Dnes (překvapivě) o FAMU



Letos se mě prostřednictvím mých kamarádů vyptávali jejich jiní kamarádi na FAMU, protože se jejich děti dostaly do užších kol na téhle škole. Kupodivu tito rodiče ani v jednom z případů nebyli moc nadšeni, protože si myslí, že jejich děti mají na víc. Třeba na medicínu nebo na práva, aby bylo jasno. Dlouho jsem nad tím přemýšlela a vymyslela jsem, že FAMU je škola pro ty, kteří nemůžou jinak. Ti, kteří můžou jinak, většinou odejdou, protože studium zde je moc neuspokojí. Je to hodně jiný svět.
Já jsem byla školou nadšená. A jsem doteď. Studovala jsem scenáristiku a dramaturgii. Je pravda, že psát vás nikdo nenaučí, resp. nenaučí vás mít myšlenky, nápady, fantazii, zajímavý úhel pohledu a další nezbytnou výbavu, ale naučí vás tenhle duševní materiál zpracovat fyzicky. Naučíte se postavit příběh, vymodelovat postavy, napsat scénář. Budete o psaní přemýšlet. A vyzkoušíte si minimálně ve dvou semestrech i profese vašich spolužáků (kamera, střih, režie, dokumentární režie, zvuk, animovaná tvorba).
Původně jsem koketovala s dokumentem, který by mě taky moc bavil, to už ale k přijímačkám musíte mít natočené filmy. Dnes bych to zvládla (aspoň na úrovni těch přijímaček :-)), tenkrát to pro mě bylo nepředstavitelné asi jako výlet na Mars.
Jsem ta, co nemůže jinak. A kdyby moje děti měly zájem o uměleckou školu, skáču radostí. Mně přinesla hezký šťastný svobodný život. Zatím. Ťukám to!


4 komentáře:

  1. Do teď děkuju mojí mámě, že mě ve 14 letech pustila studovat 300 km od domova keramiku.4 roky v Bechyni byly úžasné.

    OdpovědětVymazat
  2. A já bych měla napsat, že doteď děkuju mému muži, který se pod mlhavou představou, že budu scenáristka, přestěhoval se mnou a malým dítětem z Liberce do Prahy, předtím dal výpověď v práci a vyměnil náš byt za pražský ... škola úžasná, ale na tyhle divoký peripetie už bych dnes neměla odvahu. Skok do neznáma se tomu říká (v kapse jsme měli asi deset korun).

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem (po osmi letech utrpení na gymnáziu) ve třetím ročníku na západočeské univerzitě v plzni na Ilustraci. A jsem přesně ten případ co nemůže jinak. Zpočátku naši byli rozpačití,ale teď jsou na mě hrdí,řekla bych. A tenhle článek by se měl tesat do kamene. Fakt! Jak to tak čtu, řekla bych že je to na všech "uměleckých" školách podobné ať už člověk studuje film, ilustraci, sochu nebo herectví.

    OdpovědětVymazat
  4. Souhlasím, leč studuju zatím uměleckou sš .) Přesně tak, ty jiný světy na uměleckých školách jsou krásný, pokud právě nemůžete jinak .)

    OdpovědětVymazat