Jak jsem konvertovala


... od Mladé fronty k Lidovkám.
Vím, samozřejmě, že vím, co tohle slovo znamená, ale mrzí mě, že si ho neužiju, protože se tohle téma v mojí tvorbě nevyskytuje. Na to nemám.
Ale k těm Lidovkám. Od té doby, co je šéfredaktorkou páteční přílohy Marcela Pecháčková, tak si je kupuju. A pak, že dobré noviny nestojí na dobrých redaktorech! Sice mají stejného vydavatele jako MFDnes, ale jejich nebulvární příloha mě baví. Trochu jsem sice znejistěla, když jsem se dočetla, že pro MFD i LN bude část textů společná (za chvíli všechno a všichni budeme jak přes kopírák), ale přílohu snad kopírovat nebudou.
 
Ještě mám historku z odhlašování mého předplatného MFDnes. Úřední hlas se mě přes telefon zeptal, z jakého důvodu ji odhlašuji a když jsem řekla, že kvůli Mirce Spáčilové, tak úřední hlas dostal záchvat smíchu. To se mi ještě nikdy nestalo. Většinou ti chudáci musí být unifikovaně příjemní. Doufám, že náš hovor byl monitorován.
 
V dnešním čísle je báječný rozhovor s designérem Maximem Velčovským. Dlouho jsem si myslela, že jeho vlasy jsou vytvořená image, ale před pár lety jsem slyšela jeho děkovnou řeč, když přebíral nějakou cenu a děkoval svým rodičům, kteří ho takhle vydesignovali. Takže image to sice je, ale od přírody. 
 
 
V knihovně jsem si zapůjčila tlustou knihu o Věře Chytilové a hltám ji. Sice mohla být sepsaná s větším švihem, ale to je vždycky problém, komu se osobnost otevře a nechá do sebe nahlédnout. Chvílemi mám pocit, že pan zapisovatel byl jen dostatečně vlezlý a potom školácky pilný, ale na samotném obsahu to nic nemění.
Věděli jste třeba, že VCH má jednu z nejkrásnějších vil v Tróji a postavila ji skoro vlastnoručně? Já to vím, protože jsem si už v osmdesátých letech kupovala časopis Bydlení a výtisk s její vilou mám dodnes schovaný. Když ho najdu, přefotím vám ho. Nadčasová architektura, nadčasový interiér. Bydlela bych tam od minuty.
Pro mě je nejzásadnější kapitola o výtvarnici Ester Krumbachové, protože o téhle paní se toho moc neví a mně byla vždycky strašně sympatická. I proto, že byla velmi problematická, jak už géniové bývají. Paní Chytilová o ní natočila dokument Pátrání po Ester, mám ho ještě na VHS a čas od času se k němu vracím. Většinou v těžkých chvílích. Funguje líp než antidepresiva.
 

6 komentářů:

  1. Já jsem z nové přílohy Lidovek taky nadšená, na rozdíl od sobotního Víkendu MFDnes.

    OdpovědětVymazat
  2. Dost dobrá bývá i páteční příloha Hospodářských novin. Dům a interiér domu Věry Chytilové byl pro mě v těch osmdesátých letech hotové zjevení, myslím že se objevoval i ve filmech...Tenkrát jsem to Bydlení kupovala také, bohužel při všech našich stěhováních se to nějak poztrácelo:-( Věra Chytilová i Ester Krumbachová jsou moje oblíbené baby a ten dokument je perfektní. Díky za příjemný návrat do temné doby.

    OdpovědětVymazat
  3. Kdo kouká ve filmech i na interiéry, tak zítra v osm na nově - Nevinnost, odehrává se vně i uvnitř výše obdivovaného domu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně? Tak tam jsem vilu paní Chytilové nepoznala. Kouknu se lépe!

      Vymazat
  4. Nevím, jestli za to může zrovna paní Pecháčková, protože Lidovky odebíráme už dlouho a víkendová příloha je stabilně kvalitní ;) Některé rozhovory by se mohly vydat knižně. Miluji zvláště paní Plavcovou!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, paní Plavcová je skvělá. Ale asi před dvěma roky jsem zjistila, že si tam nepočtu, nelíbila se mi koncepce a přestala jsem LN kupovat. Jestli já nejsem rozmazlená.

      Vymazat