Today

Úterní rána bývají ve spěchu. V osm už musím sedět v kuchyni mojí sousedky za tratí a učit se angličtinu. Cestou tam si vždycky vzpomenu na větu paní Šafránkové z filmu Báječná léta pod psa, která na dotaz manželovy anglicky mluvící milenky, co celá léta dělala, odpověděla: "Co bych dělala. Děti jsem dělala. Kdybych nebyla blbá a dělala jazyky, neseděla bych tady jako kráva."
Takže tak.
Ale moje učitelka, která se v sedmdesáti letech výukou angličtiny živí, má pro mě pochopení. Sama se ji začala učit až v padesáti, kdy se přestěhovala za druhým manželem do Kanady. Ten se s ní teď po dvaceti letech rozvádí. Prý už to ale věděl týden po svatbě, že s ní žít nechce. Ale řekl jí to až minulou sobotu.
TOHLE je život, který mě zajímá. Opravdoví lidé, opravdové situace. Když je někdo ochoten mi o sobě vyprávět, jsem nejšťastnější. Mám hlad na lidi, říkal Jan Werich. Já taky. Ale nedokážu dlouho pobýt v jedné místnosti s člověkem, který se prezentuje jako bezchybný, má stejně bezchybnou ženu (nebo chybnou a té pak samozřejmě po právu zahýbá) a bezchybné děti. Takoví lidé jsou mi ukradení. Bohužel doba je divná a často se po nás žádá, abysme nedávali najevo své slabé (nebo prostě jiné) zábavnější stránky. Bezchybnost je cosi jako dress code. Nesouhlasím s tím. Vždycky budu radši tou krávou, co dělala děti místo jazyků. A klidně se pod to i podepíšu.




5 komentářů:

  1. Bezchybní mi lezou na nervy. Mají obvykle dvě vady, jsou totálně nezajímaví a rádi radí. Pracuju na tom, aby mi byli ukradení hned, jak otevřou pusu. Také jsem ta kr..., co dělala děti místo jazyků, ale to je prostě život. P.

    OdpovědětVymazat
  2. Naprosto s Vámi souhlasím a podepsala bych to též:-) Have a nice day:-) (tím většinou končím:-.)

    OdpovědětVymazat
  3. vidím, že paní učitelka jede na pozitivní motivaci v podobě čokolády :) tak to má být!

    OdpovědětVymazat
  4. Paní učitelka moc ne, ale nabízí žákům. To se to pak učí samo!

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat