Jsem


Dnes ráno se mě moje učitelka angličtiny zeptala, co vlastně teď dělám, když nepíšu. Nezdá se to, ale pro mě to byla velmi zajímavá otázka, na kterou jsem neuměla odpovědět ani česky. Pak mě napadlo, že já teď prostě jsem. Zatímco když píšu, tak spíš nejsem. Nebo si tak aspoň připadám. Jsem schovaná za své postavy a žiju skrz ně. Sice jsem přítomná fyzicky, ale duchem mimo. Na to už si stěžovaly učitelky na základní škole a vidíte, kam až se to dá s duchem mimo dotáhnout. Netrestejte za to své děti, možná že tenhle stav jim bude v životě daleko platnější než matematika nebo chemie.

Jak to tedy vypadá, když jsem?
Řekla bych, že máme doma poměrně uklizeno. Moje švýcarská sestřenice by se tomu srdečně zasmála, protože její představy o pořádku a úklidu jsou diametrálně jiné, než můj mozek dokáže zachytit. Mimochodem právě ona mě inspirovala k postavě Nikol, která je jednou z hrdinek Ententýků a pořád uklízí. Doslova tam říká, že hadr v jedné ruce a rozprašovač s dezinfekcí v druhé, jí způsobují orgasmus. Sice nepatřím k téhle šťastné partě žen, ale Nikol se mi hrozně dobře píše. Však ona mi ČT podobné hlášky jistě vypípá. Pořád mi není jasný, jak je možný, že můžu napsat krve, co hrdlo ráčí, dokonce i vystřelenej mozek obrazovka unese, ale jak si zahráváte s přirozenými lidskými potřebami a potěšeními, tak bacha na to. Ještě tak můžete dva vidět v posteli (možná i tři, čtyři plus psa), ale NEPOJMENOVÁVAT! A to právě Ententýky dělají. Že to komentují.

Tento týden by se mělo rozhodnout, jestli budeme v psaní pokračovat anebo jestli přehodím výhybku a vrátím se na Primu do Obchoďáku, kde jsem jedním z dělníků nového nekonečného seriálu. Už se o něm píše, takže nic nevyzrazuju. Je to projekt mojí kolegyně Lucie Konášové, se kterou si mě velmi často pletou. Pracovat na cizím panství je ale pochopitelně jiné. I když se snažíte ze všech sil, svoji mrkvičku si tam nezasejete.

4 komentáře:

  1. Milá Lucie, díky za Váš blog:-) Dám na Vaše rady a odpustím si výchovnou chvilku, když nebude H. napříjmu a v hlavě si zrovna bude "pouštět" Záchranáře světů. Jindra

    OdpovědětVymazat
  2. Moje maminka je taky "nemocná" uklízením a mohu říci, že jsem to od ní LEHCE pochytila ... ale v den, kdy má přijet, se dá říct, že jsem to pochytila TĚŽCE :) .. holt, nechci ji zklamat .. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem zase měla na gymnáziu "diagonózu" NEDÁVÁ POZOR A POŘÁD KRESLÍ a teď za to dokonce dostanu titul vysokoškolský:D (teda za tu nepozornost ne) I když jsem výtvarník a ne spisovatel, řekla bych že řada myšlenek,které tu publikuješ (doufám že nevadí,že tykám-na internetu to používám běžně) se dají aplikovat na nás "tvořily" všeobecně

    OdpovědětVymazat
  4. Díky všem! Kdo má fantazii, tak tvoří, kdo nemá, tak uklízí. :-) Ale možná to vůbec neplatí, to se spíš jen tak uklidňuju, že nemůžu umět všechno. Znám i takové, co fantazii nemaj a stejně neuklízej, ale pravda je, že neznám žádnýho super uklízeče s fantazií.
    Jasně, tykáme si!

    OdpovědětVymazat