Mamas & Papas




V noci jsem nemohla spát, tak jsem si pustila film, který tu mám na podobné chvíle připravený již dlouho. Je úžasnej. Ale je to ženský film. Alice se tomu označení brání (je to moje spolužačka z famu), ale je to tak. Nedovedu si představit, že bych se na něj dívala s jakýmkoli mužem. Ti, kteří některé z témat filmu prožívají ve svém vlastním životě, toho mají plný brejle i bez filmu, a ti, kteří nic takového neprožívají, v sobě žádnou potřebnou empatii nevydolují. Si myslím. Ale klidně mě překvapte!
O co jde: Jedni mít dítě nemůžou, druzí ho mít můžou, ale dají pryč, třetí už mají děti dvě a to další dají k adopci ... a do toho lékařka z IVF (umělého oplodnění), která sama přijde o malou dceru ...
Ale nelekejte se. Všechno je to natočené s citem, s tak obrovským porozuměním pro všechny postavy, že je budete milovat a myslet na ně ještě za rok. Proplakala jsem u toho další krabici papírových kapesníků, takže už mi zase začínají docházet. Filip Čapka, který hraje jednu z hlavních rolí, říkal, že je Alice nechala improvizovat, že nedostali žádný scénář. Neměl vůbec odhad, jestli film bude dobrý nebo ne, jen byl strašně unavený, protože si to oddřeli. Film je to skvostný. Je označován jako intimní velkofilm a to sedí.
Jestli dnes nebudu zase moct spát, pustím si to znovu. I když na podobné chvíle tu čeká komín dalších filmů, na které jsem zatím nenašla čas a tu správnou atmosféru.

10 komentářů:

  1. Tenhle film miluju! Měla jsem pocit, že jsem nahlídla do reálných životů normálních lidí, kteř žijí vedle mě. Byla jsem na tom s Pavlem, který tvrdil, že nebrečí, ale taky mu slza ukápla. Zvláštní bylo, že jsem po shlédnutí toho filmu nebyla schopná vůbec mluvit - což je fakt u mě divný:-D a ani popsat všechny svoje pocity. Opravdu intimní film. Úžasnej. A Zuzana Bydžovská byla dokonalá. Jen bych si ho nepouštěla moc často! Abys pořád nebulela a nesmrkala....:-)

    OdpovědětVymazat
  2. V kině si to vůbec neumím představit! Tam musíš držet emoce na uzdě, jinak je to řetězová reakce - brečí nejdřív celá řada a pak celý kino. Tohle jsem zažila nejvíc na koncertu Hany Hegerový, ještě teď mám slzy v očích, když si na to vzpomenu!
    Jinak to bulení úžasně uvolňuje nos, takže se mi pak do rána spalo hezky. Ahoj!

    OdpovědětVymazat
  3. Ten film byl emočně silný, to ano. Ale trochu mě tam štvala ta paralela s osudem, že někdo dítě má a dá a chce ho dát pryč a někdo po něm touží. To jediné mi tam přišlo zbytečné, protože to pak vede k morálnímu kázání. A je to poštvávání dvou skupin proti sobě. Myslím, že ta křehkost a zranitelnost, tam byla i tak.
    Na druhou stranu dostali prostor muži a jejich výpověď.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ja myslim ze to vubec o postvavani proti sobe nebylo, ze to byla jenom jakasi "mapa" toho, jak to v zivote bezne chodi, nic vic. To by pak mohla byt i paralela ze lekarka ktera prisla o dceru predstavuje skupinu, pro kterou jsou jeji klienti, bezdetne pary, taky nepratele a postvani k tomu. Mne to prislo jako vycet moznosti a nemoznosti ve skupine tata, mama, deti ...

      Vymazat
    2. Mně taky nepřipadalo, že je o poštvávání, ale naopak o symbióze či doplňování té dvojice a to je na tom ohromně zajímavý a cenný. Ještě jsem neviděla její poslední Perfect Days.

      Vymazat
  4. Tento skvely film jsem take hodne probrecela a do kina bych na nej asi taky nesla (museli by me asi vyvest pro nezadrzitelny brekot). Je to drsny, ale strasne pravdivy.... Zatim jsem ho videla jen 1x....cekam na "dobre" rozpolozeni, abych se mohla kouknout podruhe:)

    OdpovědětVymazat
  5. mam rada vsechny filmy Alice Nellis a i tenhle se mi hodne libil, vcetne zaveru, ktery me oslovil hodne, byt to vlastne vubec nebylo pekny. A co se mi u Alice libi, to je hudba k filmu, vzdycky. Soundrack k Vyletu posloucham casto, Nina Simone z Tajnosti - to je uplne bez debaty a i tady, Ponorka, skvely! A pritom o hudbu u tehle filmu "vubec" nejde. Diky za pripomenuti, zase si to musim pustit.

    OdpovědětVymazat
  6. Ano, hudba je skvělá. Ona Alice vystudovala taky hru na flétnu (kromě dalších VŠ), zpívala v ABBA revival a prostě to cítí ... mimochodem, byla jsem na Ponocným (Ponorka) u nás v Kokoříně a bylo nás tam 5 diváků!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro me je Honza neco jako priklad - delam svoji "praci rad" uzivam si to a vy si to uzivejte taky. Ja na Ponorce jako takovy este nebyla, ale doprovazel treba Zbirku na nasem firemnim vecirku - zazitek. A s Ivanem Kralem na Sazavafestu - az skoro to mohlo vypadat ze neco bere :). Ale on si to jenom uzival. Znam ho jeste z Bile nemoci, kde hral s Tomasem Polackem, m.j. Pekny vzpominani ...

      Vymazat
  7. Jenom k těm chlapům - přítelovi se to moc líbilo..:)

    OdpovědětVymazat