Vesmír kontra IKEA

A jsme zase samy. S Jenny. Mamku jsem dnes odvezla na autobus do Liberce, krásně jsme si to tady spolu užily. To my umíme. Dopoledne se zastavil za Jenny veterinář, měl cestu kolem naší vesnice. Jenny byla v šoku, že má takovou návštěvu. S injekcemi.

Stavily jsme s mámou v IKEA, potřebovala jsem koupit stropní svítidla, neb ze tří už máme v chodbě jen jedno, a i to visí na hmoždinkách. Otázka času, kdy to někdo odnese. Ale jinak musím říct, že jsem se ničím nenadchla, začalo mi dost vadit, že věc, kterou si koupím, vidím pak i v mnoha jiných domácnostech. Snažím se to aspoň (když už) kombinovat s věcmi odjinud. Ideálně blešákovými. Teď mám spadeno na jeden starý dřevěný kufr s nápisem ČSD, akorát nevím, co s ním budu dělat. A taky vím o úžasným starým mechanickým mandlu. Jenže kam s ním? Ale ty věci v sobě mají zakousnutý tak nádherný zub času a jsou tak poctivé, že mě okouzlují.

Včera večer jsme si pustily Soukromý vesmír od Heleny Třeštíkové. Paní režisérka sledovala jednu manželskou dvojici a posléze jejich tři děti skoro 40 let. Zase fascinující zážitek. Lemovaný písněmi a dobově zabarvenými prohlášeními Karla Gotta. Nenechte si to ujít. Pokud máte tv programy přes O2, mají to v archivu za 55 Kč. Za to není ani půl lístku do kina!


7 komentářů:

  1. Zdravím Lucie, no tak já jsem teda asi zářný příklad "skoro" katalogového bydlení v IKEA :-))), no ale co má člověk dělat, když... ...není čas prolézat bazary, věci cenově dostupné v klasických obchodech s nábytkem, jsou ..slušně řečeno nic moc...věci dostupné v obchodech a netu, které by sem opravdu líbili jsou často cenově nedostupné (teda mně) a Ikea nabízí věc hezkou , kvalitní a levnou...a to nemluvím o tom , co si má člověk počít s prázdným barákem, přestěhován z paneláku s věcma v přepravkách :-))), no ale ty bazarové věci mám ráda, ale musí se dobře zkombinovat...a to taky není jednoduchý...ale ten mandl bych brala, už z nostalgie (v 18letech jsem v obru mandlování podnikala :-))) ) Dokumenty Heleny Třeštíkové mám ráda, obdivuju, že dokáže někdo tak dlouho v nějaké práci vytrvat a vlastně čekat na výsledek tolik let! Přeji Jenny brzké uzdravení a oběma krásné dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, Lucie, my toho máme taky hodně z IKEA, ale snažím se postupně aspoň některé kusy nábytku nahrazovat jinými. A máš pravdu, že chodit po blešákách a bazarech je časově náročné a pak většinou musíš ještě ty kusy nábytku dát opravit. Já jsem včera měla úplnou "ikea krizi", nenadchlo mě vlastně nic. Trochu mi taky vadí, že ikea často kopíruje slavnější kusy nábytku, které už někdo vymyslel, jen je zlevní (znekvalitní), aby byly přístupné široké veřejnosti.
      Ale samozřejmě, když něco potřebuju, vždycky první cesta vede tam, viz včera. Je to bez námahy. Tip na mandl ti pošlu na tvůj mail.
      Díky za názor!

      Vymazat
  2. Na facebooku se mi tenhle týden vyrojily statusy o pohodovém večeru s Ikea katalogem a jak není nic lepšího než s ním usínat :) Já si na něj dávám urologickej čaj.

    V čem je Ikea nedocenitelná je laciný nádobí. Brali jsme ho ve velkém na výtvarný techniky s dětma a nebo ve stacionáři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, já měla katalog taky včera ve schránce. A co musím teda pochválit, je doprovodný text. Výstižné nadpisy, stylistika, skvěle se to čte, protože to vytváří atmosféru. Bavilo mě to víc než ty výrobky. Podobný pocit mívám u receptů - tím, že to není moje hobby, řeším taky jen ty doprovodný češtinský věci, ne obsah vaření ...

      Vymazat
  3. IKEA je skvělá a nemá konkurenci. Aspoň v ČR určitě ne. Jsou tu zajisté malí výrobci úžasného nábytku, ale kdo o nich ví? Navíc cenově budou úplně jinde...
    Před pár dny jsem byla v IKEA na prezentaci nových trendů pro blogery a nejvíc mě tam zaujalo tvrzení, že spoustu věcí, které prodávají, mají vlastně spíš kvůli vlastnímu dobrému pocitu a možnosti nápaditě prezentovat svou představu o současném interiéru. Že třeba věc z kolekce IKEA PS si koupí stovky lidí v Praze, desítky v Brně nebo Ostravě...

    Dokument Soukromý vesmír by mě hodně zajímal, bude to asi podobné jako Manželské etudy? Ty byly moc zajímavé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ikea je možná skvělá, ale my, Češi, jsme hodně nenápadití. Nedokážeme nic sladit, zkombinovat ... teď mluvím o většinovém bydlení. S výrobky IKEA mám hlavně dvě zkušenosti: 1. buď přijdu k někomu domů, kde to vypadá jako v IKEA showroomu - komplet i se lžičkami a držákem na toaletní papír nebo 2. pár věcí IKEA mají šoupnutých mezi dosloužilý nábytek a celé to působí ohromně smutně. Jen málokdy jásám nad začleněním IKEA a ostatního (ani u sebe doma ne). Tož tak.
      A ano, je podobný styl jako v Manželských etudách, jen ještě sledujeme pak jejich syna. Doporučuju!

      Vymazat
  4. Trailer výborný.To musím vidět !Díky za tip.

    OdpovědětVymazat