Co si koupím za vysvědčení

 
Ano. Já.
Posledních čtrnáct dní vypadají naše rodinné večery dost hororově. Učíme se se Stelou na písemky a testy. Kdybyste se mě o půlnoci zeptali, jak se rozvíjel československý průmysl po první světové válce, řeknu vám to. Budu umět i sondy Apollo, které letěly na Měsíc. Ženu, růži, píseň, kost umím taky. I kružnici s poloměrem r, co ji protíná přímka t a vzniknou body A,B. Jsem zkrátka nadřená. Na rozdíl od Stely. Nejhorší je, že já ji chápu. Většinu věcí se učí nazpaměť, protože jí chybějí ty logické souvislosti, které posbírá až věkem. Její logika je totiž moje logika před třiceti lety. Úplně jiná než mívají logicky uvažující.
 
Dávno vím, že tenhle typ školství pro ni zkrátka není. Plus její otrávenost a skoro puberta. Když tak vzpomínám na sebe, pro mě vlastně nejlehčí byla vysoká škola. Když si správně vyberete, tak už se věnujete jen tomu, co vás doopravdy baví a co chcete.
 
Vysvědčení slavné nebude, písemky dopadly většinou na trojku, ale odměnu si za tu dřinu určitě zasloužím.
Co já si jenom koupím?
 
 

22 komentářů:

  1. Odměň se, zasloužíš si to.... já jsem do letoška vůbec netušila, že se moje děti něco učí, nějak to zvládaly samy.... jenže Nika zjistila, že když se učí sama, tak jí to tak neleze, jako když jí zkouším stále dokola a pokud neumí, tak napovídám.... takže jsem letos naprosto vyčerpaná ze zkoušení a zděšená z toho, co všechno musí umět (a to je prosím v sekundě).. na druhou stranu si rozšiřuji obzory - víš třeba co je to metonymie?? A dala bys příklad slova, které vzniklo metonymií???
    Zdravím všechny matky opakující si nedobrovolně školní učivo a přeji krásné jarní prázdniny :-)) Zasloužíme si je :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj! To jsou slova. Našla jsem si to ve slovníku, ale dodnes jsem žila v klidu bez toho a budu dál ... :-)
      Mám většinu kamarádek, který říkaj, že se v životě s dětmi neučily a ty děti už jsou třeba na vejšce ... nevědí, o čem je normální život!!!

      Vymazat
    2. Taky jsem patřila mezi ty matky - syn odmaturoval za samé, teď je už několik let na vejšce a mne to míjelo a myslela jsem si, že je to tak normální :-)) Jediné co si pamatuji je, že celý svaťák prospal a já ho stále popoháněla, aby se učil, načež mi řekl, že kdo se učil osm let, může jen o svaťáku nabírat síly :-))

      Vymazat
    3. Tomu já říkám mateřské lehy. Bože, o čem bych pak psala?! :-)

      Vymazat
  2. Myslím, že odměnu by zasloužila i Stela! Školství je bohužel pořád o těch lidech, kteří nechtějí žádné změny. Jsou jen výjimky - učitelé, které učení baví a chtějí to předávat dál. Ale těch je taaaak málo! Na známkách svět nestojí! A.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neboj, Stela má odměnu automaticky. To jen já jsem se odbývala, ale už se koukám po kabelce!

      Vymazat
  3. Lucie,
    jak to tak čtu, tak to se máme na co těšit :-o
    Dcera je ve třetí třídě a má to se školou dost podobně jako Stela.
    Je to každodenní boj!
    Taky už na jedničku umím vyjmenovaná slova po M, sčítání zlomků, římské číslice a skupenství ;-)
    Dcera horko těžko na dvojky.
    Máte pravdu, měla bych se odměnit :-)
    Co já si koupím ?

    OdpovědětVymazat
  4. Lucie,jestli je Stela po Vás obou-jako že určitě,myslím,že o ni vůbec nemusíte mít strach.Docela mne to pobavilo,včera jsem byla na kávě u známých,kde mají dnes již 14letá dvojčata.Když přišly do Irska ,bylo jim osm.Jejich maminka umí vyjmenovat irské řeky v irštině,vysvětlí matematiku lépe jak učitelka,zná irskou historii sto let zpátky a nechápe,jak je možné,že její úžasná dvojčata si zapamutují texty kdejaké písničky a vtipu z FB,ale testy někdy prostě nedopadnou.Kupte si soukromého doučovatele,obě dvě!Vy tam a moje kamarádka tady.Zasloužíte si ho!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediný, na co doučovatele nepotřebuju, je život jako takový. Jinak na všechno! Pobavila jste mě, dík.

      Vymazat
  5. Ještě jsem chtěla dodat,že to asi není dobrý nápad,protože má moje kamarádka doma žárlivého pitomce,ona by byla asi mrtvá!Kdyby teda doučovatel byl mladík,ke kterému by dívčí část vzhlížela.U Vás by to tak nedopadlo,doufám.

    OdpovědětVymazat
  6. A co já si koupím? Tolik písemek opravit, tolik nesmyslů vyslechnout?:-) Viděla bych to na něco pěkného do knihovny, na sebe i do žaludku:-). A nějaký lexaulin k tomu do zásoby:-)
    A lobbuji za všechny děti do deváté třídy, netrapte je, doma se do devítky učit nemusí, respektive nemají. Pochytí to ve škole a je přeci jedno, bude -li to za jedna nebo za tři?
    A navíc, názor, že školství je pořád stejný, je tak zakořeněný, že nemá cenu ty děti trápit ještě domácí výukou. Stella to jistě ocení. Přeji hezký výběr dárku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych ráda své dítě netrápila, natož pak sebe! Ale už máme vyzkoušené, že bez domácí přípravy je to za 5 (včetně hudebky) a s přípravou za 3. Z toho jasně vyplývá, že jinou volbu nemám. A vám přeju všechno, na co vzpomenete, kromě těch antidepresiv! :-)

      Vymazat
  7. A neměly by tohle vědět ty učitelky??? Všechny, které znám, mají deprese z toho, že jejich žáci nic neumí a ony musí opravovat ty blbý práce! Tak jestli by se to nedalo nějako jako vynulovat:-DDD Já už jsem si dnes odměnu koupila. Za to, že mám doma nemocné dítě a druhé se zmrzačilo na tréninku, jsem se odměnila sachrem. Tak!

    OdpovědětVymazat
  8. Hlasuji za školství hravější! I pro dospělé.
    Od září chodím k paní profesorce na francouzštinu. Jen tak pro sebe. Myslela jsem, že to bude pro radost. Z každé hodiny jsem odcházela vynervovaná, sebevědomí pod nulou, nohy i ruce třesoucí, mžitky před očima. Moje jediná myšlenka byla ulehnout před dům a počkat na popeláře.
    Řekla jsem si, že takhle přeci ne, protože stres je můj nepřítel. Sebe změnit nedokážu, tak jsem hledala jiného učitele. A našla. Pokaždé celou hodinu povídáme. Aby bylo jasno, jsem u sedmé lekce. Ale paní profesorka mi rafinovaně klade natolik stupidní otázky, abych na ně dokázala reagovat. Nadře se jak kůň, ale já odtamtud jdu úplně nadšená a těším se na příště!
    A tu původní jsem si nechala taky.
    Kdyže máme ty jarňáky?
    A. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Razím teorii, že když za to platím, musí mě to bavit!!!

      Vymazat
  9. Mluvíte mi z duše. U nás jedna totálně rozevlátá pátá a jedna pubertálně přehlížená sedmá třída. Paní Lucie, nevíte, proč se všechny pololetní písemky musí odehrát během posledních pěti dní před klasifikační poradou? Mám to brát osobně? :-)
    Zdeňka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že je to kvůli tomu, aby to měly děti i učitelé rychle za sebou! :-)
      (A teď nevím, jestli tam můžu nechat -y nebo jestli to učitelé nutně musí převážit na -i).

      Vymazat
    2. S ohledem na realitu našeho školství bych tam nechala ypsilon. Těch pár bílých vran (vida, může být bílá vrána muž?)to zcela jistě k měkkému i nepřeváží :-)
      Zdeňka

      Vymazat
  10. Koukam, ze je to pekna drina, ta skolni dochazka.
    Jenom pro zajimavost. Matej, v listopadu 6 let, od zari uz prvnak. Precte, skoro cokoli, napise temer vsechno, .... je to k placi nebo k radosti? Je fakt, ze jemu to prijde uplne normalni, ale me to ve srovnani s ceskym skolstvim hlava nejak nebere. sice je v soukrome skole, ale i statni neni pry o nic jina.
    Nastesti se s nim uci tatka, nebot ja a gramatika francouzska chodime kazda jinou ulici.

    OdpovědětVymazat
  11. Svatá pravda. Zapomněla jsem se odměnit. Kolikrát já jsem si (s Eliškou) opakovala do půlnoci rovnice, úpravy výrazů, národní obrození ap. Budu to muset napravit.

    OdpovědětVymazat