Kultura do tří do rána

Ačkoli má Ivan dovolenou a já v podstatě taky = nepíšu, stejně jsou ty dny nějak moc hektický. Dnes jsem rozdala spoustu podpisů v České spořitelně, kde přeúvěrováváme naši hypotéku. Všechno je v mnoha kopiích, po půlhodině vysvětlování vůbec nevím, co vlastně podepisuju. A to mám vysokou školu! (Jenže pro nepraktický lidi.) Pak honem ověření podpisů a katastrální úřad, na který jsme přijeli pět minut po zavíračce, takže zítra další kolo. Do toho smlouva s ČT, která je taky na levačku, takže ji přes noc s právničkami musíme doladit. Krásný vánoční čas.
 
 
Ale: aspoň večer si pouštíme filmy. Včera jsme chytli ve videotéce HBO námi milovaný film Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same, který jsme kdysi měli na VHS a balili jsme u něj dárky. Takže jsme si ho s nadšením pustili a smáli se na celé kolo. Dárky ovšem ještě zabalené nejsou, na to už jsme energii neměli.
Jestli jsem došla k nějakému zázračnému zjištění, co se týče manželství, pak je to jedno jediné: musíte se smát a brečet nad stejnými věcmi. Už před svatbou. Pokud to tak není, neberte si ho/ji. Neznám nikoho, komu by to časem nezačalo lízt obrovsky na nervy. Právě i v tomhle Allenově filmu se s hlavním hrdinou přítelkyně rozejde kvůli tomu, že se s ním nesmála. A že neuměl lyžovat.
:-)
 
A ještě později večer jsme viděli Hotel Marigold.
Moc doporučuju.
Psát a točit vtipně a dojemně o starých lidech je hrozně těžká disciplína. Hrozně se nám to líbilo, určitě se k tomu filmu ještě vrátím. Jak říká můj kolega, je to film s přesahem.
 
 
A aby té kultury nebylo málo, do tří do rána jsem si ještě četla Panoptikum české od Ireny Obermannové. Pro mě je to hrozně zajímavé v tom, že deníkově popisuje, co se s vámi psychicky i fyzicky stane, když vás celý svět odsoudí. Vzhledem k tomu, že posledních mnoho let jsem na sebe nečetla aspoň příjemně průměrnou kritiku, tak aspoň vidím, co mě taky může čekat. Nechci, brr.
Ale čte se to jedním dechem.
 

10 komentářů:

  1. Milá Lucie ,musím si Ti postěžovat,těším se na další díl Ententýků,najedu si na archiv a ejhle-ačkoliv jsem dosud všechny díly shlédla tady v irské Virginii,dnes na mne vykoukl nápis-Litujeme video ve Vaší zemi z důvodů omezení licenčních práv nejde přehrát.No to jsem pěkně naštvaná!Na Tebe samozřejmě NE,to na to omezení.Ach jo,to jsem chudák,nevím jak to s UTE dopadne.Nevyjde to třeba do vánoc knižně,že bych napsala na lednici Ježíškovi ????Hezký večer přeji tak si tu asi pustí u tebe Hotel Marigold,ale stejně mi Ententýky budou chybět.Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marci, tak tomu vůbec nerozumím, proč by to najednou nešlo u posledního dílu? Ale po mých zkušenostech mám pocit, že v ČT je možné všechno. Úplně všechno. Například mé smlouvy, které si pinkáme ještě v tuto hodinu s právničkou a musel je psát kůň.
      S Ute to dopadlo šťastně, zůstal jí Viktor. Kniha nebude, na tu má taky autorské právo ČT. Jak kruté. Ale moc Tě zdravím do irské Virginie!

      Vymazat
  2. Jo, vypadá to, že ČT nechce další pozitivní ohlasy na dílo, které už zatratila....tak nám utne tipec.
    Já se těšila moc a už i vím, jak to s Ute a Viktorem dopadlo.......jen škoda toho pokračování....všechno je tak náramně rozehrané.....:-)

    Tleskám, i když už spadla opona! Michaela


    A včera jsem u jednoho filmu zabalila všechny dárky - jsem dobrá !!!!! :-)
    I když film tedy zrovna moc vánočně-romantický nebyl - Muži, kteří nenávidí ženy.

    OdpovědětVymazat
  3. MIla Lucie, mozna uz ti to pripada trapne a vtirave, ale ... prave jsem dokoukala posledni dil a musim ti podekovat. Za co? Za prvni serial, ktery jsem dokoukala az do konce, za tve krasne scenare, tve napady a za tak. Uz si dam pauzu od blogu, ale budu se moc tesit na leden a novy rok plny treba i prekvapeni.

    OdpovědětVymazat
  4. Marci, a není problém ve spuštění Ententýků v tom, že vy píšete již ve 22:36, že vám nejde pustit poslední díl a tady byla premiéra teprve ve 22:20 ??? Michaela

    OdpovědětVymazat
  5. Tak bohužel ani tady v česku mi nejde přehrát poslední díl ... hlásí to ICast:ProgrammeDetail: pro seznam casti neni definovano SIDP ani IDEC - tak to mne mrzi, protože nemám televizi, tak jsem koukala na všechny díly přes net... :-(

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj všem, někde prý nešel díl pustit ani pozdě v noci, nevím, v čem problém, bohužel. Jinak děkuju za ohlasy, ale zrovna včera jsem se u televize kroutila trapností, protože tento díl snad nejmíň odpovídal mé představě, kterou jsem měla při psaní scénáře. Prostě hrůza. Za mě dobře, že končí, protože ve stejném stylu by to prostě takhle dál nešlo. Musela bych začít jinak psát scénáře - a ta realizace by musela taky vypadat úplně jinak. Tohle bylo k nekoukání!

    OdpovědětVymazat
  7. Dcera se mi sjela žábou! :-DDD Nebudeme si kazit vánoční ladění idiocií sálající z čt:-)A.

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den Lucie,
    díky za Ententýky! Bavila jsem se všechny díly skvěle, i včetě toho posledního. Krásné Vánoce.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  9. Se zázračným zjištěním ohledně manželství s tebou souhlasím-smát se a brečet spolu, to jediné funguje, s tím se dají vybalancovat i velké průšvihy. Poslední díl Ententýků opravdu kamsi utíkal, celou dobu jsem měla pocit, že to dělal někdo jiný. Ale i tak VELKÉ DÍKY, protože jsme se fakt nasmáli:-)

    OdpovědětVymazat