Jak obléknout herce


Mnohem zajímavější by asi byl návod, jak herce svléknout, ale věru takovou zkušenost nemám. Ale můžu se zeptat svých úspěšnějších kolegyň. Jednu nabídku jsem sice dostala ...kdyby vám někdy bylo smutno, třeba dneska v noci, tak ... ale bylo to na večírku a herec je prostě herec. :-)
Ale pro všechny, kdož se mě ptají, jak to chodí s oblékáním seriálu:  Výtvarnice něco navrhne - režisér a producent schválí, pak to vezmou do ruky kostymérky a chodí s příšlušnými herci či herečkami po obchodech a nakupují. Nebo jim to přinesou do kostymérny na jednu hromadu a herci si to zkoušejí. Dražší věci se snažíme zapůjčit. Něco můžou mít herci i svého, ale to je málokdy. Některé oblečení se nechává šít na míru, spousta prima hadrů se dá najít v sekáči, pokud je kostymérka šikovná. Doplňky se většinou půjčují, boty kupují.
Petr Rychlý má takovou historku z počátků Ordinace, kdy jsme nevěděli, jak moc ho budeme psát, a tudíž mu produkce odmítla zakoupit kabát. Nosil tedy svůj. Až ve chvíli, kdy jsme ho rozepsali, produkce mu kabát zakoupila a on si oddychnul, že teď ho ze seriálu jen tak nikdo nevyrazí, když mu koupili kabát. A měl pravdu. Už pět let se tam drží. A možná těch kabátů má i víc.
Ale kam to oblečení mizí po natáčení, to vlastně nevím. Zeptám se. Jedině v České televizi je tzv. fundus, kde se shromažďuje všechno, co už ve filmech nebo seriálech nehraje. Oblečení, boty, paruky, nábytek .... pak se z toho vybírá pro nové filmy, přešívá se, atd. Něco si můžou taky herci vykoupit, si myslím. Něco se zničí.
Kdyby vás ještě něco zajímalo, klidně napište!

12 komentářů:

  1. Díky za nahlédnutí pod pokličku seriálu :) Maminka se zrovna dneska u Ordinace pozastavovala nad tím, jak mají Mázlovic už kolikátý rok v ložnici pořád jedno a to samé povlečení - tak jí vás musím dát přečíst, ať ví, zač je toho loket :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tyhle postřehy od diváků miluju! Směju se nahlas. Maminku moc pozdravuju a informaci předám do těch správných rukou! :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se teda z Ordinace nejvíc líbí kuchyň šéru - jak jsou na kucyňském obložení přichycené talířky.

    OdpovědětVymazat
  4. A pak to dají na hromadu a napříště jim to někdo někde vypere :-) Anouk

    OdpovědětVymazat
  5. me by zajimalo, jestli byste nechteli interierovou designerku jen tak zadarmo, ze ji to bavi :). ze vona by jako ten pokoj predelala aby byl stylovejsi :) v tech atelierech jsem byla a libila se mi chodba pred tim (skoda ze tak nechutne zakourena) ... a natacela jsem par dilu - nepotkaly jsme se, Lucko? - asi ne :). A mne zase zarazilo, ze doktori i sestry nenosi zadny propisky v kapse plaste a uniformy - pritom to je tak typicky! :) :) aspon pet propisek. A taky ze maji jmenovky "jakoze nemocnice" ale nemaji cervenej (doktori) a modrej (sestry) ramecek nebo prouzek. A a a ... muzu napsat, co je psano na ceduli v loznici? Uz nevim koho, pac nemam televizi, tak ani nevim, kdo tam "bydli" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No že by?! Moje je ta první gynekologická část, 2005-2007, ateliéry Hostivař. Ale zahulená chodba tam byla už tenkrát! Klidně napište, co je v ložnici, to já ani nevím. Zeptám se prodecentů, jak jsme na tom s dizajnem :-) a dám vědět. Ale vy jste v tom Zurichu, že jo? Ale zadarmo určitě ne, nikdo si toho pak neváží. I když ty honoráře jsou spíš symbolický. Díky za nabídku! Vida, co si tu člověk nevypíše ...

      Vymazat
  6. Tak jo teda :) Tak na ty posteli tenkrat, kdyz jsem tam byla ja, lezel papir: Prosime nespete nam v posteli! (zrejme kdyz ten pokojicek zrovna nenatacel, tak si tam casto lidi tali slofika :). Jo jsem v Curychu, ale do Cech jezdim porad. A myslim, ze to je jednorazovka - ne? Jestli je honorar smesny, tak to by slo :). Zadarmo radeji, ale smesnej taky dobrej. Nekam ho pak poslu. (teda - kdyz tu praci budu delat, ze? :) Diky Lucko a mohla byste mi treba i tykat, pac ja uz jsem vam asi tykala :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, tykáme si, už se snažím něco zjistit. A jak ses dostala k tý Ordinaci a co přesně jsi tam dělala? Když tak klidně napiš na mail lucie.smich@seznam.cz

      Vymazat
  7. Občas sem nahlédnu, ráda si tu čtu. Mě teda na ordinaci baví jaký mají sestry boty. Jelikož jsem v nemocnici pracovala, tak v lodičkách by směnu nevydržely. Možná privátní ordinace v nějakém estetickém plastickém centru, ale běžné oddělení ? A taky pokoje JIP jsou k smíchu. Chápu, že atelier je omezen, ale určitě by šlo něco víc udělat. No nic , asi se dívám moc kritisky :).

    OdpovědětVymazat
  8. Jojo, já se ve čvrtek dívala asi po roce a taky jsem ty lodičky viděla. Co se týče JIP, pro mě jako laika je to dostačující, my jsme před těmi 7 lety začínali s jedním vyřazeným monitorem bůhví odkud, takže tohle je posun obrovskej. Kdybyste viděla, v jakým šíííleným fofru se to natáčí, tak byste se divila, že si ty herci vůbec stačili nějaký boty vzít. :-) Ale tím to nehájím. Spíš je to o tý český seriálový bídě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to nevadí v čem hrají (interier a exterier). To byl spíš momentální tok myšlenek na Váš dovětek - klidně napište. Já se na to sice koukám, ale beru to spíš jako odreagování po celodenním shonu. Ono když se člověk koukne na zahraniční seriály, tak taky jen žasne. To by se toho dalo napsat spousta. A jak píšete, laikovi to stačí. To jen my, co jsme povoláním deformovaní, tak vidíme víc. A určitě bych z herci neměnila a vůbec jim to nezávidím.
      Přeju klidné a plodné psaní a sdovolením k Vám občas nakouknu. Díky. Zdravím z jedné severní mrazové kotliny v ČR. Iva

      Vymazat
  9. Díky za Vaše reakce, mě to vždycky potěší. A zdravím na studený sever!

    OdpovědětVymazat