Trošku

 
Zdeněk Troška natočil nový film. Humbuku je kolem toho tolik, že se mimo jiné dostal i na titulní stranu Reflexu. Čekala jsem opět to samé - odsouzení režiséra za to, že točí srágory. Každý kritik si do něj rád kopne. A jejich kritiky to jsou kolikrát hotová umělecká díla!
Akorát mají jednu slabinu: Diváci na kritiky/i kritiky kašlou. Vstanou z gauče, obléknou se, vypláznou dobrovolně dvě stovky za lístek a jdou se podívat na selanku, ze které se odborníkům zvedá kufr.
Za prvních čtrnáct dnů promítání už do kina na pana Trošku přišlo čtyři sta tisíc lidí.
Rekord.
 
Nejsem fanynkou tohoto režiséra, poslední jeho film, který se mi líbil, byla pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci. Ale vadí mi, že v Čechách máme pokřivený vztah k úspěchu. Respektive k úspěchu druhých.
Je snad nějakým měřítkem, že mně osobně se to nelíbí?
Že je to podle mě kýč?
 
Pana Trošku obdivuju.
Za to, že všechny ty útoky vydrží.
A právě o tom v Reflexu dost zajímavě píšou.
 
 

8 komentářů:

  1. Tak s tím nelze než souhlasit. V tomto s Vámi plně souzním. Tedy i v jiných věcech, ale dnes jdu se svou troškou do mlýna:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Neviděla jsem, vidět netoužím. Trošku respektuju. Nejvíc děsná je netolerance. A "profi" členění na tupou masu (chodí na Trošku, volí Zemana a ne knížete, nosí sportovní bundy na ne-sporty a mlsají větrník a ne makronky)vs.(pseudo)intelektuály a "úžasný kreativce" (které lze poznat podle několika identifikačních znaků - jak paradoxní! - třeba starý velo ve městě, strakatý fusekle, patku jako pštros, výrazný brejle, hlasitý názory podložené hlasitými názory někoho jíného, sdělováno v některém z /post/moderních bister.) Ale úplně nejvíc ze všeho mě vadí, že největší netolerance přichází od náctiletých a raně dvaceti/třicetiletých. Nemá tohle být už TA generace, která je NAD věcí?

    Mějte se, Lucie, přeju hodně inspirace v psaní i ve všem dalším, co končí na - í : ). Ať se daří!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Anonyme presne tohle me napadlo, nekdo ten narod strasne rad deli na Trosky a Netrosky, Zemany a knizata, intelektualy a řepáky.....
    Ja proste nikomu necpu a Lucie s Vami souhlasim (jedine Jasnenka u me vede...) a at si na Babovresky lidi chodej kdyz se jim to libi ja uz jen podle ukazek opravdu radeji do kina nepujdu:D
    Zdravim vsechny
    P.

    OdpovědětVymazat
  4. Ono je to asi tak,že už té ameriky ,telenovel ,Avatarů a tel.nekonečných seriálů o ničem máme plný zuby,tak aspoň trochu nevinné srandičky pro odpočinek.Já třeba zase Jasněnku nemusím kvůli Kuklové,ale to je otázka sympatii.Do kina nechodím a v televizi už se dívám jen na přírodu,dokumenty a raděj si něco přečtu.Ale protože jsem z vesnice, tak na odreaagování si klidně Slunce seno..... ráda pustím. Je tam něco,co opravdu vypovídá o lidech jako takových, bez přetvářky. Asi někdo ,kdo v prostředí vesnice nežil od narození, to ani snad nemůže dobře pochopit. A.V.

    OdpovědětVymazat
  5. Anonyme vy jste jeden? Nebo to uz psal nekdo jiny?Ja teda co jsem na MD mam TV zaplou temer non- stop - kulisa(nekdo mozna chape)Ale dost si vybiram co tam kulisim - treba kdyz tam je ve ctyri odpoledne na nove vrazda a pitva tak to me opravdu zustava rozum stat...Takze nejcasteji koukam od rana na dobre rano, kdyz zacina ulice prepinam to na Prima zoom, okolo pul jedny davam sama doma a nebo vypinam a davam kafe.Odpoledne opet zoon a nebo ted kulisim Telku kde jsou retro souteze a treba vcera Doremi - to jsem uplne cumela kam se civilizace pohla za tech par let:D Kazdopadne Slunce seno - to se musi Troskovi nechat - to se mu povedlo vystihnout typickyho vesnicana se vsim vsudy:)Jsem taky z vesnice(aby se nekdo neurazil).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen na vysvětlení,já nevedu blog,občas někam zavítám,tak možná reaguju jinak než se má.Nejsem ten předešlej příspěvek.Ale jsem asi tak skoro o dvě generace (mám děti i pubertální vnoučata) před Vámi,tak možná i něco vidím jinak.Ale za 50 let,to je co si zpětně život pamatuju,tak spoustu zážitků nejen z Trošky , ale třeba i z Chalupářů je úplně přesnejch. Dneska už to je na vesnici jiný,ale kdysi to bylo skoro jako ve filmu,na vesnici byl život tvrdej,ale žilo se tak nějak volněji,vstřícněji a hlavně bych řekla veseleji,drželi jsme víc takzv.basu a sousedský výpomoce.Teda hlavně děti žily jinak. Zdravím A.V.

      Vymazat
  6. ...ale pěkně ho na titulní stránce vystajlovali :oDDD

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi výstižně napsané, úplně souzním.

    OdpovědětVymazat