Scéna

Scéna z dnešního farmářského trhu:
Stojíme frontu na ovoce, na řadě je stará paní, mladík - prodavač jí odsekává. Paní si bere jahody a maliny a říká mu: "Možná byste nemusel být tak protivnej. Vždyť nás, zákazníky, potřebujete."
On: "Za to nejsem placenej, paní. A nepotřebujeme vás. Vy potřebujete nás." Paní drží v ruce peníze a vrací je zpátky do peněženky: "A víte, co? Tak si to nechte. Já vás teda opravdu nepotřebuju." Odchází bez nákupu.
Kluk se ušklíbne. V tom okamžiku se celá fronta spontánně rozejde pryč. Včetně mě. Kluk čumí jak puk.
 
 
Dnes v Mladé frontě objevný článek o tom, jak se píše seriál. Zase to samé, ani náznak originálního pohledu. Zjednodušené, všeobecné.
Pokud čtete můj blog pravidelně, víte stokrát líp, jak se seriál píše.
:-)
Jdu psát. Seriál.
 

16 komentářů:

  1. Lucie, váš blog jsem začala číst náhodou a stala jsem se na něm závislou. Vždycky jsem si říkala, co to musí být za divné lidi, co píšou seriály. Ale vy jste úplně výborná. Bavíte mě. Zaznamenala jsem pod některým z minulých příspěvků, že vám paní nakladatelka Přidalová nabízí napsat knihu. Určitě to udělejte. Budu první, kdo si ji koupí. Andrea

    OdpovědětVymazat
  2. Já tedy budu druhá:-) A scéna z trhu je dokonalá. Naprosto se s tím ztotožňuji, odešla bych též.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milé dámy, děkuji, musím si to nejdřív vyzkoušet někde "nanečisto", myslím, že fakt nejsem literát.

      Vymazat
  3. Ta scénka z trhu je typická pro naše prostředí. Mám pocit, že podnikatelé (prodejci, farmáři aj.) ještě stále nepochopili, kdo je zákazník a proč by se měli snažit mu vyhovět. Služby jsou pořád na mizerné úrovni ve srovnání se zahraničím. Bohužel to platí pro malé i velké, domácí i zahraniční. Je fajn, když zákazníci jasně dají najevo (jako tato paní), kdo je "pánem". Jinak se asi situace zlepšit nedá.

    OdpovědětVymazat
  4. čo takto človek hľadá na farmárskom trhu?????!!!!! skvelá reakcia!

    OdpovědětVymazat
  5. Včera jsem četla z Vašeho odkazu blog Ute z Ententýků. Píšete ho Vy? Marca

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepíšu, to už bych fakt nezvládla. Ale nemůžu zatím ani říct, kdo ho píše. :-)

      Vymazat
  6. Scéně z trhu tleskám! Kurkumína

    OdpovědětVymazat
  7. nEVADÍ. "uTE" JE VTIPNA. mARCA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, že její blog všichni přisuzujou mně. Díky, vyřídím jí to.

      Vymazat
  8. Magdalena Turnovská...? Neprozrazujte to:-)

    OdpovědětVymazat
  9. Včera jsem zrovna na trhu na Kulaťáku manželovi říkala, že na začátku byli ti prodejci nějak příjemnější a že teď se mi tam vlastně ani už nakupovat nechce. Tak vidím, že to nebyl jen osamocený pohled na věc :( Ivka

    OdpovědětVymazat
  10. Skvělá reakce davu! Hlavně je prima, že se paní ozvala. Po mně když někdo štěkne, spíš jen šokovaně koukám. Naposledy se mi stalo, že jsem chtěla zaplatit stravenkou za svačinu - dostala jsem "pojeb", že jsem to nenahlásila předem, a proto mi stravenku nevezmou. Kdybych nebyla hloupá, otočím se, houska nehouska v toastovači, a to by si sakra rozmyslely, jestli to namarkují znovu, když by jim to šlo na manko. Ale KDYBY :-)

    Mně pořád přijde, že spousta lidí nepochopilo, že seriál netvoří pouze scénárista. To, jak to pak vidíme v televizi, je výsledkem režiséra, střihače, herců. Jasně - některé promluvy jsou prostě absolutně mimo mísu (dporučuji najít na youtube "agregát" a "ordinace v růžové zahradě"), ale nepřirozenost herců a to, že to režisér nechá být, to je druhá strana mince, kterou vidí většinový divák (který to taky samozřejmě všechno zbagatelizuje, že). Někdy mě vážně mrzí, jak jsme záměrně omezování zjednodušeným pohledem na věc, až se vytrácí smysl... Pak kolem nás nemají být tydýti.

    OdpovědětVymazat
  11. Tak reakce fronty na ovoce mě dostala.

    OdpovědětVymazat
  12. Ta historka z farmářských trhů je prostě skvělá! Rozčiluju se, usmívám a i dojemný je to... :-)

    OdpovědětVymazat