Hra o manželství


- je jednou z deseti knih, které jsem dostala pod stromeček. Švagr prohlásil, že tolik knih by mu stačilo na přečtení do konce života. Uvidíme, jestli já to stihnu dřív.


Tak jdeme na to:
Hra o manželství (Jeffrey Eugenides) - Začetla jsem se do ní v knihkupectví, následně si tam sedla na židli a kus jí přečetla, čímž pádem jsem málem prošvihla schůzku, na kterou jsem čekala. Nekoupila jsem si ji nejen ze šetřících důvodů, ale taky je těžká a nechtělo se mi ji táhnout vlakem spolu s dalším nákupem.
USA Today o ní píše poněkud méně květnatněji: " Velký milostný román po vzoru Jane Austenové."
Na zimu ke kamnům a pleteným ponožkám ideální, ne?

Černý Klarus (Hana Lundiaková)  - "Rozpoznávání rozkoše. Erotismus smetiště, igelitu a květů z mléka. Něžný svistot biče mrskajícího vodní hladinu. Slast, nymfomanie, libertinství a ztajená touha se poprvé zamilovat."
A já dodávám - nádherná slova, která jsem dlouho neslyšela (některá možná nikdy) a krásné fotky uvnitř knihy. Nevím, co od příběhu čekat, o to jsem napnutější.
 
Lístek na cestu z pekla (Jaroslav Žváček) - kniha, která mi byla doporučená mnoha lidmi. Tuším, že je nominovaná nebo už dokonce získala nějakou literární cenu." Hlavním hrdinou je nadaný scenárista, který pracuje v televizi, ale když mu dají adaptovat izraelský sitkom, duševně se zhroutí."
Tak tím asi začnu.
:-)
 
Špatný herec (Laco Kerata) - "Strhujícím jazykem zapsaný komicko-tragický obraz novodobého "zbytečného člověka"."
Už jsem několika lidem tuto knihu darovala, na mě nezbyla. Na Slovensku posbírala několik cen.
 
Libůstka (Mariusz Szczygiel) - Známý polský autor, který často a rád píše o Češích. Tahle kniha je ovšem o Polkách. O spoustě žen se zajímavými příběhy. Např. "O o ženě, která je celý život posedlá podrobnými zápisy své každodennosti."
Směju se. A těším se.
 
Láska nebeská (Mariusz Szczygiel) - novinka tohoto autora, soubor fejetonů, které každý týden přikládal k polskému vydání sedmnácti slavných literárních děl českých autorů. Jeden z nich má název Jak manžel paní Vondráčkové nikoho neobsluhoval a váže se k Hrabalovu Obsluhoval jsem anglického krále.
M.S. zná Čechy prý líp než se známe my sami.
 
Udělej si ráj (Mariusz Szczygiel) - Do třetice ten samý autor a kniha o současném Česku.
"Po téhle knize už mě v Česku nepřekvapí, že se silnice staví v neděli odpoledne." (Magdalena Konieczna)
 
Padesát odstínu šedi (E L James) - Asi nejpropíranější kniha současnosti. Prý porno pro ženy v domácnosti. Původně napsaná jen pro internet, ale měla takový ohlas, že vychází knižně po celém světě. Překladatelka Zdeňka Lišková si ji z internetu přeložila nejdřív jen sama pro sebe a když na ni Albatros media koupily práva, přihlásila se, že už ji má doma přeloženou.
Jsem zvědavá, jak se dá napsat 600 stran "o temných touhách v každém z nás".
 
Otázka za deset (David Nicholls) - "Vysokoškolský student se přihlásí do televizní vědomostní soutěže, kde se zakouká do své spolusoutěžící, která ovšem jeho city neopětuje." Má to být vtipné retro, těším se a zdravím Soňu Malinovou, od které mám tento tip.
 
Otevřený deník (Jan Vladislav) - Na tuhle knihu asi nikoho nenalákám, ale ráda bych. Je to deníkový záznam (zbožňuju deníky!) spisovatele a překladatele, který byl mezi prvními signatáři Charty 77, v roce 1981 byl donucen odejít do exilu do Francie. Úžasný (navíc krásný) chlap, úžasné zápisky, ke kterým se po letech vrací a doplňuje je - všechno je pečlivě datováno. Trochu jsem se bála, že to na mě bude příliš chytré čtení a já zůstanu bez zážitku, ale po letmém nahlédnutí jsem nadšená. 1000 stran.
 
 
Tak jsem to dopsala a jdu balit.
Zítra odjíždíme na Lipno. Původně bruslit a lyžovat, podle předpovědi počasí se asi spíš koupat. Ale to je fuk. Potřebuju totiž kamkoli odjet. Ač jsem jinak veselá, pravidelně po Štědrém dnu na mě padá podivná deprese a požírá mě. Jediné, co na ni platí, je UJET JÍ.
Vyzkoušeno.
Takže ujíždíme.
A vy čtěte!
 

16 komentářů:

  1. Zdravím Vás, Lucko, musím říct, že na Vaše tipy ohledně knih vždycky čekám, naposledy jsem si koupila Ani později, ani jinde a byla výborná, tak teď vyberu něco z Vaší dnešní nabídky :) Hezký povánoční čas přeju :) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ó, děkuju, to mě nesmírně těší, ale taky se někdy ve výběru pořádně seknu. Přeju taky hezký časy!

      Vymazat
  2. Už se těším, jak půjdu po vánocích do knihovny - díky za tipy.


    A Lipno si užijte, my tam byli s partou kamarádek a s dětmi v létě - a byli jsme nadšeni - všichni - ani jsme nestihli všechno projít.M


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já na Lipně nebyla nikdy, tak jsem zvědavá.
      Dejte vědět, jestli knihovna bere i tyhle tituly. My máme jen malou, ta je nebere.

      Vymazat
  3. Ten Jan Vladislav by mě zajímal. Ta beletrie ani ne... leda pohled Poláka na Čechy. Vždycky je hodně zajímavé, jak nás vidí lidé zvenčí. Pohled jednoho Poláka znám - potkali jsme se před deseti lety v Anglii, uklízel v domě, kde jsem byla ubytovaná. Potkali jsme se tam proto, že jsem toho dopoledne neodešla ven. Pršelo totiž. A on hned přidrzle - byl asi tak starý jako já - že to jsou celí Češi, pořád si na něco stěžují, a šup mám vypadnout ven! Tak jsem šla. Ten na mě tedy zapůsobil.
    Když slyším, jak někdo hudrá, hned si na toho polského kluka vzpomenu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste teda toho Poláka, myslím, že nebudete zklamaná.

      Vymazat
    2. Liško, a to znamená, že Polák Szczygiel může za toho Poláka, který tak na Vás zapůsobil. Možná jsou bratři, tedy byste neměla to číst.

      Vymazat
  4. Sice ne k tématu, ale musím Vám sem něco napsat. Máte moc hezký a zajímavý blog, jenom to hltám, v kuchyni bordel jak v tanku, ale já tady čtu ty Vaše krásný i smutný životní příběhy a kochám se, kochám a kochám. Díky za tyhle chvilky u PC.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, to moc děkuju. A tuhle situaci dost důvěrně znám. Místo, abych šla něco zásadního dělat, tak se začtu. Bordel, nebordel. :-)

      Vymazat
    2. A víte co je nejhorší? Já se u toho ještě nehorázně futruju cukrovím. Takže až Vás dočtu, tak budu o deset kilo tlustší, ale zase obohacená:)No a co je ještě komičtější - po splnění manželské povinnosti, jsem se opět uchýlila k četbě blogu:D
      Mějte se pa

      Vymazat
  5. Taky mám moc ráda Vaše tipy na knihy. Ani později ani jinde jsem dnes přečetla na jeden zátah ve vaně.
    Spisovatele Mariusze Szczygiela jsem viděla na Listování (byla "čtena" jeho kniha Gottland). Na základě jeho povídání o setkání s Blankou Matragi jsem si koupila knihu Láska nebeská.
    Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve vaně?! A nejste úplně vylouhovaná? Musela jsem chvíli přemýšlet, jestli bych to dokázala - já si totiž ráda máchám ve vodě i ruce a to jaksi s knížkou nejde. Ale je fakt, že když začnu číst v posteli, tak okamžitě usínám. Zkusím teda někdy vanu. Zdravím!!!!

      Vymazat
  6. Jůůů a já bych tak četla. Jen mít čas.

    OdpovědětVymazat
  7. Knížky M. Szczygiela miluji, mám všechny a mohu doporučit.
    50 odstínů šedé - za 2 měsíce jsem se po velkém přemlouvání prokousala asi na str.136. Hodně nudně napsaný dívčí románek. Sex zatím žádnej. Možná až se přemluvím číst dál, tak se to zlepší. Ale mezitím jsem potkala několik mnohem zajímavějších knih, tak "Odstíny" čekají
    Také děkuji za tipy, určitě minimálně 2 knihy si koupím.
    Krásný čas na Lipně a skvělý závěr roku

    OdpovědětVymazat
  8. Lucko, ale bylo u tebe krasne na Stedry den.
    Knizky zkouknu doma v klidu a třeba se i něco vybere.
    Tak všechno krasne ted i potom ... třeba i porad.

    OdpovědětVymazat