Vánoce s lesklejma koulema

 
Včera jsem si od rodičů z Liberce přivezla krabice skleněných ozdob, kterými jsme zdobili stromek, když jsem byla malá a pak ještě o trochu větší. Od té doby ležely ladem v altánu, ale naštěstí je naši nevyhodili. Jak jsou mi teď milé! Před pár lety jsem začala vánoční ozdoby sbírat a tyhle už taky začínají být to správné retro. Platí se za ně na aukru docela vysoké částky. A já mám vlastní! Nevím, jestli si je letos pověsíme, protože ozdob už mám víc než se na jeden středně velký stromek vejde, ale rozhodně si je schovám. Už dlouho sháním nějakou bezva vitrínu, ve které bych je mohla mít vystavené celý rok.
 
 
Stela touží po stromečku s ozdobami z obchoďáku. Co nejvíc barevné a lesklé a k tomu ty veliké řetězy!
"Proč my pořád musíme mít ty starý hnusný? Když VŠECHNY děti maj tak hezky vozdobený stromečky?!"
Inu, protože maminka je do starých ozdob blázen. Jednou na to budeš s láskou vzpomínat. Ale chápu, že jednou není dnes. Proto jsem Stele povolila do pokojíčku její malý vikslajvantový stromeček s umělými ozdobami. Abych nebyla macecha.
 
To mi připomnělo historku mojí kamarádky výtvarnice, která je ve zdobení stromku ještě zásadovější než já a jejich stromeček byl vždy minimalistický. Malé dceři se to taky nelíbilo, vztekala se a když od nich jednou takhle před vánoci tatínek odešel k jiné rodině, tak moje kamarádka povolila doma stromek ala co obchoďák dal. Aby malá měla radost. Zajímavé je, že žádný happy end se nekonal. I přes veškeré úsilí to byly smutné vánoce. Říkají jim vánoce s lesklejma koulema. A není to ojedinělý případ, který znám. Nechápu, proč s pravdomluvností ti chlapi nemůžou počkat aspoň do ledna!
Tak vám všem přeju, ať se vánoce s lesklejma koulema u nikoho z vás nekonají.
 

P.S. Pes je všude, kam se jenom hneme. Umí úžasně překážet!
:-)
 
 

25 komentářů:

  1. Ona to práveže úžasne dopĺňa! Gule sú nádherné, tiež si taký stromček pamätám, žiaľ gule už sú vyhodené. Čo by som za ne teraz dala! Bývali to nádherné stromčeky, nie ako tie dnešné, dokonalé. Na tých starých bolo všetko a vo všetkých farbách :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, staré byly podle dnešních měřítek kýče, ale jak jsme je milovali!

      Vymazat
  2. Ach, úplně sem se zasnila...většinu baněk máme stejných, tedy mamka, ale už nezdobí, což je škoda. Naštěstí není vyhazovací typ. Tu sestavu 3 panáčků/panenek máme naprosto stejnou, pohled na ně mě krásně zahřál, děkuju.
    Zdobíme různě, podle nálady a tak a doufám, že to snad obchoďákové není, ikdyž chápu to dětské nadšení, je to monstrózní, tomu se lze jen těžko ubránit. Tyhle krásné baňky sem ještě neměla odvahu vytáhnout, přiznám se, je mi jich líto a s všude lezoucíma a neustále skákajícíma dvojčatama bych musela u stromečku i spát. Letos by to už možná šlo, ale zase budeme mít malé kotě, tak vůbec netuším jaký postoj zaujme ke stromečku.Z toho důvodu budu raději volit ozdoby látkové či při případném požití zdraví neškodné.
    Co vy a pes, nemáte obavy ze šťastně mrskajícího se ocásku?
    PS: Doufám, že Vám je již lépe. Virózy pryč!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uvidíme, co pes na to, vždycky se něco rozbije, to se nedá nic dělat. Kotě bude určitě hravější, to bych se fakt bála ... času dost. Tyhle ozdoby už nezestárnou! Díky za optání, ale viróza se do mě asi zamilovala.

      Vymazat
    2. Zdravím, loni jsme měli kotě a stromek byl spadený každé odpoledne co jsme přišli z práce, lezlo po kmeni... Letos je to už pořádnej kocour, tak jestli bude chtít zase horolezčit, nevím jestli stromek vydrží aspoň do Tří králů :-) Volím tedy opět slámové ozdoby, perníčky a sušené ovoce. Hezký den, Léňa.

      Vymazat
  3. U nás doma je stromek živý..já jsem jakési zastydlé dítě a miluji tu vůni jehličí a nevadí mi ani, že opadává. Stejně tak milují tento kus přírody naše Holynky...psiska. Sotva stromek ozdobíme, lehnou si pod něj a tam tráví celé svátky. Horší je, že si jedna z nich udělá pod stromečkem záchod...a tak každé ráno nacházíme pod stromečkem hnědý dáreček :oD
    Ozdoby na stromek kupujeme na cestách, visí tam i malá Eiffelovka, nebo hvězda z Pešti, hliněný kapřík z Třeboně... a nechybí ani pár starých ozdob. A v barvách pořád razím klasiku.
    PS: co dnes večer, potkáme se v MB?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem se pobavila! Večer bohužel nikam nejdu, viróza mě přemohla, zítra nejspíš dostanu atb. Chjo.

      Vymazat
  4. U rodičů máme nachlup podobné:-) A miluji je též.
    A pes skvěle překáží, pro to mám absolutní pochopení

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo?! Máme je asi všichni ... a všichni rádi. Nostalgie.

      Vymazat
  5. No jo, taky už je věším na "NÁŠ" stromek...ty od rodičů....a taky se mi UŽ líbí (jako dítěti se mi pochopitelně vždycky víc líbily ty modernější u kamarádů. Teď, když někde v bazaru vidím podobné těm po mamince, dokupuju jako blázen......

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Nejdřív jsme to vyhazovali, teď to kupujeme. Ale tak to prostě chodí ...

      Vymazat
  6. Jéééé, tak přesně takové si ze svého dětství pamatuju i já ....... s tím stromečkem je to u nás podobné ... já miluju přírodniny a staré věci ......, takže máš stromeček je plný perníčků, jablíček, dřevěných ozdob, oříšků, slaměných ozdob a háčkovaných hvězdiček a zvonečků .....a mé děti? Touží po opaku, po tom lesklém, třpytivém, barevném se spoustou blikajících světýlek a řetězů ..... a co na to já?...... Podlehla jsem a povolila alespoň světýlka ...... ale jen malé a bílé :-):-):-) ..... Marki

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, děti to vidí po svém a to se těžko s náma kloubí. Světýlka jsou nutný!!!

      Vymazat
  7. Dovolím si reagovat na tu poslední odstavec... bohužel mám kamarádku, které to manžel oznámil 23.12..... nejen že odchází, ale také, že bude tatínek.... :-( BLBEC
    Nejspíš to dělají na nátlak nové partnerky, která je prostě chce mít už na vánoce pro sebe... ale nepřemýšlejí nad tím, co tomu řeknou děti, které má s původní partnerkou... nejenže uvedou jejich maminku na celé svátky do totální neschopnosti čehokoli (tedy pokud už na to nebyla připravená, nicméně myslím, že na to nejsme připravena žádná) a navíc je připraví o svoji přítomnost... to ani nejtřpytivější strom a hromada dárků nezalepí.... :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně tak. Blbci. Oni odcházejí, prej aby do novýho roku šli s čistým štítem. Myslím, že vánoce jsou pro dospělý, který něco řešej, hodně náročný svátky.

      Vymazat
  8. Ano, ano, dostane i dárek. Jeden z mála, co už mám!

    OdpovědětVymazat
  9. Máme chalupu kousek od Dvora Králové, je tam stále obchod, mají tam spoustu ozdob, z těch dob minulých, zkouší i nové, ale já má taky ráda ty staré. Koupila jsem tam loni několik krabic a odvezla kamarádovi do Londýna, měli z toho obrovskou radost, dají se tam dostat takové (třeba v Harrods, což je trochu dražší obchod), ale takovou klasiku jako špičku nebo koule prostě normálně nedostanete...já sama mám po babičce spoustu starých ozdob, každý rok si říkám, že jsou vlastně nejhezčí...ať je vám lépe.
    Hana

    OdpovědětVymazat
  10. Cherry je super, navíc ozdoba která se jen tak neokouká.

    P.S.: Ozdoby Vám fakt závidím :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Živý stromek a klasické ozdoby, to je fakt super. Naštěstí už mám velké děti, tak mi do toho nemluví a dokonce si myslím, že se jim to líbí! A k tomu ale nesmí chybět kapající svíčky na stromku, které stojí (často více či méně našikmo) v takových těch starých kovových stojáncích... Člověk musí dávat trochu na ty svíčky pozor, když hoří, ale krásně to voní.
    Tak jsem se příjemně naladila.
    Hodně zdraví
    Hana

    OdpovědětVymazat
  12. Luci, toho Mikuláše nebo co to je, si pamatujuuuuuuuuuuuuuuu!!!!! Já při své vyhazovací mánii bych je dávno vyhodila, to je zázrak, že u Vás v altánu "přežily".

    papa a hezký předvánoční čas.

    Veronika z LB

    PS: zdravím také s bolekrkem

    OdpovědětVymazat
  13. Aj my sme roky rokúce mali rovnaké ozdoby, až po revolúcii začala mama kupovať všelijaké, čo sa jej páčili. A asi pred dvoma rokmi sa ich rozhodla upratať a pretriediť, a práve tie staré dala susedom (neprispôsobovým) a domovníkovi na erárnu výzdobu. Môj brat a ja sme z toho kolektívne odpadli, ozdoby si vyžiadali späť a mame povedali, že nám ničí spomienky na detstvo. Mame je to stále na smiech a my sme vždy naštvaní, keď to príde do reči :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyhle příběhy jsou si podobné, několik lidí mi říkalo, že staré ozdoby daly "potřebným". Tak jestli potřební byli chytří, mohli za ně v bazaru dostat dost peněz. Ale neznám nikoho, komu by se podařilo je dostat zpět. Až vás!

      Vymazat
  14. Veru, u našich v altánu se určitě najdou ještě hračky i po nás dvou! :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Některé z těch ozdob poznávám, taky jsme mívali doma....
    U nás k odchodu za jinou/mladší/lepší slečnou došlo teda po Vánocích, takže skoro před rokem, ale pracovní název Vánoce s lesklejma koulema asi taky zavedu :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí. Ono to asi teda nebude lepší ani po těch vánocích ... :-)

      Vymazat