Kritika


Dnes jsem se zase příšerně rozčílila. Spoustu let jsem si kupovala časopis Instinkt, který před pár týdny ovšem začal nápadně bulvárnět. Odporně. Nedá se číst. Takže jsem ho s odchodem paní Marcely Pecháčkové z tohoto média přestala kupovat. No a dnes mi volá kolegyně, že si mě tam už poněkolikáté bere jeden redaktor na paškál. Tak jsem jela do Billy nakoupit a cestou v uličce mezi potravinami si článek přečetla. Nesmysly, nepravdy. Zlé. Takže jsem časopis hodila zpátky do regálu a cestou domů jsem přemýšlela, jestli se bránit nebo ne.
Doma jsem ani nevybalila tašky a napsala reakci. Teď ji mám v počítači a váhám, jestli ji poslat nebo zkusit zůstat nad věcí. Z vlastní zkušenosti vím, že každou kritiku vám příslušný redaktor při každé možné příležitosti bude slabošsky vracet.

Dobrý den, ráda bych uvedla na pravou míru výroky, které mi připisujete a které (jako už poněkolikáté) nejsou pravda. Ententýky nejsou žádnou variací na Sex ve městě, jak to jedny noviny od druhých opisujete. Fakt ne. Kdybyste opravdu chtěl o vznikajících projektech něco vědět, obraťte se na autory. Nás se nikdo nezeptá  a všichni dokola píšete ten samý blábol. Mimochodem v Ententýkách se na rozdíl od jiných seriálů fakt hodně souloží a mluví o sexu (nemůžu zaručit, že ty scény pak divák neuvidí vystříhané). Přesto by mě nikdy nenapadlo se přirovnávat ke světové klasice, natolik mi mozek ještě slouží. Taky mě fascinuje, že ačkoli jste nemluvil s tvůrci a neviděl jedinou scénu, už máte jasný názor.

Bohužel bulvarizace Instinktu s sebou smetla i dříve slušnou televizní rubriku. Trapnost, která se v ní odehrává nyní, přispěla k tomu, že jsem po letech Instinkt přestala kupovat. Váš článek jsem si na upozornění kolegů přečetla v obchodě mezi nákupem mrkve a rohlíků (a zase vrátila zpátky do regálu). Takovou neprofesionalitu fakt nebudu podporovat.
Bránit se – je pro autora vždycky dilema. Protože kdokoli se ozve, vždycky mu to v nejbližší době natřete zpátky. To je právě rozdíl mezi vámi - teoretiky a námi - praktiky. My jdeme s kůží na trh a vy nám ji můžete beztrestně rvát zaživa. Ti slabší z vás to dělají s velkou oblibou.
Přesto bych s vámi neměnila. Ačkoli žena, nejsem srab.
Lucie Konečná, scenáristka

27 komentářů:

  1. Neposílat. Nestojí za to, pisálek. Měl by jen radost, že vyvolal reakci.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím, hmm tak to věřím , že je to dilema poslat či neposlat...já osobně bych to neposlala...i když opravdu těžko soudit, když si představím, že člověk vynaloží spoustu času a energie ... má dobrý pocit z výsledku a pak se doslechne a dočte tohle...já bych to neposlala, protože v takových případech si vždycky představím, že moje obrana protistranu buď nebude vůbec zajímat a nebo bude mít radost že mě naštvali...někdy si sama říkám, že je škoda že jsem typ člověka , kterému se neuleví když přijatou ránu vrátí....ale je to na Tobě, každopádně počítám , že ta pravá kritika pro scénáristu je od diváků a myslím, že se na seriál podívá dost lidí, protože se o tom všeobecně dost mluví a lidi jsou zvědaví! Přeji krásné dny s kritikou i bez ní!

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer, Lucie,
    čtu vás již pár měsíců, ani nevím, kde jsem na váš blog narazila a někdy mi přijde, že píšete o mě, o mé rodině.
    Jsem ráda, že někdo vnímá určité okamžiky tak jako já.....a že je nás víc "střelenejch"......(snad prominete - schází mi váš dar slova a jiné, vhodnější, mě zrovna nenapadá)

    I tuhle situaci...i když samozřejmě s jinými kulisami, jsem zažila, jako spousta z nás, již mnohokrát.......a mnohokrát jsem mlčela, protože přeci "takovej nějakej" mi nestojí za to vůbec reagovat.......že to stejně nemá smysl, že si druhá strana bude stejně pořád myslet svý.......


    Ale nakonec se oklikou dozvíte, že když mlčíte, tak vlastně souhlasíte....


    Takže teď si říkám, že už jsem velká holka a že si přeci nemusím nechat všechno líbit......a ozývám se.

    No, zatím se to učím - slušně , stručně, ale důrazně hájit své zájmy a svou pravdu....nikdo si na mě nebude troufat....ať už je to nabroušený kolega, nadřízený,nebo nevrlý kuchař někde v restauraci, ať už jde o odporný kafe u McDonalda cestou na dovolenou, nebo o pracovní zakázku....i když třeba nic nezmůžu a i to druhý kafe bude hnusný, budu mít sama před sebou čistý svědomý.....že jsem si to nenechala líbit.

    Nezklouznu na jejich úroveň, to ne, ale ozvu se, jsem velká holka.


    P.S. Na Ententýky se těším a doufám, že je budu zvládat sledovat. Jitka S. je má oblíbená herečka, je krásná a pro mě neokoukaná......a navíc nechápu, jak to dělá, že se vůbec nemění........ :-))))
    Neprozradila vám to tajemství ...nááááhodou ????


    Dobrou noc . Michaela

    OdpovědětVymazat
  4. Pěkný den!
    Chacha, tak...
    Já jsem horká hlava. A úplně se vidím, jak letím domů, v hlavě už celé odstavce, sedám, píšu, srdce mi tluče jak ďas a mozek se mi nedokrvuje vztekem a bezmocí.

    Ze zkušenosti - napsat, počkat dva dny, vytáhnout to a zvážit poslání.
    Když i pak JO, pak JO.

    Z hlediska redakce: Hele, přišla nám Re:, pódivej, Franto, jak se cuká, mamka od plotny /nebo něco jinak deklasujícího, ne můj názor, pochopitelně/ hehe. No snad si nemyslí, že to otisknem. Nebo joo, otiskni, připíšem komentář, hodí se to /dyk noviny žijou z kauz, že/, lidi to bude bavit!

    Lidi nikdy netoužej po pravdě.
    Obecně maj rádi, když to trochu vře, a je jedno, jestli je žluč oprávněná. Prostě ti zevlové, co sledovali otroky v aréně, jsou v nás pořád. Ty kůže na trhu - ty rádi rubeme. Z tohohle hlediska potěšíte jen zevly a sosače kauz.

    Jak praví klasik:): A komu tím prospěješšš???? : ))
    Sobě. Úleva, emoce venku, názor vykřičen, a redaktor teď ví, co si o něm myslím.
    Pravdě obecně. Marný boj.
    Redakci. Tvoříte jim materiál.
    Brblalům. Začnou psát, jak je ta úroveň v televizi šílená a že byste všichni měli jít k lopatě.

    Já sama bych se asi bezmocí vztekla. Akorát na to možná právě čekaj ty hyeny.

    Přeju co nejlepší rozhodnutí a peklo pro břídily.

    (A Jaz Coleman říkal: Názory jsou jako díry do prdele. Obojí má každej. Takže možná ve zkratce tak :))


    PS: A co vyvolat nějaký ROZHOVOR?


    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to "chacha" není výsměch, ale zasmání se posledním vašim větám!!! To jen aby nebyla nepěkná mýlka!!!!! A přeju krásnej den. Všechno důležité je v pořádku.

      Vymazat
  5. Dobrý den, myslím si - poslat. Ne snad, že by se dalo očekávat, že pisatel bude charakter, zamyslí se a zareaguje nějak slušně. Pravděpodobně lze očekávat, že půjde do agrese a tím se samozřejmě vrací otázka,zda to má cenu a zda Vám za to takový člověk stojí. Ale poslala bych to kvůli sobě, nemusíme si přeci nechat všechno líbit. Pravda je, že to hodnotím ze svého úhlu pohledu, mám totiž pořád potřebu bojovat proti nespravedlnosti, a někdy jsem i horká hlava, ale Vaše odpověď je uleželá, není to ten klik hned jak mě to napadlo,takže já bych to poslala. Už jen proto, že aby někdo hodnotil Vaši práci veřejně,aniž by ji viděl, nespravedlivé je.
    Držím palce a nenechte se otrávit.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...jenže oni to vědí... že manipulujou fakty, že jsou nespravedliví... tady nepůjde o obrácení Ferdíka Pištory. Bohužel. .(

      Vymazat
  6. Vyrušit některá "fakt" a poslat :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jestli něco poslat chcete, tak by to nemělo být tohle - promiňte, nemyslím to zle - ublížené kňučení, ale naopak něco, co redakci aspoň trochu překvapí. Například cosi jako "Těší mě, že se zajímáte o můj seriál. Tuším, že možná nemáte dostatek informací a proto jsem ochotna vám za určitých podmínek poskytnout rozhovor".

    Ale nejlepší by bylo neposílat nic, současný Instinkt prostě ignorovat a tak svým malililinkým dílkem snad přispět k jeho brzkému zániku.

    L.

    OdpovědětVymazat
  8. Zrovna čtu knížku - rozhovor - s Jiřinou Šiklovou, teď zrovna o tom, jak jí mnozí píšou emaily a nadávají. A ona říká - "Když mi nadávají, tak slušně nadávám taky." Dotaz dále zní - jak se nadává slušně? Šiklová - "Když mě někdo opravdu naštve, tak mu napíšu - Váš názor je zajímavý. Obohatil jste mě. Děkuju. - nebo něco takového. Pak si představuji, jak si ten dotyčný říká - ta kráva Šiklová je tak pitomá, že ji nemohu ani vynadat, nebo to vůbec nečetla. Hlavně ho kopnu do brňavky. Na to už nedovedou reagovat."

    Jestli poslat nebo ne, nechám na Vás, je těžké se rozhodnout, já se osobně řídím tím, že člověk by měl vždy udělat maximum, aby pak nelitoval toho, co udělat mohl a neudělal.

    OdpovědětVymazat
  9. Lůco, na kritiku se dá těžko objektivně reagovat - vždycky je to subjektvní názor a při čtení kritiky to beru v úvahu a tvořím si názor spíš na kritika než na dílo. Na lež se reagovat dá a má. Dája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby to byla kritika díla - i veskrze negativní, pak ok, je to jeho legitimní právo. Ale že si fakt vymejšlí lživý informace a těží donekonečna ze 4 řádků popisu seriálu, který někde našel, a ještě tvrdí, že já o sobě něco prohlašuju a protiřečím si (a já na to koukám jak zjara, protože jsem nikdy nic takovýho neřekla) ... to mi vadí. Ahoj, Dájo!

      Vymazat
  10. Prosim vas, Lucie, hlavne se z toho nepodelejte. Za nic nestala uz vase Ordinace a zcela jiste mnoho lidi nepochybuje o tom, ze Ententyky budou lepsi. Kor s Pavlem Andelem za zadkem. Takze nohy do lavoru a radeji piste paperbacky pro Levne knihy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenom jedna otázka: Proč, pane anonyme, čtete můj blog?

      Vymazat
    2. Lucie, tyto lidi rovnou mažte a nereagujte na ně. Mají potřebu jenom ubližovat. Znám to z vlastního blogu, proto už ho teď píšu jen pro vybrané lidi, ne pro tyto ubožáky. Heslo vám pošlu do mailu. Zdraví Radka

      Vymazat
  11. Lucie, racionálně smýšlející člověk se sám dobere toho, co jste sepsala v reakci na přečtený článek a té zbývající skupině nemá cenu něco vysvětlovat. Zdravím, Jana

    OdpovědětVymazat
  12. Pěkný den!
    Tak jsem si ten článek přečetla.
    A čekala jsem, že to bude větší maso.
    Redaktor vzal z gruntu útokem nebo poloútokem lecjaké štyky, věta o ENtentýkách nebyla nijak nijak nadzvedávací - resp. - z mého pohledu. Nepřišla mi adekvátní Vašemu rozhořčení. Spíš jako by to slíznul za všechny kvazipravdy, co o Vašem díle byly kdy psány.
    Takže pokud se ještě vede debata na téma poslat/neposlat, já bych to neposílala. Pokud bych chtěla nějak reagovat, vyvolala bych s ním rozhovor.

    Zdravím!!!

    OdpovědětVymazat
  13. Instinkt čtu pořád ze setrvačnosti a každý týden si říkám, že si ho už nekoupím. Od začátku letošního roku nestojí za nic. Začalo to rozhovorem s Řepkou a jeho družkou, což jsem považovala za novoroční úlet. Nebyl.
    Sloupek o Ententýkách jsem pochopitelně nepřhlédla a chtěla jsem se Vás zeptat, zda proběhla nějaká produkce pro novináře (a kolik dílů), když autor již teď ví, jaká to bude blbost a "zasvěceně" hodnotí. Bohužel jsem tak nemohla učinit hned, protože jsem časopis četla v noci ve vaně.
    Docela mne štvou kritici, kteří si s takovou chutí plivnou na práci druhého. Ale sakra, kdyby to udělali alespoń poté, co daný film uvidí či knihu přečtou. Ale takhle ?
    Naprosto chápu, jak to musí člověka mrzet. Ale nepíšete přece pro tyhle lidi. Tak si nenechte kazit radost z práce, která Vás těší (což je jeden z důvodů, proč čtu ráda Váš blog). Držte se!
    J. (vetrinářka posílající zoufalé e-maily, kdykoli to tady zamknete)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Johanko, právě, že žádná projekce pro novináře neproběhla, mají z ČT jen nějaké tiskové zprávy. Takže pán nic neviděl. Ale on je z těch, co ani nic vidět nepotřebují, protože už svůj názor mají.

      Vymazat
    2. A podle čeho si ten názor tvoří?
      Je to český seriál, tak to bude blbý?
      TV svět se mnou příliš nezmítá, ale jak už jsem psala - baví mne lidi, kteří mají rádi svou práci. Místo nadávání a stížností tenhle optimistický blog. Tak akorát vyvážený - víme (my čtenáři), že máte syna a dceru a manžela a psa. Ale přitom zde nejsou žádné zásahy do jejich soukromí, že by se čtenář musel kroutit jako červík nařčený z voyerismu. Všechno tak akorát.A myšlenky vyjádřený tak trefně, že si říkám, jo to je přesně ono. Jen to neumím, tak hezky a výstižně pojmenovat.
      Nenechte se otrávit. Pište. I kdyby to mělo být jen pro Vaši potěchu, pište. Tenhle blog, seriály, filmy. Těch, kterým to přinese radost je určitě dost.
      A kritici a anonymové? Politujme je.
      Našla jsem pro Vás krásný citát v knize Čekání na Lina: " Autor, jenž nebyl podepsán plným jménem, používal pseudonym "Ochránce morálky."
      Pište, ať nejsou "ochránci morálky" bez práce
      J.

      Vymazat
  14. Asi bych nějakou reakci poslala, proč by některým lidem mělo všechno procházet ?

    OdpovědětVymazat
  15. Dobrý den, Lucie,
    taky jsem narazila na přirovnání k Sexu ve městě. Pak jsem viděla ukázky a nějak jsem nechápala kde se vzalo to přirovnání... Jako že jsou tam čtyři kamarádky, tak je to Sex ve městě? Ten člověk je skutečně mimo. Napište jim! Hlavně tam nechte to, že jste ten časopis mrskla zpátky do regálu. Naprosto souhlasím s tím, co napsala Jitka Neradová! Člověk se musí ozvat, už kvůli sobě.

    OdpovědětVymazat
  16. Váš blog jsem objevila náhodou, ale teď na něj chodím s frekvencí, kterou už nelze nazvat
    "občasným zablouděním":-).Čte se totiž skvěle.A jen díky Vašim příspěvkům vím, že jste stála u zrodu "jakéhosi" seriál Ententýky.Takže jsem měla radost,když jsem viděla první upoutávky...Neslibuji,že se stanu pravidelným divákem - ale rozhodně si ho nenechám ujít :-).A co se kritika týče - hodnotit něco ještě předtím, než je odvysílán alespoň jeden díl? Bez toho, že by proběhla projekce pro novináře? To ten pán opravdu vycházel jen z tiskové zprávy? No tak to bych s tou reakcí neotálela...

    OdpovědětVymazat
  17. No ano. Kritika často nastane už před tím, aniž by novináři cokoli viděli. Záleží na konkrétním médiu a novináři. Reagovat se mi už nechce, jiní jsou na tom ještě hůř. Ale ona se brzo nějaká příležitost určitě najde. Bohužel.

    OdpovědětVymazat