Jde to i jinak


Máte rádi příběhy o lidech, kteří měli odvahu radikálně změnit svůj život a třeba šli i za nejasným světýlkem někde vpředu ve tmě?
Já strašně.
Zajímavé pořady se bohužel často skrývají tam, kde byste je vůbec nehledali. Tohle je například sobotní Náš venkov na ČT2.

Blanka Milfaitová, jediná obyvatelka jedné vesnice v Novohradských horách, vaří doma v kuchyni na obyčejném sporáku v hrnci marmelády a získala ocenění za nejlepší marmeládu na světě. Všechno dělá ručně.
Rozhodně stojí za to se nechat inspirovat. Nejenom třeba k marmeládám, ale k odvaze jít si za svým.
U těchto pořadů mě vždycky mrzí, že neumím pořádně nic dělat rukama.Rozhodně by tenhle styl života byl pro mě cesta. Ale musí k tomu být taky štěstí a nějakej nápad, že jo.
Koukni tady:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1097944695-nas-venkov/

9 komentářů:

  1. To jsem taky zjistila,že zajímavý pořady jsou brzo ráno nebo pozdě večer a Náš venkov je opravdu moc zajímavý.Kdysi dávno byl o jedné staré porodní bábě někde z hor,nádhera.ZuzkaD

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem to hne zkoukla a klobouk dolů,před tou paní.Našla si svou cestu,která ji dělá štastnou a snad i uživí!A marmeládky vypadaly lákavě,hezké balení.Jen ta vůně se přes monitor nedá...velká škoda!

    OdpovědětVymazat
  3. Taky občas koukám na Náš venkov a mám úplně stejné pocity. Kdysi jsem pod dojmem jednoho příběhu chtěla stádo ovcí...ale neprošlo mi to :-) hezký večer

    OdpovědětVymazat
  4. Náš venkov sjíždím pravidelně, na netu. Jo a vždycky jde žít jinak... nejhorší je být nespokojený, lamentovat, nic neudělat a čekat na zázrak

    OdpovědětVymazat
  5. Paní Blanka je nesmírně obdivuhodná žena, zaznamenala jsem ji už před pár měsíci a opravdu respekt.
    Pro mě je ale nejzajímavější to místo, kde se usadili, Pohoří na Šumavě. Jsem vždycky z těchle zaniklých obcí až fascinovaná a v hlavě mi jedou příběhy, vždyť tam žili tisíce lidí a co mohlo být dál, dnes, "kdyby"... A Pohoří je obzvlášť specifické, asi před čtyřmi lety jsme tam byli na kolech na dovolené, už ten příjezd je silný, územím totálně nikoho, které za komunistů bylo zadrátované, takže se tam ani nic nepěstovalo, jedete neskutečně panenskou přírodou, ale už tam to na mě působilo tak divoce, hlučně. A objeví se stará cesta a vidíte ovocné aleje a rozbořené kusy zdí a vidíte, kde byl dům, kde měli dvůr, kde byla odbočka, kde byla zahrada a že jejich soused měl velká vrata... na mě je to hodně koncentrovaný. Za vesnicí, na rakouskou stranu u hranice je vidět, jak cesta dál byla uměle přerušená a v kapličce byla volně přístupná pamětní kniha, kde byl popsán jak prosperující život na Pohoří, tak i vpisy pamětníků, kteří se tam asi sem tam při nějakých setkáních vrací - tolik skutečný bolesti a smutku v tom bylo, že jsem řvala jak malá. Nakonec jsme si ještě cestou zpět dali na lavičkách uprostřed vesnice tatranku a úplně si pamatuju, jak když jsem si lehla, zvláštně hučely louky větrem a jak tam bylo prázdno - ne ticho, jako bývá někde na samotě, ale křičící prázdno. Ty pocity se prostě nedají popsat a ač nejsem znalec energií, tam toho bylo nakoncentrováno na mě moc. Obdiv už jen za to, že jsou schopní tam šťastně žít, navíc úspěšně.
    To jsem se panečku vykecala z podoby :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádherně napsáno. Ve všem souhlasím, jen jsem tam osobně ještě nebyla, ale rozhodně tam zajedu. Taky mě to zajímá.

      Vymazat
  6. Úžasná žena, nedávno jsem o ní četla a ráda se i kouknu. Díky Lucie!

    OdpovědětVymazat
  7. Zije sny urcite par lidi ... ona tomu svemu dala realitu a to je skvele. Me jeste zaujal porad o te soukrome zakladce Adela.

    OdpovědětVymazat
  8. MArcelo, mluvíte mi z duše.
    Máme Sudety za kopcem a když jedu kousek za Neratov, kde byla osada Hadinec a vidím tam ty základy domů, říkám si kolik dětí se tu narodilo, co se všechno muselo odehrát po válce a během ní.............Je to smutný, ale i plný nějakého příběhu, který nikdy nikdo nepřečte. Ráda chodím na tyto stránky
    http://www.zanikleobce.cz/
    Mám objednaný marmeládičky a moc se na ně těším, takže Lucie díky!!!!Díky za odkaz na video:)

    OdpovědětVymazat