Zelená Mona Lisa v kuchyni? Proč ne!

K dnešnímu příspěvku mě inspirovalo včerejších deset minut pořadu Prostřeno. Čekala jsem na Taxík (u kterého jezdím na rotopedu) a ještě byl čas, tak jsem přepínala ... a nemohla se odlepit od Primy.
 
Když jsem minulou zimu na chalupě deset dní v kuse psala, byla jsem na Prostřenu závislá. V šest hodin jsem si dělala pauzu a dívala se. Celkem mi bylo jedno, co tam ti lidi vaří (večeřela jsem u toho pravidelně chleba s něčím a čaj), ale fascinovaly mě kuchyně soutěžících.
Většinou to byla jedna velká hrůza.
Když byl někdo sociálně slabší, měl starou rozbitou linku a kolem ní pohřebiště zaprášenejch upomínkovejch předmětů. Když na tom byl dobře, linka se prachatě blyštěla. Nic mezi tím.
 
Když si prohlížím fotky bytů, je pro mě kuchyň vždycky nejzajímavější. Připadá mi, že právě ona je odrazem toho, kdo tu žije. A miluju vintage kuchyně, ty znovuzrozené blešákové kousky, mám ráda i trochu toho smetiště kolem. 
 
Ovšem v Čechách se s takovými kuchyněmi potkávám minimálně. Jak to, že to málokdo umí? Možná by v tom ty lidi nebavilo bydlet, necítili by se tam. V penězích to není. To, co ukazuje třeba blog Freunde von Freunden, jsou pro mě lahůdky. A ještě se mi líbí, že někteří lidé tam klamou tělem. Jsou to třeba úspěšní architekti a mají kuchyň za pár pětek.
Ovšem s nápadem.
S tím jsem se u nás skoro nepotkala.
 
Vybrala jsem pár ukázek kuchyní, které mám ráda.
Můžu stoprocentně přísahat, že žádná z nich se v Prostřenu neobjevila.
 
Tyhle dvě fotky směrem vzhůru - to je jedna z mých nejoblíbenějších obytných kuchyní. Tam bych uměla okamžitě bydlet (a psát).
 
 
Tyto dvě fotky (směrem dolů) to je moje kuchyň v polosklepním bytě v Liberci, kde jsme bydleli před dvaceti lety. Totálně jsme improvizovali, neměli jsme na nic nového prachy. Vybourali jsme otvor ve stěně do vedlejší místnosti - a takhle ho nechali. Líbilo se nám to.
Někdy bych docela ráda vrátila čas. Aspoň na chvíli. Na výlet.
 
 
Muž je vlastní, pes půjčený.
 
 

13 komentářů:

  1. Tuhle si ještě pamatuju. Pak si pamatuju jeden z Vašich bytečků v Praze (malej Kryštof měl uprostřed pokoje houpačku a já se bála, že vyletí oknem ven), kde jsem vám nemotorně shazovala odevšad dekorace...

    OdpovědětVymazat
  2. Nedávno byl v prostřeno mladík - architekt a to byl byteček!Mělo to duši a nápad. Docela divočina:D
    http://bydleni.idnes.cz/byt-v-centru-prahy-sokuje-extremni-vyzdobou-a-alternativnimi-napady-1ja-/dum_osobnosti.aspx?c=A100616_115909_dum_osobnosti_web
    a mě se to líbí

    OdpovědětVymazat
  3. takže na poslední fotce je žena, kterou nevidíme, ale někde v bytě je? Ivanovi toteda sekne a ty kuchyně se mi taky líbí! Přijeď do mojí Curyšský, není tak oflákaná, ale ani nablískaná a stojí mi tu jarmárka spížního typu. Moji kolegové, kteří skoro všichni vaří s receptem otevřeným v iPadu nevěřili :). Jo a máš muj hluboký obdiv, že se na ty věci vydržíš dívat.

    OdpovědětVymazat
  4. fuj tojksl! mělo tam být nablýskaná, samozDřejmě, né s měkkým ... pardon.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 10 minut jsem vydržela! Když se řekně "průměrný Čech", vybavím si vždycky Prostřeno.
      ... chyby v komentářích dělám taky. Furt!

      Vymazat
  5. ... a my trochu nudne - ale i tak se nas lidi ptaji, kdy uz nebudeme bydlet v pitevne :)

    http://www.bydleni-iq.cz/inspirace-pro-bydleni/rekonstrukce/obnoveni-bytu-ve-sklenaku/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kytko, krásný prostor i zařízení bytu! Pokochala jsem se.

      Vymazat
    2. Taky se mi to moc líbí!!! A já bych tam teda mohla bydlet hned. Jenom jsem až takovej minimalista, že skříň v ložnici potřebuju buď žádnou a nebo zavřenou. A je to i pro m potřebné, z důvodu ojedinělých ložisek bordelu, který je ale právě v úschově těmi dveřmi ... :)

      Vymazat
  6. .... yady uz zabydlene -

    http://ivanbarta.cz/?page_id=606&album=6&gallery=61

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nádherný! Prostory, zabydlení, krása! Já bych v tom teda zcela určitě nedovedla bydlet, ale líbí se mi to moc. Připomnělo mi to byt jedné herečky, která bydlela s mužem minimalistou a když se jim narodily děti a začaly v těch jejich prostorách dělat binec a dávat hračky tam, kam se nehodily kompozičně, tak to došlo tak daleko, že ona s dětmi odešla do jiné kompozice. A je ťeď mají svobodnej binec. :-)

      Vymazat
  7. .... jenom bych rada podotkala, ze ne kazdy den se da vytfotit - z pochopitelnych duvodu :)

    my ne jenom bydlime, ale zijeme -spousta nastev a mame radi ,,spolecenske" vecere..

    OdpovědětVymazat