Ruth

Pokud budete mít čas a náladu, v neděli od 20 hod vysílá ČT1 film Ruth to vidí jinak, který režisérka Jitka Němcová natočila podle mého absolventského scénáře. Bylo to skoro před deseti lety.
Když jsem film viděla hotový, musela jsem si na něj trochu zvyknout. Příběh, který mi běžel při psaní před očima, byl jiný. Neříkám, že lepší nebo horší ... prostě jiný. Dost mě to překvapilo, protože rok předtím točila můj bakalářský scénář Nekonečná neděle Lucie Bělohradská a ta natočila přesně to, co mi opravdu při psaní běželo před očima. Bohužel už jsme spolu pak neměly příležitost nic točit.
Přikládám dobové dokumenty z archivu mého otce a dvě fotky špatné kvality, na jedné z nich jsem s herečkami já. Kdybyste to náhodou nepoznali.
 P.S. Tenkrát poprvé si redaktor spletl moje jméno s kolegyní Konášovou. Od té doby se nám to stává docela často. Ale opravdu jsme dvě.

8 komentářů:

  1. Super, budu se dívat... Ukázky článků jsou skvělé, nostalgické ... v rámci TV filmů jsem od Vás viděla Kolotoč a hrozně se mi tehdy líbil. Přiznám se, že jsem si docela dlouho myslela, že to napsala H. Pawlowská ... snad Vás to nenaštve.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vůbec ne! Ať si kdo chce co chce říká, ale HP je nejvptivnější žena, kterou znám. Takže pro mě poklona, díky.

      Vymazat
  2. Díval jsem se :-) a ani jsem nevěděla, že je to VAše práce až v konci :-) Pěkný příběh a co jsem si přečetla, že byto mohlo být jinak tak by mně zajímalo jak :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo to být víc civilní, ne tak teatrální, nedabovat mladé herce, nedělat postsynchrony, kde to není potřeba (= dialogy se namlouvají později ve studiu), míň hudby - a jiná. Obrazově jinak retrospektivy, ne v mlžném oparu, aby svítily šaty, atd. atd. Ale dialogy byly slovo od slova, jak jsem napsala. To jsem strašně ocenila. :-)

      Vymazat
    2. Libilo se mi to i tak jako Prachaře co nemluví jako Prachař jsem nechápala no :-( ale příběh ze života. Budu se těšit na něco dalšího

      Vymazat
  3. Lucie, tak jsem se dívala:) Musim rict, ze ze zacatku na me pribeh pusobil trochu depresivne (pri nedelnim veceru), ale bylo to hlavne zpracovanim te minulosti jak pisete vyse... To mi prislo trochu pritazeny - az moc retro nebo jak bych to napsala.Ty saty a ČB verze mi tam trochu lezly krkem. Myslim, ze by to divak pochopil i bez toho. Ale samotny pribeh se mi moc libil ! I obsazeni hlavnich hrdinek bylo super.Tak snad od Vas zase brzo neco uvidime:) Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se taky dívala, protože jsem to neviděla několik let. A trpěla jsem příšerně, jak pojetí není ani trochu nadčasové. Přitom ten příběh nadčasový je. Je to mnohem horší, než když jsem to viděla poprvé, to jsem byla vůbec ráda, že film vznikl. Ale herecký výkony obou holek se mi líbí pořád. Moc.
      Nicméně Ruth prý porazila Superstar ve sledovanosti.
      Takže někdo se asi díval.

      Vymazat
  4. Dobrý večer Lucie,
    dobrovolně přiznávám, že jsem se nedívala. Teda nekoukala jsem ani na Superstar. Nevěděla jsem, že tento příběh jste vymyslela vy. Chci vám napsat, že jsem jej viděla asi před dvěma lety a je to takový ten typ filmu, co se vám zareje někam dozadu do hlavy a jednou za čas si na něj vzpomenete, přemýšlíte nad příběhem, ptáte se , jestli bylo jiné řešení apod. Ačkoliv jsem nikdy neprožila nic podobného, vyrůstala jsem v odlišném prostředí a ani nebylím v Liberci, tak jsem sama překvapená, jak se do mně ten příběh prostě zaryl.
    Děkuju.Eva

    OdpovědětVymazat