Skutečná událost

Dnes jsem měla v centru po letech sraz s režisérkou Slobodankou R., která je například režisérkou klipů Anny K., ale taky je mou spoluautorkou námětu úplně původních dílů Ordinace v roce 2005. Od té doby jsme se neviděly. To je let! Nevyfotila jsem si ji, úplně jsem na to zapomněla, protože měla pod kabátem úžasné tričko ze samých flitrů (původně jsem myslela, že jde rovnou odněkud z baru, ale prý ne). To mě tak fascinovalo, že jsem jí asi pořád koukala jen na flitry a nevyfotila zhola nic. 
 
Cestou zpět domů jsem si na Hlaváku koupila poslední knihu Emila Hakla, která se mi konečně po deseti nedočtených pokusech jiných děl, hrozně líbí! Hakl je sice životní skeptik, nedávno jsem s ním četla rozhovor, ale je pravdivej v psaní i v životě, a to mi dost vyhovuje.
 
 
Ke všemu ještě název knihy se mi trefil do dnešního dne.
Včera jsem se totiž radila s dalším právníkem na autorské právo a ten mi řekl, že v mé smlouvě s ČT není všechno v pořádku. Abych byla diplomatická. Takže jsem po čtyřech měsících tahanic učinila poslední pokus o nápravu, ale opět jsem v ČT neuspěla. Rozhodla jsem se tedy od smlouvy odstoupit, a to i přesto, že mám napsaný scénář. To se zkrátka někdy tak stane. Ale mám přesně danou psychickou hranici, za kterou dál jít nemůžu a kdybych šla, tak už přestanu být sama sebou. A to fakt nemůžu dopustit. Jsem sice zklamaná, ale hrdá. Možná blbě hrdá, ale na to můj mozek nějak ne a ne slyšet. On vůbec v tomhle směru dost málo maká.
:-)
 
P.S. Flek v textu není flek od svačiny, ale nějak se mi kazí foťák a dělá pigmentové skvrny.
 
 

17 komentářů:

  1. ...mit odvahu podivat se do zrcadla a najit tam sebe samu ... nemuze byt nic krasnejsiho ... Jenom skoda toho scenare. To nemuze natocit nekdo jiny?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůže, je to složitější. Do zrcadla jsem ještě nekoukla, ale ulevilo se mi. :-)

      Vymazat
  2. Lucie, Vaše hrdost se mi líbí a je nesmírně fajn, že máte hranice, kam už prostě nejede vlak. Máte za to můj obdiv:)
    A fleky v textu dělá po silvestru 2009 i náš fotoaparát, kamarád na nás rozklepal šampus............no to se tak někdy stane.
    hezký večer všem P.

    OdpovědětVymazat
  3. Ten text z knížky se mi líbí! A gratuluju k tomu být odvážná a udělat něco s tím, co se ti nelíbí. Taky se teď v něčem podobném máchám a říkám si, zda mi ta hypotéka za to stojí ... a furt mi vychází že ne. Tak čekám, jestli se to bude opakovat (a sice že si na chléb člověk vydělávává věcmi, pod které by se teda nechtěl podepsat) a jestli se to opakovat bude - protože v mém případě to teď bylo poprvé a ojedinělé a stále ještě jsem překvapená - tak to taky asi vyústí v jednoduchý závěr, kterému se říká odstoupení od smlouvy ... držím palce!!!

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem pravidelnou anonymni ctenarka.
    Zrovna vcera jsem se bavila s kolegyni na tema 'klesnout pod svou uroven'. Jsme podobneho razeni a shodly jsme na tom, co zaznelo v prvnim komentari: moci se na sebe podivat do zrcadla. A ze je to dnes, v dobe vydirani zastupem cekatelu na moje misto, tezke ( zvlast s malymi detmi, hypotekou a absenci prarodicu. Smekam!
    Hodne jsrm na vas, Lucie, myslela, kdyz jsem dnes v tisku zaznamenala PR clanek o novych filmech a serialech pripravovanych v CT...
    Rada 'vas' ctu, dekuju, vydrzte. Jste povzbuzenim!
    Tereza

    OdpovědětVymazat
  5. Lucie, člověk prostě svůj stín nepřekročí. Gratuluju vám k rozhodnutí, věřte - podle toho jak vás mám načtenou - čekala jsem ho. Já bych udělala to samé, v tomhle jsem s vámi zajedno. Bohužel jsem na svých obdobných případech zjistila, že tímhle druhou stranu nevychováte, protože přijde jiný bez morálních zábran a udělá přeně to, čemu vy se bráníte, a v očích druhé strany jste rázem za blázna, když si necháte utéct kšeft a cítí se být vítězem. Nikdy nepochopí ten váš pocit vítěze, který je sice opojný, ale složenky z něj nezaplatíte. Držím pěsti , aby další psací počin byl dotažen do úspěšného konce. Jana

    OdpovědětVymazat
  6. Tak na mě po přečtení toho úryvku padla skepse a říkala jsem si, jestli jsme vlastně svobodní - před rokem 89 byly kolem republiky dráty a dnes uvnitř vládne moc peněž a síť lobistů, ale to rozhodnutí odstoupit se mi zdá, že svobodné je, jo to lepší. Klobouk dolů, ty děsivý sankce + hrozba "ukradení" postav, nestály za to .)A co takhle napsat knížku?

    OdpovědětVymazat
  7. Lucia,máte môj obdiv a ste pre mňa takou svetlou nádejou,že ľudia ako Vy ešte na tejto zemi prebývajú a snáď zanechajú kus zo svojho ja aj svojim deťom,ktoré budú pokračovateľmi....
    Eva

    OdpovědětVymazat
  8. Gratuluji, Lu! Neklesnout sám před sebou je asi ta nejtěžší věc na světě! Třeba se stane něco nečekaného. A třeba se nějaký chytrák z ČT chytne za hlavu.

    OdpovědětVymazat
  9. Lucie,v životě by mě nenapadlo,že už i "ČT"jedná podrazácky.Je mi to líto.Ale gratuluji k odvaze nenechat se převálcovat!

    OdpovědětVymazat
  10. Neberte to, prosím, tak, že si na někoho stěžuju. Snažím se to spíš jen suše konstatovat. Hrdinka fakt nejsem. Jen každej máme někde svoji hranici ... a o tom mě baví přemýšlet a psát.

    OdpovědětVymazat
  11. Lucie, tady nejde o stěžování, myslím, že spoustu z nás fascinuje ta Vaše svobodná volba. Příjdete o kšeft, o peníze a to by mnoho z nás neudělalo, takže je to obdivuhodné, že volíte svobodu před blahobytem. aspoň pro mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na tohle musím říct, že se směju, protože je to velká pravda!

      Vymazat
    2. Tak přesně toto jsem měla na mysli i já při psaní svého komentu.

      Vymazat
  12. Pocit štěstí a radosti uvnitř, klid v duši a svoboda je úplně to nejvíc. To žádnýma prachama nepřičaruješ. Vlastně jsi to ani jinak vyřešit nemohla. Já si vždycky říkám, že je lepší jít vytírat podlahy než podepisovat smlouvu s ďáblem a nechat si dělat díry do hlavy...

    OdpovědětVymazat
  13. Lucie, jak to dělají ostatní autoři? Podepisujou? A už došlo někdy na "lámání chleba"? Už někdo pocítil dopad smlouvy v tom negativním slova smyslu? Napadlo Vás někdy psát pro nějakou menší televizi? Je vůbec taková možnost?

    Za rozhodnutí Vás moc obdivuju.
    Musí to být pro Vaši rodinu jako balzám.
    Jako když můj děd co neděli poslouchal Svobodnou Evropu. Byl pro mě naprostý geroj : ). Chtělo by se mi napsat "jen tak dál", ale radši žádný takový! Radši už jen fér druhé strany přeju!!!

    OdpovědětVymazat
  14. Lucie,
    přestože se dnes budu setsakra opakovat, musím Vám taky vyslovit svou podporu. Plní mě to nadějí do budoucnosti. Jen si nejsem jistá, jestli ještě naší.
    Zdraví
    A. Eva

    OdpovědětVymazat