Mluvte včas o smrti



Na fotkách je hrob tchána, který si přál být pochován na nenápadném hřbitově v Jizerských horách, k němuž se často v zimě ani nedostanete, protože jsou kol kolem dva metry sněhu. My, Češi, mluvíme o smrti a věcech kolem ní dost neradi, přitom je součástí každého z nás. Jednou jsem v Toskánsku viděla vesnický pohřeb a byla jsem unešená. Z domu vynášeli otevřenou rakev, všichni se loučili, zpívali a pili. Nechci říct, že to bylo přímo veselé, ale živočišné, od srdce - ne se snahou to mít rychle za sebou. Ale užít si společně tu poslední cestu.
Tchánův hrob navrhla a vysochatila moje kamarádka. Koukněte, jak pěkně se dá bydlet i po smrti. Nenechte se strčit do hnusného kolumbária, mluvte o smrti včas!

5 komentářů:

  1. Potíž je asi hlavně v tom, že městský člověk nemá zpravidla k dispozici takovou krásnou zahradu...

    OdpovědětVymazat
  2. Tchán byl městský člověk. Tohle je hřbitov nad Libercem v Bedřichově, takový napůl utajený, ale funguje oficiálně ... tak kdyby náhodou ...

    OdpovědětVymazat
  3. No když já bych právě zase chtěla, aby to eventuální pozůstalí neměli tak daleko. To je jako za živa. Buď bydlet pěkně, ale s dojížděním. Nebo to mít blízko, ale v kolumbáriu.
    Protože na Olšanech takovouhle prostornou loučku myslím nemají :(

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě chci něco dodat. O tom dojíždění. Je pravda, že moje tchyně má své předky pohřbené pár desítek kilometrů od Prahy. Vždycky během jednoho dne před Dušičkami s ní ty hřbitovy objíždíme a ona krášlí hroby. Je to pokaždé taková pomalá deštivá road movie.
    Takže ani to dojíždění nakonec nemusí být špatné.
    Možná jenom dost nevěřím svým budoucím pozůstalím, že mi budou tak oddaní, aby tohle absolvovali...

    OdpovědětVymazat
  5. Rozhodně jsem pro variantu lepšího bydlení. Vždyť je to už navěky! A spoléhat se, že tam za mnou přijde někdo víc než dvakrát do roka ... ale já stejně budu rozprášená v Kokořínským údolí. Nechci ani žádnou ceduli se jménem. Rodina už je s tím srozuměna. Mám to uspořádaný a jsem spokojená.

    OdpovědětVymazat