Product placement a já

Dnes toho asi taky moc nenapíšu. Angličtina, se psem ven a pak jedu na jednání product placementu. Máme možnost mít v seriálu nějaké sponzory, používat jejich produkty, ale chceme to prezentovat tak, aby to bylo součástí příběhu a ne říkat: "Hle, jak tahle bunda od výrobce XY je pěkná, má tyto a tyto vlastnosti!" Což v komerční tv normálně dostanete příkazem. Kolegyně dokonce jednou byla na jednání s novým obchodním ředitelem nejmenované komerční tv a ten hned na ni začal křičet, že mu jsou scénáře úplně u p..., že jde jenom o to do nich nacpat co nejvíc placenejch PP (product placementů) a pokud to nepochopí, tak si může sbalit svejch pár švestek a vypadnout. Pán zřejmě nechápe, že pokud scénáře budou špatně napsané, tak se na příběh nikdo dívat nebude a nebude kam nacpat ty PP.
Tak abyste, milí diváci, nemysleli, že při vymýšlení příběhů jde o vás. Ne. Jde o to z vás vytáhnout prachy.
Proto si s Ententýky tak lebedím. Producenti vyrábí hraný seriál poprvé v životě a ke všem a všemu mají ještě úctu. Takže jsem pozvaná rozhodovat o věcech, které mám jindy pouze nařízeny respektovat. Ať už je to PP, výběr herců, jejich kostýmů, postavené byty, atakdále. Bojím se, že taková krásná spolupráce už se nebude nikdy opakovat. Musím si to ještě pořádně užít.

4 komentáře:

  1. Mělo by to být v září. Pokud nezasáhne nějaká vyšší moc, což se taky stává.

    OdpovědětVymazat
  2. To odtajnění zákulisí komerční "tvorby" je zábavné...proč se k takové práci ti tvůrčí lidé snižují, to nemají mantinely, proboha? Vždyť na to, co nakonec vznikne, se může dívat jenom retardovaný, zhulený či opilý jedinec. Občas, při manželově přepínání z jednoho sportu na druhý, zahlédnu ukázky a to mi opravdu stačí, je to hrůza a to nejsem žádný filozof...Každému říkám: nedívej se, nedívej se, zblbneš z toho :-) Krásný celý den!

    OdpovědětVymazat
  3. Například scenáristi nemají moc šancí, dvě ze tří televizí jsou komerční a nechcete-li se živit uklízením chodeb, musíte často kapitulovat. Diktát nejen na PP je velmi přísný. V podstatě až teď, ve dvaačtyřiceti, píšu první svobodný seriál. Musím se vejít jen do rozpočtu.

    OdpovědětVymazat
  4. PP jsou i ve filmech, takže to by si scénáristi opravdu ani neškrtli. Leda v něčem nezávislém což zase nebude asi moc k zaplacení složenek a ani tam si nejsem 100% jistá, před lety jsem se podílela na jednom nezávislém filmu, který tedy pak vzala pod křídla ČT a PP tam byly taky. Hlavní je se to alespoň snažit udělat co nejméně okatě a dobře to tam zasadit, jen tak to může i dobře zafungovat, tedy dle mé téměř laické představy :o)
    Moc Vám přeji tyto luxusní podmínky, škoda, že z nich tak jásáme a nazýváme je luxusními a není to samozřejmost.

    OdpovědětVymazat