Jak se píší Ententýky

Dnes jsem narazila v jednom starém notesu na úplné počátky seriálu Ententýky, který teď píšu. Jsou to skoro čtyři roky zpátky, co jsem si začala psát poznámky. Je o pětici žen, které z různých pozic a s různými zkušenostmi řeší mateřství. A měla by to být sranda. Vlastně je tam i jeden muzikant na mateřský. A jiný chlapi jsou tam taky. Dnes píšu druhou verzi pátého dílu. Jestli se nic strašného nestane, tak to budeme od dubna točit pro ČT. Už týden probíhá casting, což je vždycky nejzapeklitější. Někteří oslovení herci překvapí, jiní třeba zklamou na celé čáře nebo nesedí k herečce, kterou už jsme ale předtím vybrali jako number one, takže místo roli, na kterou přišli, se zkoušejí na jinou ... no je to cirkus. A vždycky to dopadne jinak, než čekáte. Původně měla Ententýky točit Prima, ale dostal to do ruky jakože dramaturg, který si s textem věděl rady asi jako já s operací mozku. Chtěl, abych to vlastně celé přepsala, protože vůbec nerozumím tomu, co píšu. Zato on tomu rozuměl. No, nedohodli jsme se.
Takže po těchto zkušenostech se dá říct, že teď píšu v absolutním komfortu. Ale i tak je to šílená dřina. Zvlášť ty fóry.

Prvotní poznámky (překvapilo mě, jak vlastně stále platí, jsem holt svým postavám věrná):




Takhle to vypadá dnes, kdy už jsem ve fázi psaní scénáře a poznámky - nápady využívám pořád:

P.S. To škrtnuté většinou znamená, že už jsem to někde použila.
Pořádek musí být!

7 komentářů:

  1. Umím psát i hezčejc. Jenže tyhle zápisky často vznikají ve vaně, o půlnoci, ve vlaku, potmě v posteli ... kolikrát to ráno ani po sobě nemůžu přečíst!

    OdpovědětVymazat
  2. žiješ ještě?????:-) A.

    OdpovědětVymazat
  3. vypadá to TAK jednoduše :) ať je to hodnověrné i v TV formátu!

    OdpovědětVymazat
  4. Scénář je bohužel vždycky jen polotovar. Strašně záleží na režii, hercích, kameře, prostě souladu. Už se mi kolikrát stalo, že jsem zírala na to, co se z mých věcí stalo, a říkala si v duchu, že tohle jsem snad ani nemohla napsat já, ale nějakej idiot!!! Ale pak je i pár vzácných okamžiků, kdy se stane opak. Zízrak!

    OdpovědětVymazat
  5. Dneska jsem otevřela svůj blok s poznámkami a uprostřed čmáranic, diagramů a šipek k dílu se skvělo malou rukou napsáno AHOJ MAMI! PŘEJI TI KRÁSNÝ DEN! AŤ SE TI DAŘÍ! Zlatý malý holčičky...M

    OdpovědětVymazat
  6. Thea bude po tobě, Marcelo! Úplně mě to dojalo. Tak krásnej den!

    OdpovědětVymazat