplod. Letos vyrábíme, snad to potěší.
    Magda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdo, jen vyrábějte! Je to o snaze, o přemýšlení, ne o penězích. Dá se napsat i krásnej dopis ... :-)

      Vymazat
  10. Tedy nic ve zlém, ale třídní učitelnice mého syna si fakt zaslouží maximálně keramický zvoneček...Prostě to tak máme :-(.
    Ale mám radost, že vaše děti mají TAKOVÉ učitelky, pro které rádi vymýšlíte dárečky. Na druhou stranu...ještě nikdy jsme jí žádný větší dárek nedali...třeba by to stálo za zkoušku ;-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kryštof měl taky šílenou češtinářku. Pořád mu předhazovala, že když se jeho matka češtinou živí, jak to, že to nezdědil. Přetahovaly jsme se spolu, která umí líp česky. Napsala jsem jí, že láska k rodnému jazyku nevede přes i/y, že to těm dětem úplně otráví. Byl oheň na střeše. Několik let. Takže chápu.

      Vymazat
  11. Panu učiteli s láskou........kytice těch nej nej nej klobasek ,českeho česneku ,chilli papriček .Ta vuně pry přerazila ve sborovně všechny kytky a pomlaskavaly i paní učitelky:-)
    U nás doma par dni usporny režim ala kašparek.Pro nezasvěcené kaše s parkem .

    Jsem za něj nesmirně vděčná ,že učil právě našeho syna.
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  12. Můj taťka - učitel, roky dostával potravinové koše, pak se to plynule přesmyklo na veliké plyšáky, sem tam do toho nějaká sada skleniček. Ty plyšáky jsem pak dostávala já, mám jich 3 igelitové pytle, ale nemám sílu je vyhodit, ke každému je historka. Poslední roky vede víno. Dnes měl poslední hodinu a děcka se mu složily na dort a protože bylo vedro, hned se rozkrájel všem a snědl. Domů přinesl jen krásně děkovně pomalovanou krabici :-)

    OdpovědětVymazat
  13. My jsme zatím ve školce, k Vánocům jsme všechny tři třídní podělily společným košem se třemi stejnými věcmi ze Sephory, letos ještě nevím. A iniciativní rodiče, co vymýšlí společné dary, máme a naopak si mi to příčí - nebo aspoň styl, jak ostatní mailem oslovili. Jak jsou odušvnělý a skvělý, a že jestli se nepřidáme, jsme fakt divný. Radši si podaruju sama a osobně:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono všeho moc škodí, já se vlastně nikdy nesetkala s iniciativními rodiči, spíš vyloženě naopak. Většinou mi těch učitelů bylo až líto ... oni se snaží děti něco naučit a přitom vědí, jak o nich smýšlí jejich rodiče. Párkrát jsem se na třídních schůzkách i styděla.

      Vymazat
    2. Asi jsem iniciativní rodič. Celou akci jsem za podpory i jiných maminek zorganizovala, mailem všechny oslovila. Většinový názor bylo nadšení a poděkování, že jsem se toho ujala. Byl i názor o nevhodnosti a že si chtějí jít vlastní cestou jako Vy. Vše jsem respektovala, rodičům poděkovala, že mi svůj názor řekli, že se nebáli nejít s davem a nechala jsem je jít vlastní cestou. Jestli si myslíte, že si rodiče, kteří Vás oslovili, hrají na oduševnělé, možná se pletete. Možná jim to jen připadá jako dobrý nápad, jak udělat za málo peněz hodně muziky...

      Vymazat
    3. To nevím, znám je sotva jen z letmých potkání v šatně. Můžu soudit jen to, jak na mě mail zapůsobil. A rozhodně tím neříkám, že taková iniciativa je špatná.

      Vymazat
  14. Zdravim,
    tak nad clankem jsem se fakt pousmala,ale trochu me to pripomina dnesni seznamy,co se pisi k pozvance na svatby,nejak me nejde zkousnout,diktovat si darky.Ale je me jasne,ze je to spise zadost ci zoufale volani,hi,hi...
    Ale zaroven jsem jednu nemilou zkusenost s nevhodnym darem poznala na vlastni kuzi.Je to fakt tezke.

    Ale pridam perlicku.Deda s babi delali v ZBS,Zeleznobrodske sklo,tak my se sestrou nosily jako darky korale a broze,ale fakt v te dobe bomba,takze snad mam male plus.
    Katka

    OdpovědětVymazat
  15. Zdravím všechny přítomné a zvláště osobu, která píše, že nemá na dárky za 500,- a více.
    Toto téma jsme dnes také řešili, proto mne zaujal, a tímto díky mamince, která mi poslala odkaz na blog, protože reagovala na můj "třídní" mail.
    Jsem maminka prvňáčka a spolu s další maminkou jsme se vrhla do organizace dárku pro paní učitelku i vychovatelku našich nejbližších. To, že ji považujeme za výbornou učitelku, že se věnuje našim dětem dle mého názoru nadstandardně apod., psáti nebudu. Nasledující věty vypoví o tom, že to tak je. Ale spíše reaguji na texty typu, že jde o akce cenově drahé, nevhodné atak.
    Moje motivace vycházela zejména z toho, že já sama bych nechtěla dostat spousty koupených drobností, které v domácnosti nechcete, nikam je nevystavíte, ale máte v krabici pod postelí či ve sklepě, protože je nechcete vyhodit, jsou přece od dětí. Zkušenosti učitelek, co si zde čtu, že dárky nejsou ani od dětí, jsou to zbytky z domu a jiné, mě ujistily, že jsem se vydala správným směrem, i když jsem se s negativním názorem setkala také.
    Naše paní učitelka dostane poukaz na akční třídenní pobyt v Krkonoších pro sebe i pro svého partnera, který trpělivě čekal, až se vrátí od dětí, protože s nimi trávila čas nad rámec svých povinností, a paní vychovatelka poukazy na 2 masáže dle vlastního výběru. Děti ji v družině masírovaly až, až, tak ať si odpočine. A světe (chudí, neochotní, líní) div se, každého rodiče to stálo 100,-Kč. Jednoduše jde to, jen se o to musí někdo postarat a chtít to udělat. Ano, stálo mě to čas, energii, ale chtěla jsem a udělala jsem. Bez výmluv!
    Dětičky samozřejmě, pokud chtějí, přinesou paní učitelce něco namalované, vyrobené apod. Věc koupenou má dle mého názoru rozumnou. Jiný názor, že je to otázka až starších dětí, kteří se na věc složí, koupí a celé to zorganizují, považuji za jednu z dalších možných výmluv. Ano, někdy rodičům brání i jiné věci, myslím tím jiné rodiče ;-). Malé děti nemají schopnosti vše zrealizovat a mnohé ani to kapesné, kterým by přispěly, je to na nás rodičích, pokud chceme. Já práci učitelek obdivuji, sama bych ji dělat nemohla a hlavně nechtěla. Proto si jí velmi cením.
    Proto se přestaňte vymlouvat, že něco nejde, a udělejte to sami.
    Přeji všem hezký horký večer...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je bomba:) Klobouk dolů před Vámi:)

      Vymazat
    2. Zdravím všechny tady, přínosná diskuze! :-) Jsem ta, co poslala této mamince organizátorce odkaz sem. Já osobně jsem jí, i Jitce moc vděčná, že se organizování ujaly, vše vymyslely, sehnaly kontakty na rodiče, oslovily je velmi milým a slušným mejlem a celou akci dotáhly do konce. A taky jsem šťastná, že se rodiče "chytli". Naše p. učitelka je opravdu výjimečná, milá, ochotná a zasloužila by pozlatit :-).Mám poněkud nestandartní dítko a to, že se do školy těší a v rámci možností ji i zvládá, je zásluha právě p.učitelky. Jsem moc zvědavá, jak se jí na dnešním pikniku bude dárek líbit :-) Takže milé organizátorky, děkuju! :-)
      Petra

      Vymazat
  16. Nedalo mi to, ještě jednou jsem to musela celé pročíst. Zaujalo mne množsví reakcí pod celkem nevinným článečkem. O čempak to asi svědčí? A připojím ještě pár vlastních perliček.
    Loni jsem dostala kytku od učitelky já jako matka - že jsem to s ní prý vydržela:-)
    A letos poprvé budu pořizovat dárek pro pana učitele, kterého jsem sama učila. Jsem stará.

    OdpovědětVymazat
  17. No, není to vůbec jednoduché. Já učím v jazykové škole, což samozřejmě není totéž. Ale kytky dostávám a vždy mám velkou radost. Keramické blbiny nesnáším a přijímám s rozpaky. Věci ala kosmetika také, protože jsem strašná konzerva a ráda se voním sto let stejně a koupu jen v tom svém. A vlastně mě nikdy nenapadlo, že by kytka někomu neudělala radost. Kateřina

    OdpovědětVymazat
  18. Lucie , díky za tipy, sice to bude pro paní učitelky do školky, ale i tak si myslím, že si za tu náročnou práci s našimi dítky něco navíc zaslouží. Taky bych neměla nervy na to učit děti a každý učitel , který si dokáže zjednat respekt u dětí má můj obdiv. Ataky mají obdiv ti , kteří dokáží zorganizovat to, že se rodiče shodnou na jednom dárku...tedy paní o příspěvek výše, myslím, že je výborné pokud spolu rodiče dětí v jedné třídě komunikují.
    Poukaz na masáž...na relaxační masáž, to se mi zdá hodně vhodný dárek a Adam namaluje přání , to se dobře skladuje :-)
    Přeji krásné dny!

    OdpovědětVymazat
  19. Jak už jsem psala výše, učitelky mají mou hlubokou úctu, zvlášťě pak ty, které budou muset spolupracovat na výchovně-vzdělávacím procesu mého prostředního syna, který od první třídy školu prostě nenávidí a dává to dost jasně najevo :-D

    vždy jsem se snažila dát paní učitelce dárek, který bych sama ocenila - pokud to šlo,tak jsem i vyráběli s klukem - třeba náramek z korálků, který sám navlíkal.......nebo "nenápadně" vysondoval oblíbeného autora a koupili jsme knihu - paní učitelka měla obrovskou radost, kniha zrovna vyšla a chtěla si ji koupit, předběhli jsme ji :-) letos mám v plánu ušít obaly na knihy - snad to stihnu....a protože naše nejoblíbenější paní učitelka letos končí,tak jí děti každý namalovali/napsali pamětní list a nechalo se to svázat do knížky - taky korunová záležitost....

    dříve jsem dávala i drobnost ke Dni učitelů - to byly paní učitelky většinou dost překvapené, na to už se dnes nehraje.....ale přiznám se,že poslední dva roky jsem to sama zazdila, snad příští rok nezapomenu...

    karin

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ach jo - děti samozřejmě namalovaly/napsaly - myslím kluci, píšu děti :-D

      Vymazat
  20. Mám dvě dcery, které chodí nejen do školy, ale taky do družiny a do kroužků, a navíc štědré děti, takže těch dárků na příští týden chystáme opravdu hodně: pro paní učitelku z první třídy, pro pana třídního z páté třídy, pro paní třídní asistentku, pro dvě družinářky, pro paní učitelku na klavír a pro pana učitele na flétnu. Obdarovávat tělocvikáře, kuchařky ze školní jídelny a školníka jsem jim rozmluvila, to už bych fakt nedala.
    Už léta volím spolehlivou kombinaci: víno pro muže, kosmetika a/nebo čokoláda pro ženy.
    Jo, a pokud ten dárek dítě předává samo, beze mě, líbí se mi přidat k tomu i nějaký krátký dopis ve stylu: "děkujeme, že jste to s naším dítkem ten rok vydržel/a" :)

    OdpovědětVymazat
  21. Můj skromný názor z učitelské rodiny...řezané květiny jsou krásné, ale když jich najednou dostanete dvacet, není je skoro kam dát...a druhý den třeba odjíždíte na prázdniny...jednomu je to až trochu líto...Proto se snažím dát je "jen tak" v průběhu roku a to byste se divili/y jaký to má úspěch...na konci roku pak vymyslíte něco jiného anebo už nemusíte dávat nic..."máte předplaceno" :))...Jana

    OdpovědětVymazat
  22. Tedy, chci učit Vaše děti! Já učím na vesnici, a protože, dokud jsme bydleli ve městě, jsem byla zvyklá, že učitele ocením (čokoláda, drobnost, čaj, kafe, jak píšete), byla jsem loni dost konsternovaná, že tady to tak nechodí. Děti přinesou třídní učitelce kytku, nejčastěji ze zahrádky, tu jí dají při přebírání výza a hurá domů. Já svou třídu nemám, a tak mě mrzelo, že jsem kromě dvou kytek nic nedostala. Pravda, učím matematiku a jsem spravedlivá, takže na žebříčku oblíbenosti nefiguruju (ale tajně si říkám, ZATÍM, však na některé učitele vzpomínáme s láskou až po čase, protože si zpětně uvědomíme, jak dobře to s námi mysleli :-)) Olga

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vesnice kontra město je veliký rozdíl, to vím od kamarádek učitelek.
      Ale zase je určitě spousta věcí na vesnici lepších!

      Vymazat
  23. 'Komukoli prospěti můžeš,prospívej rád, možno-li celému světu. Sloužit a prospívat je vlastnost povah vznešených...'
    Jan Amos Komenský

    OdpovědětVymazat
  24. Milá Lucie, anonymně jsem se dostala k Vašemu převelice inspirativnímu blogu, ozvu se Vám oficiálně, nebo-li s plnou parádou. Citát Komenského je vzkaz všem rodičům-který jiný veřejný člověk si zaslouží naši pozornost??!!!
    Jste úžasná!
    Děkuji!!!!
    V.Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu mluvčí ministra školství? :-)

      Vymazat
    2. Omlouvám se, to byl hloupý vtip. Vlastně jsem si tím dodávala odvahu-čtu Váš blog pravidelně cca půl roku, cítím se provinile, že anonymmě, když Vám tolikrát chci odpovědět...
      Mějte se krásně, užijte si dovolenou a opravdu DĚKUJI!!!
      V.Š.

      Vymazat
    3. A pro inspiraci-s většinou rodičů jsme se domluvili a na rozloučenou v páté třídě panu učiteli za ty tři roky a vše ostatní kupujeme apple notebook-cca 15OOkč na žáka ve státní škole. A rádi a s láskou!!!
      V.Š. (

      Vymazat
    4. Neomlouvejte se, to byl dobrý vtip! Pobavilo mě to! A na ten notebook teda koukám. Super kolektiv!

      Vymazat
  25. Kytku ještě pochopím ale nějak nechápu ty dárky. A jak to tady tak čtu tak i hodnotné dary. A ještě si doporučovat čím učitelku obdarovat a čím ne. Ještě tak pochopím dary vyráběné doma dítětem nebo nějaké maličkosti... Lucie, ráda Vás čtu ale s tímhle rozhodně nesouhlasím...za chvilku budete kupovat ( tím nemyslim vás jmenovitě) učitelům zájezdy do zahraničí za to, že Vám učí děti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já kupuju dárky o vánocích třeba i pošťačkám. Za to, že mi nosí poštu. Divný, že jo? :-)

      Vymazat
    2. Ještě jsem si vzpomněla: učitel tráví s našimi dětmi přece spoustu času. Nejvíc - hned po nás. A setsakra záleží na tom, kdo nám ty děti učí. A když je dobrej - je to i na ten zájezd k moři!
      (Protože pokud nemá paní učitelka bohatýho manžela, z platu si ho určitě nekoupí.)
      Ale díky za názor, i když je jinej - a nesouzní se mnou.
      :-)

      Vymazat
  26. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

      Vymazat
  27. Lucie, z tohohle jednou bude jeden kvalitní díl My školou povinní II :) hlavně nemazat a nevyhazovat! Vyplývá z toho jediné, škola, učitelé a výchova se vzděláním je jedním z témat, kdy všichni mají patent na moudrost jen proto, že vyšli "nějakou" školu! Užijte si dovolenou!

    OdpovědětVymazat
  28. Paní Lenku Novákovou bych na týden postavila před žáky II.stupně ZŠ...možná by pak přehodnotila svůj názor že "učitel je profese jako každá jiná"...a třeba by ocenila i tu láhev alkoholu...;-DD Sama učím, svoji práci mám strašně ráda a pokud ji chci dělat pořádně, neustrnout, rozvíjet se + zvládat ta pubertální "zvířátka;)" atd. ...je to někdy ZATRACENĚ vysilující!!!!
    Každá práce je důležitá, každá jde dělat dobře a špatně... Nemám problém potěšit vhodným dárkem paní doktorku, která se mi neskutečně věnuje, u které mám pocit, že nejsem pořadové číslo, ke které mám naprostou důvěru... a jako nějaký úplatek to rozhodně nevnímám, hm?
    Paní Lenko, zkuste brát život s větším nadhledem a humorem...i když to někdy jde těžko.....
    Lucii přeju krásnou dovolenou a všem učitelům fajn prázdniny!;-)
    učitelka Karolína

    OdpovědětVymazat
  29. Málokdy se přidávám k diskuzím,ale teď mi to nedá.Jsem učitelka I. stupně.Letos jsem dostala problémovou třídu,kde vztekání a praní je na denním pořádku.Pořád na něposlouchám nějaké stížnosti.
    Doma by leckdo ohnul takové dítě přes koleno,ale co my? Ale jedno velké ale - jsou to hudebně nadané děti a když mě pozvou na koncert, nemůžu odmítnout,ikdyž mám sama doma svoje dvě děti,které jdou pak semnou.Viděla jsem, kolik jim dal nácvik práce a neváhám...pak slzím dojetím víc, než jejich vlastni rodiče...jak krásně otvírají ty zobáčky a co se jím z nich pak line za tóny....vše odpuštěno.A podle některých bych měla odmítnout tu krásnou klíčenku s nápisem - Nejlepší učitelka, kterou jsem dostala k Vánocům ? Hodně z nás se snaží určitě jako každý dělat svou práci dobře,opravdu to neděláme pro peníze:)).A proto jdu, jako každý rok, koupit něco jak dceři do školy tak té do školky i pro paní Boženku, která ve školce dělá pomocnici.A proč? Protože jsou tolikrát již diskutovaní učitelé s Vašimi i mími ratolestmi ve všední den asi nejdéle.A ať už kytka řezaná nebo obrázek namalovaný vlastnoručné na sklo, mám radost,že si vzpomněi/y. Tož tak.Tolik já jako učitelka i rodič.A Lucie,Váš blog je bezvadný.

    OdpovědětVymazat
  30. A koukám,že když člověk píše na tabletu,tak to tam moc nevidí,moc se omlovám za přepisy.Klidně mě můžete za to kritizovat :-)).

    OdpovědětVymazat
  31. Miluju Tvojí větu "jsou meyi námi kreténi" ...

    OdpovědětVymazat
  32. Musím říct, že tohle je velmi zajímavá diskuze. A sama za sebe někdy ani nevím, na kterou stranu se přiklonit :-) Sama učím (ač také pouze v jazykové škole) a květiny nedostávám moc ráda, už jen proto, že většinou nevydrží ani cestu domů (někdy i několikahodinovou). A paradoxně mi třeba udělala radost jedna keramická serepetička. Na druhou stranu mít jich doma každý rok horu, chápu, asi bych je už nechtěla :-) A květiny jsou zase krásné :-) Bonboniéra ovšem, pokud je to ten typ bonboniér, co mám ráda, to potěší vždycky. Ale když nedostanu nic, tak mě to ani tak moc nemrzí, beztak to buď někde leží, nebo zvadne. Mnohem víc mě potěší, když děti (i rodiče!) během školního roku spolupracují a neprudí :-) A konec školního roku potěší i bez dárků :-) A jen tak mimochodem, mě jako malou docela dost otravovalo 1.nosit v září učitelům hrušky (podívejte, jsou ze zahrádky) a 2. nosit kytky učitelům, které jsem neměla ráda, jen proto, že je to takový zvyk...

    OdpovědětVymazat
  33. Dobrý den,
    váš článek mě zaujal :)
    Naše paní učitelka končí, příští rok budeme mít jinou, tak mě napadlo koupit něco většího.
    Dcera teda ponese Marlenkové kuličky (dva druhy).
    A navíc se dohodly (3 holky), že paní učitelce koupí plyšáka, co vy na to???

    Tereza
    PS: Z urážlivých článků si nic nedělejte, připomíná mi to moji příbuznou, paní dokonalou, která si neuvědomuje, že ji ani lidé v rodině nesnáší a raději ji ani nic neříkají, protože o její rady nestojí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc zdravím, kupte cokoli k jídlu (čaje, kafe, dobré bonbony), jen plyšáka ne! Ty se taky špatně skladují. Nejlepší je prý všechno, co se dá sníst. :-)

      Vymazat
    2. Děkuji :)
      Beru si ponaučení :))
      Pěkný den
      Tereza

      Vymazat
  34. Hmm,krásná diskuze vrcholí-:)).Proč nepoděkovat učitelce za celoroční namáhavou práci s našimi dětmi třeba pěkným náramkem,když se nenápadně zeptám dítěte na oblíbenou barvu paní učitelky a k tomu lesk v podobném odstínu,jaký jsem na ni viděla na posledních třídních schůzkách.Celková cena 150,- Kč + dárková taštička.Dítě bylo nadšené a už se nemůže dočkat,až to své pani učitelce předá(a to celý rok na školu nadávalo)-:)).Hezkou dovolenou všem.

    OdpovědětVymazat
  35. Děkuju za hezký článek, dala jsem přečíst mamce - učitelce. Sama nesouhlasím úplně se vším uvedeným, ale je hezké, že někdo dokáže učitelskou dřinu ocenit. Diskusí jsme se ani jedna neprobíraly, protože holt sprostým anonymům se člověk nevyhne.

    OdpovědětVymazat
  36. Určitě bych koupil něco v ptákovinách :) to má vždycky úspěch!

    OdpovědětVymazat
  37. Já se přidávám k tomu, že nechápu, proč se rodiče nedomluví na jednom daru, jedné kytce. Ale 25 lidí se prostě asi neshodne a každý chce za sebe. Dcera mívala učitele, že jsem chtěla na konci roku poděkovat za tu péči s jejich čas, tak dostávali poukaz do knihkupectví v hodnotě 1000 Kč. Zaslouženě. Teď má druhým rokem učitelku, že jsem loni nechtěla koupit ani kytku. Ale to bych dceři neudělala. Kytka nakonec byla. Ale do teď je to za mne velmi nezasloužená kytka. Letos si mohla dcera vybrat a dala paní učitele med od včelaře a svíčku z včelího vosku. Malou, hezkou, se včelou a šestihrany. Sama ji mohla odlít do formy. Taková svíčka snad muže být. A nakonec komentář k učitelům. Proč oni sami neřeknou na nějaké rodičovské schůzce, co by chtěli? Nikdy jsem od učitelů neslyšela, že by tohle okomentovali.

    OdpovědětVymazat