Rozhovor, který nebude


Včera mi volala jedna seriózní novinářka (bohužel to mám takhle rozdělené) a ptala se mě, co říkám tomu, že ČT úplně zazdila Ententýky, nevypsala je ani do jedné kategorie na Týtý. Že prý nejsou ani v přehledu seriálů, které loni ČT natočila. A když redakce vznesla dotaz přímo na tiskové oddělení, tak dostali odpověď ve smyslu, že na takový seriál si v ČT nikdo nepamatuje.
 
Co tomu říkám?
Celkem nic. Všimla jsem si toho, mrzí mě to zejména kvůli hercům, ale jinak mě to nepřekvapuje. Teď podepisuju smlouvu na řecký příběh a kdybychom se na scénáři nepodílely s kolegyní, nikdy takovou nehoráznost nepodepíšu. Pro mě doslova hraničí s krádeží autorských práv. Je tam třeba odstavec, že pokud by se točilo pokračování, ČT mi nemusí nabídnout spolupráci. To znamená, že já vymyslím nějaké postavy, děj a pak si je kdokoli (z pověření ČT) může jen tak vzít a napsat s nimi cokoli dalšího. Rowlingová by jim dala!
 
"A co Babička na inzerát?"
To je další tahanice. Před rokem a půl jsme vyhráli v ČT Souboj seriálů (hlasovali diváci), ale od té doby jen marně žádáme, abychom ho opravdu mohli napsat a natočit. Hlavní roli má hrát Alena Vránová, které je osmdesát let. Místo toho, aby ji ČT dopřála ještě pořádnou roli, tak radši vytáhne z archivu Pyšnou princeznu, až paní Vránová zemře.
Běžná praxe.
 
Pak jsme ještě zavzpomínaly na Noc s Andělem, kterou jsem mnoho let (a ráda) psala a která taky skončila, takže o sobotním večeru už se může divák oddávat akorát archivní řachandě pro starší a pokročilé.
 
Nakonec jsme se dohodly, že žádný rozhovor spolu neuděláme a odložíme ho na jindy. Na veselejší časy.
 
 

18 komentářů:

  1. To, že ČT zazdívá své pořady, jsem si taky všimla. Několikrát jsem psala dotaz na ČT, co se děje s Babičkou, která vyhrála soutěž a že si připadám docela podvedená, protože jsem jako divák hlasovala, ČT přislíbila, že se vítězný seriál natočí a kde nic tu nic. Odpověď nula! to je výmluvné až až. Opravdu by mě zajímalo jak s těmi náfuky komunikovat a jestli někoho z ČT zajímá názor diváka. ale asi ne. Obdivuju tě, že máš sílu s těma pitomcema bojovat! Ale bojuj a piš! Jinak se opravdu budeme dívat na archivní filmy a seriály.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Adélo, ty jsi mnohem větší bojovnice než já! To jsem netušila, že za mě někde kopeš. Ty jsi neuvěřitelně úžasná!

      Vymazat
  2. Lucie, me u tebe naprosto bavi tve nadpisy clanku. Vystizne a zaroven rafinovane.
    Tobe drzim pesti, at dopadne ten recky pribeh.

    OdpovědětVymazat
  3. To, co ČT v poslední době vysílá, to je do nebe volající! "Proč bychom se nebavili, když nám Pán Bůh archiv dal"...KATASTROFA! Jako nic proti starým dobrým scénkám nemám, naopak! Ale tím neustálým omíláním dokola nám to jen znechutí. Kvalitní (novější) film na veřejnoprávní nebyl ani nepamatuju...
    A paní Vránovou bych moc ráda viděla ještě v nějaké větší roli, na svůj věk vypadá úžasně! Lucko,je to tím "novým" ředitelem nebo i před ním už to stálo za bačkoru?
    Fakt nechápu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem za starého vedení byla v nemilosti, protože jsem do médií popsala, jak to tam chodí. Nepatřila jsem mezi vyvolené, takže mi moje scénáře neustále vraceli s nesmyslnými připomínkami.
      Teď do toho už nevidím vůbec. Kdybych si stěžovala jen já, tak z toho vyvodím osobní důsledky. Ale naštvaných a zklamaných je hodně autorů. Akorát, že se bojej ozvat.

      Vymazat
  4. Stať ve smlouvě, že pokračovat ve psaní seriálu může někdo jiný....to je síla.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji. Mám dojem , že se toto chování netýká jen ČT, medií, ale celkově celé naší země. Každý si dělá co chce, nikdo nemá za nic zodpovědnost, v případě problému se každý schovává za každého...vážně něco na mě. Minulý týden jsem volala do telvize, s dotazem, problémem, tématem. Ani na jedné jsem nepořídila. Na Nově, mě po 2 minutách mladík přerušil, že nestíhá, pip pip pip, a bylo zavěšeno. Na Primě mě recepční rovnou nasměrovala na veřejnoprávní televizi. No a tam mi mladičký hlas řekl, že to mám sepsat a oni se případně vyjádří. To slovo případně, mě tedy vážně dostalo. Takže se vůbec nedivím, podobným slůvkům ve smlouvě. Ale je to vždy o tom, co si necháme líbit. Věrka

    OdpovědětVymazat
  6. Smutné to je - dělat nějakou práci a předem vědět, že do šuplíku. Tak ať vám psaní dělá pořád radost a snad ...někdy...v lepších časech ČT....nenechte si to znechutit♥

    OdpovědětVymazat
  7. Vy jste měla prsty v Noci s Andělem? Jste žena plná překvapení :)

    Zrušení tohohle pořadu jsem dodnes nepochopila a dodnes mě nepřestalo mrzet. Odvedli jste na něm megakus dobré práce...

    OdpovědětVymazat
  8. Noc s Andělem, báječný pořad, mrzelo mě, když skončil. Na soutěž o seriálech si vzpomínám, jak si můžou dovolit nenatočit, když dali veřejný příslib, díky němuž diváci hlasovali placenými smskami?? to je podvod.

    OdpovědětVymazat
  9. Noc s Andělem byl pořad,který mi naprosto vyhovoval a tolik lidí ho postrádá, přesto skončil... no zřejmě jiní vědí, co je pro nás dobré... neuměla jsem tu humorem sršící koláž pojmenovat, ale "archivní řachandě pro starší a pokročilé" je naprosto výstižné.;-) Nemít archiv, tak nevím, co by se vysílalo... :-(

    OdpovědětVymazat
  10. Moc se v těch pánech tv manažerech nevyznám, ale ten pán, co tam přešel ze zkušeností z Novy, dostál mému podezření, že s tímhle glejtem to půjde jenom dolů. Na mě strašně špatně působí hlavní zpravodajství - což má být pravděpodobně jeho triumf, moderátoři ještě OK, obsahově komentovat nebudu, ale ty hadry alá Moskva, co jim /ženám/ oblíkají! Asi nějaká kamarádka...Je smutné, že státní instituce není schopná se chovat slušně a korektně, jak k autorům, tak k divákům-poplatníkům. Ta smlouva je síla, držím pěsti a věštím lepší budoucnost než Ententýkům - hlavní je, že si je pamatují diváci a líbí se jim .)

    OdpovědětVymazat
  11. To je teda síla. Obdivuju tvé úsilí. Noci s Andělem chybí i mně; tehdy jsem měla televizi. Teď nemám a ta nechybí :(

    OdpovědětVymazat
  12. Zapomněla jsem se včera podepsat:
    "Noc s Andělem, báječný pořad, mrzelo mě, když skončil. Na soutěž o seriálech si vzpomínám, jak si můžou dovolit nenatočit, když dali veřejný příslib, díky němuž diváci hlasovali placenými smskami?? to je podvod."
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  13. I mně chybí Noc s Andělem, ale taky už nemám skoro deset let televizi, protože mě tam teda skoro nic neba. A těch pár věcí, který si pustím k šití si najdu na netu. Škoda. A taky mi něco říká, že Tvůj čas ještě přijde. A hyn se teprv ukáže.

    OdpovědětVymazat
  14. V sobotu prakticky v televizi nic nebylo (a není), vždy pro mě světlá chvilka byla Noc s Andělem. Dokonce, když jsme nebyli doma, nahrávala jsem si ho a zkoukla druhý den. Byl to super pořad. Škoda!

    OdpovědětVymazat
  15. Jak vidím hodně nás sledovalo Noc s Andělem. Také se mi po ní stýská. Jsem řadový divák a naivně jsem si minulý rok doufala, že nástupem nového ředitele se vše změní k lepšímu a těšila se na " kvalitní " filmy ! A změnilo se - jenže k horšímu, nedá se na to koukat už to musíme všichni znát nazpaměť, vždyť na to koukáme každý Silvestr a teď už i celý rok !Za co se utrácí naše poplatky ? Můžeme někdy vidět" vyúčtování ?" Jinak hezký den Jarka - omlouvám se , ale trochu mne to rozčílilo !

    OdpovědětVymazat
  16. Ententýky, ten seriál jsem tak milovala😊

    OdpovědětVymazat